Свържи се с нас

Култура

Откриват „Алея на книгата“ в Габрово на 15 септември

Published

on

Най-мащабното книжно пътуващо изложение „Алея на книгата” ще се проведе за първи път в Габрово, в периода 15-18 септември. През тези дни редица заглавия от любимите книгоиздатели и книготърговци ще очакват своите посетители на пешеходната част пред Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ и Национална Априловска гимназия.

Изложението ще е отворено всеки ден от 09.00 до 19.00 часа, съобщи Савина Цонева, директор на РБ „Априлов – Палаузов“. Събитието е част от културния календар на Община Габрово и се организира в партньорство с Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” и Асоциация “Българска книга”.

В „Алея на книгата“ участие ще вземат над 10 известни родни издателства, сред които Алитеа, Жанет, Кибеа, Клевър бук, Колибри, Милениум, Панорама – Съюз на преводачите в България, Пилгрим, Сиела, Университетско издателство „Св. св. Кирил и Методий“, Хермес.

Традиционният, съпътстващ „Алея на книгата” литературен кът ще бъде сцена на културната програма със свободен достъп, включваща премиери на книги, срещи с автори, събития за деца и забавни ателиета.

Официалното откриване на „Алея на книгата” е на 15 септември, четвъртък, от 16.30 часа.

Програма:

15.09.2022, четвъртък

16:00 ч. – Концерт на Оркестър „Габрово“

16:30 ч. – Откриване на Алея на книгата

17:00 ч. – Срещи в автори: Мария Касимова-Моасе

18:00 ч. – Срещи с автори: Иван Станков

16.09.2022, петък

17:00 ч. – Срещи с автори: Илия Деведжиев. Събитието е предназначено за деца.

18:00 ч. – Срещи с автори: Алек Попов

17.09.2022, събота

10:00 ч. – Умни забавления и искрен смях – игри с „Клевър бук“. Събитието е предназначено за деца.

11:00 ч. – Срещи с автори: Мария Донева. Събитието е предназначено за деца.

16:00 ч. – Срещи с автори: Здравка Евтимова

17:00 ч. – Срещи с автори: Катерина Хапсали

18.09.2022, неделя

11:00 ч. – Приказката „Огнивото“ се превръща в спектакъл – представя Държавен куклен театър – Габрово. Събитието е предназначенно за деца.

Разпределение на издателствата по шатри:

  • Шатра 1 – Клевър бук
  • Шатра 2 – Кибеа
  • Шатра 3 – Алитеа, Пилгрим, Панорама – Съюз на преводачите в България
  • Шатра 4– Университетско издателство „Св. св. Кирил и Методий“
  • Шатра 5 – Милениум
  • Шатра 6– Жанет 45, Колибри, Сиела, Хермес

Култура

Людмила Людмилова гостува в РБ „Априлов-Палаузов“

Published

on

На 5 март от 17.15 ч. читалня „Д-р Петър Цончев” на РБ „Априлов-Палаузов“ гостува Людмила Людмилова – педагог, детски и семеен психолог.

Преподавателката по биология и химия се е специализирала в областта на семейните констелации и лечението на хранителни зависимости.

Автор на собствен метод за лечение на хранителни разстройства Автор е на книгите „Болестта на пеперудата“ и „Приказка за болката“. Л. Людмилова: „Имах желание да помагам и на други, изпаднали в беда семейства. Систематизирах цялото познание, което бях придобила и го излях на хартия. Така се роди книгата „Болестта на пеперудата“…

Зареди още

Култура

Показват в изложба победата при Шипка и Шейново през Освободителната война

Published

on

На 29 февруари, четвъртък, от 17.30 часа в Икономовата къща ще се състои откриването на изложбата „Последното сражение”. Временната експозиция е посветена на победата в сражението при селата Шипка и Шейново през Руско-турската война 1877- 1878 г.

Това е последното сражение от военните действия в района на Шипченския проход, започнали с превземането на прохода през юли 1877 г. и продължили с августовската отбрана срещу корпуса на Сюлейман паша и Зимното шипченско стоене.

Като част от всеобщото настъпление на руската армия, превземането на Шейновския укрепен лагер от руските полкове и българските опълченски дружини на 9 януари 1878 г. под командването на генералите Радецки, Скобелев и Мирски отваря пътя на юг към Одрин и Цариград.

На 16 януари в Казанлък започват първите преговори за мир, а на 31 януари е подписано Одринското примирие.

Експозицията разказва историята на това величаво сражение, походът на двете обходни колони на генералите Скобелев и Мирски, атаките им срещу укрепения турски лагер, както и фронталната атака на частите на ген. Радецки от Шипка.

Зареди още

Култура

„Така извоювахме свободата…“

В музей „Етър“ показват пушката на Бенковски и Възванието за обявяване на Априлското въстание.

Published

on

От 1 до 5 март в Музейния център на РЕМО „Етър“ може да видите пушката, с която Георги Бенковски води Хвърковатата чета и воюва за българската свобода. Оръжието на този харизматичен революционер и негови документи ще бъдат показани на третия етаж в Музейния център. Това е най-голямата сграда в музея, известна е като Кръстник–Колчов хан и за първи път се отваря за посетители. Освен пушката на Бенковски, в изложбата са представени Възванието за обявяване на Априлското въстание от 22 април 1876 година и документи, свързани с живота на Бенковски преди да стане един от Апостолите на Априлското въстание.

Пушката е „Уинчестър“, модел 1866 година, и с това оръжие Георги Бенковски се изправя срещу огромната военна и административна мощ на Османската империя. Революционерът вярва толкова пламенно в българската национална независимост, че увлича хиляди в една борба, която чрез неговата личност не изглежда обречена. Георги Бенковски е символ на непокорния дух на българите. Някой би казал, че е живял в бунтовно време, станал е един от апостолите на свободата, но не е дочакал да я види с очите си. Дали е така, обаче? По-скоро Георги Бенковски я изживява като усещане и затова се бори за нея с толкова плам и ентусиазъм. Непокорният му дух го превръща в един от символите на свободата, а следващите поколения съхраняват спомена за него.

Из „Оптимистична теория за нашия народ“ на Иван Хаджийски:

„Бенковски е необикновена, изключителна, „на голямо скроена“ личност. Той бе гениален въстанически водач. И ако всяко човешко можеше да се утвърждава със свидетелство, то свидетелство за водаческата гениалност на Бенковски бе успешното провеждане на Априлското въстание, което и днес някои още смятат за луда и безполезна авантюра. И наистина, да дойдеш млад, 33-годишен, лишен от образование, неизвестен, и то не като апостол, а като помощник на главния апостол; да криеш истинското си име, което би всяло ужас всред благонравните еснафи, които всеки ден си преповтарят десетте божи заповеди, и да станеш фактически главен организатор на IV революционен окръг, поставяйки в сянка всички „учени граматици и философи“, да вдъхновиш и организираш във въстанически редици най-отчаяните опортюнисти на света дребни собственици, еснафи и земеделци, да ги поведеш на сигурна смърт и саможертва в едно въстание, чийто неуспех е не само предвидим, но е предвиден като цел, всичко това може да направи само една изключителна личност, надарена с особени качества. Бенковски не бе назначен за водач на въстанието с указ. Той дори не бе избран на този пост. Избраникът беше Волов. Волов бе посочен от Гюргевския комитет за главен апостол, а Бенковски бе пратен само за негов помощник. Но това било, докато те били в Гюргево, докато способностите и достойнствата се ценели по диплома и атестат. Практиката изменила всичко: съприкосновението с действителността определило верни граници кой какъв трябва да бъде Този безпогрешен избор на историята е потвърждение на правилото: „Водачът не се избира, той се налага.“

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица