Свържи се с нас

Култура

Приключи „Книжно лято – букви, думи и знаци“

Published

on

Проектът „Книжно лято – букви, думи и знаци“, съфинансиран по Програма „Култура 2022” на Община Габрово запозна деца и младежи с атрактивни начини за изписване на букви, знаци и думи чрез различни събития, които проследяват появата на нашата писменост, развитието на буквите и писмената реч, усъвършенстването на писмената култура на българите и знаковите исторически моменти в този процес.

Чрез участието си в ателиета по краснопис, рисуване на букви върху камък, бродиране на букви, литературно четене, забавни игри и кръстословици с думи, демонстрация на калиграфско изписване на текст участниците се запознаха с книжовната култура от появата на ръкописната книга до първите печатни български книги и ролята на старобългарски и възрожденски книжовници в този процес. По проекта е отпечатана книжка за оцветяване с интересни заглавки на българските букви от ръкописи и първи печатни издания в България.

На 6 юли 2022 г. е проведено първото художествено ателие по краснопис в беседката зад основната сграда на библиотеката. Представени са различни начини за изписване на букви в ателие с ръководител Бистра Георгиева, която сподели увлекателни разкази за историята на нашата азбука и писменост. Малките участници сами изписват своите имена с глаголически знаци. Бе направен и препис на част от „Неделника…“ на Софроний Врачански – първата печатна книга на новобългарски език.

В периода 8 юли – 10 август 2022 г. инициативите продължиха с литературно четене под надслов „Силата на писменото слово“. Беседката събра доброволци, потребителите на социалната услуга на ДЦПЛУ – Габрово и ученичката Ивана Цвяткова (на 11 г.), които четоха откъси от „Азбучна молитва“, „Проглас към евангелието“ и „История славяноболгарская“. На 13 юли 2022 г. под ръководството на Руска Симеонова деца, родители и доброволци оцветиха с много радост и въображение подходящи камъчета, и красиви букви от кирилицата и глаголицата.

На 3 август 2022 г. деца и доброволци, ръководени от Цветка Айвазова бродираха български букви в арт-ателие под мотото „Магията на буквите в шевица“. Поредното творческо ателие по проекта премина при голям интерес и в много ентусиазирана атмосфера. На 10 август 2022 г. се проведе поредното събитие – под мотото „Огърлици от думи…“ бяха организирани различни забавни игри, кръстословици, кръгословици, пъзели, съчиняване на истории, състезание между два отбора за изписване на възможно най-голям брой думи, започващи с определени буква, „Образуване на антоними“, „Допълни изречението“, „Ставаш ли за писател“, „Известни български книжовници“… и др. Децата работиха индивидуално до момента, в който в творческото ателие се включиха гостите от Дряново – участници в ежегодната лятна работилница към НЧ „Дряновска пробуда 2008” с ръководител Румяна Карамфилова.

Формирани бяха два отбора – този на децата и тийнейджърите от Габрово и на децата от Дряново, които всъщност живеят в чужбина, но всяко лято гостуват на свои баби и дядовци. Всички участници – деца, ръководители, родители и доброволци се забавляваха много, научиха нови неща и показаха високо ниво на владеене на родния български език, познаване на историята на нашата азбука и на личностите, свързани с нейното създаване, разпространение и прослава.

На 19 август 2022 г. в ХГ „Христо Цокев” се състоя заключителното събитие по проект „Книжно лято – букви, думи и знаци”. Изложбата калиграфия на художничката Маргарита Иванова представи 24 калиграфски изписани текста върху пергамент, между които „Господнята молитва” и „Символът на вярата”. Художничката демонстрира калиграфско изписване на старобългарско уставно писмо върху пергамент.

Присъстващите имаха рядката възможност да опитат писане на текст с туш и перо. Всички инициативи и дейности по проекта са заснети и споделени в You Tube канала на библиотеката.

Привлечени са нови публики, които обичайно не участват активно в културния живот на града и много рядко или изобщо не използват библиотечни услуги. В проекта взеха участие 105 деца, младежи и възрастни габровци. Деца и възрастни бежанци от Украйна се запознаха с българските букви и българския език по интересен и атрактивен начин. Проектът е на обща стойност 4290 лв., от които 1300 лв. собствен принос.

Партньори по проекта са Художествена галерия „Христо Цокев“, Регионален исторически музей и Дневен център за пълнолетни лица с увреждания – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Нови награди за изпълнители на ДФА „Габровче“

Published

on

Отново награди от престижни музикални конкурси завоюваха изпълнители от ДФА „Габровче“, с главен художествен ръководител Лъчезар Захариев. Седем певици от ансамбъла участваха в Единадесетото издание на Националния конкурс „Пиленце пее“ 2022, в който над 500 певци, танцьори, инструменталисти от страната си дадоха среща, за да покажат най – доброто от българския фолклор.

Жури, в състава на което влизат изтъкнати, популярни, доказали своите качества и уважавани личности, утвърдени специалисти във фолклорната музикална и танцова сфера, както в България, така и по света присъди Златен медал за народно пеене на Борислава Димитрова и Сребърен медал за Десислава Чакърова. Диплом за поощрение получи още един от габровските изпълнители – Деница Проданова.

Националният музикален и танцов конкурс ”Пиленце пее” 2022 се посвещава на 10 годишнината от създаването на Народно Читалище „Надка Караджова 2012”, гр. София и 85 годишнината от рождението на великата певица на България Надка Караджова.

Включено е в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от Министерството на културата на Република България. Конкурсът има за цел да съхранява, опознава, обича и разпространява българския фолклор, да открива и популяризира деца и младежи – талантливи изпълнители в музикалното и танцово изкуство. Грамота Трета награда получи Калоян Минчев, който взе участие в Националния фолклорен конкурс за изпълнители на тамбура „Руско Стефанов“.

Над 50 изпълнители взеха участие в конкурса- индивидуални, камерни формации, камерни групи, тамбурашки оркестри, разпределени в категории и възрастови групи. Изпълненията им бяха оценявани от жури в състав: председател – професор доктор Костадин Бураджиев и членове: Цветан Радков- музикален педагог и Сава Тихолов – началник отдел „Култура” в община Балчик.

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица