Свържи се с нас

Новини

Трявна почете тържествено Съединението на България

Published

on

Днес, 6 септември, България празнува една от най-важните и паметни дати в своята история – Съединението на Княжество България и Източна Румелия! Актът, който през 1885 година обединява нашите сънародници, направили първата крачка към Независимостта на страната ни! Противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес, на 6-ти септември, автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България! Дръзката постъпка, проявените смелост и хъс стават повод за национална гордост, които днес отбелязваме по традиция с различни чествания и тържествени мероприятия в цялата страна.

Трявна също отбеляза историческото събитие с тържествена програма пред паметника на Петко Славейков в града, чиято личност е свързана със Съединението на България. С указ на Княз Александър I, тогава Петко Славейков е назначен за член на Комисарството в Южна България и заедно с д-р Георги Странски и Йоаким Груев има за задача да ръководи бившата автономна област Източна Румелия до окончателното административно и юридическо сливане с Княжество България.

Днес Славейковият град споменава и името на капитан Райчо Николов – земляк от близкото село Райковци, нелепо загинал в Пловдив при обявяване на Съединението, който едва 14-годишен преплува Дунава, за да предупреди руските войски за готвеното от турците настъпление!

Точно в 11.00 ч. кметът на община Трявна поздрави всички граждани и гости на възрожденския ни град с патриотично слово, в което подчерта значимостта на днешния ден и смисъла в думите “Съединението прави силата!”.

“6-ти септември е не просто дата от годишния календар! 6-ти септември е исторически ден за националната ни история, който и до днес предизвиква онова родолюбиво чувство у всеки един от нас. На горди, уверени и смели българи – синове и дъщери на милата ни Родина България! Дължим го на онези безстрашни наши предци, които рискуваха всичко най-видно и свято в името на Отечеството и въпреки одобрението или несъгласието на Великите сили тогава осъществяват акта на Съединението между Княжество България и Източна Румелия!”, сподели в своето обръщение кметът на Община Трявна и допълни: “Да не позволяваме разединението да сломява отличителния ни борбен дух и силата, която винаги ни води напред! Защото онези, които няма да забравим заслужават това! Ние сме хората, от които зависи бъдещето на България и бъдещето на нашите деца – да живеят и израстват в сигурна, здрава и просперираща европейска страна! Такава, каквато трябва да бъде!”.

В знак на признателност и отдаване на заслужена почит кметът на Община Трявна и председателят на Общински съвет Трявна поднесоха венец пред паметника на българския поет, публицист, фолклорист и политик. По повод днешния празник цветя поднесоха още общински съветници и признателни граждани.

Тържествената програма продължи с изпълнения на патриотични стихове на деца от Детска градина “Калина” и възпитаници на Основно училище “Проф. Пенчо Н. Райков” и Средно училище “Петко Р. Славейков”.

Част от отбелязването на празника, днес, бе и красивата изложба “Изкуство върху коприна с полъха на балкана и морето”, дело на Школата за приложни изкуства с главно действащо лице Ива Пенчева. Разположени в зелените площи на парка пред Районен съд – Трявна цветните пана предадоха настроение, пъстрота и допълниха изключително добре визията на новопоставените букви “ТРЯВНА”. В края на програмата авторът на изложбата подари една от своите цветни творби на кмета на Община Трявна за спомен от съвместно реализираното събитие.

„Изложбата бе представена в три морски града – Шабла, Каварна и Варна, както и в три балкански града – Габрово, Трявна и Троян. Това е финалният етап на проекта в Трявна и Троян, който реализираме с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”, целящ да насърчи творческите заложби на деца, младежи и възрастни и да популяризира любителското изкуство сред широката публика. Подаравям Ви тази картина, която изобразява пъстротата на чергите от габровския и тревненския край и поздравявам всички Вас по случай днешния празник!“, сподели Ива Пенчева, след което връчи красивото пано на Силвия Кръстева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Засякоха шофьор с почти 4 промила алкохол за волана

Published

on

54-годишен мъж от Трявна бе установен зад волана да шофира след солидни количества изпит алкохол.

Пияният водач, освен с шофьорската си книжка, се раздели и с автомобила си.

Нарушителят бил хванат снощи, 25 април, около 20.20 часа, в Трявна, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Полицейски екип отбил за проверка криволичещ по платното лек автомобил “Опел Астра“, управляван от 54-годишния местен жител.

Водачът бил тестван за употребата на алкохол, като техническото средство отчело умопомрачителните 3.75 промила.

Мъжът се явил в кръвния център, за да даде проба. По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Новини

ГЕРБ: Опозицията отхвърли проект за канализация в кв.“Русевци“ и водоснабдяване на 5 квартала

ГЕРБ-Габрово: Опозицията в Общински съвет Габрово отхвърли проект за канализация в кв. „Русевци“ и захранване на 5 квартала от язовир „Христо Смирненски“.

Published

on

Опозицията в Общински съвет не подкрепи изграждането на канализация в кв. „Русевци“ и на захранващ водопровод за кварталите „Недевци“, „Лисец“, „Христо Смирненски“, „Дядо Дянко“, „Радецки“ за водоснабдяването им от язовир „Христо Смирненски“.

Това заявиха с позиция от медиите от местната структура на ПП „ГЕРБ“. В писмото се изтъква мотивът, че това са само част от инвестициите във водопроводна и канализационна мрежа, които съветниците от ПП-ДБ, Възраждане, „БСП за България“ и „Будно Габрово“ не подкрепиха на заседание на Общински съвет, на което трябваше да бъде упълномощен представителят на Община Габрово – кметът на Община, да гласува със „за“ и да даде съгласието си ВиК да кандидатства по програма „Околна среда“ с проект за реконструкция и модернизация на ВиК мрежи и съоръжения на територията на област Габрово.

Проектът предвижда водоснабдяването от язовир „Христо Смирненски“ на кварталите „Недевци“, „Лисец“, „Христо Смирненски“, „Дядо Дянко“ да стане чрез реконструкция на участък от довеждащ водопровод от язовира до пречиствателна станция „Киселчова могила“, реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа, изграждане на нова помпена станция и захранващ водопровод за кварталите.

Той предвижда и рехабилитация и доизграждане на част от канализационна мрежа в Габрово и инвестиции за подобряване на водоснабдяването в Севлиево.

„В този случай, заради гласовете на опозицията, представителят на Община Габрово в Общото събрание на ВиК няма да има право да подкрепи предвидените инвестиции за изграждане на водопроводи и подобряване на водоснабдяването в габровски квартали. Надяваме се, че общинските съветници в останалите общини съдружници са гласували с повече разум и отговорност към жителите на областта за разлика от опозицията в Габрово.

Призоваваме общинските съветници от опозицията да не се държат като Коалиция Анти Габрово и си дадат сметка, че с подобни гласувания възпрепятстват важни инвестиции във водоснабдяването, очаквани от жителите на областта, и уронват престижа на Габрово пред останалите съдружници във ВиК“, категорични са от ГЕРБ-Габрово.

Зареди още

Новини

ОДБХ – Габрово с инструкции заради върлуващия в региона птичи грип

Published

on

Областната епизоотична комисия проведе заседание, във връзка с усложнената епизоотична ситуация в региона по отношение на болестта Инфлуенца авиум (птичи грип). Д-р Светослав Спасов, директор на Областна дирекция „Безопасност на храните“-Габрово /ОДБХ/, разясни, че обстановката изисква повишено внимание и вземане на конкретни мерки.

С цел предотвратяване на разпространението на болестта се забранява провеждането на пазари и изложби на птици, като представители на ОДБХ и МВР ще следят за спазването на забраната.

Решено бе още ОДБХ да организира индивидуални срещи със собствениците на всички регистрирани птицевъдни стопанства и люпилни на територията на областта, на които да им бъдат връчени предписания.

Собствениците на индустриални ферми за птици да уведомяват ОДБХ преди извеждане на птиците от помещението, в което са отглеждани (продажба, доотглеждане, насочване за клане или друго) по план график, като представители на ОДБХ да организират съвместни проверки с местните органи на МВР и АПИ за спазване на предоставените графици.

Собствениците на индустриални ферми за птици да извършват почистване и дезинфекция на помещението за отглеждане на птици, като след извършване на почистването и дезинфекцията, да се вземат проби.

Заболяването се разпространява чрез изпражненията на птиците, техните пера, вътрешности, кръв, в черупките на яйцата. За предпазване е необходимо да се избягва пряк допир със замърсени от птици предмети и повърхности. Птичето месо и птичи продукти да се приготвят при висока температура (70°С) и достатъчно продължително.

Предстоят заседания на общинските епизоотични комисии за определяне на конкретни мерки за информираност на гражданите, кметовете и кметските наместници.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица