Свържи се с нас

Култура

Габровската галерия представя самостоятелната изложба на проф. Красимир Русев

Published

on

Художникът и куратор Красимир Русев представя самостоятелната си изложба „2015 <––> 2022” пред габровската публика. Откриването ще се състои на 8 ноември 2022 г. от 17.30 часа в зала „Япония” на Художествена галерия „Христо Цокев”.

Уредникът в габровската галерия д-р Деян Боев представя автора и неговите творби:

Красимир Русев гостува на Художествена галерия „Христо Цокев” със специален проект, който „затваря” цикъл от произведения, градили търсенията му в последните осем години. Той работи изключително в концептуална посока, като смесва свободно различни медии. Притежава ярко артистично поведение и мислене. Това му позволява да реализира авторските си проекти, но и да развива успешна преподавателска кариера във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”.

Характерните му живописни и графични експерименти, които са негов ранен период, прерастват в тотална доминация на инсталацията, обекта, видеоарта. Широката му визия за съвременното изкуство преплита интересите му с кураторската дейност. Ключови негови проекти са: „Allegoria Sacra”, „Минимализъм-BG”, „По другата повърхност”, „PRINTED-BG” и други. Красимир Русев е автор, изключително адекватен на времето, в което живее. Любовта му към експеримента и научната дейност го установяват в пространство, което е в синхрон със световните тенденции. През годините участва в Панир за съвременно изкуство – Авиньон, Франция, Биенале на рисунката  – Вроцлав, Полша, Триенале на графиката – Краков, Полша, кураторски проект „Родени в България”, съпътстваща изложба на FIAC – Париж, Франция, Фестивал за съвременно изкуство Fuencarral – Мадрид, Испания.

Художествена галерия „Христо Цокев” кани публиката на 08.11.2022 г. от 17.30 часа в зала „Япония”, която е домакин на най-новия проект на проф. д-р Красимир Русев. Изложбата може да бъде видяна до края на календарната година.

Биографична справка за Красимир Русев:

Проф. д-р Красимир Русев е роден през 1964 г. Завършва специалност „Живопис” при проф. Николай Русчуклиев във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, където е професор по живопис към катедра „Църковни изкуства”. Научните му интереси са в сферата на: съвременно изкуство, концептуална живопис, видеоарт и кураторски проекти. От 1991 г. участва в национални и международни изложби в Полша, Великобритания, Белгия, Франция, Хърватска, Румъния, Русия, САЩ и Япония. Представя над 30 самостоятелни изложби и участва в над 15 творчески проекти у нас и в чужбина. Носител е на награда за живопис на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, СБХ, ТБ „Алианц” и други.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/
  

Култура

Галерия „Видима“ ще отпразнува 25 години

Published

on

Галерия „Видима“ ще отпразнува своят 25-ти рожден ден през този месец. Празникът ще се проведе на 7 декември от 18.00 часа в галерия „Арт зона“, площад „Свобода“, трети етаж на тренинг центъра на „Идеал Стандарт – Видима“, бившият РУМ.

В празничната изложба, която е подготвена специално за повода, ще бъдат показани над 100 произведения на изкуството, които са станали част от фонда на галерия „Видима“ през последните 5 години.

„За този период представихме пред ценителите на изкуството в Севлиево близо 50 известни български художници от цялата страна, много от които за пръв път показаха своето творчество в нашият град, с което изключително се гордеем!

Щастливи сме, че традицията продължава и изказваме своите най-искрени, и сърдечни благодарности към ръководството на „Идеал Стандарт – Видима“ АД за безусловната подкрепа през всички тези години! Заповядайте на 7-ми декември от 18:00 часа“, споделят от Галерия „Видима“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица