Свържи се с нас

Новини

Трявна почете тържествено 1 ноември и продължи традицията

Published

on

На 1 ноември се навършиха точно 100 години от първото честване на празника в страната ни. Отдаваме почит на делото на всички знайни и незнайни книжовници, просветители, революционери и борци за национално Освобождение, съхранили през вековете духовните ценности и морал на българската нация.

По традиция Трявна също отбеляза Деня на народните будители, като се преклони пред паметта и делото на видните тревненски радели, допринесли за духовното и просветно развитие на страната ни и оставили своя отпечатък в историята ѝ.

Празничната програма започна точно в 11.00 часа с поднасяне на цветя пред барелефа на поп Йовчо на родната му къща в града. Своята почит отдадоха кметът на община Трявна Силвия Кръстева и председателят на Общински съвет инж. Стефан Петров; общински съветници, служители на общинска администрация, екипът на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна, деца и преподаватели от ДГ „Калина“ – Трявна и ДГ „Светлина“ – Трявна, възпитаници и преподаватели от ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“ – Трявна и СУ „Петко Р. Славейков“ – Трявна; екипът на НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – Трявна, родители и признателни граждани.

Празничното шествие с участието на съвременните будители продължи по улиците на града до барелефа на проф. Пенчо Н. Райков. С кратка програма възпитаниците на основното училище в Трявна изразиха своята признателност към делото и приноса на своя патрон, след което заедно с ръководството на Община Трявна и Общински съвет Трявна поднесоха цветя пред неговия лик.

Признателни слова и кратка програма по повод Деня на народните будители бе подготвена и от възпитаниците на СУ „Петко Р. Славейков“ пред паметника на видния български поет, публицист, фолклорист и политик в Трявна.

Освен там, цветя бяха поднесени и пред барелефите на баща и син Славейкови в градинката пред сградата на средното училище от кмета на Трявна и председателя на Общински съвет Трявна, общински съветници и възпитаници на училището.

Тържественото шествие продължи с поднасяне на цветя пред паметника на Пенчо Славейков, който е и патрон на съвременните будители от местното читалище в града. Отбелязването на 1 ноември завърши пред паметника на видния тревненски съратник на Левски Ангел Кънчев.

В своето поздравително слово кметът Силвия Кръстева подчерта, че делата на народните будители трябва да се помнят, защото именно те са водили народа ни към духовно и културното израстване. „Днес повече от всякога трябва да си спомним за имена като Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Рилски, Неофит Бозвели, Христо Ботев, Иван Вазов, Васил Левски, Любен Каравелов, Петко и Пенчо Славейкови, както и много други. Нека помним техните завети. Днес искам да се обърна и към всички Вас – съвременните будители, учители, културни, читалищни и просветни дейци, защото Вие сте неотлъчно до нас и до нашите деца по пътя ни към духовно и културно израстване. Пожелавам Ви най-вече да сте здрави, да имате силен дух, пожелавам Ви да бъдете неотлъчно до всички нас в името на едно – да предавате на идните поколения това, което всички ние имаме и с което се гордеем! Традиция, дух, култура, за да го има българския народ, за да я има България! Честит празник!“, завърши Силвия Кръстева.

Празникът продължи с изпълнения на деца от ДГ „Калина“ – Трявна, ДГ „Светлина“ – Трявна и ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“ – Трявна и завърши с поднасяне на цветя и поклон пред паметта на безстрашно загиналия тревненски революционер Ангел Кънчев.

Всички снимки от отбелязване на празника можете да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Камарата на строителите в България се срещна с местната власт в Габрово

Published

on

Камарата на строителите в България проведе среща с местната власт в Габрово и с областния управител Мария Башева – Венкова. Това е петата поред дискусия на организацията с представители на местната власт в България за мандат 2023 г. – 2027 г.

„Изпитвам уважение към всеки един от Вас заради труда, който полагате, заради трудностите, с които ежедневно се борите, заради усилията, които влагате във Вашата работа, както и за рисковете, които поемате. Строителната професия е свързана с много несигурност, но това, което изградите, не само променя инфраструктурата, но оставя и следа в историята. “, каза в приветствието си Мария Башева – Венкова.

Събитието бе организирано от Областното представителство на КСБ в Габрово и вестник „Строител“, който е инициатор и медиен партньор на инициативата. Домакини на проявата бяха председателят на ОП на КСБ-Габрово, Пламен Петров и кметът на общината Таня Христова.

В срещата участваха още председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, изпълнителният директор на Камарата арх. Иван Несторов, Ренета Николова, прокурист и главен редактор на в. Строител, инж. Виктор Шарков, председател на УС на НКСВ и представители на фирмите-членове на КСБ от областта.

Участниците в дискусията обсъдиха важни за строителния бранш въпроси, а кметът на Габрово Таня Христова представи параметрите на бюджета на общината за 2024 г. и инвестиционната програма, която ще се изпълнява през тази година.

Зареди още

Новини

ЦСОП – Габрово участва в проект за повишаване компетенциите на учителите си

Published

on

От 9 до 19 април 2023 година ЦСОП – Габрово участва в мобилността по проект „Еразъм +” № 2022-1-BG01-KA122-VET-000079288 – „Повишаване компетенциите на учителите в Център за специална образователна подкрепа” – Габрово в гр. Бавено, Италия.

Програмата бе съобразена с целите на проекта: повишаване компетенциите на персонала за работа с ученици със СОП; разработване на учебни програми за работа с деца със СОП; повишаване на езиковите компетенции на персонала и учениците за работа в междукултурна среда; повишаване на институционалния капацитет на ЦСОП – Габрово за работа със заинтеросовани среди в България и чужбина.

„В периода на посещението разгледахме и изследвахме дървесните видове в областта. Взехме участие в среща, организирана от родители на деца със синдром на ДАУН от Асоциация Агба.

Партньор по проекта е Асоциация Luce – Италия, с председател г- жа Лучия Велева.

Посетихме автентична италианска пицария с дървени маси, столове, плотове и цветни стени а кеценти, саздаващи неповторим уют. Срещнахме се с кмета на община Кастелето. Посетихме дърводелска работилница в град Кастелето.

Запознахме с технологията за производство и реставрация на дървени капаци за прозорци.

Разгледахме характерната за островите Боромео растителност, архитектурен стил и интериорен дизайн. Уникалният микроклимат на езерото Маджоре е благоприятен фактор за развитието на субтропична растителност.

Посетихме дневен център за деца със СОП. Запознахме с дейността и проектите, по които работят. Интерес представлява ателието за декорация на дървесни материали. Проведохме среща с кмета на град Арона.

В края на нашето пребиваване в гр. Бавено г-жа Лучия Велева организира изпит-беседа за всички колеги. Бяха задавани въпроси, свързани с местата, които посетихме и резултатът бе връчването на сертификати на всеки един от нас.

Срещнахме със сдружение „Баскинг” от Кастелето и наблюдавахме тренировка по Баскинг.

Пожелахме си това да бъде първо, но не последно обучение по проект „Еразъм +”. Положителният опит и знания, които натрупахме при посещението ни в Италия споделихме с колегите, които не бяха с нас и се надяваме да популяризираме чрез работата си.

Организацията и обучението, бяха организирани според очакванията ни. Те ни дават нови възможности за работа с деца със СОП, които с удоволствие ще използваме в работата си“, сподели Диана Захариева, директор ЦСОП  – Габрово

Зареди още

Крими

Полицията предупреждава: Зачестяват опитите за телефонни измами!

Oпити за телефонни измами! Бъдете бдителни! ОДМВР-Габрово призовава гражданите по никакъв повод да не дават пари на непознати.

Published

on

През изминалия ден – 19 февруари, в севлиевската полиция са постъпили няколко сигнала, касаещи опити за телефонни измами. Реализирана е и една измама, при която възрастна жена е предала пари на непознат мъж.

Сигнал за опит за телефонна измама е получен и през днешния ден. Жители на Севлиево са сигнализирали в районното управление, че непознати лица са се свързали с тях по стационарните им телефони като им съобщили, че техни близки са претърпели пътен инцидент и е необходима определена сума.

От полицията апелират гражданите за повишено внимание и проява на мнителност по отношение на лица, които чрез телефонно обаждане ги въвеждат заблуждение с цел получаване на пари.

Схемите на телефонните измамници са разнообразни.

От полицията отново припомнят:
В никакъв случай не изпълнявайте указания, в които ви искат пари по телефона, независимо кой и по какъв повод отправя искането!
Не предоставяйте лични данни на свои близки по телефона!
Не предприемайте даване на пари на непознати, представящи се за посредници или доверени лица, защото това е сигурен знак за измама!
Ако все пак имате съмнение, че се обажда близък човек, първо да опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането.

Предупредете вашите възрастни родители, близки или съседи да бъдат предпазливи и да не се доверяват на обаждания от страна на непознати. При подобни случаи и при възникване на каквито и да е съмнения, сигнализирайте на ЕЕН 112 или потърсете помощ в най-близкото районно управление.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица