Свържи се с нас

Новини

Откриват „Извор на царицата“ в местността „Ябълките“ край Кръстец

Published

on

На 18 август в местността “Ябълките” край с. Кръстец, Кметство Плачковци, ще бъде официално открита новоизградената чешма “Извор на Царицата”. Тя е плод на родолюбието и щедростта на българина и е изградена по идея на семейство Ангел и Румяна Ангелови от Плачковци, които открай време предпочитат да отморяват по тези красиви балкански кътчета.

Събитието ще бъде уважено от кмета на община Трявна Силвия Кръстева, която ще отправи своите благодарности и поздрави към инициаторите на това добро дело. Очаква се в деня, в който православната църква празнува Успение на Свети Иван Рилски, дарителите да съберат приятели, майстори и гости от близо и далеч, с които заедно да осветят новоизградената чешма и да раздадат курбан за здраве.

“Извор на Царицата” ще отбива пътниците, поели към мекото сърце на планината, която народът нарича едновременно с мъжко и женско име – Балкан и Стара планина. Тук човек попада в друг свят – на истинско спокойствие, хармония и съвършенство. Покоряваща е омайната хубост на планината, снежна и бяла през зимата, слънчева и прохладна през лятото. Снагата ѝ е покрита от вековни и гъсти гори, дъхави поляни, високи пасбища и дълбоки долове. Пленяващата сила на Балкана в тази местност потапя в една завладяваща и неповторима магия. Мястото е стратегическо и се явява кръстопът на природа с история, изходна точка е за много пешеходни маршрути, разкриващи красотата и величието на Балкана- върховете Малък и Голям чукар, до връх Бъзовец, местността Стената – истински природен феномен, от който се открива цялата красота на Тревненска Стара планина и Предбалкана, параклис „Св. София, Вяра, Надежда и Любов“, параклис „Св. Иван Рилски“, местността „Царския кладенец“, природна забележителност „Виканата скала“, където дядо Вазов е бил няколко месеца преди кончината си, хижа „Българка“, местност Карабогдан с 9 чучура, Голям Бедек и Малък Бедек към вр. Бузлуджа.

И ако не знаете къде сте попаднали, то сигурното е едно – вие вече сте гости на Природен парк „Българка“. До извора, плод на родолюбието и щедростта на българина, има място за отдих, където туристи, преминаващи край нея да отпочинат и да се освежат, и да споменат с добро тези, които са я съградили.

“Извор на Царицата” е направена под егидата на Природен парк “Българка”, с безвъзмездните дарения и труд на граждани и фирми, които подкрепят това дело в продължение на три месеца работа. Сред тях са: „АйРум – ЛЕС“ ЕООД, „Братчеда“ ООД, Христо Бараков, „МАРМЕКС“ ООД, Мирослав Делийски, „Вуд Трейдинг“ ООД, „СТИЛ – МС“ ООД, Галина Йовчева, Цаньо и Добринка Деневи, Красимир Каракачанов, Димитър Немски, Иван Петков, Ивайло Дичев, Антон Джуров, Добрин Ганчев, Младен Добрев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица