Свържи се с нас

Новини

Даниел Петров от Възраждане: Знаем какво е да сме първи – много пъти сме били на това място!

Published

on

Даниел Петров, кандидат за народен представител от „Възраждане“, се срещна с граждани в град Габрово. На срещата бяха обсъдени важни за града теми, свързани с демографската и икономическа кризи, бизнеса и кадровия потенциал.

„Годините на така наречения преход превърнаха Габрово от град с индустриална мощ и концентрация на промишленост в град, изпаднал в тежка демографска криза.

Младите хора напускат града, за да търсят по-високи доходи и повече възможности. Днес са закрити над 10 училища и 15 детски градини. Сградите им пустеят, а детският смях огласява други населени места, често и отвъд границите на страната ни.

Над 50 000 габровци бяха принудени от правителствата на 32-годишния преход да се евакуират от града. Това поставя Габрово в челните редици по застаряващо население. Липсата на хора в трудоспособна възраст създава затруднения за бизнеса, на който му липсва кадрови потенциал. Инфраструктурните проекти, като т.нар. тунел под Шипка, все още са само мечта за габровци, на която няма дори и скица, а до града ни не достига нито една магистрала. 32 години гражданите на Габрово са заложници на политически и зелени лобита, които лобират предимно за себе си и нехаят за качеството на живот на жителите на града ни.

Днес Габрово е овладян от една партия, която управлява Общината и разчита да се задържи на власт с гласовете на многочислената администрация. Общинските предприятия са оглавени от няколко фамилии, ползващи политическа подкрепа на местната власт и приближени на нея по финансови интереси и за двете страни.

За пръв път от 32 години насам Габрово има възможност да се справи с демографската, икономическа и кадрова кризи, в които е, и да бъде свободен да се развива.

За пръв път от 32 години пред Габрово има алтернатива да се възроди. Само след малко повече от месец предстоят предсрочни парламентарни избори, на които жителите на Габрово ще избират между разрухата и развитието между кризите и възможностите, които стоят пред града и държавата. Призовавам Ви да дадете доверието си на „Възраждане“, политическата организация, от която съм част, за да можем заедно да възродим града си и да го направим отново процъфтяващ, както в най-добрите му години.

Историята на града ни датира от 12-ти век. От тук е произлязъл първият министър-председател на България. Дали сме на страната ни министри на образованието и вътрешните работи.

От града ни са много изключителни българи, доказали професионализма си в различни сфери. Тук е създадена първата фабрика за производство на барут. В Габрово е създадено и първото българско светско училище – модел за образование. Заради постиженията, които сме имали, градът е наричан още “българският Мачестър” на Пенчо Семов.

Знаем какво е да сме първи, защото много пъти сме били на това място в постиженията си. Можехме преди, можем го и днес. Необходимо е само да сме заедно, да си повярваме и ще го постигнем.“, каза Даниел Петров, кандидат за народен представител от „Възраждане“ на среща с граждани.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Криминалисти от Габрово хванаха над 6 кила марихуана (снимки)

Published

on

Криминалисти от Габрово иззеха над 6 килограма марихуана, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Полицейската операция за противодействие на престъпления, свързани с употребата и разпространението на наркотици, е била проведена на 4 октомври.

В село Здравковец за полицейска проверка бил спрян лек автомобил „Дайхацу“, управляван от 53-годишен габровец.

По надлежния ред било установено, че водачът шофирал след употребата на метамфетамин.

Последвали процесуално-следствени действия в имот в селото, ползван от габровеца, където били установени 20 растения от рода на конопа, някои от които достигащи височина над 3 метра. Отделената от листна маса – над 6 кг, реагирала на марихуана след направения полеви наркотест.

Допълнително криминалистите открили в жилището на мъжа в Габрово суха зелена листна маса с тегло 0.267 кг, реагирала отново на марихуана. Габровецът бил задържан по реда на Закона за МВР, като срещу него е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Почина Йордан Ташков, дългогодишен учител и директор на ПМГ – Габрово

Published

on

На 5 октомври 2022 г внезапно почина Йордан Ташков, който беше дългогодишен преподавател и директор на Природоматематическата гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ в Габрово.

Тъжната новината оповестиха от образователната институция. От основаването на Гимназия работи в нея като учител, а впоследствие и директор.

Йордан Ташков завършва магистратура в Биологически факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

Бил е преподавател по естествени науки в Мароканския лицей в Казабланка и директор на БСОУ „Петър Берон” в Прага. Носител на почетния знак на Община Габрово през 2017 г. и на община Прая да Витория – Испания, както и на много други отличия – почетно отличие „Неофит Рилски”, носител на годишната награда на Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий”, на „Златен Херон” за принос в развитието на Община Габрово, на златен медал на Европейската комисия за проекта „Европа в училище”.

Ташков е член на Европейското образователно общество със седалище в Брюксел.

Участвал е в множество европейски образователни проекти на Европейската агенция „Сократ” с партньори Франция, Испания, Финландия, Норвегия и др.

Владее френски и руски език.

Йордан Ташков е роден на 15.02.1943 г. в Габрово. Женен е, с една дъщеря. Той бе в състава на Общински съвет – Габрово, мандат 2019 – 2023 година.

Новинарски портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ и Държавен архив – Габрово изказват най-искрените си съболезнования на близките и приятелите!

Дълбок поклон пред светлата му памет!

Поклонението ще се състои на 7 октомври от 12.00 часа в храма „Успение на Света Богородица“.

Зареди още

Икономика

МРРБ ще финансира 4 приоритетни инфраструктурни проекти в региона

Published

on

Четири инфраструктурни проекта от област Габрово влизат в обхвата на одобрения от Министерски съвет списък за финансиране на инвестиционни проекти на общините, приет с Решение на Правителството от 28 септември.

В списъка са включени 234 обекта на обща стойност 406 374 769 лв. За нашия регион ще бъдат финансирани проекти на стойност над 6 млн лв – два от тях са свързани ВиК инфраструктура в общините Габрово и Севлиево.

За община Габрово това са рконструкцията на водопровод и канализация по ул. „Златна нива“ и ул. „Зелена ливада“, а за община Севлиево средста са предвидени за реконструкцията на довеждащия водопровод до ПСПВ „Стоките“ и Източен водопроводен клон за питейна вода (участък: Източен водопровод, клон ПСПВ „Стоките“ до р.ш. при с. Буря – с. Добромирка -етап 2, участък № 1 водопровод от т. 570 до т. 700 с L1=4205,35 м).

Другите два проекта са свързани с ремонт на пътища и обхващат общините Трявна и Дряново. В Трявна се предвижда рехабилитацията и/или реконструкция на участък с дължина 5,500 км от общински път.

Четвъртият проект, който ще бъде финансиран, е реконструкцията на общинския път Трявна – Царева ливада – Куманите.

Одобрените обекти са предложени от Националното сдружение на общините в Република България. Избрани са тези, които имат проектна готовност, разрешения за строеж и са посочени от съответната общинска администрация като най-приоритетни.

Условието е МРРБ да финансира 50% от стойността им, като средствата ще бъдат предоставени на общините на две равни части – първото плащане ще е до 10 работни дни след подписване на споразумение и второто през месец декември 2022 г.

С приетото решение се отменя одобрения Списък на инвестиционни проекти на общините по приоритети и направления/обекти за целево финансиране, приет с решение на Министерски съвет № 576 на от 01.08.2022 г., тъй като в Приложение № 1 към него са включени обекти, за чието изпълнение са заложени дейности, реализацията на които е нецелесъобразна и е извън обхвата на провежданите политики и бюджетни програми на МРРБ.

Освен това, за част от включените в списъка обекти няма информация дали имат документална готовност за изпълнение. Пълният списък с обектите можете да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица