Свържи се с нас

Любопитно

Втори събор на Градище с Празник на пестила тази събота

Published

on

За втора поредна година поляната в местността Градище над Габрово ще се оживи от песни, танци, театър и хора, които обичат българското, както на сцената, така и на трапезата. Началото е в 10.00 часа.

Започваме с фермерски пазар „От БГ“, на който през целия ден ще намерите стоки, произведени от местни производители – млечни и месни продукти, вино и мед, сладкиши, плетени играчки, изделия от дърво, козметика и продукти за здравето, носещи мъдростта и силата на природата.

В 10:30 сцената ще се събуди с фолклорна програма от гостуващи читалища, която ще продължи до 12:30 часа. Тя, както и програмата до 17.00 часа, са организирани от читалище НЧ „Пейо Яворов – 1927“ село Борики. Вече 8 години читалището организира празник на пестила – основен поминък на хората в селото в миналото. Добър повод да се видим, почерпим с пестил и извием хоро.

От 13.00 до 15.00 часа е времето за работилниците. Очакват ни: Творческо ателие за рисуване върху стъкло с Ива Пенчева, открит урок по актьорско майсторство със Светослав Славчев и Любомира Башева. Забавни детски игри със специалното участие на „Ани Зани Реани“ – Троян. Работилница за народни хора́ с клуб „Балканджии“, с хореограф Христо Колев.

От 15.00 до 17.00 часа ще има фолклорна програма на гостуващи читалища. В 17.00 часа започва големият концерт по проект „ВдъхновителиТЕ“, с участието на творческите състави на НЧ „Априлов-Палаузов-1861“. Този проект срещна любители и професионалисти, за да творят заедно, да се учат и споделят. Проектът се реализира от Фондация „ОТ БГ“ с финансовата подкрепа на Национален фонд Култура, в партньорството с НЧ „Априлов – Палаузов – 1861“.

От началото на месец февруари до средата на септември всички състави към читалището получиха възможността да се срещнат с доказани професионалисти в своята област, да работят заедно с тях и създадат нови културни продукти. Какво се роди от тези срещи в звук, танц и багри, ще научим когато на сцената излязат Смесен хор „Априлов – Палаузов“, шоу балет „Магия“, КСТ „Ритмика“, съставите за народни танци при читалището, красивите дами от клуба по ориенталски танци „Диамант“, театралите от „Смехоранчета“.

В 18.00 часа денят ще завърши с концерт на гост-изпълнителя Поли Паскова – име, което не се нуждае от представяне. Вярваме, че гласът ѝ дълго ще ехти в планината и над Габрово. Резултатът – едно пъстро събитие за малки и големи, за творци и кулинари, за обичащите българските традиции и музика.

Медийни партньори на събитието са портал vcentara.com и gabrovonews.bg.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

„От Месамбрия до Несебър“ на шеф Мария Озтюрк в Габрово (снимки)

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Преобладаващо мъжко присъствие на „Мама е добър шофьор“

Published

on

Четвъртото издание на атрактивното състезание „Мама е добър „шофьор“ се проведе в Градинката с мечето. На старта на импровизирания мотополигон застанаха 16 екипажа, като превес сред бебетата взеха момчетата – общо 12, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово. Вероятно заради хладното време и по-нежната им физика в надпреварата участваха само четири малки госпожици.

Ентусиазираните майки преодоляха техничното трасе, което им предложи слалом между конуси, скоростни отсечки, 360-градусово завъртане и предизвикателството да повият бебе (кукла) в парка. Най-трудната част от маршрута се оказа краткият екотест, в който участниците трябваше да отговорят какво е компост, какво не се слага в него и кой материал се рециклира на 100 процента.

В оборудването на отборите видяхме както класически бебешки колички на четири колела, така и детски триколки, миниджип и комбинирана велоколичка. За разлика от предишни години този път в състезанието липсваха бабите и дядовците. Част от участващите бебета проспаха събитието, други закусваха по време на спринта, а трети искрено се забавляваха. Акцент в публиката беше мъжка четиричленна група, която се определи като неформално експертно жури на проявата.

Финалист стана мама Маргарита Франсъзова с 10-месечната Габриела. Те получиха грамота за първо място и продукти от козметична линия.

Второто място бе присъдено на мама Ивелина Иванова с Александър на 8 месеца, а трети се класираха мама Гинка Христова и 5-месечният Михаил. Те получиха ваучери за пазаруване от асортимента на детски стоки.

Награда получи единственият баща и рожденик в състезанието – Юксел Али с Кристиан на 1 годинка. Драматичен театър „Рачо Стоянов“ осигури покани за свои представления на мама Мария Велкова с 2-годишния Максимилиан – за най-атрактивно участие, и на мама Йоанна Коцева с Матей на 1 г. и 7 м. – за оригиналност.

Заместник-кметът Мария Йозова връчи специална награда от Община Габрово за най-малък участник на 4-месечната Катрин с мама Йоанна Куманова.

Всички, включили се в надпреварата, получиха вкусен акациев мед с розово масло, тениски и козметичен продукт.

Събитието „Мама е добър „шофьор“ е част от инициативите за Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 до 22 септември.

Община Габрово благодари на представителите на спонсорите – Ина Никова, Светослав Матеев, Илиян Иванов и Борис Денев, и Петко Койчев. Всички снимки от събитието можете да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Младежки случки „Срещу течението“ по коритото на Янтра

Published

on

Младежки случки „Срещу течението“ ни очакват на 22, 23 и 24 септември не къде да е, а в коритото на река Янтра.

Да, съвсем вътре, до водата! Мястото е между новия мост и мостът до Дома на хумора, а през трите дни на събитието ще се случат концерти, 3D мапинг, театър, Stand-up comedy, работилници за рисуване върху текстил и стъкло, училище за графити, състезание с тротинетки и колелета и още много забавни неща. Очаква ни и нещо сериозно – дискусия на тема „Независимост“.

В деня на Независимостта на България ще поговорим за това какво е да си независим и в исторически, и в личен план с актрисата Мартина Пенева и режисьора Ана Батева, чийто моноспектакъл „Аз победих“ ще видим след това.

Постановката е своеобразно продължение на „Мечтата на Наташа“, но проблемите на младите хора и желанието им да се движат срещу течението – същите.

На следващия ден темата отново е „Независимост“, но този път интерпретирана от инфлуенсъра Крис Захариев, който ще представи и модния си бранд „Храбър“.

И през трите дни ще има арт занимания. Работилниците са безплатни, но е добре да се запишете предварително, за да сте сигурни в своето участие.

Можете да го направите през следните линкове:

Формуляр за записване в „Зона за графити“
Формуляр за записване в „Зона за рисуване върху текстил“
Формуляр за записване в „Зона за рисуване върху стъкло“
Формуляр за записване в „Състезание с колелета“
Формуляр за записване в „Състезание с тротинетки“

И за финал, но не на последно място – концертите. Dj Set – Chill & Fresh, Anjay, група „Молец“, група „The Lefties“ и група „Спални места“.

Присъединете се към събитието във фейсбук на следния адрес и следете всичко през трите дни оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица