Свържи се с нас

Култура

Започват 46-те Дни на камерната музика в Габрово

Published

on

Днес, 7 септември, се открива 46-то издание на Дните на камерната музика в Габрово.

От създаването си през 1976 г. Международният фестивал Дни на камерната музика Габрово 2022 е най-мащабното събитие като брой концерти, участници и бюджет. Безпрецедентно най-високата субсидия за цяла България получена от Министерството на културата е едно признание не само за равнището на форума, а най-вече за високообразованата габровската публика, която е сред малкото в страната с вкус към новостите извън обсега на концертната индустрия. Това позволява в програмата да има четири оркестрови концерти, гостуващ елитен хор от Пловдив, а след 28 години прекъсване освен „Софийски солисти“ отново в Габрово да се изяви прославеният в миналото Камерен оркестър от Добрич. Камерните ансамбли включват трио, два квинтета и един секстет. След три годишно отсъствие поради Ковид ограниченията Фестивалът и концертният сезон ще се завърнат на традиционното си място в Художествената галерия „Христо Цокев“.

В поредното издание Община Габрово и Габровският камерен оркестър запазват стремежа да обновяват афиша на Дните на камерната музика с концерти, в които за пръв път в България ще бъдат изпълнени забравени автори и произведения от епохата на Барока до 21 век. Друг акцент в програмата са честване на 75 годишния юбилей на основателя на Фестивала и дългогодишен диригент на Габровски камерен оркестър Милко Коларов, както и 100 годишните юбилеи на две знакови имена в нашата музикална култура Александър Райчев и Лазар Николов. За пръв път в Габрово ще гостуват изявеният композитор и пианист Атанас Атанасов, който ще се представи като изпълнител и с две свои наскоро написани произведения, немският пианист Кристоф Солдан, който има изяви с най-реномирани оркестри като Лайпцигския гевандаус и Хамбургската филхармония и Класик арт трио, чиито членове са двама от концертмайсторите на Софийска филхармония и изявеният валдхорнист Михаил Михайлов. С тези събития е продължена традицията всяко фестивално издание да разчупва рутината и стереотипите при програмирането.

В предложените концерти над 90% от произведенията ще прозвучат за пръв път в Габрово. Ще има и премиера на пиеса за клавирен квинтет от композитора Йордан Гошев – изпълняван няколко пъти в Габрово. Така в продължение на една седмица ще бъде представена нова информация на постоянната публика.

Концертите застъпват разнообразен и широк жанров спектър. Целта е да се задоволят почти всички вкусове и желания на високо образованата габровска публика, която по време на фестивалните вечери попълва анкетни карти и по този начин пряко участва както в програмирането на Дните на камерната музика, така и на сезона на Габровския камерен оркестър.

Някои от концертите имат свое мото, което ще помогне на всички, които за първи път ще прекрачат прага на фестивалната зала да се ориентират по-лесно в музикалните послания. По този начин организаторите от Община Габрово се надяват да провокират любопитството на младите хора и те да станат бъдеща публика на този Фестивал – запазена марка за висока култура.

Част от авторите, Камерният ансамбъл „Софийски солисти“, Академичният смесен хор „Гаудеамус“ от Пловдив, диригентите Пламен Джуров и Весела Гелева, включени в ДНИ НА КАМЕРНАТА МУЗИКА ГАБРОВО 2022 ще гостуват по желания на габровската публика, отразени в анкетирането й през миналата година.

46-то издание на международния фестивал „Дни на камерната музика Габрово 2022“ ще се открие от Габровския камерен оркестър, с дългогодишния си диригент Милко Коларов. Акцент в програмата е честването на 75 годишния юбилей на диригента – композитор, както и първото изпълнение в Габрово на Дивертименто от Панчо Владигеров. В концерта има и малка интрига. Ще прозвучи познатия на публиката цигулков концерт в до мажор от Йозеф Хайдн, който е бил представен на първия концерт на оркестъра преди 53 години от цигуларката Гинка Гичкова, която също има 75 годишен юбилей. Солист ще бъде нейният изтъкнат студент Стоимен Пеев.

Днес, 7 септември, сряда, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“ Габровският камерен оркестър под ръководството на своя дългогодишен диригент и основател на Фестивала Дни на камерната музика Милко Коларов ще почете неговия 75 годишен юбилей и ще поздрави домакините от Художествената галерия с техния 60 годишен юбилей. Програмата включва Концерт за цигулка и оркестър в до мажор от Йозеф Хайдн, Вариации по тема на Франк Брийдж от Бенджамин Бритън и Дивертименто от Панчо Владигеров. Солист ще бъде младият цигулар Стоимен Пеев.

На 8 септември, четвъртък, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокeв“, Фестивален клавирен квинтет в състав: Цветана Гигова – пиано, Емилия Миндова – цигулка, Йордан Димитров – цигулка, Демна Гигова – виола и Иво Александров – виолончело ще изпълнят клавирен квинтет във фа минор от Йоханес Брамс, клавирен квинтет от чешкия композитор Бохуслав Мартину и „Диагонали“ за пиано, две цигулки, виола и виолончело от Йордан Гошев.

На 9 септември, петък, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“, Фестивален клавирен секстет в състав: Кристоф Солдан – пиано, Германия, Йордан Димитров – цигулка, Стоимен Пеев-цигулка, Тодор Митров- виола, Димитър Тенчев- виолончело и Цветомир Лазаров – контрабас ще изпълнят Концерт за пиано и камерен ансамбъл № 14 от В.А. Моцарт, Струнен квартет № 8 от Дмитрий Шостакович и „Игра на страст“ от Филип Капаз.

На 10 септември, събота, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“, дебют в Габрово ще направи Класик арт трио в състав: Калина Христова – цигулка, Кристияна Алипиева – виолончело и Михаил Михайлов – валдхорна.

Програмата включва класиците Карл Щамиц, Йозеф Хайдн, Михаел Хайдн, френският композитор от началото на 19 век Жан – Батист Бревал и съвременният американски композитор Дейвид Амръм.

На 11 септември, неделя, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“, по желание на габровската публика ще гостува Академичният смесен хор „Гаудеамус“от Пловдив с диригент Весела Гелева. Съвместно с домакините от Габровския камерен оркестър под наслов „Молитви и химни за мир“ ще бъдат изпълнена духовна музика от Антонио Вивалди, Михаел Хайдн, немският романтик Йосиф Райнбергер, Пьотр Илич Чайковски, Антон Аренский, Арво Пярт, както и филмова музика от Красимир Кюркчийски и полския композитор Хенрик Гурецки.

На 12 септември, понеделник, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“, след 28 годишно отсъствие в Габрово отново ще гостува прославеният в миналото Камерен оркестър от град Добрич. Под ръководството на Арто Чифчиян ще бъдат изпълнени Прелюд и фуга в си бемол минор от Й. С. Бах, Симфония „Къщата на дявола“ от италианския предкласичен композитор Луиджи Бокерини, Пасакалия по теми на Бийтълс“ от Борис Карадимчев и Дивертименто за виола и струнен оркестър и Рондо за пиано и оркестър от изтъкнатия български пианист и композитор Атанас Атанасов. Солисти ще бъдат авторът и виолистът Владислав Андонов.

На 13 септември, вторник, от 19 часа, в ХГ „Христо Цокев“ ще гостува духовият квинтет „Пилекадоне“ и популярните певци Еделина Кънева и Марчо Апостолов. Програмата включва музикално-театрален спектакъл по популярния мюзикъл „Моята прекрасна лейди“ на Фредерик Лоу. 

На 14 септември, сряда, от 19 часа, в Художествената галерия „Христо Цокев“ Дните на камерната музика ще бъдат традиционно закрити от Камерния ансамбъл „Софийски солисти“ под ръководството на Пламен Джуров. На този концерт ще бъде отбелязана 60 годишнината на състава с програма посветена на 100 годишния юбилей на изтъкнатите български композитори Александър Райчев и Лазар Николов. Програмата включва Концерт за струнен оркестър от Лазар Николов и посветените на Софийски солисти Меланхолична партита и Симфония № 4 от Александър Райчев.

46-то издание на Дните на камерната музика Габрово 2022 г. се реализира със субсидия от Община Габрово и Министерство на културата.

Автор: Десислава Сутева,
отдел „Протокол и връзки с обществеността“ в Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Първа научна конференция „Епохи, личности, памет“

Published

on

През тази година Исторически музей – Дряново, Община Дряново и Исторически факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” организират първото издание на националната научна конференция “Епохи, личности, памет”, която ще се проведе в Дряново на 29 и 30 септември. Научен ръководител на конференцията е проф. д-р Петко Ст. Петков.

Конференцията се посвещава на 150 години от рождението на Никола Мушанов и 130 години от рождението на Стойчо Мошанов. Примерните тематични полета на научните разработки в широко поставената от организаторите историческа рамка на заглавието са: Дряново и неговите личности; Проблеми на българската модернизация; България в света; Памет и културно-историческо наследство.

Предвижда се и издаване на сборник с докладите от конференцията.

Към поставените условия за участие в научния форум интерес проявиха 40 учени: университетски преподаватели, научни работници в БАН, специалисти в структурите на Държавен архив, Регионални и общински музеи.

Националната научна конференция ще се проведе в два последователни дни като докладите са тематично разделени и хронологично подредени в две секции: „Епохи и личности” и „Памет”.

В културната програма на участниците, в края на първия работен ден, е включено и посещение на Икономовата къща, в която е разположена експозиция „Възрожденско църковно изкуство в Дряново”.

„Големият интерес към така поставената от организаторите тема на научната конференция, разнообразието от заглавия със заявка за нов съществен принос по историческата ни осведоменост и осветляване живота, делото на личности, институции и събития, ни карат да сме оптимисти за успеха на новото начинание и да работим в посока Националната конференция „Епохи, личности, памет” в Дряново да стане традиционна за научните среди в България“, заяви Иван Христов, директор на Историческия музей в Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Владимир Карамазов гостува на Фотографски срещи Севлиево 2022

Published

on

Владимир Карамазов – актьорът, продуцент, фотограф и водещ на „Сървайвър”, е големият сюрприз на дебютните Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”. Той ще е специален гост на събитието с домакин Народно читалище „Развитие-1870”, в чието творческо пространство ще бъдат експонирани авторските му снимки от шестото издание на конкурса за художествен анализ на фотография „Снимките говорят”.

Форум, част от официалната програма на 13-ти Европейски месец на фотографията, осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и с инициатор – Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

Откриването ще бъде на 15 октомври, в 16.00 часа. 23 са фотографиите на Владимир Карамазов с текстове-анализи върху тях, които лично той ще представи в арт декорираното с дървени пана фоайе на втория етаж в читалище „Развитие”.

Най-добрите слова върху кадрите от постъпилите 100 анализа на 54 участника в тазгодишния конкурс „Снимките говорят” избра жури в състав: Здравка Евтимова – писател, журналист и преводач, Михаела Михайлова – филолог и редактор, професионален преводач, Теодора Духовникова – актриса с отношение към писменото слово, Владимир Карамазов, AFIAP – актьор с отношение към фотографията и Олимпия Николова-Даниел – куратор на галерия-книжарница „София Прес”.

Предизвикателство за пишещите хора, които развихриха въображението и умението си, карайки образите от кадрите на талантливия фотограф да проговорят с техните думи, да въздействат и разчувстват, създавайки симбиозата между фотообразите и словото.

Фотографията е част от живота на Карамазов още от детството и негова голяма страст. Днес той дели времето си между репетиции и пътувания, по време на които преследва най-добрия кадър. Негови фотографии са отличени в едни от най-престижните конкурси у нас и в чужбина.

Карамазов бе избран сред 10-те финалисти в категориите „Хора” и „Природа” в престижния конкурс на Smithsonian Magazine – конкуренция на National Geographic. Два негови кадъра бяха публикувани и в елитното списание Vogue. След откриването на изложбата Карамазов ще говори за фотография и разговоря искрено и лично с публиката на Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие-1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят сборника „Къде ли не съм строил…“ в Историческия музей на Дряново

Published

on

Почти едно десетилетие съставителят на сборника „Къде ли не съм строил“, Николай Пенчев, е работил като уредник, а през 1985-86 г. и временно е изпълнявал длъжността директор на Исторически музей – Дряново. И въпреки, че след това напуска институцията, той остава пристрастен към изследване историята на Дряново и дряновския край.

Има множество публикации в местния печат и няколко участия в научни конференции като любима тема на неговите проучвания са строителите от Дряновско. Сега своите статии, и на други изследователи на строителните традиции тук, Николай Пенчев събра и издаде в сборник.

Освен публикуваните в периодичния печат и в други медии текстове, книгата му съдържа 130 страници с 10 различни приложения, където лесно и удобно могат да се открият интересни данни и направят справки за селищата от Дряновско, и имената на майстори, предприемачи, строителни инженери, техници, наименования на инструменти, термини от практиката.

„Къде ли не съм строил“ представлява интерес за всеки, който се интересува от историята на Дряново и дряновския край. Събитието ще се състои на 27 септември, вторник, от 17.30 ч. в Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица