Свържи се с нас

Новини

Трявна почете тържествено Съединението на България

Published

on

Днес, 6 септември, България празнува една от най-важните и паметни дати в своята история – Съединението на Княжество България и Източна Румелия! Актът, който през 1885 година обединява нашите сънародници, направили първата крачка към Независимостта на страната ни! Противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес, на 6-ти септември, автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България! Дръзката постъпка, проявените смелост и хъс стават повод за национална гордост, които днес отбелязваме по традиция с различни чествания и тържествени мероприятия в цялата страна.

Трявна също отбеляза историческото събитие с тържествена програма пред паметника на Петко Славейков в града, чиято личност е свързана със Съединението на България. С указ на Княз Александър I, тогава Петко Славейков е назначен за член на Комисарството в Южна България и заедно с д-р Георги Странски и Йоаким Груев има за задача да ръководи бившата автономна област Източна Румелия до окончателното административно и юридическо сливане с Княжество България.

Днес Славейковият град споменава и името на капитан Райчо Николов – земляк от близкото село Райковци, нелепо загинал в Пловдив при обявяване на Съединението, който едва 14-годишен преплува Дунава, за да предупреди руските войски за готвеното от турците настъпление!

Точно в 11.00 ч. кметът на община Трявна поздрави всички граждани и гости на възрожденския ни град с патриотично слово, в което подчерта значимостта на днешния ден и смисъла в думите “Съединението прави силата!”.

“6-ти септември е не просто дата от годишния календар! 6-ти септември е исторически ден за националната ни история, който и до днес предизвиква онова родолюбиво чувство у всеки един от нас. На горди, уверени и смели българи – синове и дъщери на милата ни Родина България! Дължим го на онези безстрашни наши предци, които рискуваха всичко най-видно и свято в името на Отечеството и въпреки одобрението или несъгласието на Великите сили тогава осъществяват акта на Съединението между Княжество България и Източна Румелия!”, сподели в своето обръщение кметът на Община Трявна и допълни: “Да не позволяваме разединението да сломява отличителния ни борбен дух и силата, която винаги ни води напред! Защото онези, които няма да забравим заслужават това! Ние сме хората, от които зависи бъдещето на България и бъдещето на нашите деца – да живеят и израстват в сигурна, здрава и просперираща европейска страна! Такава, каквато трябва да бъде!”.

В знак на признателност и отдаване на заслужена почит кметът на Община Трявна и председателят на Общински съвет Трявна поднесоха венец пред паметника на българския поет, публицист, фолклорист и политик. По повод днешния празник цветя поднесоха още общински съветници и признателни граждани.

Тържествената програма продължи с изпълнения на патриотични стихове на деца от Детска градина “Калина” и възпитаници на Основно училище “Проф. Пенчо Н. Райков” и Средно училище “Петко Р. Славейков”.

Част от отбелязването на празника, днес, бе и красивата изложба “Изкуство върху коприна с полъха на балкана и морето”, дело на Школата за приложни изкуства с главно действащо лице Ива Пенчева. Разположени в зелените площи на парка пред Районен съд – Трявна цветните пана предадоха настроение, пъстрота и допълниха изключително добре визията на новопоставените букви “ТРЯВНА”. В края на програмата авторът на изложбата подари една от своите цветни творби на кмета на Община Трявна за спомен от съвместно реализираното събитие.

„Изложбата бе представена в три морски града – Шабла, Каварна и Варна, както и в три балкански града – Габрово, Трявна и Троян. Това е финалният етап на проекта в Трявна и Троян, който реализираме с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”, целящ да насърчи творческите заложби на деца, младежи и възрастни и да популяризира любителското изкуство сред широката публика. Подаравям Ви тази картина, която изобразява пъстротата на чергите от габровския и тревненския край и поздравявам всички Вас по случай днешния празник!“, сподели Ива Пенчева, след което връчи красивото пано на Силвия Кръстева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Магазин за хранителни стоки търси да назначи продавач/ка

Published

on

Магазин за хранителни стоки в Габрово търси да назначи продавач/ка.

Предишен опит на подобна позиция не е задължителен, допускат се кандидати и без опит, но с желание за работа.

Фирмата предлага:
постоянен трудов договор, осигуровки, сигурно и редовно възнаграждение, коректност от страна на работодателя.

Всеки, който проявява интерес към обявеното работно място, може да позвъни за повече информация на телефон: 0899 140 257.

Зареди още

Новини

„Янтра“ се включва в благотворителна инициатива

Published

on

„Янтра“ отново застава в подкрепа на момчетата от терапевтичен център „Свети Илия“. Фондация “Общност в помощ на зависимите”, с подкрепата на Община Габрово, организира през месец октомври 2022 кампания за набиране на средства, чиято цел е да се покрие лечението на три от момчетата, които се лекуват в Терапевтичен център „Свети Илия“ и които нямат никаква възможност да го плащат сами.

Кампанията е кръстена „Аз бягам с кауза!“ и ще бъде насочена към спорта – една от здравословните алтернативи на зависимите поведения. Чрез спортните активности ще се стимулират младите хора за здравословен и свободен от зависимости живот.

Предизвикателството, което отправя кампанията, е 31 дни по 1 километър бягане на ден, без значение къде и как, от всяка точка на България и по света. Нужно е само да отбележите, че посвещавате 1 км на Терапевтичен център “Свети Илия” и каузата.

Активността си може да отбелязвате във Фейсбук:
➡️ В групата Аз бягам с Кауза! I Run With a Cause!
➡️ В събитието, създадено за целта: https://bit.ly/IRunWithCause
➡️ С хаштаг #АзБягамСКауза #IRunWithCause

Официален старт на “Аз бягам с кауза” ще бъде даден на 1 октомври (събота) в 11:11 часа на обновената лекоатлетическа писта на стадион „Христо Ботев“. В първия 1 километър ще се включат играчи от представителния мъжки тим на Янтра, както и деца от школата на клуба. Добре дошли са и всички желаещи. Не е задължително и да се бяга. Може да се участва и с еднокилометрова разходка – движението е полезно за здравето.

Бягането с кауза не е обвързано с дарение! Можете да бягате и да дарите, можете да бягате без да дарите, а можете и да дарите, без да бягате. Важното е, че подкрепяте морално момчетата, които се лекуват в Терапевтичен център „Свети Илия“, че сте част от събитието, че помагате да бъде привлечено вниманието на повече хора към проблемите на младото поколение и най-вече, че ще се превърнете в посланици в набирането на средства, разпространявайки кампанията „Аз бягам с кауза!“!

С всяко дарение, независимо от стойността, давате шанс за възстановяване и по-добър живот на един човек!

➡️ Дарителска кампания в Платформата:
https://bit.ly/DonatePlatformata

➡️ PayPal: in.help.iz@gmail.com

➡️ Revolut: @2021sviliya

➡️ IBAN: BG39UNCR70001524123314

Основание за превод: “Аз бягам с кауза”

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Изтича срокът за записване на безплатни тренировки по футбол за момичета

Published

on

Последен срок за записване на безплатните тренировки по футбол по програмата Playmakers, създадена в специално партньорство между УЕФА и филмовия гигант “Дисни”, за момичета от 5 до 8-годишна възраст, които ще се проведат в Габрово през първата седмица на месец октомври.

Безплатните тренировки са най-новата инициатива, част от проекта на Българския футболен съюз за развитие на масов футбол „Хайде да ритаме“, който на местно ниво изпълнява футболният клуб „Чардафон 1919“.

Заниманията ще се състоят в началото на месец октомври, в ремонтираната зала за хандбал на спортен комплекс „Христо Ботев“. Занятията ще бъдат водени от бившия капитан на Славия – габровецът Стоян Ацаров, който заедно с треньора Георги Гатев ще въведат младите таланти в света на футбола, ползите от спорта и здравословния начин на живот.

Безплатните тренировки ще проведат в седмицата от 3 до 7 октомври, в дните понеделник, сряда и петък, от 17.00 часа. Всички желаещи могат да се запишат онлайн, попълвайки регистрационната форма ОТТУК.

Допълнителна информация може да бъде получена и на телефон: 0893 70 40 71.

Записването за програмата вече започна, като може да намерите всички подробности за нея на сайта ѝ. Самата инициатива ще се проведе в 30 центъра из цялата страна, сред които и в Габрово, а началото ще бъде дадено на 3-ти октомври.

Програмата Playmakers, създадена в специално партньорство между УЕФА и филмовия гигант “Дисни”, е най-новата инициатива, част от проекта на Българския футболен съюз за развитие на масов футбол “Хайде да ритаме”.

Playmakers е разработена и насочена към момичета между 5- и 8-годишна възраст, като цели популяризирането на играта сред тях с помощта на някои от любимите им анимационни герои от световноизвестни хитове като “Замръзналото кралство” и “Смелата Ваяна”. Чрез Playmakers БФС продължава усилията си да популяризира любимата игра сред всички български деца.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица