Свържи се с нас

Новини

Връчиха отличията Почетен знак и Почетен гражданин на Габрово (Видео)

Published

on

В Деня на народните будители – 1 ноември, бяха връчени отличията Почетен знак и Почетен гражданин на Габрово. Това се случи снощи на тържествена церемония, състояла се в зала „Възраждане“.

Председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев и кметът на Габрово Таня Христова присъдиха званията на Природоматематическа гимназия „Академик Иван Гюзелев“, краеведа Ангел Илиев и таланта в мотокроса Теодор Кабакчиев.

Празничното събитие бе уважено от областния управител на Габрово Кристина Сидорова и нейния заместник Андрей Николов, заместник – кметовете на Габрово Невена Минева, Мария Йозова, секретарят Полина Тихова, общински съветници, общественици, културни дейци, граждани.

Отличията се връчват на хора, които с мечтите и делата си движат света напред, увличат, възпитават и вдъхновяват.

Това е благодарност към онези, които влагат труд, воля, усърдие и сърце в амбицията да бъдат първи, да постигат успехи и да одухотворяват Габрово по един специален начин.

Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ получи Почетен знак за принос в развитието на община Габрово и по повод 50 – годишнината от създаването ѝ. Наградата прие директорът Цветана Кюмюрджиева.

На 2 юни 1972 г. със заповед на Министъра на образованието се открива ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“. Учебните занятия започват на 15.09.1972 г., а училищният праг преминават 289 ученика.

От тогава до сега изминават 50 години, в които училището неизменно е обучавало и мотивирало ученици, които със своите постижения са поставяли Габрово на призовите места в престижни национални и международни състезания и конкурси. През годините ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ участва активно в множество различни проекти и програми, с което развива познавателните интереси, заложбите и компетентностите на учениците.

Училището открива и стимулира даровитите ученици, за да разгърнат своя потенциал. Много от тях днес са част от значими международни научни и стопански общности. Гимназията е средище на новаторски идеи и активна дейност. Тя е място, където работят високи професионалисти, които отдават енергия и усилия на децата на Габрово и където ученето, образованието и науката са ценностите, които се съхраняват, развиват и предават.

Със званието Почетен гражданин на Габрово Общински съвет – Габрово удостои Ангел Илиев – за неговата изследователска народополезна дейност и във връзка с 95-ата му годишнина.

Ангел Илиев е личност със завидна и широко известна просветителска, краеведска, историческа и обществена изследователска дейност. Само библиографската справка със заглавията на издадените и публикуваните от него статии, изследвания и книги надхвърля 100 страници.

Той има забележителен житейски път, чието начало започва преди 95 години в село Мечка, област Плевенска. Работи в продължение на 37 години в системата на училищното образование като учител, директор на училище, околийски и окръжен училищен инспектор и секретар на Окръжния съвет за народна просвета. За цялостната му педагогическа дейност е награден със значка „Отличник на Министерство на народната просвета“, Орден „Кирил и Методий“ I степен и със званието “Заслужил деятел на българското образование“. След оттеглянето си от активна педагогическа дейност, Илиев повече от 25 години системно провежда краеведски изследвания.

Издава 20 книги като резултат от своята изследователска дейност. По негова инициатива в Габрово е учредено Краеведско дружество „Илия Габровски“, на което е дългогодишен предан секретар. От 2018 година е избран за председател на гражданския комитет „Памет габровска“. На третия конгрес на Съюза на краеведите в България е удостоен със званието „Заслужил краевед“. И към днешна дата  Ангел Илиев продължава своята народополезна историко – изследователска дейност довършвайки книгата си за известния габровски просветен деец, политик, историк, богослов и министър на народното просвещение Райчо Каролев.

За високите му постижения в мотоциклетния спорт Общински съвет – Габрово удостои с отличието Почетен гражданин на Габрово  Теодор Кабакчиев. Наградата получи неговият баща, тъй като носителят ѝ не присъства на церемонията по удостояването му.

Теодор Кабакчиев е мотоциклетист, носител на световна титла по ендуро в зала. Младият габровец доказа, че да имаш мечта и да я постигнеш е резултат на много труд, воля, постоянство, и преди всичко на любов към спорта!

Започва състезателната си кариера, когато е само на 12 години. Следват непрекъснати участия в различни състезателни формати на национално и международно ниво. Кабакчиев е многократен национален и балкански шампион по хард ендуро, има първи места и призови класирания в редица международни надпревари. Теодор Кабакчиев е първият български състезател спечелил световно първенство, администрирано от Международната федерация по мотоциклетизъм (FIM). През 2020 г. той донесе историческа титла на България в клас „Джуниър“ за пилоти до 23 години от шампионата на планетата по Супер Ендуро в зала. Габровският талант триумфира в два от четирите кръга и спечели пет от проведените общо 12 състезателни манша, а в други три завърши втори.

Теодор Кабакчиев е и първият български мотоциклетист, участник в Световния шампионат по хард ендуро на Международната федерация по мотоциклетизъм.

Габровският състезател е неизменна част от десетката на най-добрите хард ендуро пилоти на планетата. Тео, както го наричат в родното Габрово, е трикратен носител на отличието Спортист на община Габрово. Освен спортните постижения той е и основател на първата в България академия за правилно каране на ендуро мотори.

Общоградския ритуал по честването на Празничния Ден на народните будители в Габрово се проведе пред паметника на Васил Априлов.

Кметът Таня Христова произнесе слово, ученици от СУ „Райчо Каролев“ рецитираха стихотворения, пяха песни и представиха поетична композиция, а след тях официалните лица, гости и граждани поднесоха цветя.

В своето обръщение по повод 1 ноември габровския кмет призова да търсим онези светли примери, които вдъхновяват, пробуждат и съзидават.

„В светлината на днешния ден паралелът „тогава – днес“ е неминуем. В мислите ни са всички онези борци за свобода, просвета и култура, благодарение на които днес сме тук, достойно заемащи своето място в Европа и света. Отбелязваме 100 години от обявяването на Деня на народните будители за официален и всенароден празник. Този факт ни кара отново да се замислим, че успяваме само, когато сме заедно и обединени от обща кауза.

Днес, лутайки се между ценности, идеали и истини е все по-трудно да „видим“ онези, които откриват таланти, променят животи, които с лекота запалват искрата в някого, обединяват и променят света около нас. Всеки отрязък от време създава своите будители. Иска ми се заедно да търсим онези светли примери, които вдъхновяват, пробуждат и съзидават“, отбеляза кметът и продължи:

„По-често да си задаваме въпросите има ли ги, кои са те и какво събуждат у децата ни и у нас самите нас? Вярвам, че отговорът ще е общ и ще е проекция на всичко онова, което заедно искаме да виждаме напред във времето – както за града ни, така и за региона и страната ни. Като успешни и реализирани мечти на децата ни, целеустремени идеали на младите хора, нови достижения в науката, неспирен полет на мисълта на хората на перото, извор на таланти, които завладяват различни сцени… Убедена съм, че зад всичко това е скрит по един истински будител и съм сигурна, че днес той стои точно до Вас.“

„Огледайте се и повярвайте на онези, които сторват добро и Ви провокират към същото, онези които Ви насочват към откривателство на собственото Ви Аз, онези които с думите и делата си създават, а не рушат, “погалват”, а не “нараняват”, насочват светлина и разсейват мрака“, призова Таня Христова.

След като общоградското честване завърши и тъмнината покри улиците на града, десетки свещи озариха алеята пред Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ като знак за памет и почит към народните будители.

Инициативата на НЧ „Будителите 2017“ – Габрово „Пътят на светлината“ и тази година се превърна в емблема на възпоменателно тържество за Деня на народните будители.

Честването беше предшествано от откриването на изложбата „Бунтът на духа – основна сила по пътя към свободата“ в Националния музей на образованието.

Изложбата, която може да бъде разгледана до края на месеца, включва 15 табла с факсимилета на снимки, художествени картини, документи и вещи, представящи различни моменти от борбата за свобода.

*Публикуваната информация е актуализирана в 15.01 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/
 

Крими

Над 1 000 нарушения за скорост в региона само за седмица

Published

on

Общо 1 004 нарушения на скоростните режими бяха установени при полицейска операция, проведена през изминалата седмица в област Габрово. Резултатите от нея бяха обявени от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

От 15 до 21 април в габровския регион, както и в цялата страна, се проведе полицейска операция за контрол на скоростта по пътищата. Точките за контрол бяха съобразени по време и място с интензивността на движението и наличието на предпоставки за управление на МПС с превишена скорост.

Приоритетно се обхващаха местата и участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия, настъпили най-често поради несъобразена скорост.

От 00.00 до 23.59 часа на 19 април се проведе „24-часов маратон – Скорост“. Пътните полицаи използваха всички налични технически средства за контрол на скоростта както в светлата, така и в тъмната част на денонощието.

Операцията имаше за цел да фокусира вниманието към превишената скорост – една от основните причини за тежки катастрофи с жертви и ранени.

На 19 април по време на „24-часовия маратон – Скорост“ бяха констатирани 214 нарушения на скоростните режими.

В останалите дни от седмицата са установени общо 790 нарушения, като 546 са нарушенията в населени места и 244 в извън населени места.

Пътнотранспортните произшествия, настъпили през първото тримесечие на годината на територията на областта, които са в резултат от движение със скорости, превишаващи максимално допустимите и несъобразени с конкретните пътни и атмосферни условия, са общо 31, като 28 са с материални щети и 3 тежки ПТП с 5 ранени.

През изминалата година издадените фишове за нарушение на скоростните режими са общо 31 407, информират още от полицията.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Новини

Пролетен празник на Географията се проведе в Габрово

Published

on

Отлични знания показа отборът на ОУ „Неофит Рилски“ на проведения „Пролетен празник по География“. Инициативата се проведе по случай Деня на Земята в Ритуалната зала на Община Габрово.

Във викторината, на тема „Габрово в географията и историята на България“ взеха участие осем отбора от училищата в Габрово. Това бяха ОУ „Неофит Рилски“, ОУ „Христо Ботев“, ОУ „Иван Вазов“, СУ „“Райчо Каролев“, СУ „Отец Паисий“, НАГ, ПТГ „Д-р Никола Василиади“ и ПГТ „Пенчо Семов“.

Учениците демонстрираха своите знания по География, както и своето отношение към екологичните проблеми на планетата ни. Състезателната част включваше въпроси от различни области на географията, разпределени в две възрастови категории – 5-7 клас и 8-12 клас.

Бяха наградени ученици, които са постигнали успехи по География и икономика за учебната 2022-2023 г, между които и Андреана Иванова Косева, ученичка от 7 „Б“ клас на ОУ „Неофит рилски“, за спечелено второ място за рисунка на конкурса на АПГР през май 2023 г.

Проф. Марин Русев връчи грамоти от името на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти и на учителите, които подготвят учениците.

Благодарствени грамоти за цялостен принос за популяризиране на географската наука получиха организаторите на събитието, а именно кметът, заместник – кметът по образование на града, главният експерт г-жа Макашелова, областният и зам. областният управител, началникъ на РУО – Габрово, началникът на отдела в РУО и ст. експерт г-н Деян Дойнов в Габрово и Моя Колева, директор на ОУ „Неофит Рилски“ град Габрово.

Награди от Община Габрово, Областна управа и ОУ „Неофит Рилски“ получиха всички участници във викторината. Участниците в празника имаха възможността да видят документалния екологичен филм „Море на вятъра“. С музикални и танцови изпълнения талантливите ученици на ОУ „Неофит Рилски“ поздравиха всички.

Събитието се организира от Община Габрово, Областна администрация-Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, ОУ „Неофит Рилски“ – Габрово и Асоциацията на професионалните географи и регионалисти (АПГР) в Габрово.

Състезателната част включваше въпроси от различни области на географията, разпределени в две възрастови категории – 5-7 клас и 8-12 клас. Учениците показаха много добри знания и дори и да не бяха сигурни в някои отговори, чрез разсъждения достигаха до тях.

Класирането в двете групи е както следва:

5-7 клас

1 място ОУ „Христо Ботев“
2 място ОУ „Иван Вазов“
3 място ОУ „Неофит Рилски“
4 място СУ „Райчо Каролев“
5 място СУ „Отец Паисий“

8-12 клас
1 място ПТГ „Д-р Никола Василиади“
2 място Национална Априловска гимназия
3 място ПГТ „Пенчо Семов“

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица