Свържи се с нас

Култура

Кметът откри “Трявна Арт Фестивал”

Published

on

Кметът на община Трявна официално постави началото на шестото издание на най-големия и единствен по рода си класически фестивал в културния общински календар “Трявна Арт Фестивал” 2022. Силвия Кръстева изказа своите огромни благодарности на главните организатори в лицето на талантливите музиканти Димитър Малакчиев и Сирма Величкова за усилията, които полагат през всичките тези години и за възможността тревненци и гости на града да се докоснат до магията на класическата и джаз музика.

“За мен е изключително удоволствие, че днес отново може да открием заедно „Трявна Арт“ фестивал! Че може отново заедно да си кажем „Добре дошли!“ за шести пореден път и да изпитаме онази емоция, която може да ни даде само класическата и джаз музика! Благодаря на всички Вас, че за пореден път превръщате нашия прекрасен град в средище на културата, изкуството и духовността и Трявна в продължение на една седмица ще бъде столица на чудесни виртуозни и красиви изпълнения, които всички Вие ще ни поднесете тук на сцената в салона на НЧ „Пенчо Славейков 1871“! Радвам се, че с всяка изминала година събитието се разраства все повече и повече и успя да се наложи като неизменна част от нашия културен календар, с който успяваме да зарадваме жителите и гостите на Община Трявна и да им предоставим още една възможност да посетят Трявна и красивите околности. Радвам се, че тази възможност ще събере на една сцена световноизвестни имена, които ще ни пренесат със сигурност в едно друго измерение! Защото музиката е универсалния език, чрез който може да изразим всяка една емоция и всяко едно чувство! И тя неслучайно винаги докосва сърцата ни! Пожелавам на всички Вас да бъдете най-вече здрави и да не спирате да правите това, което най-много обичате и Вие, и ние – музиката! Насладата за душата! На добър час на шестото издание на „Трявна Арт“ фестивал!”, сподели при откриването Силвия Кръстева.

Откриващият концерт започна с красивите виртуозни изпълнения на Христофор Маринов – цигулка и Деворина Гамалова – виола, които изсвириха дует по музика на Волфганг Амадеус Моцарт.

Салонът на НЧ “Пенчо Славейков” 1871 събра десетки жители и гости на града, които в продължение на два часа се наслаждаваха на виртуозния талант на Христо Христов – флейта; Томислав Байнов – пиано; Сирма Величкова – пиано; Димитър Иванов – контрабас; Николай Темнисков – туба; Полина Антонова – пиано и Илия Илиев – кларинет. Музикантът от Ку-Ку бенд изрази радостта си от възможността и тази година да е на тревненската сцена и пожела успех на всички свои колеги, които са и преподаватели в лятната музикална академия на “Tryavna Art Festival”.

Кулминация на концерта бяха великолепните и спиращи дъха изпълнения на световноизвестната оперна певица Стефка Евстатиева – българката, пяла на една сцена с големи имена като Павароти и Карерас.

С умиление оперната прима разказа за началото на своята кариера, започнала от Международен конкурс в Москва, където присъствало и едно малко момче. През цялото време, то не спирало да помага на майка си, докато тя акомпанирала на Евстатиева. Днес, почти в края на своята кариера, певицата сподели, че отново е на една сцена с вече порасналото момче. И така му благодари. Тази година в класическия фестивал гостуват 18 именити музиканти, които пристигат в Трявна от седем различни държави.

В рамките на “Tryavna Art Festival” ще се проведе и Международен музикален конкурс за изпълнители, участие в който са заявили общо 109 млади изпълнители от 30 държави. Тяхната мотивация, въодушевление и талант тревненци и гости на града ще могат да усетят на двата заключителни концерта от 17:00 ч. и 19:00 ч. на 4 август /четвъртък/ в салона на НЧ “Пенчо Славейков 1871” в Трявна.

Тази вечер в галерия Арт-М, от 19:00 ч., ще бъде представена изложбата на Димитър Войнов “Да докоснеш Ван Гог”, след което Анжела Маджарова ще изпълни своя соло концерт на арфа. “Tryavna Art Festival” се организира за шеста поредна година от първата по рода си телевизия за изкуство в България – Live 7 TV и се провежда под патронажа на кмета на Община Трявна Силвия Кръстева с финансовата подкрепа на местната власт.

Сред основните дарители на класическия фестивал са Красимир Каракачанов, Димитър Немски, Красимир Кръстев, фамилия Ризови, бирария Трявна, семеен хотел “Извора” и др.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица