Свържи се с нас

Новини

Трявна почете тържествено 1 ноември и продължи традицията

Published

on

На 1 ноември се навършиха точно 100 години от първото честване на празника в страната ни. Отдаваме почит на делото на всички знайни и незнайни книжовници, просветители, революционери и борци за национално Освобождение, съхранили през вековете духовните ценности и морал на българската нация.

По традиция Трявна също отбеляза Деня на народните будители, като се преклони пред паметта и делото на видните тревненски радели, допринесли за духовното и просветно развитие на страната ни и оставили своя отпечатък в историята ѝ.

Празничната програма започна точно в 11.00 часа с поднасяне на цветя пред барелефа на поп Йовчо на родната му къща в града. Своята почит отдадоха кметът на община Трявна Силвия Кръстева и председателят на Общински съвет инж. Стефан Петров; общински съветници, служители на общинска администрация, екипът на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна, деца и преподаватели от ДГ „Калина“ – Трявна и ДГ „Светлина“ – Трявна, възпитаници и преподаватели от ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“ – Трявна и СУ „Петко Р. Славейков“ – Трявна; екипът на НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – Трявна, родители и признателни граждани.

Празничното шествие с участието на съвременните будители продължи по улиците на града до барелефа на проф. Пенчо Н. Райков. С кратка програма възпитаниците на основното училище в Трявна изразиха своята признателност към делото и приноса на своя патрон, след което заедно с ръководството на Община Трявна и Общински съвет Трявна поднесоха цветя пред неговия лик.

Признателни слова и кратка програма по повод Деня на народните будители бе подготвена и от възпитаниците на СУ „Петко Р. Славейков“ пред паметника на видния български поет, публицист, фолклорист и политик в Трявна.

Освен там, цветя бяха поднесени и пред барелефите на баща и син Славейкови в градинката пред сградата на средното училище от кмета на Трявна и председателя на Общински съвет Трявна, общински съветници и възпитаници на училището.

Тържественото шествие продължи с поднасяне на цветя пред паметника на Пенчо Славейков, който е и патрон на съвременните будители от местното читалище в града. Отбелязването на 1 ноември завърши пред паметника на видния тревненски съратник на Левски Ангел Кънчев.

В своето поздравително слово кметът Силвия Кръстева подчерта, че делата на народните будители трябва да се помнят, защото именно те са водили народа ни към духовно и културното израстване. „Днес повече от всякога трябва да си спомним за имена като Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Рилски, Неофит Бозвели, Христо Ботев, Иван Вазов, Васил Левски, Любен Каравелов, Петко и Пенчо Славейкови, както и много други. Нека помним техните завети. Днес искам да се обърна и към всички Вас – съвременните будители, учители, културни, читалищни и просветни дейци, защото Вие сте неотлъчно до нас и до нашите деца по пътя ни към духовно и културно израстване. Пожелавам Ви най-вече да сте здрави, да имате силен дух, пожелавам Ви да бъдете неотлъчно до всички нас в името на едно – да предавате на идните поколения това, което всички ние имаме и с което се гордеем! Традиция, дух, култура, за да го има българския народ, за да я има България! Честит празник!“, завърши Силвия Кръстева.

Празникът продължи с изпълнения на деца от ДГ „Калина“ – Трявна, ДГ „Светлина“ – Трявна и ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“ – Трявна и завърши с поднасяне на цветя и поклон пред паметта на безстрашно загиналия тревненски революционер Ангел Кънчев.

Всички снимки от отбелязване на празника можете да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Коледният базар с благотворителна инициатива за Милена Христова

Published

on

Благотворителна инициатива за набиране на средства за лечението на 51-годишната
Милена Христова от Габрово ще бъде част Коледния базар на 17.12.2022 г. Базарът ще
се проведе на площад „Възраждане“ в Габрово, а зад каузата за лечение на Милена,
която е диагностицирана с тежка форма „Сколиоза“, ще застанат със свои щандове
редица социални услуги от града: Дневен център за деца и младежи с увреждания;
Дневен център за стари хора; Център за обществена подкрепа „Вяра“; Център за
обществена подкрепа ИМКА; Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, Център
за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, Комплекс за социално-здравни
услуги за деца.

Целта е да се съберат средства за сложна медицинска интервенция в
Турция за освобождаване на гръбначния мозък – 2 операции и последващи посещения
за контролни прегледи.

Община Габрово вече подкрепи кампанията с 5 000 лв, но за съжаление средствата не са достатъчни – нужната сума е 22 750 евро.

Началото на базара е в 10.00 часа.

Той е и добър начин да стартираме подготовката за коледните празници. Освен
подаръци с кауза, там ще намерите и много хранителни продукти и деликатеси,
директно от малки ферми и производители. Мед и пчелни продукти, различни видове
кашкавали и сирена, деликатеси от месо, вина, сушени плодове – това е основата на
всяка коледна трапеза.

Щипка екзотика ще внесе щандът на магазин „Берьозка“, където ще се предлагат топли
пелмени, медени блатове за торта, сладка и конфитюри, плодови сокове и сиропи,
сладки изделия и бонбони, лечебна козметика и други.

Ще има и коледна томбола – всеки, пазарувал от търговците на базара, ще получи
талонче с номер за своята покупка. Едно от талончетата ще донесе на своя собственик
пълна торба с продукти от базара – храни, козметика и подаръци.

Разбира се, не е забравена и коледната сцена. На нея ще видим ФТА „Боженци“ в 11.00
ч. и Оркестър Габрово в 12.00 часа – за да бъде денят ни съвсем празничен и светъл.
Коледният базар се организира от Рекламна агенция „Елмазови“ съвместно с Община
Габрово.

Заповядайте, за да променим заедно Коледата на едно семейство и дадем началото на
своята – малко по-добра, споделена и вкусна.

Дарение за каузата можете да направите чрез банкова сметка:
BIC IORTBGSF
IBAN BG82IORT80485019777600
Титуляр Милена Иванова Христова

Зареди още

Крими

Образуваха досъдебно производство за смъртта на блъсната на бул.“Трети март“ жена

Published

on

Досъдебното производство е започнало с първо действие на разследването – оглед на местопроизшествие и се води за престъпление по чл.343 ал.1  б. «в» във вр. с чл.342 ал.1  от НК.

Образувано е за това, че около 18.00 часа на 1 декември в Габрово, на бул.“Трети март“ срещу № 27, при управление на моторни превозни средства, са нарушени правилата за движение по пътищата и е предизвикано пътнотранспортно произшествие между л.а.“Фолксваген Поло“, управляван от А.Ч. от Габрово, л.а.“Дачия Сандеро“, управлява от В.В. от Габрово и пешеходец Д.И. от Габрово, в резултат на което по непредпазливост е причинена смъртта на пешеходеца.           

Неотложните следствени действия са извършени от екип на Областна дирекция на МВР – Габрово с участие на автоексперт в присъствие на дежурния прокурор от Окръжна прокуратура – Габрово.

Предстои назначаването на съдебномедицинска експертиза и автотехническа експертиза относно причините и механизма на възникналото пътнотранспортно произшествие.             

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледният дух завладява Габрово

Published

on

Коледният дух завладява Габрово с концерти, ателиета, изложби, представления, украси и разбира се – светлини.

В програмата през празничния месец декември Община Габрово и културните институции са се погрижили да има за всеки по нещо. Разбира се особено внимание ще получат най – малките, които с най – голямо вълнение очакват елхата, Коледните и Новогодишните празници. А тя, елхата ни, ще огрее целия площад „Възраждане“ на 6 декември точно в 18:00 ч, когато ще можем да се насладим на „Коледна миниатюра“ от ДТ „Рачо Стоянов“ и празнични изпълнения от Оркестър „Габрово“. Със запалването светлините на градската елха започваме обратното отброяване до настъпването на Новата година, а до тогава централната градска част ще е изпълнена с коледни изкушения, които ще дебнат отвсякъде – както за душата, така и за сетивата.

И тази година Градинката с мечето ще се превърне в голямо коледно детско градче, а своите най – малки приятели Община Габрово ще изненада с две нови любими фигури.  Кои ще са те ще разберете на 12 декември в 17.30 ч, когато ще бъде официалното откриване с участието на Държавен куклен театър и нещо специално подготвено от куклените актьори за малчуганите на Габрово. 

Няма как да пропуснем и коледните базари, които тази година ще са поне три, защото това е време за приятни разходки и срещи с приятели, красиви изделия и вкусни изкушения. Най – продължителният от тях ще започне на 5 декември и ще остане до края на месеца и ще е разположен в алеята между РБ „Априлов – Палаузов“ и Национална Априловска гимназия.

Коледен базар с музикална програма ще има и на площад „Възраждане“ на 17 декември от 10.00 ч, а третият и най – нов ще е на едно различно място – по калдъръмените улички на Шести участък. Очаквайте коледни изненади зад всеки ъгъл от 18 до 23 декември, сътворени от „джуджетата“ не на Дядо Коледа, а на Младежки център – Габрово.

Но за това като му дойде времето, а до тогава може да отидете на изложби на децата от Школите на Елиза Ковачева и на Ива Пенчева, а за по-големите и на годишната изложба на габровските художници, да изберете представление от Коледния фестивал на Драматичен театър от 6 до 11 декември, да посетите коледните концерти на две от габровските читалища – НЧ „Габрово – 2002“ и НЧ „Априлов – Палаузов“ и разбира се на 25-ия ден от декември в 11:00 ч да посрещнем заедно коледарите от ДФА „Габровче“ на площад „Възраждане“.

Благослов и наричания ще отправят веднага след това и в МАИР Боженци, а на следващият ден 26-ти в РЕМО „ЕТЪР“ ще може да видите и възстановка на обичая Коледуване, този път пресъздадена от участниците в училището за коледари. Дойдат ли коледарите неусетно идва времето да помислим за всичко, което ни се е случило през годината – и хубаво, и не чак толкова, да го приемем, да благодарим и да погледнем към Новата година, като първо по габровски се повеселим  – на 30 декември, изпращайки старата година „Под звездите на Габрово“ с Влади Ампов – Графа и Михаела Филева.

Декември е времето да бъдем заедно…

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица