Свържи се с нас

Новини

Тази вечер е концертът на Гвардейския представителен духов оркестър и Ансамбъл на въоръжените сили

Published

on

Тази вечер от 18.00 часа на площад „Възраждане“ в Габрово е концертът на Гвардейския представителен духов оркестър и Ансамбъл на въоръжените сили. След него на централния градски площад ще се проведе и тържествената проверка по случай 145 години от Шипченската епопея.

По-рано през деня, от 10.30 часа, под мотото „Бъди на Върха“ ще се проведе състезанието по скоростно изкачване на стълбите към Паметника на свободата. В него ще участват над 130 деца на възраст от 5 до 12 клас, които ще премерят сили в една различна „спортна дисциплина“.

Веднага след неговия край предстои една интересна среща на участниците и всички гости, които са по това време на връх Шипка, с проф. Веселин Методиев, който ще направи своеобразен открит урок от мястото на историческите събития, водени през горещата 1877 година.

В 11.00 часа в Националния музей на образованието в Габрово ще бъде представен сборникът на проф. Петко Петков „Пътища към Освобождението“.

Кулминацията тази година на Националните чествания по случай 145 – годишнината от Шипченската епопея са на 20 август, събота. Две нови възстановки, пресъздадени от НД „Традиция“, ще могат да наблюдават гостите, посетили тържествата на Върха. Това са: „Речта на Царя при откриване на Паметника на свободата и жива картина на „Битката при Орлово гнездо – ден Първи“.

През тази юбилейна 145 – годишнина от Шипченската епопея за първи път среща ще си дадат випуските от български военни училища по повод присвояване на първо офицерско звание на Шипка, когато се очаква рамо до рамо да застанат запасни офицери от шипченския випуск 1967 година, от 1971, 1972, 1977 до последния произведен випуск на Шипка през 1991 година.

Два са туристическите походи, които ще тръгнат от Соколския манастир и Узана, с крайна точка връх Шипка.

За всички желаещи да се включат в честванията има организират транспорт, тръгващ от площад „Възраждане“. Автобусите за местността Узана потеглят в 07.00 часа, тези за Соколския манастир – 07.15 часа, а за Шипка в 09.00 часа. Връщането от върха към Габрово е в 15.00 часа. Цената на еднопосочния билет за Шипка и Узана е 5 лв, а за Соколския манастир – 3 лв.

Национално честване Шипченска епопея 15-26 август 2022  г.

ПРОГРАМА

19 август 2022 г.

10:30 ч. – НАЦИОНАЛНО  Състезание ЗА УЧЕНИЦИ – ИЗКАЧВАНЕ НА СТЪЛБИТЕ КЪМ ПАМЕТНИКА НА СВОБОДАТА

Място: Подход към Паметника на свободата

11:00 ч. „ПЪТИЩА КЪМ ОСВОБОЖДЕНИЕТО“ ПРЕДСТАВЯНЕ НА СБОРНИК НА ПРОФ. ПЕТКО ПЕТКОВ

Място: Национален музей на образованието

12:30 ч.  ОТКРИТ УРОК ПО ИСТОРИЯ С ПРОФ. ВЕСЕЛИН МЕТОДИЕВ

Място: Паметник на свободата

18:00 часа Концерт на Гвардейски представителен духов оркестър и ПРЕДСТАВИТЕЛЕН Ансамбъл на въоръжените сили на Република България

Място: площад „Възраждане“ Габрово

20:40 – Тържествена заря – проверка

Място: площад „Възраждане“ Габрово

20 август 2022 г.

7.45 ч.  – Панихида в памет на загиналите в шипченските боеве

Място: Соколски манастир

8.00 ч. – ТУРИСТИЧЕСКИ ПОХОДИ

Соколски манастир /м. Узана/ гр. Шипка

10:00 ч. – „БЪДИ ВОЙНИК НА ВРЪХ ШИПКА“ – демонстрации и представяне на национална кампания

Място: паркинг връх Шипка

10:50 ч.  ВЪЗСТАНОВКА НА РЕЧТА НА ЦАРЯ ПРИ ОТКРИВАНЕ НА ПАМЕТНИКА НА СВОБОДАТА

Място: Паметник на свободата

11:00 ч.  МУЗЕЙ НА ОТКРИТО представен от НД „Традиция“ клон Казанлък

Място: Паметника на свободата

11:30 ч. ЦЕРЕМОНИЯ ПО ПОДНАСЯНЕ НА ВЕНЦИ И ЦВЕТЯ

Място: Тържествен подход към Паметника на свободата / каменни барелефи/

12:30 ч. „ВИПУСКИТЕ НА СВОБОДАТА – ШИПЧЕНСКИ, ОРЛОВСКИ, БУЗЛУДЖАНСКИ, ШЕЙНОВСКИ, ОПЪЛЧЕНСКИ…“

Място: Паметника на свободата / източна площадка/

13:45 ч. – „БИТКАТА ПРИ ОРЛОВО ГНЕЗДО“ ДЕН ПЪРВИ – ЖИВА КАРТИНА ОТ НД ,,Традиция“

Място: Орлово гнездо

22 август 2022 г.

17:30 ч. – Представяне на сборника: „Храм-паметник „Рождество Христово“ край град Шипка“

Място: Национален музей на образованието, Габрово

23 август 2022 г.

17:30 ч – „ВЪЗКРЕСЕНИЕ НА СВОБОДАТА“ Представяне на изложба

Място: ХГ ,,Христо Цокев“ – Габрово

ДО 26 август програмата ще продължи с изпълняване на инициативите от обявения конкурс за съпътстващи мероприятия

Национално честване Шипченска епопея се организира от Областна администрация – Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, ХГ „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово, Ротари клуб – Габрово.

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се класира на финалите по футбол на страната

Published

on

Отборът на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, 11-12 клас, се класира на финалите на Националните ученически игри, след като стана зонален първенец на областите Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Видин и Монтана.

Там ще се изправи в спор за Купата на страната с останалите пет победители областни шампиони. Футболистите от Габрово, водени от треньорския тандем на заместник – директора Христо Минков и преподавателя Надежда Найденова, записаха успех над ПТГЕ „Христо Ботев“ – Монтана.

Двубоят помежду им се изигра днес, 25 април, в Севлиево и приключи при резултат 4:2. На стадион „Раковски“ габровци не оставиха съмнение кой от двата състава заслужава да се бори за Купата на България. Въпреки трудното начало на мача, ПТГ – Габрово навакса изоставане от 0:1 и обърна развоя на срещата до 4:1.

По две попадения за „василиадевци“ във вратата на противника отбелязаха Дориян Николаев и Християн Пенчев, които материализираха отличното представяне на целия отбор. В края на двубоя ПТГЕ „Христо Ботев“ успя да върне едно попадения, но последния съдийски сигнал дойде при този резултат.

Така след победата, зоналният първенец ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се включа в битката за Купата на страната, в съревнование с победителите от останалите области в страната. Финалният турнир ще се проведе в началото на месец май в Разград.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица