Свържи се с нас

Култура

Политиката в карикатури представена в Дома на хумора и сатирата

Published

on

© Copyright 2011 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Това не е политическа агитация, а названието на карикатурната изложба на Христо Комарницки в зала 7 на Музея „Дом на хумора и сатирата”. Откриването е ще се състои днес от 17.30 часа.
Комарницки е деветият носител на специалната награда на Музея, давана за оригинално участие в Националната изложба на карикатурата. Той вече получи плакета „Светът е оцелял, защото се е смял” и диплом по време на церемонията в салоните на Съюза на българските художници при откриването на националния форум в София. По-интересната част от наградата предстои: самостоятелната изложба на лауреата в Дома на хумора и сатирата.

Когато е била планирана изложбата миналата година, организаторите са нямали  никаква идея кой автор ще и направи впечатление в Националната карикатурна изложба, а за избори още не и се говореше. Затова пък сега, в толкова динамичното навечерие в очакване на вота, можем за малко да изоставим поляризираните разговори и да се посмеем заедно с героите от карикатурите на Христо Комарницки. А те, както добре знаем, са „героите на деня” – нашите политици. Всяка една карикатура е рисувана по конкретен повод, във всяка непременно разпознаваме реплика, постъпка, действие или изява на ВИП персоните в нашето общество. Комарницки е подбрал за изложбата си само стотина от хилядите, нарисувани за всеки брой на вестник „Сега”, където работи от 1997 г. Включил е и шаржове – сред тях видяхме и нашата землячка Дилма Русеф! – а също и министри от кабинета, сегашни и бивши политически величия. Неговата интерпретация на множество постъпки и изказвания на първите хора в държавата, които медиите ни показват до втръсване, не е досадна и натрапчива. Защото е поднесена с хумор, невинен и ведър, а най-често с остра и безпощадна сатира, и това превръща творбите му в сатирична история на днешна България.

Христо Комарницки не само е от Габрово (роден 1964), не само първите си карикатури печата в местния окръжен вестник, но и първите му участие като млад карикатурист са в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата (1987, 1989, 1993, 1995). Участва в Международния конкурс на ДХС „Весели Балкани и едноименната изложба (1996) и печели трета награда; участва и в други национални конкурси за карикатура и изложби, организирани от ДХС: в „Европа мечтае за България” (1998) и печели втора награда; в „Евросапиенс” (2009).

През 1997 е първата му самостоятелна изложба от политически карикатури в Дома на хумора и сатирата, негови творби са включени в няколко издания на Веселата къща. Във фонда „Хумор на народите” пък се пазят 8 негови карикатури, дарени на Музея.

За другите постижения и големи награди на Христо Комарницки, за творческите му вълнения и търсения ще стане дума на срещата с него на днес /20 октомври/ от 17.30 часа в зала 7 на ДХС. А изложбата очаква своята любознателна публика до 5 декември.

Можете да ни намерите и във Фейсбук на :
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Представят „Книга за щастието“ в РБ „Априлов – Палаузов“

Published

on

Тази сряда, 21 февруари, от 17.30 часа ще се състои първото представяне за Габрово на „Книга за щастието“, чийто автор е Владимир Дръндаревски. Домакин на събитието е Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“.

Книгата е първата в света завършена психологическа теория, обясняваща пълноценно, достъпно и пълномащабно понятието щастие. Това е първата книга, която дава точните понятия, свързани с щастието, развива уникална, пълномащабна теория, разкриваща неговите нюанси в живота и най-важното – дава конкретните решения на всичко, свързано с щастието.

Тази книга ще ви помогне да се определите, да се замисляте постоянно, да тренирате мисълта си, съзнанието, душата и сърцето си в посока само и единствено на намиране на пътя към вашето постоянно, бъдещо спокойствие, хармония и лично щастие.

Ако искате да чуете нещо ново, свежо, стойностно и различно, нещо което да ви помогне да тръгнете по нов път във вашия живот. Ако искате да се усещате винаги в попътен вятър към вашите спокойствие, хармония и лично щастие, то на тази среща ще получите начални напътствия и ориентири, с които след като прочетете книгата, ще имате нов поглед, постоянен устрем, свежи сили и възможности, да генерирате постоянно енергия в посока само и единствено на вашето лично щастие.

Заповядайте, за да проверите себе си и да се уверите вървите ли в тази посока или леко сте се заблудили и отклонили от правилния път към щастието!

Зареди още

Култура

Габрово посрещна Захари Карабашлиев с пълна зала

Published

on

Пълна зала посрещна в Габрово писателя Захари Карабашлиев. Повече от час и половина снощи в Актовата зала на Национална Априловска гимназия, популярният автор разговаря с почитателите си за писаното слово, историята, паметта и новата си книга “Рана“.

Областният управител на Габрово Мария Башева – Венкова постави началото на литературната среща, цитирайки Стивън Кинг и неговите думи:“ Книгата е онова нещо в нашия свят, което е най-близо до магията.“

Захари Карабашлиев подчерта, че представя книгите си в цялата страна и е рядкост областен управител да уважи събитието, а още по-малко да инициира провеждането му. Авторът поясни, че заглавието на романа препраща към раната, която главният герой в книгата получава още в първото сражение, в което участва, но и към раната, нанесена на целия български народ от опустошителните войни, в периода на второто десетилетие на 20 век.

Авторът допълни, че творбата му е късче памет за българската история. Той определи романа като семеен, развиващ се на фона на Първата Световна война, но и представящ последиците от Първата национална катастрофа.

Модераторът на срещата Иван Христов, директор на Исторически музей- Дряново, сподели наблюденията си относно документалната стойност на творбата, която съдържа подробна библиография.

След края на увлекателната дискусия областният управител подари на Захари Карабашлиев изображение на Паметника на Свободата, изрисувано върху стъкло, като му пожела свобода на мисълта и творчеството.

Зареди още

Култура

Графика на Валентин Стефанов е акцент на месеца в Галерията

Published

on

Художествена галерия „Христо Цокев” представя графичната творба на Валентин Стефанов „Откритие III” като акцент за месец февруари. Богатата графична колекция на музея предлага представителна извадка от най-активните и водещи имена в българското графично изкуство.

Фокусът на рубриката да представя произведения, които рядко участват в експозиционните концепции дава възможност от една страна за по- задълбоченото проучване на галерийния фонд, а от друга да приведе във вниманието на публиката малко познати автори.

Творбата „Откритие III” изпълнена в авторова техника е абстрактна, създадена през 1988 година и напълно носеща характера на съответното десетилетие. Развиването на качествено нови теми и подходи в българското изкуство в края на 80-те години важи с пълна сила и за графиката.

Модерният и смел подход при изграждането на „Откритие III”, динамичната линия в горната част, съпоставена със статиката в долната не носят еклектика, а оформят хармонична композиция. Творбата въздейства и чрез чудесно овладяна технология, прецизен отпечатък и фини акценти.

Постигната е висока естетическа проба и съвременно звучене. От наситено черно до контраста с чисто бяло и множеството степени на сивото, създават сложната и богата структура на произведението. Всички любители на графиката могат да се срещнат с „Откритие III” на Валентин Стефанов до края на месец февруари 2024 в ХГ “Христо Цокев”.

Автор: д-р Деян Боев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица