Свържи се с нас

Култура

Празник на пестила в музей „Етър“

Published

on

 

„Празник на пестила“ – най-значимото за годината събитие на музей „Етър“, ще се проведе на 3 и 4 септември. Посетителите ще се запознаят с отделните етапи от производството на този традиционен продукт от сини сливи, популярен в миналото и като „габровски шоколад“.

Сред демонстраторите ще бъде Николай Христов, участник в Световното изложение на традиционни храни в италианския град Торино през 2014 г. На този голям международен форум той получи сертификат за производител на уникален продукт, а представеният от габровския майстор пестил бе вписан в  Световната книга на уникалните храни „Арка на вкусовете“.

Официалното откриване на събитието „Празник на пестила“ ще е на 3 септември от 11:00 часа с участието на кмета на община Габрово Таня Христова и областния управител на област Габрово Кристина Сидорова.

През първия ден ще се проведе Национално младежко надиграване „Етърски ритми“. Конкурсът е под знака на инициативата на Европейската комисия „2022 година – Европейска година на младежта“ и в него ще се включат танцови състави от Стара Загора, Нова Загора, Своге, Ардино, Сапарева Баня, Варна, Благоевград, София, Костинброд и Габрово. Те ще бъдат оценявани от висококвалифицирано жури.

Проф. Даниела Дженева е директор на Фолклорен ансамбъл „Тракия“, декан на факултет „Музикален фолклор и хореография“ в катедра „Хореография в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „проф. Асен Диамандиев“.

Доц. д-р Красимира Кръстанова работи в катедра по етнология на Философско-исторически факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. От 2014 г. доц. Кръстанова е член на Експертния съвет по нематериално културно наследство към Министерството на културата на Република България.

Проф. д-р Светла Станилова преподава народно пеене и дирижиране на народен хор. От 2000 г. активно участва в организиране и провеждане на учебния процес в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“. Автор е на учебни програми по водещи дисциплини, преподава в специалностите „Изпълнителско изкуство – фолклор“, „Дирижиране на народни състави“, „Педагогика на обучението по музика“ и „Департамент за следдипломна квалификация“.

На 3 и 4 септември от 10:00 до 18:00 часа в музей „Етър“ ще има Алея на вкусовете с базар на различни видове храни и напитки. Посетителите ще могат да се включат в образователната игра с награди „Сливи с късмет“ и да наблюдават демонстрации на занаяти и занятия, свързани с пестила – направа на кошници, калайдисване на съдове и бакърджийски изделия. Калайджиите, бакърджията и кошничарят остават в музея на 5 и 6 септември, за да представят пред публиката майсторлъка си и да разкажат как са придобили своите умения.

Тематичната фотоизложба „Пестилът на баба и дядо“, която представя снимки от фотоархива на музей „Етър“, ще може да се види на чардака на етърската Табахана.

На 4 септември от 11:30 до 13:30 ч. ще има музикална и танцова програма с участието на Фолклорен танцов ансамбъл „Сивек“ – Габрово, Клуб за български народни танци „Тракийци“ – Стара Загора, Представителен фолклорен ансамбъл „Шевица“ – София.

Събитието „Празник на пестила“ е емблематично за музей „Етър“, тъй като с него спечели класацията „Годишни награди в туризма 2018“ в категорията „Духът на България“.

Събитието „Празник на пестила“ е част от „Европейски дни на наследството“ – инициатива на Европейския съюз и Съвета на Европа, и се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Първа научна конференция „Епохи, личности, памет“

Published

on

През тази година Исторически музей – Дряново, Община Дряново и Исторически факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” организират първото издание на националната научна конференция “Епохи, личности, памет”, която ще се проведе в Дряново на 29 и 30 септември. Научен ръководител на конференцията е проф. д-р Петко Ст. Петков.

Конференцията се посвещава на 150 години от рождението на Никола Мушанов и 130 години от рождението на Стойчо Мошанов. Примерните тематични полета на научните разработки в широко поставената от организаторите историческа рамка на заглавието са: Дряново и неговите личности; Проблеми на българската модернизация; България в света; Памет и културно-историческо наследство.

Предвижда се и издаване на сборник с докладите от конференцията.

Към поставените условия за участие в научния форум интерес проявиха 40 учени: университетски преподаватели, научни работници в БАН, специалисти в структурите на Държавен архив, Регионални и общински музеи.

Националната научна конференция ще се проведе в два последователни дни като докладите са тематично разделени и хронологично подредени в две секции: „Епохи и личности” и „Памет”.

В културната програма на участниците, в края на първия работен ден, е включено и посещение на Икономовата къща, в която е разположена експозиция „Възрожденско църковно изкуство в Дряново”.

„Големият интерес към така поставената от организаторите тема на научната конференция, разнообразието от заглавия със заявка за нов съществен принос по историческата ни осведоменост и осветляване живота, делото на личности, институции и събития, ни карат да сме оптимисти за успеха на новото начинание и да работим в посока Националната конференция „Епохи, личности, памет” в Дряново да стане традиционна за научните среди в България“, заяви Иван Христов, директор на Историческия музей в Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Владимир Карамазов гостува на Фотографски срещи Севлиево 2022

Published

on

Владимир Карамазов – актьорът, продуцент, фотограф и водещ на „Сървайвър”, е големият сюрприз на дебютните Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”. Той ще е специален гост на събитието с домакин Народно читалище „Развитие-1870”, в чието творческо пространство ще бъдат експонирани авторските му снимки от шестото издание на конкурса за художествен анализ на фотография „Снимките говорят”.

Форум, част от официалната програма на 13-ти Европейски месец на фотографията, осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и с инициатор – Фотографска академия „Янка Кюркчиева“.

Откриването ще бъде на 15 октомври, в 16.00 часа. 23 са фотографиите на Владимир Карамазов с текстове-анализи върху тях, които лично той ще представи в арт декорираното с дървени пана фоайе на втория етаж в читалище „Развитие”.

Най-добрите слова върху кадрите от постъпилите 100 анализа на 54 участника в тазгодишния конкурс „Снимките говорят” избра жури в състав: Здравка Евтимова – писател, журналист и преводач, Михаела Михайлова – филолог и редактор, професионален преводач, Теодора Духовникова – актриса с отношение към писменото слово, Владимир Карамазов, AFIAP – актьор с отношение към фотографията и Олимпия Николова-Даниел – куратор на галерия-книжарница „София Прес”.

Предизвикателство за пишещите хора, които развихриха въображението и умението си, карайки образите от кадрите на талантливия фотограф да проговорят с техните думи, да въздействат и разчувстват, създавайки симбиозата между фотообразите и словото.

Фотографията е част от живота на Карамазов още от детството и негова голяма страст. Днес той дели времето си между репетиции и пътувания, по време на които преследва най-добрия кадър. Негови фотографии са отличени в едни от най-престижните конкурси у нас и в чужбина.

Карамазов бе избран сред 10-те финалисти в категориите „Хора” и „Природа” в престижния конкурс на Smithsonian Magazine – конкуренция на National Geographic. Два негови кадъра бяха публикувани и в елитното списание Vogue. След откриването на изложбата Карамазов ще говори за фотография и разговоря искрено и лично с публиката на Фотографски срещи Севлиево 2022 – „Истории в кадър…”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие-1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят сборника „Къде ли не съм строил…“ в Историческия музей на Дряново

Published

on

Почти едно десетилетие съставителят на сборника „Къде ли не съм строил“, Николай Пенчев, е работил като уредник, а през 1985-86 г. и временно е изпълнявал длъжността директор на Исторически музей – Дряново. И въпреки, че след това напуска институцията, той остава пристрастен към изследване историята на Дряново и дряновския край.

Има множество публикации в местния печат и няколко участия в научни конференции като любима тема на неговите проучвания са строителите от Дряновско. Сега своите статии, и на други изследователи на строителните традиции тук, Николай Пенчев събра и издаде в сборник.

Освен публикуваните в периодичния печат и в други медии текстове, книгата му съдържа 130 страници с 10 различни приложения, където лесно и удобно могат да се открият интересни данни и направят справки за селищата от Дряновско, и имената на майстори, предприемачи, строителни инженери, техници, наименования на инструменти, термини от практиката.

„Къде ли не съм строил“ представлява интерес за всеки, който се интересува от историята на Дряново и дряновския край. Събитието ще се състои на 27 септември, вторник, от 17.30 ч. в Исторически музей – Дряново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица