Свържи се с нас

Култура

Габровската галерия получи дарение за 60-та си годишнина

Published

on

Габровската художествена галерия „Христо Цокев” ще отбележи 60 години от създаването си на 5 септември 2022 г. По този повод екипът на галерията получи неочакван подарък от проф. д-р Стефан Алтъков, който дари картината си „Спомени II” за фонда на културния институт.

От ХГ „Христо Цокев” избраха творбата за „Акцент на месеца”. „Спомени II” може да бъде видяна от посетителите до края на м. септември 2022 г. Картината на проф. д-р Алтъков ще бъде специална част от съпътстващите събития по случай 60-годишнината на габровската галерия. С изложбата „Съдби”, която ще се открие на 5 септември от 17.30 часа, институцията ще отбележи своя празник.

Изкуствоведът Станислав Гончаров, уредник в ХГ „Христо Цокев”, представя творбата „Спомени II” на проф. д-р Стефан Алтъков:

Проф. д-р Стефан Алтъков е известен български художник, роден в София през 1955 г. Завършва Средното художествено училище за изящни изкуства в София и специалност „Живопис” в Националната художествена академия при проф. Найден Петков. Член на Съюза на българските художници. Той е професор по живопис и цветознание в СУ „ Св. Климент Охридски”, доктор. Към настоящия момент има над 100 самостоятелни изложби и многобройни участия в национални, международни, групови изложби, симпозиуми, проекти, пленери, както и в научни конференции в България и чужбина. Неговите творби са собственост на Национална художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, Софийския университет, много галерии в страната и чужбина, както и на частни сбирки в Германия, Испания, Франция, Италия, Гърция, Япония, Нидерландия, България и други държави. Проф. д-р Стефан Алтъков има голям брой публикувани научни статии, доклади, монографии в страната и чужбина.

Живописният стил на Стефан Алтъков представлява интересно съчетание от различни живописни подходи: експресионистични, абстрактни и минималистични, а също така творбите му са изпълнени с голям символизъм. Доста често художникът вкарва текстове в платната си. Те са като послания от миналото, следи в паметта на човека. В композиционно отношение текстовете играят важна роля като самостоятелен графичен елемент в платното и по този начин, заедно с цветните петна, наподобяват източната калиграфия.

Дарената на галерията картина „Спомени II” е създадена през 2020 г. и представлява абстрактна композиция в природната синьо-зелена гама, с жълти, кафяви и сиви елементи. Текстът е нанесен върху залепена тънка бяла хартия, до него е отпечатъкът на клонка, което също засилва усещането за „природното” в сюжета. Цветният плясък поражда динамика и усещане за спонтанност. Бялото платно е като акварелна хартия и рамкира цялата композиция, като я хармонизира. Като цяло, композицията се стреми към вертикала.

Автор: Меглена Златева
ХГ „Христо Цокев” – Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Пет млади пианистки от МК „Весела“ ще свирят във Виена

Published

on

„Виена ни очаква” – под това мото премина концертът на децата от Музикален клуб „Весела” преди отпътуването за австрийската столица на лауреатите Невин Халил – 1 клас, Лорен Николова – 4 клас, Ай Хасегава – 8 клас, Полина Флориду – 9 клас и Адриана Кънева-10 клас. Те ще се представят „на живо” със своите музикални програми във финалите на Международния конкурс „Виенска класика”.

Възпитаничките на клавирния педагог Весела Пенева са сред отличените 65 деца, спечелили необходимия брой точки и получили покани за участие в заключителния тур във Виена, който предстои.

„Това е уникално постижение за нашия клуб“, сподели музикалният педагог Весела Пенева и продължи – „То ни прави безкрайно щастливи от постигнатия невероятен успех, а именно да бъдем забелязани и отличени измежду над 200 деца от 50 държави! Каква огромна чест е това за едни деца, които не се занимават с музика професионално, а свирят на пиано, просто защото им харесва! Във всяка възрастова група са поканени само по 10 участници. И моите момичета са между тях! това е изключително висока оценка, дадена ни от международното жури!“

„Скъпи Неви, Лори, Ай, Поли и Ади – в музикалната столица Виена, вие ще се докоснете до европейската музикална история, ще имате незабравими срещи с изкуството, ще свирите в хубави зали и ще се запознаете с деца-музиканти от различни националности! Вашата най-голяма победа е, че сте участници в една музикална олимпиада, която ще бъде прекрасен спомен за цял живот ! Олимпийския принцип гласи „Най-важно е участието..”, а аз бих добавила – и трудът, който влагаме! Вече съм напълно убедена, че всяко усилие рано или късно се възнаграждава ! Пожелавам ви да свирите с любов, мисъл и вдъхновение! Гордея се с вас, обичам ви и ви вярвам!“, добави още Весела Пенева.

Зареди още

Култура

В очакване на третата фестивална събота на Международния куклен фестивал

Published

on

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ продължава на 20 юли, събота, от 17.00 часа на площад „Възраждане“. За габровци и гости на града организаторите от Фондация „ОТ БГ“ са поканили Театър „Арт Ленд“, София и Държавен куклен театър Бургас.

„Гон, малката лисица“ е една трогателна приказка, която носи послание за лицето на невидимото добро. Представена е чрез интересна културна ценност на Япония, а именно – уличен театър „камишибай” или „театър в картини”, особено популярен през 30-те години на 20 век.

Актьорите, разказвачи на истории, обикалят с колело, на което има малка сценична кутия с поставена история в картини. Спектакълът представя интересна форма за общуване със съвременната публика.

Постановката и сценографията на „Гон, малката лисица“ са на Мария Банова. Ролите изпълнява Юлия Коларова. Постановката е на Театър „Арт Ленд“, София. Творческата работилничка, която започва в 17.50 часа, този път е за майсторене на изделия от хартия.

В 18.30 часа гостите от Бургас ще представят на публиката „Две пръчки и три съчки“. Не си мислете, че баба Хели е вехтошарка! В своята количка с три колелета тя събира какво ли не и го преобразява в герои, приказки и вълшебства, за да задоволи безкрайните прищевки на своята внучка Лили.

Крои, кове, лепи, сглобява, измисля и твори по пет приказки на ден без почивен ден. Тя е истински феномен! Авторът на текста на „Две пръчки и три съчки“ е Христина Василева. Нейни са и сценографията, и постановката. Музиката е на „Puppetspirit“ – Белгия. В ролята на баба Хели влиза актрисата Румяна Кралева.

Зареди още

Култура

Купа и диплом за Балетната школа при НЧ „Развитие – 1870“ от фестивал в Италия

Published

on

Грациите от Школата по класически и модерен балет при Народно читалище „Развитие-1870” покориха международната сцена на престижния фестивал „Acqua Azzurra“ в Лаго ди Гарда, Италия.

Форумът се проведе от 3 до 5 юли 2024 г. На официалното награждаване след гала-концерта директорът на фестивала Лука Марангони връчи купа и диплом на художествения ръководител Иванка Цанова. Награда – признание за старанието, труда и таланта децата, посветили се на изящното балетно изкуство.

В тридневния фестивал край най-голямото италианско езеро взеха участие 13 групи с изпълнители от Италия, Полша, България, представители на различните изкуства.

По програма балерините на Иванка Цанова се изявиха с 14 танца, солови вариации и групови изпълнения, на откриването на фестивала и в гала-концерта. С дебютното международно участие грациите достойно представиха читалищната школа, Севлиево и България.

Талантите от Балетната школа и художественият ръководител Иванка Цанова изказват благодарност на дарителите от „Хитачи Енерджи България” ЕООД, Сдружение на жените „Надежда 2001” и родителите-благодетели.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица