Свържи се с нас

Икономика

Селски мол със Сгледно хоро на Петковден в Габрово

Published

on

Селският мол ще отпразнува 8-та си годишнина със Сгледно хоро на Петковден – 14 октомври, в пространството до храма „Света Троица“ и Дечковата къща. Там от 16.00 до 19.00 часа ще бъде организиран благотворителен базар на селскостопански изделия и домашни храни, в подкрепа на читалищната дейност, ще има фолклорна сцена, на която ще се извие сгледно хоро и ще бъде теглена томбола с награди от щандовете на базара.

По време на Базара „Забравени традиции, живи вкусове“ – Селски МОЛ, в деня на духовния празник на Габрово, и тази година ще бъде спазена традицията на възроденото Петковденско сгледно хоро. Селският мол ще се проведе в деня на Света Петка Българска. Събитието е възстановка на петковденския събор, който се провеждал на Женския пазар до средата на миналия век.

Хорото ще поведе един от най-новите танцови състави към читалище „Христо Ботев 2008”- с. Гарван. Ще се заловят и други самодейни колективи. Инициативата за възстановката на петковденското сгледно хоро тази година е първата от три публични прояви на танцовия състав към читалището по проект „неЗабравени традиции”, съфинансиран по програма „Възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество, Договор № LI-2022-170 15/08/2022.

Освен плодовете на есента, ще има традиционни почерпки за градските посетители, чрез които читалищата получават дарения и подкрепа за свои инициативи, с цел опазване на културното и фолклорно наследство.

Преди 8 години Селският мол възроди габровската традиция на Петковден да се извие Сгледно хоро, играно в този ден на габровския пазар. След приключването на кърската работа и завръщането на гурбетчиите в родния край, бъдещите свекърви оглеждали момите дали са лични на хорото и събирали информация дали са работни и уважителни вкъщи.

Хванати ръка за ръка габровци и този път ще „направят“ бяла магия за повече млади семейства и челяд в града. Селският мол и Хорото за хората се събират на Петковден и посвещават на духовния празник на града.

На Петковден настъпва преходът към зимата. От Петковден в миналото и традициите на българина започвали сгледите за годежите и сватбите. В народните разбирания Света Петка е покровител на раждането и плодовитостта при хората и при животните. В Габровско балканджиите я почитали с празничен пазар и веселба.

Близо до старата часовникова кула в града се извивало голямо хоро, на което майките на момчета за женене сглеждали бъдещите си булки – могат ли леко да стъпват и кръшно да вият снага. На Петковденското сгледно хоро, което ще поведат самодейците от местните читалища, ще се заловят и млади, и стари, за да спазят традицията и да почетат светицата, духовна закрилница на Габрово, да я помолят да не изоставя хората в този край, да не стоят къщите им заключени, а децата им да се завръщат в родината веднъж в годината от гурбет.

Традицията на Петковденското сгледно хоро бе възродена от инициативата „Селски мол“, която и тази година ще събере читалища и местни производители на пазар и открита фолклорна сцена.

Петковден бележи края на земеделската работа и прибирането на реколтата. Затова на сергиите ще има от всички плодове на земята и труда на хората по селата. На масата на габровеца на Петковден по традиция присъствали гювеч с овнешко, курбан чорба, сармички с лозови листа, шкембе, ястия с праз, обредни хлябове. Но това меню ще оставим на именниците Параскева, Петко, Пенчо, Петкан, Пеньо, Пенко, Паруш, Петричка, Петрана, Кева.

А габровци, които се отбият на базара „Забравени традиции, живи вкусове“ – Селски мол, ще опитат домашно сиренце и баничка, тиквеник, ябълки, мед и сладкиши. Началото е в 16.00 часа, а мястото е пред храма „Св.Троица“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Габрово е първенец по разкрити престъпления и след София по средногодишен доход и култура

Published

on

Област Габрово се нарежда след столицата по средногодишен доход и културен живот, първенец е по дял разкрити престъпления.

Средногодишният доход на лице от домакинството в Габрово е вторият най-висок след този в столицата. Брутната годишна работна заплата достига 13,9 хил. лв. Това сочат данните на изследването „Регионални профили: показатели за развитие”, изготвено от Института за пазарна икономика.

Регионалните профили на областите са очертани въз основа на 68 индикатора, описващи икономическото и социалното развитие на областите.Профилите на 28-те области в страната обхващат дванадесет категории, всяка от които има отношение към качеството на живот и развитието на областите.

Икономическата активност в област Габрово е по-висока от средната с коефициент от 72,5% (при 72,0% в страната). Преките чуждестранни инвестиции продължават да нарастват и достигат 3,3 хил. евро на човек, което отрежда на областта четвъртото място по този показател (след столицата, София област и Бургас). Габрово е втората област по усвояване на европейски средства (след столицата). Към 30 юни 2022 г. стойността на изплатените суми на бенефициенти по оперативните програми достига 3,8 хил. лв. на човек.

По отношение на инфраструктурното развитие Габрово е областта с най-гъста пътна мрежа в страната, но делът на автомагистралите и първокласните пътища е по-нисък от средния (16,6% при 18,5% в страната).

Въпреки че Габрово е сред сравнително силно развитите икономически области, нивото на местните данъци е ниско и през 2021 г. Прозрачността на органите на местното самоуправление в област Габрово намалява през 2022 г., но остава сравнително висока – 72,9% (при 70,2% в страната).

Представянето на област Габрово по показателите, оценяващи околната среда, е много добро, отреждайки на областта второто място в страната.

Предизвикателство пред пазара на труда остава застаряването на населението. През 2021 г. коефициентът на демографско заместване като съотношение на населението на възраст 15–19 години към това на възраст 60–64 години е 56,1% (при 69,4% в страната). През 2021 г. Габрово изпреварва област Видин и става областта с най-високо съотношение на населението на над 65 години към това на 0–14 години – 249,6% (при 149,3% в страната). Коефициентът на възрастова зависимост на населението на над 65 години към това на 15–64 години пък е 49,2% (при 34,0% в страната). Коефициентът на естествен прираст достига нови рекорди от –22,1‰ (при –13,2‰ в страната) и е третият най-нисък в страната (след този в областите Видин и Монтана).

Показателите, оценяващи здравеопазването в областта, поставят Габрово на челните места в страната (след областите Плевен и Кюстендил). Броят на общопрактикуващите лекари спрямо населението е значително по-висок от средния за страната, но специалистите са по-малко. Броят на леглата в местните многопрофилни болници нараства, но все още не достига средните стойности.

През 2021 г. броят на регистрираните престъпления срещу личността и собствеността нараства и изпреварва средния – 10,4 на хиляда души в областта при 9,8 на хиляда души в страната. Същевременно обаче Габрово продължава да е първенец по дял на разкритите престъпления – 74,9% (при 51,7% в страната.

Въпреки ограниченията, свързани с пандемията през 2020 и 2021 г. в цялата страната, културният живот в област Габрово остава сред най-интензивните в страната (само след този в столицата). Основна причина за това е изключително високият брой на посещенията на музеите, въпреки че и той, подобно на този в страната, се свива с над 50% през 2020 година. Повишаването му до 2357 на хиляда души през 2021 г. все още не може да компенсира това свиване, въпреки че остава далеч над средните нива в страната (426 на хиляда души). Посещенията на театрите също се повишават през 2021 г. и достигат 160 на хиляда души (при 129 на хиляда души в страната).

Пълният доклад за област Габрово може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Информационни събития за предстоящите мерки на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“

Published

on

Община Трявна и Местната инициативна група „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“ отправят покана до всички заинтересовани лица за участие в провеждането на информационни срещи/обучения в гр. Трявна във връзка с отварянето на предстоящи приеми по мерки от Стратегията за местно развитие на МИГ „Дряново – Трявна – в сърцето на Балкана“.

Събитията ще се проведат днес, 1 декември, от 14.00 ч. в Многофункционална зала „Дръзновение“ и утре, 2 декември, от 15.00 ч. в ДГ „Калина“ – Трявна.

На информационните събития ще бъде предоставена информация за предстоящи мерки от Програмата за развитие на селските райони, условията за кандидатстване с проекти и изпълненията им.

Семинарите се провеждат в изпълнение на дейности по Споразумение за изпълнение на Стратегия за ВОМР №РД 50-45 /30.04.2018 год. по подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие“ на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 год.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица