Свържи се с нас

Новини

Трявна почете тържествено 1 ноември и продължи традицията

Published

on

На 1 ноември се навършиха точно 100 години от първото честване на празника в страната ни. Отдаваме почит на делото на всички знайни и незнайни книжовници, просветители, революционери и борци за национално Освобождение, съхранили през вековете духовните ценности и морал на българската нация.

По традиция Трявна също отбеляза Деня на народните будители, като се преклони пред паметта и делото на видните тревненски радели, допринесли за духовното и просветно развитие на страната ни и оставили своя отпечатък в историята ѝ.

Празничната програма започна точно в 11.00 часа с поднасяне на цветя пред барелефа на поп Йовчо на родната му къща в града. Своята почит отдадоха кметът на община Трявна Силвия Кръстева и председателят на Общински съвет инж. Стефан Петров; общински съветници, служители на общинска администрация, екипът на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна, деца и преподаватели от ДГ „Калина“ – Трявна и ДГ „Светлина“ – Трявна, възпитаници и преподаватели от ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“ – Трявна и СУ „Петко Р. Славейков“ – Трявна; екипът на НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – Трявна, родители и признателни граждани.

Празничното шествие с участието на съвременните будители продължи по улиците на града до барелефа на проф. Пенчо Н. Райков. С кратка програма възпитаниците на основното училище в Трявна изразиха своята признателност към делото и приноса на своя патрон, след което заедно с ръководството на Община Трявна и Общински съвет Трявна поднесоха цветя пред неговия лик.

Признателни слова и кратка програма по повод Деня на народните будители бе подготвена и от възпитаниците на СУ „Петко Р. Славейков“ пред паметника на видния български поет, публицист, фолклорист и политик в Трявна.

Освен там, цветя бяха поднесени и пред барелефите на баща и син Славейкови в градинката пред сградата на средното училище от кмета на Трявна и председателя на Общински съвет Трявна, общински съветници и възпитаници на училището.

Тържественото шествие продължи с поднасяне на цветя пред паметника на Пенчо Славейков, който е и патрон на съвременните будители от местното читалище в града. Отбелязването на 1 ноември завърши пред паметника на видния тревненски съратник на Левски Ангел Кънчев.

В своето поздравително слово кметът Силвия Кръстева подчерта, че делата на народните будители трябва да се помнят, защото именно те са водили народа ни към духовно и културното израстване. „Днес повече от всякога трябва да си спомним за имена като Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Рилски, Неофит Бозвели, Христо Ботев, Иван Вазов, Васил Левски, Любен Каравелов, Петко и Пенчо Славейкови, както и много други. Нека помним техните завети. Днес искам да се обърна и към всички Вас – съвременните будители, учители, културни, читалищни и просветни дейци, защото Вие сте неотлъчно до нас и до нашите деца по пътя ни към духовно и културно израстване. Пожелавам Ви най-вече да сте здрави, да имате силен дух, пожелавам Ви да бъдете неотлъчно до всички нас в името на едно – да предавате на идните поколения това, което всички ние имаме и с което се гордеем! Традиция, дух, култура, за да го има българския народ, за да я има България! Честит празник!“, завърши Силвия Кръстева.

Празникът продължи с изпълнения на деца от ДГ „Калина“ – Трявна, ДГ „Светлина“ – Трявна и ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“ – Трявна и завърши с поднасяне на цветя и поклон пред паметта на безстрашно загиналия тревненски революционер Ангел Кънчев.

Всички снимки от отбелязване на празника можете да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица