Свържи се с нас

Култура

Приключи „Книжно лято – букви, думи и знаци“

Published

on

Проектът „Книжно лято – букви, думи и знаци“, съфинансиран по Програма „Култура 2022” на Община Габрово запозна деца и младежи с атрактивни начини за изписване на букви, знаци и думи чрез различни събития, които проследяват появата на нашата писменост, развитието на буквите и писмената реч, усъвършенстването на писмената култура на българите и знаковите исторически моменти в този процес.

Чрез участието си в ателиета по краснопис, рисуване на букви върху камък, бродиране на букви, литературно четене, забавни игри и кръстословици с думи, демонстрация на калиграфско изписване на текст участниците се запознаха с книжовната култура от появата на ръкописната книга до първите печатни български книги и ролята на старобългарски и възрожденски книжовници в този процес. По проекта е отпечатана книжка за оцветяване с интересни заглавки на българските букви от ръкописи и първи печатни издания в България.

На 6 юли 2022 г. е проведено първото художествено ателие по краснопис в беседката зад основната сграда на библиотеката. Представени са различни начини за изписване на букви в ателие с ръководител Бистра Георгиева, която сподели увлекателни разкази за историята на нашата азбука и писменост. Малките участници сами изписват своите имена с глаголически знаци. Бе направен и препис на част от „Неделника…“ на Софроний Врачански – първата печатна книга на новобългарски език.

В периода 8 юли – 10 август 2022 г. инициативите продължиха с литературно четене под надслов „Силата на писменото слово“. Беседката събра доброволци, потребителите на социалната услуга на ДЦПЛУ – Габрово и ученичката Ивана Цвяткова (на 11 г.), които четоха откъси от „Азбучна молитва“, „Проглас към евангелието“ и „История славяноболгарская“. На 13 юли 2022 г. под ръководството на Руска Симеонова деца, родители и доброволци оцветиха с много радост и въображение подходящи камъчета, и красиви букви от кирилицата и глаголицата.

На 3 август 2022 г. деца и доброволци, ръководени от Цветка Айвазова бродираха български букви в арт-ателие под мотото „Магията на буквите в шевица“. Поредното творческо ателие по проекта премина при голям интерес и в много ентусиазирана атмосфера. На 10 август 2022 г. се проведе поредното събитие – под мотото „Огърлици от думи…“ бяха организирани различни забавни игри, кръстословици, кръгословици, пъзели, съчиняване на истории, състезание между два отбора за изписване на възможно най-голям брой думи, започващи с определени буква, „Образуване на антоними“, „Допълни изречението“, „Ставаш ли за писател“, „Известни български книжовници“… и др. Децата работиха индивидуално до момента, в който в творческото ателие се включиха гостите от Дряново – участници в ежегодната лятна работилница към НЧ „Дряновска пробуда 2008” с ръководител Румяна Карамфилова.

Формирани бяха два отбора – този на децата и тийнейджърите от Габрово и на децата от Дряново, които всъщност живеят в чужбина, но всяко лято гостуват на свои баби и дядовци. Всички участници – деца, ръководители, родители и доброволци се забавляваха много, научиха нови неща и показаха високо ниво на владеене на родния български език, познаване на историята на нашата азбука и на личностите, свързани с нейното създаване, разпространение и прослава.

На 19 август 2022 г. в ХГ „Христо Цокев” се състоя заключителното събитие по проект „Книжно лято – букви, думи и знаци”. Изложбата калиграфия на художничката Маргарита Иванова представи 24 калиграфски изписани текста върху пергамент, между които „Господнята молитва” и „Символът на вярата”. Художничката демонстрира калиграфско изписване на старобългарско уставно писмо върху пергамент.

Присъстващите имаха рядката възможност да опитат писане на текст с туш и перо. Всички инициативи и дейности по проекта са заснети и споделени в You Tube канала на библиотеката.

Привлечени са нови публики, които обичайно не участват активно в културния живот на града и много рядко или изобщо не използват библиотечни услуги. В проекта взеха участие 105 деца, младежи и възрастни габровци. Деца и възрастни бежанци от Украйна се запознаха с българските букви и българския език по интересен и атрактивен начин. Проектът е на обща стойност 4290 лв., от които 1300 лв. собствен принос.

Партньори по проекта са Художествена галерия „Христо Цокев“, Регионален исторически музей и Дневен център за пълнолетни лица с увреждания – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Нови отличия за изпълнители от ДФА „Габровче“

Published

on

Поредни отличия донесоха децата от ДФА „Габровче“, този път от Националния фолклорен конкурс “От извора на Севера”.

Организатори на събитието са Община Пордим и СНЦ “От извора на Севера”, под патронажа на кмета Детелин Василев. В горещите юнски дни, в надпревара с близо 1500 участника в двата конкурсни дни, певиците и танцьорите на ансамбъла бяха отличени с общо 10 награди.

Танцьорите от 3 възрастова група при ДФА „Габровче“ грабнаха заслужено първо място в своята категория.

Вокалния квартет при ансамбъла също е оценен от журито с първа награда. Тамбуристът Виктор Спасов – втора наград, Трета награда има и изпълнителят в първа възрастова група на кавал Филип Църов.

Вокална група “Габровските славеи”, с ръководител Румелия Алексиева, получиха първа награда, а Деница Проданова за индивидуалното си изпълнение – трета награда.

Още една първа награда е присъдена – този път за ВГ „Габровски славеи“ при ДФА „Габровче“.

Малките певици, с ръководител Боряна Христова, имат 4 награди – 2 първи за Борислава Димитрова и Дима Йонкова, 1 втора за Рада Даскалова и една поощрителна награда .

Националният фолклорен конкурс “От извора на Севера” е събитие, което събира изпълнители на български народни песни и танци. В рамките на конкурса се представят камерни танци, танцови състави и ансамбли. Този мащабен фолклорен форум има за цел развитие и популяризиране на музикалния и танцов фолклор от Средна Северна България, както и подпомагане на младите фолклорни таланти. В сборника “От извора на Севера” са нотирани над 50 автентични народни песни от Средна Северна България, създадени от младата народна певица Полина Порумова и народния певец Християн Ангелов от Пордим. Фолклорният конкурс е посветен на големия български композитор и диригент Маестро Иван Вълев.

*Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово.

Зареди още

Култура

НМО – Габрово домакинства национална научна конференция

Published

on

На 14 и 15 юни, в Националния музей на образованието в Габрово се проведе Национална научна конференция „Музеите и българското образование – традиции и модерност“. Форумът беше открит от директора на НМО Любка Тинчева.

Инициативата е част от програмата по повод половинвековния юбилей на Национален музей на образованието и 235 години от рождението на благодетеля на новобългарското образование – създателя на Габровското училище Васил Априлов.

Директорът на НМО открива конференцията

Всички събития в програмата на честването преминават под патронажа на Министерството на образованието и науката. Темата за „Музеите и българското образование – традиции и модерност“ привлече близо 40 представители на академичната общност от УниБИТ, СУ „Климент Охридски“, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ШУ „Епископ Константин Преславски“, ПУ „Паисий Хилендарски“, музейни специалисти и педагози от цялата страна.

Работата на форума протече под научното ръководство на проф. дин Вера Бонева в три тематични направления: „Представяне на културно- историческото наследство – традиции, иновации, съвременни тенденции и музейни практики“; „Васил Априлов – дарител и основоположник на модерното българско училище. Приносът му за българското образование, история, нумизматика, етнография, фолклористика“; „Просветни дейци през Възраждането и ролята им за развитието на българското образование“.

Научният ръководител на конференцията проф. дин Вера Бонева и
директорът на НМО

С финансовата подкрепа на Министерството на образованието и науката изнесените от участниците доклади ще бъдат издадени в сборник. Официални гости на конференцията бяха заместник-областният управител на област Габрово Даниела Маринова, заместник-кметът на община Габрово Невена Минева, началникът на Регионалното управление на образованието – Юлия Влаева, председателят на Синдиката на българските учители – Габрово Ренета Колева.

Поздравителни адреси по повод 50-годишнината на музея бяха получени от: министъра на културата Найден Тодоров, областния управител на област Габрово Мария Башева, Регионално управление на образованието – Габрово, председателя на СБУ Янка Такева, СБУ – Габрово, Регионалния съвет на КНСБ – Габрово, Съюза на учените в България, РБ „Априлов–Палаузов“, ОУ „Неофит Рилски“ – Габрово.

Участници в конференцията

Исторически музей – Панагюрище, Регионален исторически музей – Ловеч, Регионален етнографски музей на открито „Етър“. Националният музей на образованието бе удостоен с почетен плакет на Областен управител на област Габрово и с почетната статуетка „Победа“ на Синдиката на българските учители.

Зареди още

Култура

Музей „Етър“ и Музеят на Шаоксинг подписаха договор за сътрудничество

Published

on

Регионален етнографски музей на открито „Етър“ и Музеят на китайския град Шаоксинг подписаха договор за сътрудничество. Това стана по време на Петата международна конференция с участието на градове, които са побратимени с Шаоксинг. Българската делегация е включвала представители на Община Габрово и културни институции, между които директорът на музей „Етър“ проф. Светла Димитрова.

В Китай определено има интерес към българската история и култура. По време на конференцията, в рамките на два практически модула, Елена Минковска е направила демонстрация за изработване на бижута и аксесоари от гайтан, изплетен в гайтанджийската одая в музей „Етър“. В работилниците са се включили и жени, и мъже, като всеки е имал възможност да създаде свое изделие, което да отнесе със себе си.

Музеят на Шаоксинг е общоисторически с много добър баланс при представяне на отделните експонати. Експозициите му са дело на различни специалисти, наети специално за целта – куратори, художници, дизайнери и др. Там се съхранява и показва на публиката арбалет на две хиляди години. Сувенирният магазин е малък и в него се влиза без багаж. Екипът на музей „Етър“ има намерение да отправи официална покана към зам.-директора на Музея на Шаоксинг за участие в церемонията по раздаване на наградите „Жива“, която ще се проведе в Габрово между 25 и 29 септември.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица