Свържи се с нас

Култура

Прави ли се опит за външен удар върху туризма в Габровско?

Published

on

Неясни интереси стоят зад опитите да се разочароват туристите от Габрово. Това се твърди в позиция на РЕМО „Етър“, изпратена до медиите, по повод публикации в социалната мрежа.

Според разпространената информация сферата на туризма е изключително конкурентна и в отклоняването на потоците от хора към други дестинации се изпробват различни похвати от заинтересовани икономически кръгове.

Разпратеното писмо акцентира върху това, че „Етър“ формира над 80 на сто от туристическия поток в региона на Габрово и най-вероятно затова ударът е насочен към този музей.

„С активната роля на местни хора, някои от които живеещи в други населени места, се създават постове в социалните мрежи с манипулативно направени колажи на някои съоръжения или се публикуват извадени от контекста части от обекти. И всичко това е придружено с текстове, които съдържат откровени лъжи“, гласи част от съдържанието на писмото до медиите.

Според позицията на РЕМО „Етър“ целта на всичко това е само една, а именно да се заблуди аудиторията, която да бъде увлечена в недоброжелателни коментари и така да се формира обществена нагласа. „В крайна сметка, с уж добри намерения, тези хора рушат най-много имиджа на музея“, се коментира още в позицията. 

„През 2019 г., точно преди пандемията от КОВИД-19, музей „Етър“ е с 226 070 посетители – рекорд в историята му след 1989 г. В момента се изпълнява проект за близо 10 млн. лв., който предоставя огромни възможности за привличане на нови и запазване на съществуващите публики.

Използването на социалните мрежи за разрушаване авторитета на една институция е познат прийом в конкуренцията, когато средствата не се подбират. Представете си, че сте собственик на ресторант и някой пусне хлебарки в него, за да ви дискредитира. Сега това се прави в социалните мрежи, само с клавиатура и въображение“, отбелязват още от „Етъра“.

„Съмненията, че злонамерените внушения в социалните мрежи имат за цел да обслужат външни за Габрово интереси са провокирани от натрупан опит. През 90-те години на миналия век по Черноморието започва създаване на някакво подобие на габровския „Етър“, като напълно незаконно се копира дори името. Въпреки че идеята няма успешно развитие, за осъществяването ѝ активно съдействат местни лица, които имат лични претенции към Музея.

През 2018-та с манипулирано гласуване през интернет бе направен неуспешен опит да се измести музей „Етър“ от първото място в престижна класация за туристически дестинации, което бе предотвратено с навременната реакция на организаторите.

През януари 2022 г. музей „Етър“ получи огромно признание и бе удостоен с една от двете големи международни награди „Жива“ за опазване на културно наследство на словенската фондация „Форум за славянски култури“. Именно в обратното се опитват да убедят аудиториите си във Фейсбук автори на некомпетентни или целенасочено злонамерени публикации“, се казва още в разпространената до медиите позиция.

От РЕМО „Етър“ подчертават, че изпълнението на проект за близо 10 млн. лв. ще даде шанс на уникалните съоръжения да функционират още много десетилетия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Нови награди за изпълнители на ДФА „Габровче“

Published

on

Отново награди от престижни музикални конкурси завоюваха изпълнители от ДФА „Габровче“, с главен художествен ръководител Лъчезар Захариев. Седем певици от ансамбъла участваха в Единадесетото издание на Националния конкурс „Пиленце пее“ 2022, в който над 500 певци, танцьори, инструменталисти от страната си дадоха среща, за да покажат най – доброто от българския фолклор.

Жури, в състава на което влизат изтъкнати, популярни, доказали своите качества и уважавани личности, утвърдени специалисти във фолклорната музикална и танцова сфера, както в България, така и по света присъди Златен медал за народно пеене на Борислава Димитрова и Сребърен медал за Десислава Чакърова. Диплом за поощрение получи още един от габровските изпълнители – Деница Проданова.

Националният музикален и танцов конкурс ”Пиленце пее” 2022 се посвещава на 10 годишнината от създаването на Народно Читалище „Надка Караджова 2012”, гр. София и 85 годишнината от рождението на великата певица на България Надка Караджова.

Включено е в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от Министерството на културата на Република България. Конкурсът има за цел да съхранява, опознава, обича и разпространява българския фолклор, да открива и популяризира деца и младежи – талантливи изпълнители в музикалното и танцово изкуство. Грамота Трета награда получи Калоян Минчев, който взе участие в Националния фолклорен конкурс за изпълнители на тамбура „Руско Стефанов“.

Над 50 изпълнители взеха участие в конкурса- индивидуални, камерни формации, камерни групи, тамбурашки оркестри, разпределени в категории и възрастови групи. Изпълненията им бяха оценявани от жури в състав: председател – професор доктор Костадин Бураджиев и членове: Цветан Радков- музикален педагог и Сава Тихолов – началник отдел „Култура” в община Балчик.

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица