Свържи се с нас

Новини

Випуски на Свободата си дават юбилейна среща в рамките на Шипческата епопея

Published

on

Наближават дните, в които през горещата 1877 година една битка при върховете Шипка и Свети Никола предопределя изхода от Освободителната война. Едни героични дни, благодарение на които днес изживяваме нашата Свобода – да бъдем, да можем и да създаваме бъдещето. Чутовен подвиг на знайни и незнайни герои, който отеква и днес – 145 години по-късно.

За единадесета поредна година ще отбележим с национално честване благодарността към героите. Дните от 15 до 26 август ще предложат различни инициативи, в които всеки да открие по нещо за себе си, да отнесе спомен, да създаде такъв у децата си, да стане част от тържествен момент, който след време ще остане в историята.

Различни по тематика изложби се предвиждат да бъдат представени на габровци и гостите на Габрово в рамките на тържествата – „ От оръжието към плуга“, „Възкресение на свободата“, „Випуските на свободата – Шипченски, Орловски, Бузлуджански, Шейновски, Опълченски…“, „145 години Шипченска епопея – 145 патриотични цитата“ и  „Цветна и красива Шипка“.

В Габрово ще бъдат представени сборникът на проф. Петко Петков  „Пътища към Освобождението“ и „Храм – паметник „Рождество Христово“ край град Шипка“  на д-р Чавдар Ангелов.

След две години прекъсване деца от цялата страна отново ще премерят сили и издръжливост в националното състезание за ученици по изкачване на стълбите към Паметника на свободата.

Продължава традицията и с един различен урок по история – този от мястото на събитията, който през настоящата година ще бъде представен от проф. Веселин Методиев.

Две нови възстановки, пресъздадени от НД „Традиция“, ще могат да наблюдават гостите, посетили тържествата на Върха– Речта на Царя при откриване на Паметника на свободата и жива картина на „Битката при Орлово гнездо – ден Първи“.

През тази юбилейна 145 – годишнина от Шипченската епопея за първи път среща ще си дадат випуските от български военни училища по повод присвояване на първо офицерско звание на Шипка, когато се очаква рамо до рамо да застанат запасни офицери от шипченския випуск 1967 година, от 1971, 1972, 1977 до последния произведен випуск на Шипка през 1991 година.

Няма да липсват и концерти за габровци и гостите на тържествата. 

Кулминацията ще е с тържествена заря-проверка в Габрово и церемония по полагане на венци и цветя на връх Шипка с участието на един от символите на страната ни – Националната гвардейска част.

За първи път на конкурсен принцип са избрани и съпътстващите мероприятия в рамките на тържествата, които ще се изпълняват от 22 до 25 август в градска среда и са по инициатива на различни организации.

Цялата програма и активностите, в които може да се включите, може да прочетете на интернет страницата на Национално честване „Шипченска епопея“ www.shipka.org.

Национално честване Шипченска епопея 15-26 август 2022  г.

ПРОГРАМА

15 август  2022 г.

17:30 ч. – „ОТ ОРЪЖИЕТО КЪМ ПЛУГА“ ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА

Място: ХГ „Христо Цокев“, Габрово

19 август 2022 г.

10:30 ч. – НАЦИОНАЛНО  Състезание ЗА УЧЕНИЦИ – ИЗКАЧВАНЕ НА СТЪЛБИТЕ КЪМ ПАМЕТНИКА НА СВОБОДАТА

Място: Подход към Паметника на свободата

11:00 ч. „ПЪТИЩА КЪМ ОСВОБОЖДЕНИЕТО“ ПРЕДСТАВЯНЕ НА СБОРНИК НА ПРОФ. ПЕТКО ПЕТКОВ

Място: Национален музей на образованието

12:30 ч.  ОТКРИТ УРОК ПО ИСТОРИЯ С ПРОФ. ВЕСЕЛИН МЕТОДИЕВ

Място: Паметник на свободата

18:00 часа Концерт на Гвардейски представителен духов оркестър и ПРЕДСТАВИТЕЛЕН Ансамбъл на въоръжените сили на Република България

Място: площад „Възраждане“ Габрово

20:40 – Тържествена заря – проверка

Място: площад „Възраждане“ Габрово

20 август 2022 г.

7.45 ч.  – Панихида в памет на загиналите в шипченските боеве

Място: Соколски манастир

8.00 ч. – ТУРИСТИЧЕСКИ ПОХОДИ

Соколски манастир /м. Узана/ гр. Шипка

10:00 ч. – „БЪДИ ВОЙНИК НА ВРЪХ ШИПКА“ – демонстрации и представяне на национална кампания

Място: паркинг връх Шипка

10:50 ч.  ВЪЗСТАНОВКА НА РЕЧТА НА ЦАРЯ ПРИ ОТКРИВАНЕ НА ПАМЕТНИКА НА СВОБОДАТА

Място: Паметник на свободата

11:00 ч.  МУЗЕЙ НА ОТКРИТО представен от НД „Традиция“ клон Казанлък

Място: Паметника на свободата

11:30 ч. ЦЕРЕМОНИЯ ПО ПОДНАСЯНЕ НА ВЕНЦИ И ЦВЕТЯ

Място: Тържествен подход към Паметника на свободата / каменни барелефи/

12:30 ч. „ВИПУСКИТЕ НА СВОБОДАТА – ШИПЧЕНСКИ, ОРЛОВСКИ, БУЗЛУДЖАНСКИ, ШЕЙНОВСКИ, ОПЪЛЧЕНСКИ…“

Място: Паметника на свободата / източна площадка/

13:45 ч. – „БИТКАТА ПРИ ОРЛОВО ГНЕЗДО“ ДЕН ПЪРВИ – ЖИВА КАРТИНА ОТ НД ,,Традиция“

Място: Орлово гнездо

22 август 2022 г.

17:30 ч. – Представяне на сборника: „Храм-паметник „Рождество Христово“ край град Шипка“

Място: Национален музей на образованието, Габрово

23 август 2022 г.

17:30 ч – „ВЪЗКРЕСЕНИЕ НА СВОБОДАТА“ Представяне на изложба

Място: ХГ ,,Христо Цокев“ – Габрово

ДО 26 август програмата ще продължи с изпълняване на инициативите от обявения конкурс за съпътстващи мероприятия

Национално честване Шипченска епопея се организира от Областна администрация – Габрово със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Регионално управление на образованието – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово, ХГ „Христо Цокев“, Държавен архив – Габрово, Ротари клуб – Габрово

Крими

Старши комисар Пламен Иванов е новият директор на ОДМВР – Габрово

Published

on

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Пламен Иванов е временно преназначен на длъжността директор на Областна дирекция на МВР- Габрово.

Днес новият ръководител на областната дирекция бе представен пред състава от изпълняващия длъжността главен секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Габрово.

Старши комисар Пламен Иванов е роден на 01.12.1967 г. в Добрич. Завършил е висше образование в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и Великотърновски университет “Св. Св. Кирил и Методий”.

В системата на МВР постъпва през 1987 г. От 2020 г. изпълнява длъжността началник на Районно управление Трявна. Досегашният директор старши комисар Илиян Иванов е преназначен на друга длъжност в МВР.

Зареди още

Любопитно

Засяха първите дръвчета от гората на тамплиерите край Дебел дял

Published

on

23 април е Денят на българския светец Лазар Български Дебелдялски. Рицарите и Дамите от Командерията, носеща името на мъченика от село Дебел дял, посетиха селото и поднесоха цветя на паметната плоча пред родната къща на светеца.

Тя бе поставена през 2022 г от тамплиерите на Габровска област, по случай 220 години от смъртта му.

По данни на архимандрит Нестор от Великотърновската митрополия, още като малко момче, Лазар напуска родното място и отива в Анадола (Мала Азия). Там в Сома, Турция, става овчар. Той е силно вярващ християнин и скоро си навлича гнева на турците. По нареждане на турски големец го хвърлят в тъмница. След дълги изтезания, които Лазар покорно понесъл, изпълнен с любов към Христос, бил убит на 23 април 1802 г. на 28-годишна възраст.

Образът му е изписан в цял ръст в параклиса „Свети Архангели“ в Рилския манастир. Там е означено и родното му място Дебел дял. В него е построен храм, за който Богомил Петков и съмишлениците му тамплиери са едни от основните дарители.

По случай 250 години от рождението на Светеца, тамплиерите засадиха 25 дръвчета медоносна липа. С това поставиха началото на тамплиерска гора край село Дебел дял.

Зареди още

Новини

Междинна конференция за напредъка на проекта за Младежки център

Published

on

Междинна конференция по проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се проведе на 22 април 2024 г. На нея присъстваха Таня Христова – кмет на Община Габрово, Иван Любомиров – зам. областен управител, доц. д-р инж. Христо Недев – зам. ректор на Технически университет – Габрово, представители на други младежки центрове от страната, културни институции в града, училища, образователни организации, партньори в провеждането на различни събития, фирми-изпълнители по проекта, медии.

Проектът се финансира чрез ФМ на ЕИП 2014-2021 г. по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, като размерът на безвъзмездната финансова помощ е 4 286 850 лв. , а собственият принос на Община Габрово – 2 267 129 лв. Той е с продължителност от 20.10.2020 до 31.08.2024 година. Партньори в неговата реализация са Технически университет – Габрово и Университетът за зелено развитие в гр. Брюне, Норвегия.

Екипът за управление на проекта представи пред присъстващите всички етапи по неговото изпълнение – проведени обществени поръчки, сключени договори, изпълнени дейности. Специално внимание бе отделено на съвместните инициативи с норвежкия партньор – посещения, обучения и споделяне на добри практики с екипа на проекта, Младежкия център и младежи от Габрово.

Представен бе екипът на Младежки център – Габрово и инициативи на Центъра, които имат за цел да развиват капацитета на младите хора, да насърчават участието им във вземането на решения за града и тяхната общност, лидерството, професионалната ориентация, доброволчеството и медийната грамотност. Представени бяха и организирани събития и инициативи в областта на културата, спорта, екологията, творчеството, здравословния начин на живот и психичното здраве. Събитието бе съпътствано от изложба с проекти на младежите от различни работилници – рисунки, фотографии, глинени маски, къщички за птици, светещи фигури.

Отправена бе покана за следващото събитие, организирано от младите хората – „Фестивал на цветята“, който ще се проведе на 27 април 2024 г. в парк „Маркотея“ в Габрово.

Дейностите на Младежки център – Габрово се изпълняват по проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“, финансиран по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица