Свържи се с нас

Новини

Народният представител Богомил Петков се отчете пред избирателите

Published

on

Народният представител от ПП „Продължаваме промяната“ Богомил Петков от габровския избирателен район направи своя отчет пред избирателите за свършеното от него. Той предпочете трибуната на Новинарски портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“, за да представи свършеното от него през мандата.

„Кандидатирах се за Народен представител от листата на „Продължаваме промяната в Габровски МИР 7, защото ми писна над 30 (тридесет)години на всички парламентарни избори да ни лъжат. Който Кандидат- народен представител дойдеше в Габровска област обещаваше  тунел под връх Шипка и язовир Мокра Бяла. За това реших,че моята Кауза ще е решаването на водния проблем на Севлиевска община и изграждане на тунела под  връх Шипка, заедно с обходния път на град Севлиево. Да , трудни задачи и висока цел за един мандат от 4(четири )години, но не исках да съм поредния лъжец и след като бях избран за Народен представител се заех веднага за работа. Още в Предизборната кампания поисках уверението от нашите лидери, че ще имам подкрепа за моята кауза и веднага след като се сформира Правителство отидох на среща с Министъра на Регионалното развитие и благоустройство.

Бях попарен „Тунелът под  връх Шипка ще трябва да се препроектира, имаме идея да са две ленти за движение в една посока, нова оценка за въздействия върху околната среда и така нататък в бъдещето. За обходния път на Севлиево ще работим чрез АПИ. За водата на Севлиево- пари за язовир няма”.

Поисках и бях избран с подкрепата на нашата парламентарна група за член  на Комисията по Регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и Комисията  по туризъм.

Време е за отчет пред избирателите . Започвам с отчета като член на комисията по Регионална политика .

-Много срещи с Министър председателя, Министър на финансите, Министър на МРРБ, Министър на околната среда и водите, Заместник министри , Директор Дирекции, Председател на АПИ, Областен управител, кметове, колеги и много други.

-Среща с Габровската общественост организирана от кмета на град Габрово,за което благодаря

-Среща с бизнеса в Габровска област

-Среща с проектантите на обходен път на град Севлиево

Резултатите:

-Подписан договор на 08.06.2022 год. за проектиране и строителство, строителен надзор и изграждане на тунела под връх Шипка.

-Постановление на Министерски съвет от 01.08.2022 год.с което Правителството отпуска за решаване на водния проблем в Севлиевска община  8 505 855 лв. по три проекта: „Реконструкция на източен водопроводен клон” , Етап 2, Участък №1- Водопровод от т.570 до т.700 с L=4 205.35 m; Реконструкция на източен водопроводен клон, Етап 2,  Участък №2- Водопровод от т.700 до т.883 с L=5,827,33 m; Реконструкция на улични водопроводи в централна част на град Севлиево.

-Обходният път на град Севлиево след публично обсъждане  на 20.04.2022 год. , за което благодаря на кмета на града е вече на фаза технически проект. След приемането му предстоят отчуждителни  процедури

-Осигурено финансиране чрез бюджета МРРБ  по два проекта за град Дряново  стойност 4 470 197,00 лв. „Реконструкция общинския път GAB 3118-/III-609, Трявна –Царева ливада/-Куманите; Община Дряново. Благодаря на Кмета на град Дряново за съдействието.

-Осигурено финансиране Трявна по проект на стойност 1 595 508,00 лв.  „Водоснабдяване поземлени имоти в местностите Данова поляна и Вареницата, землище на  Трявна и землище на Черновръх ,Община Трявна,Област Габрово- Благодаря на Кмета на град Трявна за съдействието.

-Осигурено финансиране от Министерството на спорта на стойност 57 700 лв.за ремонт на съблекални и тоалетни плувен басейн на СОУ”Васил Левски” гр.Севлиево.

-Осигурено финансиране от Министерството на културата на стойност 1 172 276 лв. за реконструкция на Национална Априловска Гимназия град Габрово

Благодаря за съдействието на Яна Балникова, Ралица Манолова и Петър Петров.

– Осигурено финансиране от Министерство на образование и наука на стойност 427 989,00 лв.за Ремонт на покрив и физкултурен салон на ПМГ”Иван Гюзелев” град Габрово

– Осигурено финансиране от Министерство на образование и наука на стойност 87 853 лв. за детска градина „Светлина” град Трявна –ремонт покрив и спортна площадка

 -Приехме Законопроект за изплащане на 50% от задълженията по договорите за текущия  ремонт и поддръжка, а останалите  след проверка на междуведомствената комисия

-Приехме Законопроекта за противодействие на корупцията

-Приехме Законопроект за допълнение на ЗОП за изработване на механизъм за индексация на обществените поръчки

-Приехме промяна в Закона  за енергията от възобновяеми източници, който облекчава изграждането на обекти за производство на ток за собствено потребление и предвижда режимът за инсталирането им да бъде уведомителен.

-Приехме изменение  и допълнение  в Закона  за местното самоуправление, които въвеждат механизъм за прозрачност на местната власт внесен от мен в Народното събрание

-На 09.06.2022 внесохме в Парламента  Закона  за КПКОНПИ. Като вносител съжалявам, че бе  приет само на първо четене и недостигна време  и бе саботиран от опозицията  на второ четене!

-На 14.06.2022 год. след наводнението в град Трявна съдействах за осигуряване на средства от Комисията по бедствия и аварии за възстановяване на щетите

Благодаря  на всички членове на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Благодаря на сътрудниците на комисията и лично на председателя Настимир Ананиев.

Като член на комисията по Туризъм:

Време е за отчет пред избирателите.

За тези 7 месеца се опитах да съм максимално прозрачен, да давам отчет и да работя колкото се може повече!

През декември, след прозрачни преговори и подписване на Коалиционното споразумение в сектор „Туризъм“ партньорите се обединиха около точно 80 точки.

👉🏻 Ето по-важното, което беше направено за тези 7 месеца:

✅ Със спешна поправка в закона, гласувана от Народното събрание в най-кратки срокове, беше възстановена мярката „35 евро на седалка“ за чартърни полети.

✅ Бяха продължени всички останали мерки в подкрепа на бранша – като ключовата 60/40.

✅ Бе запазена и ставката от 9% ДДС за ресторантите.

✅ С мярката „40 лева за бежанец“ за пръв път бяха пряко подпомогнати хотелиерите.

✔Общите суми, които ще бъдат платени по мярката, ще надвишат 170 милиона лева. Никога досега толкова много хотели не са отваряли през месеците март и април в България.

✅ ББР осигури ликвидни средства за бизнеса като създаде финансови инструменти в подкрепа на сектор „Туризъм“ и по-специално в помощ на хотелиерите.

✅ Беше създаден Институт за иновации в туризма – следва иновациите и подобни институти да бъдат приложени в цялата система на образованието- средно и висше.

✅ Започнахме работата по изготвянето на нов Закон за туризма, с широкото участие на целия туристически сектор, към който бе отправена покана. Имаме над 300 желаещи в 8-те групи.

✅ Приехме на първо четене Закон за старите столици на Република България, който ще даде тласък на културния туризъм у нас и устойчиво развитие на някои от туристическите райони в България.

✅ Внесохме за одобрение в МТ стратегия и правилник за създаване, маркиране и поддръжка на пешеходни маршрути и маршрути за планинско колоездене.

✅ Стартирахме написването на нов закон, който да създаде единна браншова организация.

✅ Бяха отпуснати с 2 млн. лева повече за туристическа реклама.

✅ Приехме на второ четене в бюджета ваучерите за храна да важат и за туристически услуги (отдавна коментирана мярка, но едва сега се намери воля да се изпълни) и вече е приета!

✅ Влязохме в директен контакт със здравноосигурителните каси в Германия (чрез посещение на делегация, организирана със съдействието на ГБИТК (AHK) и очакваме посещение оттам в края на септември и възможности за директно договаряне за лекуване и рехабилитация на германски граждани тук.

✅ Oт DRV (Германия) ще изпратят екип от 8 души, които да анализират възможностите на страната и ще направим постъпки към увеличаването на туроператори от Германия, които работят с нас.

✅ Задълбочихме значително връзките с немските авиопревозвачи ( Lufthansa и Eurowings) и си поставихме за цел (заедно с членовете на DRV) в близките години да утроим броя на немските туристи в България.

✅ Внесохме ЗИД за определяне на ставката на туристическия данък в предходната година.

✅ За изминалите месеци проведохме близо 20 заседания на Комисията, едно от които изнесено – на летище София.

Много изслушвания, въпроси, срещи, които оставаха в невидимия спектър от работата ни в парламента.

Зимният сезон беше най-успешният от 5 години насам, а летният ще е по-добър от миналогодишния.

Като член на комисията по Туризъм, лично разплетох злоупотребите в държавна фирма „Слънчев бряг” АД, която 10(десет) години е била на загуба и умишлено водена към фалит. А тя притежава инфраструктурата в курортния комплекс Слънчев бряг.

Благодаря на всички членове на Комисията по туризъм за старанието!

Благодаря на сътрудниците на Комисията по туризъм за отличната работа и професионализъм и лично на Председателят на комисията г-н Илин Димитров. Поздравявам го с назначението му за Министър на туризма в служебното правителство.

Извинявам се на близките си, на приятелите и партньорите ми, че почти не намирах време за тях. Опитах се да го вложа в служба на страната и секторите по Регионална политика и Туризъм  

Като Народен представител в 47 Народно събрание отчитам:

   -5 броя законопроекта като съвносител

  -29 броя приемни дни в градове и села на Габровска област

  -над 50 броя заседания на комисии

  -99 броя заседания на Народно събрание

  -над 120 срещи с граждани , НПО-та и браншови организации

  -над 12 000 изминати километра

   Това  свърших за 7(седем) месеца. Дали е малко или много Вие ще  кажете, уважаеми избиратели!

Няма училище за депутати и министри и тези от нас, които не са дългогодишни политици, учехме всичко в движение, уповавайки се на опита, професионалните си умения и морален компас. Работехме с желание, емоция и убеждението, че правим най-доброто за каузата България да се превърне в едно по-добро място за живеене.“

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Засякоха шофьор с почти 4 промила алкохол за волана

Published

on

54-годишен мъж от Трявна бе установен зад волана да шофира след солидни количества изпит алкохол.

Пияният водач, освен с шофьорската си книжка, се раздели и с автомобила си.

Нарушителят бил хванат снощи, 25 април, около 20.20 часа, в Трявна, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Полицейски екип отбил за проверка криволичещ по платното лек автомобил “Опел Астра“, управляван от 54-годишния местен жител.

Водачът бил тестван за употребата на алкохол, като техническото средство отчело умопомрачителните 3.75 промила.

Мъжът се явил в кръвния център, за да даде проба. По случая е образувано бързо производство.

Зареди още

Новини

ГЕРБ: Опозицията отхвърли проект за канализация в кв.“Русевци“ и водоснабдяване на 5 квартала

ГЕРБ-Габрово: Опозицията в Общински съвет Габрово отхвърли проект за канализация в кв. „Русевци“ и захранване на 5 квартала от язовир „Христо Смирненски“.

Published

on

Опозицията в Общински съвет не подкрепи изграждането на канализация в кв. „Русевци“ и на захранващ водопровод за кварталите „Недевци“, „Лисец“, „Христо Смирненски“, „Дядо Дянко“, „Радецки“ за водоснабдяването им от язовир „Христо Смирненски“.

Това заявиха с позиция от медиите от местната структура на ПП „ГЕРБ“. В писмото се изтъква мотивът, че това са само част от инвестициите във водопроводна и канализационна мрежа, които съветниците от ПП-ДБ, Възраждане, „БСП за България“ и „Будно Габрово“ не подкрепиха на заседание на Общински съвет, на което трябваше да бъде упълномощен представителят на Община Габрово – кметът на Община, да гласува със „за“ и да даде съгласието си ВиК да кандидатства по програма „Околна среда“ с проект за реконструкция и модернизация на ВиК мрежи и съоръжения на територията на област Габрово.

Проектът предвижда водоснабдяването от язовир „Христо Смирненски“ на кварталите „Недевци“, „Лисец“, „Христо Смирненски“, „Дядо Дянко“ да стане чрез реконструкция на участък от довеждащ водопровод от язовира до пречиствателна станция „Киселчова могила“, реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа, изграждане на нова помпена станция и захранващ водопровод за кварталите.

Той предвижда и рехабилитация и доизграждане на част от канализационна мрежа в Габрово и инвестиции за подобряване на водоснабдяването в Севлиево.

„В този случай, заради гласовете на опозицията, представителят на Община Габрово в Общото събрание на ВиК няма да има право да подкрепи предвидените инвестиции за изграждане на водопроводи и подобряване на водоснабдяването в габровски квартали. Надяваме се, че общинските съветници в останалите общини съдружници са гласували с повече разум и отговорност към жителите на областта за разлика от опозицията в Габрово.

Призоваваме общинските съветници от опозицията да не се държат като Коалиция Анти Габрово и си дадат сметка, че с подобни гласувания възпрепятстват важни инвестиции във водоснабдяването, очаквани от жителите на областта, и уронват престижа на Габрово пред останалите съдружници във ВиК“, категорични са от ГЕРБ-Габрово.

Зареди още

Новини

ОДБХ – Габрово с инструкции заради върлуващия в региона птичи грип

Published

on

Областната епизоотична комисия проведе заседание, във връзка с усложнената епизоотична ситуация в региона по отношение на болестта Инфлуенца авиум (птичи грип). Д-р Светослав Спасов, директор на Областна дирекция „Безопасност на храните“-Габрово /ОДБХ/, разясни, че обстановката изисква повишено внимание и вземане на конкретни мерки.

С цел предотвратяване на разпространението на болестта се забранява провеждането на пазари и изложби на птици, като представители на ОДБХ и МВР ще следят за спазването на забраната.

Решено бе още ОДБХ да организира индивидуални срещи със собствениците на всички регистрирани птицевъдни стопанства и люпилни на територията на областта, на които да им бъдат връчени предписания.

Собствениците на индустриални ферми за птици да уведомяват ОДБХ преди извеждане на птиците от помещението, в което са отглеждани (продажба, доотглеждане, насочване за клане или друго) по план график, като представители на ОДБХ да организират съвместни проверки с местните органи на МВР и АПИ за спазване на предоставените графици.

Собствениците на индустриални ферми за птици да извършват почистване и дезинфекция на помещението за отглеждане на птици, като след извършване на почистването и дезинфекцията, да се вземат проби.

Заболяването се разпространява чрез изпражненията на птиците, техните пера, вътрешности, кръв, в черупките на яйцата. За предпазване е необходимо да се избягва пряк допир със замърсени от птици предмети и повърхности. Птичето месо и птичи продукти да се приготвят при висока температура (70°С) и достатъчно продължително.

Предстоят заседания на общинските епизоотични комисии за определяне на конкретни мерки за информираност на гражданите, кметовете и кметските наместници.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица