Свържи се с нас

Новини

Здравната каса заплаща повече дейности за профилактика

Published

on

През септември влезе в сила анекс към Националния рамков договор за медицинските дейности, с който се включват нови изследвания, заплащани от НЗОК, като се разширява и обемът на задължителните профилактични прегледи.

НЗОК заплаща един годишен профилактичен преглед за всички здравноосигурени лица над 18 г. възраст, който се извършва от избрания общопрактикуващ лекар. Много от пациентите пропускат този важен преглед, като не отчитат колко полезен и необходим е за ранното откриване и предотвратяване на редица заболявания.

През предходната, 2021-ва година, в областта са направени и заплатени от РЗОК 24 200 профилактични прегледа на здравноосигурени лица над 18 г. Това са приблизително 30 % от записаните в пациентските листи здравноосигурени лица.

Годишните профилактични прегледи за лица над 18г., заплащани от НЗОК включват: Изчисляване на индекс на телесна маса;  Оценка на психичен статус;  Изследване острота на зрение;  Измерване на артериално налягане;  Електрокардиограма;  Изследване на урина с тест-ленти, а при наличие на рискови фактори – определяне на кръвна захар, За жени над 30 г. мануално изследване на млечни жлези. В рамките на профилактичния преглед е включена мамография на млечните жлези, която се прави веднъж на 2 г. на жените между 50 и 69 г., както и тест PSA за рак на простатата – веднъж на 2 години при мъже над 50г. За жени от 30 до 40 години – „Изследване на онкопрофилактична цитонамазка“, което първоначално се прави ежегодно, а при две негативни цитонамазки – веднъж на три години. Нова дейност, включена от септември в обема на профилактичния преглед е – „ехографско изследване на млечни жлези“ – веднъж на 2 години за жени от 30 до 50 години.

Вече са част от годишния профилактичен преглед и изследванията „Определяне на повърхностен антиген на хепатит В (НВs Аg) с бърз тест“ и „Определяне на антитела срещу хепатит C (anti-HCV) с бърз тест“ за здравноосигурените лица съответно на възраст 40, 45, 50, 55 и 60 години. За различните възрастови групи са предвидени и различни кръвни изследвания през определени периоди от време като обхватът им също е разширен с новия анекс.

Изследването на общ холестерол, триглицериди, кръвна захар, ЕКГ, мамография, PSA, HDL-холестерол, LDL-холестерол, ако е направено по друг повод в рамките на предходните 12 месеца, не се провежда повторно по време на профилактичния преглед. При провеждането на профилактичния преглед лекарят определя рискови групи.

В случай, че пациентът попада в определена рискова група (риск да се развият сърдечно-съдови заболявания, злокачествени заболявания или захарен диабет) и в зависимост от степента на риска, личният лекар може да насочи за консултация със специалист, както и да назначи допълнителни изследвания.

Целта е по този начин да бъдат открити и лекувани навреме социално значими и приоритетни за страната заболявания. Всеки общопрактикуващ лекар трябва да поставя на общодостъпно място графика си с посочени часове за промотивна и профилактична дейност.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Вижте Карнавала през обектива на „Габрово Нюз“

Published

on

Зареди още

Любопитно

Програма за Деня на Карнавала в Габрово

Published

on

Зареди още

Новини

Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града (снимки)

Published

on

Кметът Таня Христова издигна знамето на Габрово за Празника на града. Днес, 17 май, нашият град навършва 164 години.

Точно в 10.00 часа, на площад „Възраждане“, под музикалния съпровод на Оркестър „Габрово“ и пред строя на Ученическия гвардейски отряд към ПТГ „Д-р Никола Василиади“, на пилоните пред сградата на Общината габровският кмет тържествено издигна знамето на града.

Ритуалът бе уважен от председателя на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, областния управител на Габрово Мария Башева и заместника ѝ Иван Любомиров, зам.-кметовете на Габрово инж. Николай Меразчиев, Невена Минева и Мария Йозова, общински съветници, секретаря на Общината Полина Тихова, ръководители на културни институции, учебни заведения и граждани.

По традиция инициативите по случай Деня на Габрово продължават през целия ден. Празничната програма за Деня на Габрово започна в 9.30 ч. в Храма Успение на Св. Богородица”, където архиерейският наместник Руслан и габровски свещеници отслужиха Молебен за здраве и благополучие.

Церемонията по издигане знамето на града на площад „Възраждане“ бе последвана от инициативата  „Нарисувай Габрово“, в която се включиха ученици от габровските училища.

През целия ден в изложбената зала на Старо школо в МАИР Боженци ще се проведе изложба и ателие „Боженци – сградите разказват“, където посетителите ще могат да пишат с паче перо и мастило, а в Музея на хумора и сатирата се провеждат ателиета за изработване на карнавални маски на всеки кръгъл час.

Художествена галерия „Христо Цокев“ ще организира детско арт ателие на тема „Моят карнавал“, а в Детския отдел на РБ „Априлов-Палаузов“ се организира ателие за изработване на карнавални маски.

През деня, в 11.00, 14.00 и 18.00 часа, ще се проведат специализирани обиколки на театър ДТ „Рачо Стоянов“. Публиката ще има възможност да разгледа театъра, да се запознае с актьорите и да се качи на сцената.

И още, в близост до църквата „Успение Богородично“, ще се проведе традиционен благотворителен кулинарен базар, организиран от Женско благотворително дружество „Майчина грижа“, като събраните от него средства ще се използват за връчване на еднократна парична награда на зрелостници с отличен успех и в затруднено финансово положение.

В обедните часове градинката на Глинени гърнета ще бъде домакин на концерт от популярна и джазова музика, с участието на „ОРКЕСТЪР ГАБРОВО“.

Празничният за Габрово 17 май, ще продължи с церемонията „Дарования и постижения“, която ще се проведе в 16.00 часа в зала „Възраждане“.

След това, в 17.00 часа, Регионален исторически музей – Габрово и НЧ „Христо Ботев 1929 г.” – с. Донино ще организират Празник на щирника в Дечкова къща.

В 17.30 часа в Художествена галерия „Христо Цокев“ ще се открие изложба „Живопис, графика, скулптура“, посветена на празника на Габрово.

Празничната вечер ще продължи с концерт „The best of Vassil Petrov“, който ще започне в 19.00 часа на пл. „Възраждане“. В програмата ще участват Васил Петров (вокалист), Живко Петров (пиано), Радослав Славчев – Riverman (бас), и Димитър Семов (барабани).

В 19:30 часа Ротари клуб – Габрово ще организира благотворителен маскен бал в ресторанта на хотел „Мак“. Събраните средства ще подпомогнат детски културни и спортни дейности в града. По традиция карнавалните костюми са задължителни, като немаскираните плащат двойно, а маскираните – едва 100 лв.

Празничният ден ще завърши с концерт на група RDMK в 20.30 часа на пл. „Възраждане“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица