Свържи се с нас

Новини

В Трявна почетоха паметта на загиналите воини за Свободата на България!

Published

on

Ръководството на Община Трявна, Общински съвет – Трявна, представители на Национално дружество „Традиция“ от Трявна, Ловеч и София, служители на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна, официални гости и признателни граждани се поклониха на Архангелова задушница, пред паметта на всички знайни и незнайни български воини, загинали славно в името на свободата на България!

Инициативата бе на НД „Традиция“ и бе подкрепена от местната власт, и СМРЗИ-Трявна. Поменът се отбелязва винаги в съботата преди Архангеловден, а задушницата е третата най-голяма в християнския календар. Отдаването на почит започна точно в 10.00 часа пред паметния монумент „Стена на храбростта“ в Плачковци. В знак на признателност бяха поднесени цветя от кмета на Община Трявна и председателя на Общински съвет Трявна; кметовете на Кмество Дъскот и Кметство Мусина, както и от представители на НД „Традиция“.

В памет на загиналите воини членовете на дружеството застанаха в почетен караул, облечени в хайдушки, опълченски и въстанически униформи. Воински почести и поднасяне на цветя имаше и пред паметния монумент „Стена на храбростта“ в Трявна.

По повод Архангелова (мъжка) задушница беше отслужена заупокойна панихида от местните духовни лица към Тревненската духовна околия. Кметът на Община Трявна Силвия Кръстева и официалните гости уважиха откриването и на тематично подбраната изложба в музей „Старото школо“ по повод 110-годишнината от обявяването на Балканската война.

Присъстващите разгледаха отблизо над 70 артефакта и автентични експонати, историята на които подробно разказа г-н Ивайло Танчев – председател на НД „Традиция“ – София. „Искам да благодаря на Община Трявна, че ни предостави за поредна година възможност да изложим нашата колекция в тази прекрасна зала“, заяви пред всички присъстващи председателят на НД „Традиция“ – София.

Изложбата по повод 110 години от обявяването на Балканската война представя трофейни огнестрелни, хладни оръжия и предмети, придобити на бойните полета от българската армия. Изложени са униформи и военни отличия, с които са награждавани нашите офицери и войници и са собственост на НД „Традиция“ – София.

Много от материалите се показват за първи път пред публика. Колекцията ще остане в музей „Старото школо“ в Трявна в рамките на деня.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/
  

Култура

Габрово ще отпразнува 24 май

Published

on

С молебен, литийно шествие, поднасяне на цвете и венци, и тържествено шествие на просветните и образователни институции, Габрово ще отбележи Деня на Светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, 24 май.

Празникът ще започне в Храма „Успение на Пресвета Богородица“ в 09.30 часа, където габровски свещеници ще отслужат тържествен молебен.

От православния храм в 09.45 часа ще потегли литийното шествие, което ще стигне до паметника на Васил Априлов, където ще бъдат поднесени венци и цветя.

Тържественото шествие на габровските детски градини и училища, Техническия университет, просветни и културни институции и гражданство, ще започне в 10.00 часа. То ще премине по ул. „Юрий Венелин“, бул. „Априлов“, площад „Възраждане“ и ул. „Скобелевска“.

Във връзка с обезпечаването на реда и сигурността по време на тържествата, посветени на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, на 24-ми май в Габрово ще бъдат въведени временни ограничения на движението на МПС в централната градска част.

За времето от 09.00 до 13.00 часа движението на моторни превозни средства ще бъде преустановено по улиците: ул. „Брянска“ – от кръговото кръстовище при Консултативна поликлиника до мост „Игото“ , ул. „Скобелевска“, бул. „Априлов“ от пресечката с ул. „Възраждане“ до Централна поща, ул. „Юрий Венелин“ , ул. „Св. Св. Кирил и Методий“, ул. „Райчо Каролев“, ул. „Лазар Донков“ и ул. „Иван Гюзелев“.

Създава се временна организация и на движението на градския транспорт. Автобусите на Общински пътнически транспорт, движещи се по направление север – юг ще обръщат на Автогара Габрово, а тези по направление юг – север – на Шиваров мост.

Зареди още

Новини

Честит 24 май! Ден на българската просвета и култура и славянската писменост

Published

on

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е български национален празник, и се чества на 24 май.

На този ден в България се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като „Солунските братя“.

Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен.

За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата.

Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в „Христоматия славянского язъка“ от 1852 г. на Неофит Рилски. През 1857 година денят на „светите братя“ е почетен в българската църква „Св. Стефан“ в Цариград, заедно със служба и за Св. Иван Рилски.

На следващата година, 1858г. този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена служба в църквата „Света Богородица“, а след това учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий.

Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, а от 1860 г. и в Скопие. От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий.

В Деня на българската просвета и култура, и славянската писменост своя празник честват и Народните читалища.

Зареди още

Крими

Трима „се усмихнаха от ареста“ след акция за наркотици

Published

on

Трима мъже бяха задържани при специализирана полицейска операция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден в Севлиево, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Около 16.20 часа на пътя между Севлиево и село Кормянскоза полицейска проверка бил спрян лек автомобил „Ауди А3“. В хода на полицейските действия било установено, че водачът – 30-годишен жител на Сухиндол, придобил и държи в себе си бяло кристално вещество, реагирало при полевия наркотест на амфетамин.

У 22-годишен мъж, който също пътувал в автомобила, била намерена суха зелена листна маса, реагирала на марихуана.

Малко по-късно същия ден, около 19.00 часа на ул.“Св.св.Кирил и Методий“ бил спрян за проверка 30-годишен севлиевец, у когото било открито бяло кристално вещество и суха зелена листна маса, реагирали при полевия наркотест съответно на амфетамин и марихуана.

Образувани са бързи производства за извършени престъпления по чл. 354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица