Свържи се с нас

Новини

Успешна мобилност на ученици от ПТГ „Д-р Никола Василиади“ в Испания

Published

on

В периода 22 юли – 5 август 2022 г се проведе втора мобилност по проект № 2021-1-BG01-KA122-VET-000030785 „Надграждане на професионалните умения чрез иновативни практики в Европа“ в град Пуерто де ла Круз, Тенерифе, Канарски острови, Испания – финансиран от програма ЕРАЗЪМ+ 2021-2027г.

Дванадесет ученици и техните ръководители посетиха Технологичен институт за възобновяеми енергийни източници на остров Тенерифе. Запознаха се с нови технологии за производство на електрическа енергия и проекти за използване на алтернативни източници – вятър, слънце, енергия на океанските вълни и водородна енергия.

Наблюдаваха съвременни ветро паркове, в които са използвани нови технологии за внедряване на мощни ветрогенератори за производство на ел. енергия. Обиколката на енерго парка генерира идеи за създаване на фотоволтаична система върху сградния фонд на гимназията.

В следващите дни учениците посетиха биоклиматични умни къщи, с различни решения за оптимални условия на комфорт и подобряване условията на живот, чрез пасивни охладителни системи и иновативни конструктивни концепции.

Приемащата организация организира среща с кмета на града. Господин Марко Антонио Гонсалес Меса изрази задоволството си от срещата с учениците и техните ръководители за споделяне на добри практики за използване на възобновяеми енергийни източници и отправи своето послание за устойчиво развитие на училището и града в Зелената сделка. 

Господин Давид Хернандес Диаз, директор на дирекция “Устойчиво развитие и иновации“, запозна групата с настоящите и бъдещи проекти за зелени решения на острова и професии на бъдещето. В заседателната зала на Община Пуерто де ла Круз учениците получиха Европас сертификати.

В рамките на културната програма на проекта посетиха най – големия в Европа и втори в света аквапарк – Сиам парк. В Пуерто де ла Круз се намира най – големия зоопарк в света – Лоро парк, където в условия максимално близки до естествена среда на обитание се отглеждат множество представители на животински и растителни видове от цял свят, и се полагат грижи за опазване на световното биоразнообразие. Групата посети Kамило център и след успешното яздене на камили в керван в екваториална гора получи сетификати.

„Благодарим на всички участници за старанието, което демонстрираха по време на практиката! Върнахме се обогатени с емоции, нови знания и вдъхновени за развитие в областта на възобновяемите източници.

Удовлетворени и вдъхновени, изпълнили целите и дейностите по проекта учениците се сбогуваха с любезните домакини и заредени с нови идеи отпътуваха за България“, споделиха от ПТГ „Д-р Никола Василиади“.

Публикацията отразява единствено възгледите на автора – ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово. Европейската комисия и националната агенция не носят отговорност за начина, по който представената информация може да бъде използвана. Този информационен  продукт е създаден по договор, финансиран от ЕК по програма „ЕРАЗЪМ+ 2021-2027“, ключова дейност 1, Образователна мобилност за граждани, дейност Образователна мобилност за обучаеми и учители в сферата на професионалното образование и обучение. Европейската комисия и националната агенция не носят отговорност за начина, по който представената информация може да бъде използвана.

Икономика

ИКЕА отвори магазин от ново поколение във Велико Търново

Published

on

Днес, 28 ноември, със специално събитие, ИКЕА откри магазин от ново поколение в България в Мол Велико Търново. Той е продължение на стратегията на бранда да осигури на всички свои клиенти улеснен достъп до многообразието от решения за обзавеждане на дома. На церемонията присъстваха Никос Ифантидис, управител на ИКЕА България, Даниел Панов, кмет на Велико Търново и Продромос Мавропулос, инвеститор в Мол Велико Търново.

Компанията представи своя шести обект в страната, който е оптимизиран градски формат на удобна локация, където почитателите на марката могат да открият достъпно, функционално и висококачествено обзавеждане за дома. За 12 години на българския пазар ИКЕА развива своята палитра от предложения на база реалните нужди на своите клиенти, като налага нови модели на работа и иновативни начини за пазаруване.

Обектът заема 1800 кв.м площ, като предлага на потребителите селекция от над 1000 артикулa, които могат да бъдат закупени на място – аксесоари за готвене и сервиране, декорация, продукти за бебето и детето, за организиране на дома, текстил и други. Потребителите имат достъп и до пълната гама от мебели и аксесоари, налични на IKEA.bg, които могат да бъдат поръчани с различни опции за доставка до дома или безплатно до магазин ИКЕА Мол Велико Търново.

ИКЕА Мол Велико Търново разполага със зона за планиране на кухни и гардероби, в която експертите в обзавеждането на дома ще консултират клиентите за най-подходящите индивидуални решения. А в сектора с храни и напитки могат да бъдат открити популярни шведски продукти за приготвяне вкъщи – от сертифицирано кафе до шведски кюфтенца и сьомга.

“Вече 80 години нашата философия е да правим всеки ден по-добър за повече хора. Обектът ни във Велико Търново е естествено продължение на стратегията да бъдем по-достъпни и близки до нашите клиенти. Преминахме през различни етапи на подготовка – от детайлно проучване на региона, средата и нуждите на потребителите, до същинската реализация на проекта. С това решение от ИКЕА се стремим да удовлетворим нуждите за обзавеждане на потребителите не само от Велико Търново, но и целия регион”, споделя Георги Колев, мениджър “Нов бизнес” в ИКЕА България, част от FOURLIS Group.

Стъпването на ИКЕА в сърцето на България бе предшествано от иновативните за бранда мобилни хъбове, чрез които компанията предлага още по-лесен за клиентите начин да получат своите поръчки от онлайн магазина. Към момента, ИКЕА присъства с 2 магазина в София, 2 центъра за поръчки в Пловдив и Бургас, концептуален магазин във Варна и мобилни хъбове в Плевен, Благоевград, Хасково и Стара Загора.

За ИКЕА
ИКЕА предлага добре проектирано, функционално и достъпно, висококачествено обзавеждане на дома, произведено с грижа за хората и околната среда. Има няколко компании с различни собственици, работещи под марката ИКЕА, всички споделящи една и съща визия: да се създаде по-добро всекидневие за много хора. ИКЕА е основана в Швеция през 1943 година.

За Housemarket
ИКЕА влиза на българския пазар през 2011 г. чрез българското дружество на компанията Housemarket S.A, част от Fourlis Group, която по силата на франчайз договор държи правата за търговска дейност под марката ИКЕА на териториите на Гърция и Кипър. Housemarket S.A управлява 20 магазина на ИКЕА (в България, Гърция и Кипър) с различни размери и формати.

Относно франчайз системата на ИКЕА
Ритейл бизнесът на IKEA се управлява чрез франчайз система с франчайзополучатели, които имат право да предлагат и продават продуктовата гама на ИКЕА в рамките на определени географски територии. Inter IKEA Systems B.V. е собственик на концепцията ИКЕА и световен франчайзодател, който също така възлага на различни ИКЕА компании да разработват и предлагат продуктовата гама, както и да доставят комуникационни решения. Днес 12 различни групи компании имат право да притежават и управляват канали за продажба на ИКЕА съгласно франчайз споразумения с Inter IKEA Systems B.V.

Относно Inter IKEA Group
Inter IKEA Group включва Inter IKEA Systems B.V., IKEA of Sweden AB, IKEA Supply AG и IKEA Industry AB. Inter IKEA Holding B.V. е холдинговата компания на Inter IKEA Group.

Зареди още

Новини

Обилният снеговалеж над Габрово затруднява извозването на отпадъците

Published

on

Поради извънредната ситуация с обилния снеговалеж и ангажирането на целия ресурс на ОП „Благоустрояване“ в снегопочистването на града, услугите „Сметосъбиране“ и „Сметоизвозване“ не се извършват по обичайния график. Това съобщиха от Община Габрово.

На територията на града на този етап работят 9 екипа със специализирана техника и сметосъбирачи. Два от екипите обслужват контейнерите площадки в Централна градска част, два – широк център, един събира кафявите контейнери за биоотпадъци на територията на целия град.

Три екипа с малки камиони (до 3,5 т.) извършват оборки около контейнерите на територията на целия град, един малък специализиран камион обслужва контейнерите в труднодостъпните райони на града.

Един екип на „Сметосъбиране“ обслужва селата в посока Севлиево – Поповци, Янковци, Яворец, Драгановци. За останалите села в рамките на днешния ден няма възможност да се осигури сметосъбиране.

За днес – 28 ноември 2023 г., Националният институт по метеорология и хидрология издава предупреждение от първа степен (жълт код) за Източна България и районите, разположени в близост до северните склонове на планините, където ще се усили южният вятър, с очаквани пориви 20-24 m/s. За Габрово се очаква скорост на вятъра от 14-19 m/s (50-69 km/h) и/или пориви до 24 m/s (90 km/h)

Зареди още

Икономика

Европейските перспективи пред местния бизнес в региона на Габрово

Published

on

Бюрото на Европейския парламент в България, ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово при Габровската търговско-промишлена палата (ГТПП) и Община Габрово канят представители на бизнеса, институции и организации от Габровска област да се включат в среща с български евродепутати под наслов: „Европейските перспективи пред местния бизнес в региона на Габрово“.

Срещата ще се проведе на 1 декември от 14.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово. Ще участват Андрей Новаков (ЕНП) и Петър Витанов (С&Д). Модератор на срещата ще бъде Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България.

Целта е да бъдат запознати присъстващите с приоритетните теми, по които работи Европейският парламент, и евродепутатите да отговорят на въпросите на гражданите и бизнеса.

Темите, около които ще бъде съсредоточена дискусията, ще бъдат свързани най-вече с влизането на България в Еврозоната, Зелената сделка и иновациите.

Поради ограничените места в залата участието в срещата ще става след предварителна заявка. Заявки ще се приемат до изчерпване на местата в залата по реда на постъпването им на следния мейл: europedirect@chamber- gabrovo.com. Може да зададете въпросите си предварително до 28 ноември на същия мейл.

За допълнителни въпроси във връзка със събитието можете да се обръщате към:
Таня Чунтова, Връзки с обществеността на Бюрото на ЕП в България, тел. 359/878 853 547, e-mail: tanya.chuntova@ep.europa.eu.
Галина Михнева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово/ГТПП, тел.: 066 8031 42, 0887 62 18 24, e-mail: europedirect@chamber-gabrovo.com.
Пенчо Койчев, Областен информационен център Габрово, тел.: 066/807-222, e-mail: oic@gabrovo.bg.

Заявка за участие.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица