Свържи се с нас

Новини

Успешна мобилност на ученици от ПТГ „Д-р Никола Василиади“ в Испания

Published

on

В периода 22 юли – 5 август 2022 г се проведе втора мобилност по проект № 2021-1-BG01-KA122-VET-000030785 „Надграждане на професионалните умения чрез иновативни практики в Европа“ в град Пуерто де ла Круз, Тенерифе, Канарски острови, Испания – финансиран от програма ЕРАЗЪМ+ 2021-2027г.

Дванадесет ученици и техните ръководители посетиха Технологичен институт за възобновяеми енергийни източници на остров Тенерифе. Запознаха се с нови технологии за производство на електрическа енергия и проекти за използване на алтернативни източници – вятър, слънце, енергия на океанските вълни и водородна енергия.

Наблюдаваха съвременни ветро паркове, в които са използвани нови технологии за внедряване на мощни ветрогенератори за производство на ел. енергия. Обиколката на енерго парка генерира идеи за създаване на фотоволтаична система върху сградния фонд на гимназията.

В следващите дни учениците посетиха биоклиматични умни къщи, с различни решения за оптимални условия на комфорт и подобряване условията на живот, чрез пасивни охладителни системи и иновативни конструктивни концепции.

Приемащата организация организира среща с кмета на града. Господин Марко Антонио Гонсалес Меса изрази задоволството си от срещата с учениците и техните ръководители за споделяне на добри практики за използване на възобновяеми енергийни източници и отправи своето послание за устойчиво развитие на училището и града в Зелената сделка. 

Господин Давид Хернандес Диаз, директор на дирекция “Устойчиво развитие и иновации“, запозна групата с настоящите и бъдещи проекти за зелени решения на острова и професии на бъдещето. В заседателната зала на Община Пуерто де ла Круз учениците получиха Европас сертификати.

В рамките на културната програма на проекта посетиха най – големия в Европа и втори в света аквапарк – Сиам парк. В Пуерто де ла Круз се намира най – големия зоопарк в света – Лоро парк, където в условия максимално близки до естествена среда на обитание се отглеждат множество представители на животински и растителни видове от цял свят, и се полагат грижи за опазване на световното биоразнообразие. Групата посети Kамило център и след успешното яздене на камили в керван в екваториална гора получи сетификати.

„Благодарим на всички участници за старанието, което демонстрираха по време на практиката! Върнахме се обогатени с емоции, нови знания и вдъхновени за развитие в областта на възобновяемите източници.

Удовлетворени и вдъхновени, изпълнили целите и дейностите по проекта учениците се сбогуваха с любезните домакини и заредени с нови идеи отпътуваха за България“, споделиха от ПТГ „Д-р Никола Василиади“.

Публикацията отразява единствено възгледите на автора – ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово. Европейската комисия и националната агенция не носят отговорност за начина, по който представената информация може да бъде използвана. Този информационен  продукт е създаден по договор, финансиран от ЕК по програма „ЕРАЗЪМ+ 2021-2027“, ключова дейност 1, Образователна мобилност за граждани, дейност Образователна мобилност за обучаеми и учители в сферата на професионалното образование и обучение. Европейската комисия и националната агенция не носят отговорност за начина, по който представената информация може да бъде използвана.

Крими

Разсеян шофьор блъсна младо момиче, пресичащо на пешеходна пътека

Published

on

22-годишно момиче пострада след като бе блъснато от кола, докато пресича на пешеходна пътека.

Инцидентът е станал вчера, 28 септември, около 11.45 часа в района на ул.“Брянска“.

Девойката е била ударена от лек автомобил „Фолксваген Поло“, управляван от 57-годишен мъж.

Той не я пропуснал, докато пресичала на пешеходната пътека и я ударил с предната дясна част на автомобила.

Пострадалата била откарана в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, където е била установена луксация на опашни прешлени.

След прегледа младата жена е освободена за домашно лечение. Пробите за алкохол са отрицателни. Пътнотранспортното произшествие е обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Арестуваха четирима млади в Габрово и Севлиево при акция за наркотици

Published

on

18-годишно момиче от село Крушево, 19-годишен от село Шумата, 21-годишна жена и 22-годишен габровец бяха задържани заради притежание на наркотични вещества при полицейски акции в Габрово и Севлиево.

Арестите им били извършени на 26 септември. При претърсване в частен имот в Габрово, обитаван от 21-годишната жена, криминалисти установили в една от стаите над 40 грама суха зелена листна маса, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

В същия ден за полицейска проверка бил спрян и 22-годишният местен жител, като при личния му обиск била открита свивка, съдържаща суха зелена листна маса, реагирала също на марихуана при полевия наркотест.

Другите двама били задържани в рамките на 15 минути при проверки в Севлиево. И четиримата са били задържани по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу двама тях: 21-годишната и 22-годишният са образувани досъдебни производства, а срещу по-младите са образувани бързи производства.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общо 230 са украинските бежанци в област Габрово

Published

on

Не се наблюдава тенденция за увеличаване броя на украинските граждани на територията на област Габрово. Това стана ясно от проведеното заседание на Областния съвет по сигурност, ръководено от областния управител Кристина Сидорова.

За последните 57 дена регистрираните лица са 30, а от началото до сега в областта са регистрирани общо 527 лица, като 289 от тях са напуснали вече страната ни, а 8 са с променен адрес в друга области. Към днешна дата в област Габрово има общо 230 украинските бежанци.

В дневния ред на заседанието беше включено още и обсъждане на общински бази за настаняване, както и държавни сгради. Като такава възможност отново бяха коментирани базите на „Студентски столове и общежития“, където принципал е Министерство на образованието. Остава готовността и на хотелите, които и до момента се бяха включили в програмата за настаняване.

От БЧК споделиха, че към този момент няма голямо търсене на подкрепа от тях, но декларираха готовност по всяко време и при необходимост да подпомогнат с храни и дрехи, с каквито разполагат.

На територията на област Габрово в образователната система са включени около 15 деца. Има и такива, които предпочитат да продължат образованието си дистанционно по украинската образователна система.

На заседанието присъстваха членовете на Областния съвет по сигурност -ръководители на институции от региона, представители на общините, заместник – областният управител Андрей Николов, главният секретар на областна администрация Веселин Радков и експерти.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица