Свържи се с нас

Новини

Община Трявна ще предоставя здравни услуги по „Патронажна грижа + компонент 2“

Published

on

Вече познатия социален проект “Патронажна грижа +” продължава и пред следващите 6 месеца на територията на Община Трявна. Така, от 1 септември 2022 год. до 28 февруари 2023 год. ще бъдат предоставяни интегрирани социално-здравни услуги на хора с увреждания и лица в риск във връзка с ограничаване разпространението на пандемията от Covid-19 и преодоляване на последиците от нея.

Проектът “Патронажна грижа + в Община Трявна – Компонент 2” се изпълнява по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ – BG05M90P001-6.004 “Патронажна грижа +”; Приоритетна ос 6 “Подкрепа за преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от Covid-19 и подготовка за екологично, цифрово и устойчиво възстановяване на икономиката”. Социалната подкрепа по проекта е изцяло от Европейския социален фонд и е на стойност 147 748, 50 лв.

Заявления за кандидатстване може да изтеглите оттук: ЗАЯВЛЕНИЕ ПОТРЕБИТЕЛИ

Документи се подават и в Център за социална рехабилитация и интеграция – гр. Трявна, намиращ се на ул. “Индустриална” №1, всеки работен ден от 08:30 ч. до 12:00 ч. и от 12:30 ч. до 17:00 ч., стая №6. 

За допълнителна информация, въпроси и запитвания, кандидат-потребителите могат да се обръщат към Ивелина Койчева – Координатор на проекта, на тел. 0878627139. 

“Патронажна грижа + в Община Трявна – Компонент 2” е насочен към лица с увреждания; възрастни хора с невъзможност за самообслужване; лица над 54 год.; лица, поставени под карантина във връзка с Covid-19; лица от рисковите групи за заразяване с Covid-19; други уязвими групи – минимум 47 души, както и потребители на социални услуги, делегирани от държавата дейности – минимум 134 души и служители в структури на публичната администрация на национално и местно ниво, включително предоставящи социални и здравни услуги и такива на доставчици на социални услуги – 51 души.

Специфичните цели са осигуряване на подкрепа чрез предоставяне на патронажни грижи за възрастни хора и лица с увреждания чрез услуги в домашна среда и подкрепа за адаптиране на социалните услуги – делегирани от държавата дейности във връзка с разпространението на Covid-19.

В рамките на проекта ще бъдат предоставяни почасови (до 2 часа дневно) мобилни интегрирани здравно-социални услуги на нуждаещи се лица с увреждания и възрастни хора; психологическа подкрепа и консултиране; доставка на хранителни продукти и стоки от първа необходимост, включително лекарства, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги, както и транспорт на персонала, предоставящ патронажна грижа от/до домовете на потребителите. Осигуряват се и всички необходими средства за предпазване от Covid-19.

Очакваните резултати и положителни ефекти е да се развият комплексни (здравни, социални и психологически) услуги в домашна среда за възрастни и хора с увреждания, както и да се удовлетворят целевите групи чрез предоставяне на комбинирани грижи.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Жена пострада при челен сблъсък на пътя Габрово – Трявна

Published

on

Жена пострада при челен удар между кола и пътнически бус. За щастие животът на пострадалата е извън опасност. Тя е била транспортирана и настанена в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово.

Тежката катастрофа е станала снощи, 14 август, около 18.00 часа на пътя Габрово – Трявна, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

По данни на полицията пътният инцидент е причинен от 56-годишен водач, който управлявайки „Ситроен С3“, не съобразил скоростта си с пътните условия.

При движение в посока Габрово, на мокра пътна настилка, той изгубил контрол над автомобила, навлязъл в лентата за насрещно движение и се ударил челно в движещия към Трявна бус „Мерцедес Спринтер“.

В резултат на натъспилото пътнотранспортно произшествие пострадала 67-годишната жена, която се возела в пътническия микробус.

Пострадалата била откарана в габровската болница, където била установена фрактура на дясното колянно капаче, за щастие без опасност за живота.

Пробите за алкохол на водачите са отрицателни. По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Напит габровец наду дрегера малко след 10.00 часа и стана страшно: 3,04 промила

Published

on

36-годишен габровец остана без шофьорската си книжка за дълъг период и ще му бъде наложена солидна парична глоба, след като полицаи го спряха за проверка на бул.“Трети март“. Причината за това – шофиране в нетрезво състояние.

Случката се разиграла в 10.20 часа на 10 август. Тогава патрулиращ екип на полицията забелязал криволичещ по пътното платно „Мерцедес Е200 CDI“, управлявано от 36-годишния жител на областния град.

Щом водачът смъкнал прозореца, за да предостави личните си документи и тези на автомобила на органите на реда, пияният бил веднага изобличен.

Габровецът бил е неясен говор, завалял думите, които произнасял, а от него се разнасяли и остри миризми на алкохол, навяващи, че имало употреба преди да се метне да кара.

При тестването му, дрегерът отчел безразсъдните 3,04 промила алкохол в количеството издишан въздух. Отчетеният резултат „подпечатал“ лишаването от правоспособност на 36-годишния мъж и солидната парична глоба, която предстои да му бъде наложена.

Мъжът е дал кръв за химически анализ. По случая е образувано бързо производство.

27-годишен жител на село Ряховците също остана без книжка след като бе хванат с 1,38 промила алкохол. Той бил засечен в събота, 13 август, около 02.35 часа, на ул.“Великотърновско шосе“ в Севлиево, зад волана на „Мерцедес Е350 CDI“.

32-годишен мъж от село Градница пък бе хванат да кара мотопед в едногодишния срок от наказанието му по административен ред за същото нарушение. Допълнително било установено, че мотопедът не бил регистриран по надлежния ред.   

В петък, около 09.50 часа, в района на село Янковци бил спрян за проверка “Шевролет Авео“, който бил без поставени регистрационни табели.

При извършената справка в информационните масиви на МВР било установено, че автомобилът бил с прекратена регистрация. Срещу водача, 50-годишен жител на Габрово, е образувано бързо производство по чл.345 ал.2 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Марин Маринов награди победителите от Международния турнир по футбол за деца

Published

on

Заместник-кметът на община Трявна връчи заслужената купа на победителя във второто издание на Международния футболен турнир за деца “Tryavna Cup” 2022, който се проведе на спортните комплекси в Трявна и Плачковци. Първото място сред младите футболни надежди зае отборът на Футболна академия ДИТ София, след като събра най-много точки при проведените индивидуални срещи по време на турнира.

За своите постижения, играчите получиха още медали и грамоти, а зам.-кметът на Трявна поздрави всички за участието, амбицията и желанието да се развиват в областта на футбола.

“От името на кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева и от свое име искам да благодаря на организаторите на “Tryavna Cup” 2022, както и на децата – участниците в турнира, които са най-важните. Искрено благодарим на техните родители и фенове за подкрепата, които не спират да им оказват. Винаги сте добре дошли в Трявна и ще Ви чакаме и догодина!” сподели Марин Маринов по време на награждаването на отборите.

На второ място при Футбол 11, с 8 точки, се нареди отборът на Севлиево, а третото място зае този на Спартак Варна. Чуждестранните гости от Раду Ребежа (Молдова) завоюваха четвъртото място, като също прибавиха към своята колекция купа, медали и грамоти.

Отличителни грамоти за своето участие във второто издание на “Tryavna Cup” 2022 получиха още момчетата от „ЦСКА 1948“ и „Етър“ (Велико Търново), които заеха съответно пето и шесто място в крайното класиране. Организаторите на турнира в лицето на Илко Станчев – управител на ДФК „Делфините“ и Владимир Коев – спортни стоки в България, заедно със зам.-кмета на община Трявна, раздадоха на младите играчи и индивидуални награди.

За най-добър вратар на турнира бе избран Пламен Памбазиев от „ЦСКА 1948“, а за най-добър защитник – Антон Даскалов от ДИТ „София“. Голмайсторският приз си разделиха Виктор Иванов от „Етър“ и Християн Кашевски от отбора на Севлиево, които успяха да отбележат по 4 гола в противниковите врати. За най-полезен състезател на “Tryavna Cup” 2022 бе избран Дариус Додамо от „Раду Ребежа“ (Молдова). Неговият съотборник Костин Василей получи и специална награда – футболна топка от Saller България.

Футболни топки получиха и всички отбори в знак на благодарност и признателност за участието в тазгодишното второ издание на Международния футболен турнир за деца “Tryavna Cup” 2022. Всички снимки от награждаването можете да разгледате оттук.

Автор: Юлияна Цанева,
специалист „Връзки с обществеността“ в Община Трявна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица