Свържи се с нас

Култура

Габровската галерия получи дарение за 60-та си годишнина

Published

on

Габровската художествена галерия „Христо Цокев” ще отбележи 60 години от създаването си на 5 септември 2022 г. По този повод екипът на галерията получи неочакван подарък от проф. д-р Стефан Алтъков, който дари картината си „Спомени II” за фонда на културния институт.

От ХГ „Христо Цокев” избраха творбата за „Акцент на месеца”. „Спомени II” може да бъде видяна от посетителите до края на м. септември 2022 г. Картината на проф. д-р Алтъков ще бъде специална част от съпътстващите събития по случай 60-годишнината на габровската галерия. С изложбата „Съдби”, която ще се открие на 5 септември от 17.30 часа, институцията ще отбележи своя празник.

Изкуствоведът Станислав Гончаров, уредник в ХГ „Христо Цокев”, представя творбата „Спомени II” на проф. д-р Стефан Алтъков:

Проф. д-р Стефан Алтъков е известен български художник, роден в София през 1955 г. Завършва Средното художествено училище за изящни изкуства в София и специалност „Живопис” в Националната художествена академия при проф. Найден Петков. Член на Съюза на българските художници. Той е професор по живопис и цветознание в СУ „ Св. Климент Охридски”, доктор. Към настоящия момент има над 100 самостоятелни изложби и многобройни участия в национални, международни, групови изложби, симпозиуми, проекти, пленери, както и в научни конференции в България и чужбина. Неговите творби са собственост на Национална художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, Софийския университет, много галерии в страната и чужбина, както и на частни сбирки в Германия, Испания, Франция, Италия, Гърция, Япония, Нидерландия, България и други държави. Проф. д-р Стефан Алтъков има голям брой публикувани научни статии, доклади, монографии в страната и чужбина.

Живописният стил на Стефан Алтъков представлява интересно съчетание от различни живописни подходи: експресионистични, абстрактни и минималистични, а също така творбите му са изпълнени с голям символизъм. Доста често художникът вкарва текстове в платната си. Те са като послания от миналото, следи в паметта на човека. В композиционно отношение текстовете играят важна роля като самостоятелен графичен елемент в платното и по този начин, заедно с цветните петна, наподобяват източната калиграфия.

Дарената на галерията картина „Спомени II” е създадена през 2020 г. и представлява абстрактна композиция в природната синьо-зелена гама, с жълти, кафяви и сиви елементи. Текстът е нанесен върху залепена тънка бяла хартия, до него е отпечатъкът на клонка, което също засилва усещането за „природното” в сюжета. Цветният плясък поражда динамика и усещане за спонтанност. Бялото платно е като акварелна хартия и рамкира цялата композиция, като я хармонизира. Като цяло, композицията се стреми към вертикала.

Автор: Меглена Златева
ХГ „Христо Цокев” – Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Първа научна конференция „Епохи, личности, памет“

Published

on

През тази година Исторически музей – Дряново, Община Дряново и Исторически факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” организират първото издание на националната научна конференция “Епохи, личности, памет”, която ще се проведе в Дряново на 29 и 30 септември. Научен ръководител на конференцията е проф. д-р Петко Ст. Петков.

Конференцията се посвещава на 150 години от рождението на Никола Мушанов и 130 години от рождението на Стойчо Мошанов. Примерните тематични полета на научните разработки в широко поставената от организаторите историческа рамка на заглавието са: Дряново и неговите личности; Проблеми на българската модернизация; България в света; Памет и културно-историческо наследство.

Предвижда се и издаване на сборник с докладите от конференцията.

Към поставените условия за участие в научния форум интерес проявиха 40 учени: университетски преподаватели, научни работници в БАН, специалисти в структурите на Държавен архив, Регионални и общински музеи.

Националната научна конференция ще се проведе в два последователни дни като докладите са тематично разделени и хронологично подредени в две секции: „Епохи и личности” и „Памет”.

В културната програма на участниците, в края на първия работен ден, е включено и посещение на Икономовата къща, в която е разположена експозиция „Възрожденско църковно изкуство в Дряново”.

„Големият интерес към така поставената от организаторите тема на научната конференция, разнообразието от заглавия със заявка за нов съществен принос по историческата ни осведоменост и осветляване живота, делото на личности, институции и събития, ни карат да сме оптимисти за успеха на новото начинание и да работим в посока Националната конференция „Епохи, личности, памет” в Дряново да стане традиционна за научните среди в България“, заяви Иван Христов, директор на Историческия музей в Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Владимир Карамазов гостува на Фотографски срещи Севлиево 2022

Published

on

Владимир Карамазов – актьорът, продуцент, фотограф и водещ на „Сървайвър”, е големият сюрприз на дебютните Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”. Той ще е специален гост на събитието с домакин Народно читалище „Развитие-1870”, в чието творческо пространство ще бъдат експонирани авторските му снимки от шестото издание на конкурса за художествен анализ на фотография „Снимките говорят”.

Форум, част от официалната програма на 13-ти Европейски месец на фотографията, осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и с инициатор – Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

Откриването ще бъде на 15 октомври, в 16.00 часа. 23 са фотографиите на Владимир Карамазов с текстове-анализи върху тях, които лично той ще представи в арт декорираното с дървени пана фоайе на втория етаж в читалище „Развитие”.

Най-добрите слова върху кадрите от постъпилите 100 анализа на 54 участника в тазгодишния конкурс „Снимките говорят” избра жури в състав: Здравка Евтимова – писател, журналист и преводач, Михаела Михайлова – филолог и редактор, професионален преводач, Теодора Духовникова – актриса с отношение към писменото слово, Владимир Карамазов, AFIAP – актьор с отношение към фотографията и Олимпия Николова-Даниел – куратор на галерия-книжарница „София Прес”.

Предизвикателство за пишещите хора, които развихриха въображението и умението си, карайки образите от кадрите на талантливия фотограф да проговорят с техните думи, да въздействат и разчувстват, създавайки симбиозата между фотообразите и словото.

Фотографията е част от живота на Карамазов още от детството и негова голяма страст. Днес той дели времето си между репетиции и пътувания, по време на които преследва най-добрия кадър. Негови фотографии са отличени в едни от най-престижните конкурси у нас и в чужбина.

Карамазов бе избран сред 10-те финалисти в категориите „Хора” и „Природа” в престижния конкурс на Smithsonian Magazine – конкуренция на National Geographic. Два негови кадъра бяха публикувани и в елитното списание Vogue. След откриването на изложбата Карамазов ще говори за фотография и разговоря искрено и лично с публиката на Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие-1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят сборника „Къде ли не съм строил…“ в Историческия музей на Дряново

Published

on

Почти едно десетилетие съставителят на сборника „Къде ли не съм строил“, Николай Пенчев, е работил като уредник, а през 1985-86 г. и временно е изпълнявал длъжността директор на Исторически музей – Дряново. И въпреки, че след това напуска институцията, той остава пристрастен към изследване историята на Дряново и дряновския край.

Има множество публикации в местния печат и няколко участия в научни конференции като любима тема на неговите проучвания са строителите от Дряновско. Сега своите статии, и на други изследователи на строителните традиции тук, Николай Пенчев събра и издаде в сборник.

Освен публикуваните в периодичния печат и в други медии текстове, книгата му съдържа 130 страници с 10 различни приложения, където лесно и удобно могат да се открият интересни данни и направят справки за селищата от Дряновско, и имената на майстори, предприемачи, строителни инженери, техници, наименования на инструменти, термини от практиката.

„Къде ли не съм строил“ представлява интерес за всеки, който се интересува от историята на Дряново и дряновския край. Събитието ще се състои на 27 септември, вторник, от 17.30 ч. в Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица