Свържи се с нас

Новини

Връчиха отличията Почетен знак и Почетен гражданин на Габрово (Видео)

Published

on

В Деня на народните будители – 1 ноември, бяха връчени отличията Почетен знак и Почетен гражданин на Габрово. Това се случи снощи на тържествена церемония, състояла се в зала „Възраждане“.

Председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев и кметът на Габрово Таня Христова присъдиха званията на Природоматематическа гимназия „Академик Иван Гюзелев“, краеведа Ангел Илиев и таланта в мотокроса Теодор Кабакчиев.

Празничното събитие бе уважено от областния управител на Габрово Кристина Сидорова и нейния заместник Андрей Николов, заместник – кметовете на Габрово Невена Минева, Мария Йозова, секретарят Полина Тихова, общински съветници, общественици, културни дейци, граждани.

Отличията се връчват на хора, които с мечтите и делата си движат света напред, увличат, възпитават и вдъхновяват.

Това е благодарност към онези, които влагат труд, воля, усърдие и сърце в амбицията да бъдат първи, да постигат успехи и да одухотворяват Габрово по един специален начин.

Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ получи Почетен знак за принос в развитието на община Габрово и по повод 50 – годишнината от създаването ѝ. Наградата прие директорът Цветана Кюмюрджиева.

На 2 юни 1972 г. със заповед на Министъра на образованието се открива ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“. Учебните занятия започват на 15.09.1972 г., а училищният праг преминават 289 ученика.

От тогава до сега изминават 50 години, в които училището неизменно е обучавало и мотивирало ученици, които със своите постижения са поставяли Габрово на призовите места в престижни национални и международни състезания и конкурси. През годините ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ участва активно в множество различни проекти и програми, с което развива познавателните интереси, заложбите и компетентностите на учениците.

Училището открива и стимулира даровитите ученици, за да разгърнат своя потенциал. Много от тях днес са част от значими международни научни и стопански общности. Гимназията е средище на новаторски идеи и активна дейност. Тя е място, където работят високи професионалисти, които отдават енергия и усилия на децата на Габрово и където ученето, образованието и науката са ценностите, които се съхраняват, развиват и предават.

Със званието Почетен гражданин на Габрово Общински съвет – Габрово удостои Ангел Илиев – за неговата изследователска народополезна дейност и във връзка с 95-ата му годишнина.

Ангел Илиев е личност със завидна и широко известна просветителска, краеведска, историческа и обществена изследователска дейност. Само библиографската справка със заглавията на издадените и публикуваните от него статии, изследвания и книги надхвърля 100 страници.

Той има забележителен житейски път, чието начало започва преди 95 години в село Мечка, област Плевенска. Работи в продължение на 37 години в системата на училищното образование като учител, директор на училище, околийски и окръжен училищен инспектор и секретар на Окръжния съвет за народна просвета. За цялостната му педагогическа дейност е награден със значка „Отличник на Министерство на народната просвета“, Орден „Кирил и Методий“ I степен и със званието “Заслужил деятел на българското образование“. След оттеглянето си от активна педагогическа дейност, Илиев повече от 25 години системно провежда краеведски изследвания.

Издава 20 книги като резултат от своята изследователска дейност. По негова инициатива в Габрово е учредено Краеведско дружество „Илия Габровски“, на което е дългогодишен предан секретар. От 2018 година е избран за председател на гражданския комитет „Памет габровска“. На третия конгрес на Съюза на краеведите в България е удостоен със званието „Заслужил краевед“. И към днешна дата  Ангел Илиев продължава своята народополезна историко – изследователска дейност довършвайки книгата си за известния габровски просветен деец, политик, историк, богослов и министър на народното просвещение Райчо Каролев.

За високите му постижения в мотоциклетния спорт Общински съвет – Габрово удостои с отличието Почетен гражданин на Габрово  Теодор Кабакчиев. Наградата получи неговият баща, тъй като носителят ѝ не присъства на церемонията по удостояването му.

Теодор Кабакчиев е мотоциклетист, носител на световна титла по ендуро в зала. Младият габровец доказа, че да имаш мечта и да я постигнеш е резултат на много труд, воля, постоянство, и преди всичко на любов към спорта!

Започва състезателната си кариера, когато е само на 12 години. Следват непрекъснати участия в различни състезателни формати на национално и международно ниво. Кабакчиев е многократен национален и балкански шампион по хард ендуро, има първи места и призови класирания в редица международни надпревари. Теодор Кабакчиев е първият български състезател спечелил световно първенство, администрирано от Международната федерация по мотоциклетизъм (FIM). През 2020 г. той донесе историческа титла на България в клас „Джуниър“ за пилоти до 23 години от шампионата на планетата по Супер Ендуро в зала. Габровският талант триумфира в два от четирите кръга и спечели пет от проведените общо 12 състезателни манша, а в други три завърши втори.

Теодор Кабакчиев е и първият български мотоциклетист, участник в Световния шампионат по хард ендуро на Международната федерация по мотоциклетизъм.

Габровският състезател е неизменна част от десетката на най-добрите хард ендуро пилоти на планетата. Тео, както го наричат в родното Габрово, е трикратен носител на отличието Спортист на община Габрово. Освен спортните постижения той е и основател на първата в България академия за правилно каране на ендуро мотори.

Общоградския ритуал по честването на Празничния Ден на народните будители в Габрово се проведе пред паметника на Васил Априлов.

Кметът Таня Христова произнесе слово, ученици от СУ „Райчо Каролев“ рецитираха стихотворения, пяха песни и представиха поетична композиция, а след тях официалните лица, гости и граждани поднесоха цветя.

В своето обръщение по повод 1 ноември габровския кмет призова да търсим онези светли примери, които вдъхновяват, пробуждат и съзидават.

„В светлината на днешния ден паралелът „тогава – днес“ е неминуем. В мислите ни са всички онези борци за свобода, просвета и култура, благодарение на които днес сме тук, достойно заемащи своето място в Европа и света. Отбелязваме 100 години от обявяването на Деня на народните будители за официален и всенароден празник. Този факт ни кара отново да се замислим, че успяваме само, когато сме заедно и обединени от обща кауза.

Днес, лутайки се между ценности, идеали и истини е все по-трудно да „видим“ онези, които откриват таланти, променят животи, които с лекота запалват искрата в някого, обединяват и променят света около нас. Всеки отрязък от време създава своите будители. Иска ми се заедно да търсим онези светли примери, които вдъхновяват, пробуждат и съзидават“, отбеляза кметът и продължи:

„По-често да си задаваме въпросите има ли ги, кои са те и какво събуждат у децата ни и у нас самите нас? Вярвам, че отговорът ще е общ и ще е проекция на всичко онова, което заедно искаме да виждаме напред във времето – както за града ни, така и за региона и страната ни. Като успешни и реализирани мечти на децата ни, целеустремени идеали на младите хора, нови достижения в науката, неспирен полет на мисълта на хората на перото, извор на таланти, които завладяват различни сцени… Убедена съм, че зад всичко това е скрит по един истински будител и съм сигурна, че днес той стои точно до Вас.“

„Огледайте се и повярвайте на онези, които сторват добро и Ви провокират към същото, онези които Ви насочват към откривателство на собственото Ви Аз, онези които с думите и делата си създават, а не рушат, “погалват”, а не “нараняват”, насочват светлина и разсейват мрака“, призова Таня Христова.

След като общоградското честване завърши и тъмнината покри улиците на града, десетки свещи озариха алеята пред Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ като знак за памет и почит към народните будители.

Инициативата на НЧ „Будителите 2017“ – Габрово „Пътят на светлината“ и тази година се превърна в емблема на възпоменателно тържество за Деня на народните будители.

Честването беше предшествано от откриването на изложбата „Бунтът на духа – основна сила по пътя към свободата“ в Националния музей на образованието.

Изложбата, която може да бъде разгледана до края на месеца, включва 15 табла с факсимилета на снимки, художествени картини, документи и вещи, представящи различни моменти от борбата за свобода.

*Публикуваната информация е актуализирана в 15.01 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/
 

Новини

Коледният базар с благотворителна инициатива за Милена Христова

Published

on

Благотворителна инициатива за набиране на средства за лечението на 51-годишната
Милена Христова от Габрово ще бъде част Коледния базар на 17.12.2022 г. Базарът ще
се проведе на площад „Възраждане“ в Габрово, а зад каузата за лечение на Милена,
която е диагностицирана с тежка форма „Сколиоза“, ще застанат със свои щандове
редица социални услуги от града: Дневен център за деца и младежи с увреждания;
Дневен център за стари хора; Център за обществена подкрепа „Вяра“; Център за
обществена подкрепа ИМКА; Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, Център
за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, Комплекс за социално-здравни
услуги за деца.

Целта е да се съберат средства за сложна медицинска интервенция в
Турция за освобождаване на гръбначния мозък – 2 операции и последващи посещения
за контролни прегледи.

Община Габрово вече подкрепи кампанията с 5 000 лв, но за съжаление средствата не са достатъчни – нужната сума е 22 750 евро.

Началото на базара е в 10.00 часа.

Той е и добър начин да стартираме подготовката за коледните празници. Освен
подаръци с кауза, там ще намерите и много хранителни продукти и деликатеси,
директно от малки ферми и производители. Мед и пчелни продукти, различни видове
кашкавали и сирена, деликатеси от месо, вина, сушени плодове – това е основата на
всяка коледна трапеза.

Щипка екзотика ще внесе щандът на магазин „Берьозка“, където ще се предлагат топли
пелмени, медени блатове за торта, сладка и конфитюри, плодови сокове и сиропи,
сладки изделия и бонбони, лечебна козметика и други.

Ще има и коледна томбола – всеки, пазарувал от търговците на базара, ще получи
талонче с номер за своята покупка. Едно от талончетата ще донесе на своя собственик
пълна торба с продукти от базара – храни, козметика и подаръци.

Разбира се, не е забравена и коледната сцена. На нея ще видим ФТА „Боженци“ в 11.00
ч. и Оркестър Габрово в 12.00 часа – за да бъде денят ни съвсем празничен и светъл.
Коледният базар се организира от Рекламна агенция „Елмазови“ съвместно с Община
Габрово.

Заповядайте, за да променим заедно Коледата на едно семейство и дадем началото на
своята – малко по-добра, споделена и вкусна.

Дарение за каузата можете да направите чрез банкова сметка:
BIC IORTBGSF
IBAN BG82IORT80485019777600
Титуляр Милена Иванова Христова

Зареди още

Крими

Образуваха досъдебно производство за смъртта на блъсната на бул.“Трети март“ жена

Published

on

Досъдебното производство е започнало с първо действие на разследването – оглед на местопроизшествие и се води за престъпление по чл.343 ал.1  б. «в» във вр. с чл.342 ал.1  от НК.

Образувано е за това, че около 18.00 часа на 1 декември в Габрово, на бул.“Трети март“ срещу № 27, при управление на моторни превозни средства, са нарушени правилата за движение по пътищата и е предизвикано пътнотранспортно произшествие между л.а.“Фолксваген Поло“, управляван от А.Ч. от Габрово, л.а.“Дачия Сандеро“, управлява от В.В. от Габрово и пешеходец Д.И. от Габрово, в резултат на което по непредпазливост е причинена смъртта на пешеходеца.           

Неотложните следствени действия са извършени от екип на Областна дирекция на МВР – Габрово с участие на автоексперт в присъствие на дежурния прокурор от Окръжна прокуратура – Габрово.

Предстои назначаването на съдебномедицинска експертиза и автотехническа експертиза относно причините и механизма на възникналото пътнотранспортно произшествие.             

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледният дух завладява Габрово

Published

on

Коледният дух завладява Габрово с концерти, ателиета, изложби, представления, украси и разбира се – светлини.

В програмата през празничния месец декември Община Габрово и културните институции са се погрижили да има за всеки по нещо. Разбира се особено внимание ще получат най – малките, които с най – голямо вълнение очакват елхата, Коледните и Новогодишните празници. А тя, елхата ни, ще огрее целия площад „Възраждане“ на 6 декември точно в 18:00 ч, когато ще можем да се насладим на „Коледна миниатюра“ от ДТ „Рачо Стоянов“ и празнични изпълнения от Оркестър „Габрово“. Със запалването светлините на градската елха започваме обратното отброяване до настъпването на Новата година, а до тогава централната градска част ще е изпълнена с коледни изкушения, които ще дебнат отвсякъде – както за душата, така и за сетивата.

И тази година Градинката с мечето ще се превърне в голямо коледно детско градче, а своите най – малки приятели Община Габрово ще изненада с две нови любими фигури.  Кои ще са те ще разберете на 12 декември в 17.30 ч, когато ще бъде официалното откриване с участието на Държавен куклен театър и нещо специално подготвено от куклените актьори за малчуганите на Габрово. 

Няма как да пропуснем и коледните базари, които тази година ще са поне три, защото това е време за приятни разходки и срещи с приятели, красиви изделия и вкусни изкушения. Най – продължителният от тях ще започне на 5 декември и ще остане до края на месеца и ще е разположен в алеята между РБ „Априлов – Палаузов“ и Национална Априловска гимназия.

Коледен базар с музикална програма ще има и на площад „Възраждане“ на 17 декември от 10.00 ч, а третият и най – нов ще е на едно различно място – по калдъръмените улички на Шести участък. Очаквайте коледни изненади зад всеки ъгъл от 18 до 23 декември, сътворени от „джуджетата“ не на Дядо Коледа, а на Младежки център – Габрово.

Но за това като му дойде времето, а до тогава може да отидете на изложби на децата от Школите на Елиза Ковачева и на Ива Пенчева, а за по-големите и на годишната изложба на габровските художници, да изберете представление от Коледния фестивал на Драматичен театър от 6 до 11 декември, да посетите коледните концерти на две от габровските читалища – НЧ „Габрово – 2002“ и НЧ „Априлов – Палаузов“ и разбира се на 25-ия ден от декември в 11:00 ч да посрещнем заедно коледарите от ДФА „Габровче“ на площад „Възраждане“.

Благослов и наричания ще отправят веднага след това и в МАИР Боженци, а на следващият ден 26-ти в РЕМО „ЕТЪР“ ще може да видите и възстановка на обичая Коледуване, този път пресъздадена от участниците в училището за коледари. Дойдат ли коледарите неусетно идва времето да помислим за всичко, което ни се е случило през годината – и хубаво, и не чак толкова, да го приемем, да благодарим и да погледнем към Новата година, като първо по габровски се повеселим  – на 30 декември, изпращайки старата година „Под звездите на Габрово“ с Влади Ампов – Графа и Михаела Филева.

Декември е времето да бъдем заедно…

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица