Свържи се с нас

Култура

Читалище „Будителите-2017“ стана на 5 години

Published

on

Читалище „Будителите-2017“ стана на 5 години. Учредителите на читалището, неговите членове и много гости се събраха да отбележат първите пет години от неговата история. Вярно е, че част от инициативите на габровските будители имат по-дълга история като например конкурсът „Събитие на годината в областта на културата в Габрово“, като Патиланския поход на габровските деца с Баба Цоцолана в планината, като Пътя на светлината за 1 ноември и още, и още.

За всеки важен момент от клубната история членовете на Клуба на будителите бяха подредили изложба от най-важните читалищни инициативи, проведени през първите пет години.

Като двата концерта „Следи“ в памет на „бащата“ на габровския джаз маестро Манол Цоков, както и опита за завръщане на традиционните от времето на маестрото Съботни евъргрийни. Тези прояви оставиха своята незабравима диря в габровския духовен живот.

С немалко усилия членове на клуба успяха да съберат в книгата „Джазът – мисията на един живот“, посветена на живота, постиженията, реализираните и несбъднати мечти на незабравимия маестро Манол Цоков, чието второ издание предстои. В първите пет години една от инициативите на Клуба на будителите е училищното караоке с песни за България.

А музикантите от „Мери Бойс Бен“ бяха на габровска сцена, за да ги чуят габровските абитуриенто.

Не само членовете на Клуба на будителите, но и множество габровци, които се интересуваха от лекториите, посветени на здравето, по време на които водещи специалисти от различни области на медицината ни запознаваха как да се предпазваме от различните заболявания, какъв да бъде режима на нашия живот, за да бъдем здрави.

Друга интересна инициатива на читалището е паркът „Мини Габрово“, чиито макети на емблематични габровски сгради бяха изпочупени от пролетните бури в града. Но с помощта на дарители, с безвъзмезден труд, тази експозиция отново може да се види в двора на читалището.

Но най-интересната част от вечерта, посветена на 5-тия рожден ден на Клуба на Будителите, беше концертът, участниците в който буха клубните състави от областта на класиката, фолклора, рока, за да се завърши с джаз и танго с гостите от група „Акустик Соул“.

На сцената се редуваха децата от Детска вокална група – Божидара Генчева и Евануела Грушкова с педагог Румелия Алексиева, следвани от изпълнението наУна Бурек от класа по цигулка на Даниела Данис. След това на сцената бяха Дора Виева от група „Росина“, гостът от НЧ „Зора“ в кв. Новата махала Стелян Ганев, който разигра една типична габровска история, която предизвика непринудения смях на всички.

След изпълнението на Стелян Ганев, дойде ред и на работилничката за хора „Бяла българка“ с хореограф Ралица Фурева, чиито танцьори са сред учредителите на читалището. Момичетата и момчетата наскоро се завърнаха от международен фестивал в Гърция, където са събрали овациите на публиката.

След „Бяла българка“ дойде ред и на най-новите членове на читалището – рок групата група Blitzkrieg.

Но празникът не спря дотук – той продължи с концерт на гостите от „Акустик Соули“ в състав акордеон Илко Градев, китара Иван Стилиянов, бас китара Алекс Атанасов и перкусии Петър Йорданов-Бъни, които изненадаха домакини и гости на празника с вълнуващите си изпълнения на джаз от времето на Джанго Райнхард, интерпретации на тангата на Пиацола и други любими автори. Накрая празникът завърши с думи на благодарност към всички, споделили отбелязването на 5-та година на „Клуба на Будителите“, към всички хора, организации, фирми, институции, партнирали на габровските будители.

Благодарност беше отправена към първия председател на читалището Ивелина Елмазова, към настоящия – Светослав Славчев, към всички от читалищното настоятелство, хората, които с мисъл и сърце дават от себе си за другите – д-р Павлина Хинкова, Марияна Проданова, Маргарита Стоянова, Костадина Парашкевова, Татяна Христова, Вера Тихова, Велина Махлебашиева, Ралица Фурева, Емил Михов. А получените поздравителни адреси и подаръци от МАИР- Боженци; ДТ”Рачо Стоянов”; РЕКИЦ Читалища – Габрово; НЧ „Габрово 2002”; НЧ” Зора 1872”; Регионален съвет на КНСБ – Габрово; Благотворително дружество „Майчина грижа”, както и снимката за първите пет години с вдигнатите ръце на всички участници, ще бъдат запазени за историята на Читалище „Будителите – 2017“, която продължава да се пише.

Автор: Стефка Бурмова,
Статията е публикувана в бр.181, на вестник „100 Вести“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Владимир Карамазов гостува на Фотографски срещи Севлиево 2022

Published

on

Владимир Карамазов – актьорът, продуцент, фотограф и водещ на „Сървайвър”, е големият сюрприз на дебютните Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”. Той ще е специален гост на събитието с домакин Народно читалище „Развитие-1870”, в чието творческо пространство ще бъдат експонирани авторските му снимки от шестото издание на конкурса за художествен анализ на фотография „Снимките говорят”.

Форум, част от официалната програма на 13-ти Европейски месец на фотографията, осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и с инициатор – Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

Откриването ще бъде на 15 октомври, в 16.00 часа. 23 са фотографиите на Владимир Карамазов с текстове-анализи върху тях, които лично той ще представи в арт декорираното с дървени пана фоайе на втория етаж в читалище „Развитие”.

Най-добрите слова върху кадрите от постъпилите 100 анализа на 54 участника в тазгодишния конкурс „Снимките говорят” избра жури в състав: Здравка Евтимова – писател, журналист и преводач, Михаела Михайлова – филолог и редактор, професионален преводач, Теодора Духовникова – актриса с отношение към писменото слово, Владимир Карамазов, AFIAP – актьор с отношение към фотографията и Олимпия Николова-Даниел – куратор на галерия-книжарница „София Прес”.

Предизвикателство за пишещите хора, които развихриха въображението и умението си, карайки образите от кадрите на талантливия фотограф да проговорят с техните думи, да въздействат и разчувстват, създавайки симбиозата между фотообразите и словото.

Фотографията е част от живота на Карамазов още от детството и негова голяма страст. Днес той дели времето си между репетиции и пътувания, по време на които преследва най-добрия кадър. Негови фотографии са отличени в едни от най-престижните конкурси у нас и в чужбина.

Карамазов бе избран сред 10-те финалисти в категориите „Хора” и „Природа” в престижния конкурс на Smithsonian Magazine – конкуренция на National Geographic. Два негови кадъра бяха публикувани и в елитното списание Vogue. След откриването на изложбата Карамазов ще говори за фотография и разговоря искрено и лично с публиката на Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие-1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят сборника „Къде ли не съм строил…“ в Историческия музей на Дряново

Published

on

Почти едно десетилетие съставителят на сборника „Къде ли не съм строил“, Николай Пенчев, е работил като уредник, а през 1985-86 г. и временно е изпълнявал длъжността директор на Исторически музей – Дряново. И въпреки, че след това напуска институцията, той остава пристрастен към изследване историята на Дряново и дряновския край.

Има множество публикации в местния печат и няколко участия в научни конференции като любима тема на неговите проучвания са строителите от Дряновско. Сега своите статии, и на други изследователи на строителните традиции тук, Николай Пенчев събра и издаде в сборник.

Освен публикуваните в периодичния печат и в други медии текстове, книгата му съдържа 130 страници с 10 различни приложения, където лесно и удобно могат да се открият интересни данни и направят справки за селищата от Дряновско, и имената на майстори, предприемачи, строителни инженери, техници, наименования на инструменти, термини от практиката.

„Къде ли не съм строил“ представлява интерес за всеки, който се интересува от историята на Дряново и дряновския край. Събитието ще се състои на 27 септември, вторник, от 17.30 ч. в Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Росен Станоев гостува в „Арт Зоната“ на галерия „Видима“

Published

on

На 29-ти септември от 18.00 ч. в „Арт зоната“ на галерия „Видима“ ще се открие общата изложба „Against all odds II“ – кураторски проект на художника Росен Станоев.

„Against all odds“ или в превод „Въпреки всичко“ е сборна изложба, проект на варненския художник Росен Станоев, която събира в себе си цяло съзвездие от ярки български творци, обединени от идеята да покажат своето изкуство въпреки обстоятелствата. Идеята за тази изложба се появява в първите месеци на пандемията, а една от най-силно засегнатите сфери след близо две години ограничения е именно културната.

Изложбата е пътуваща, целта е да провокира хората по-често и въпреки всичко да насочват вниманието си към красивото, духовното, смело да пристъпват прага на културните институции.

Към момента в този формат вземат участие 25 автора, а общият брой на творбите в пътуващата изложба са над 100, като обхващат различни направления на живописта, графиката и скулптурата. Както казва самият Росен Станоев, това е проект в развитие, към всяко ново издание се присъединяват нови имена и нови произведения на изкуството.

Дебютното представяне на „Against all odds“ бе на 23-ти юни в ГХГ „Илия Бешков“, град Плевен. След спирката в Севлиево изложбата ще отпътува към други големи градове на страната, а в средата на следващата година се очаква и да напусне пределите на България.

Гостите на откриването ще могат да видят на едно място подбрани произведения на много от известните ни художници, сред които проф. Емил Попов, Цветан Казанджиев, доц. Димо Колибаров, Иван Обретенов, доц. Веселин Начев и много други. Различни и уникални като творци, и като личности, авторите събрани в този проект отлично се допълват благодарение на естетическото усещане на Росен Станоев.

Въпреки, че се представя скромно като художник, той е живописец, график, скулптор, дигитален артист, опитен галерист и колекционер. Затова и произведенията в изложбата имат общо съвременно и модерно звучене, подбрани са автори, които сякаш общуват помежду си чрез своите творби и въвличат зрителя в една споделена реалност.

Редом с участниците в проекта, изложбата показва и творби от колекцията на Росен Станоев, включително произведения чиито автори вече не са сред нас, но са оставили своето име и светла диря в света на българското изобразително изкуство.

Експозицията ще остане на разположение на севлиевци в продължение на един месец. Галерия „АРТ ЗОНА“ се намира на третия етаж на бившия РУМ. Централният вход на сградата ще бъде отворен за посетители от 17:30 ч. до 19:00 ч. на 29-ти септември. Официалното откриване започва в 18.00 ч.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица