Свържи се с нас

Култура

Кметът откри “Трявна Арт Фестивал”

Published

on

Кметът на община Трявна официално постави началото на шестото издание на най-големия и единствен по рода си класически фестивал в културния общински календар “Трявна Арт Фестивал” 2022. Силвия Кръстева изказа своите огромни благодарности на главните организатори в лицето на талантливите музиканти Димитър Малакчиев и Сирма Величкова за усилията, които полагат през всичките тези години и за възможността тревненци и гости на града да се докоснат до магията на класическата и джаз музика.

“За мен е изключително удоволствие, че днес отново може да открием заедно „Трявна Арт“ фестивал! Че може отново заедно да си кажем „Добре дошли!“ за шести пореден път и да изпитаме онази емоция, която може да ни даде само класическата и джаз музика! Благодаря на всички Вас, че за пореден път превръщате нашия прекрасен град в средище на културата, изкуството и духовността и Трявна в продължение на една седмица ще бъде столица на чудесни виртуозни и красиви изпълнения, които всички Вие ще ни поднесете тук на сцената в салона на НЧ „Пенчо Славейков 1871“! Радвам се, че с всяка изминала година събитието се разраства все повече и повече и успя да се наложи като неизменна част от нашия културен календар, с който успяваме да зарадваме жителите и гостите на Община Трявна и да им предоставим още една възможност да посетят Трявна и красивите околности. Радвам се, че тази възможност ще събере на една сцена световноизвестни имена, които ще ни пренесат със сигурност в едно друго измерение! Защото музиката е универсалния език, чрез който може да изразим всяка една емоция и всяко едно чувство! И тя неслучайно винаги докосва сърцата ни! Пожелавам на всички Вас да бъдете най-вече здрави и да не спирате да правите това, което най-много обичате и Вие, и ние – музиката! Насладата за душата! На добър час на шестото издание на „Трявна Арт“ фестивал!”, сподели при откриването Силвия Кръстева.

Откриващият концерт започна с красивите виртуозни изпълнения на Христофор Маринов – цигулка и Деворина Гамалова – виола, които изсвириха дует по музика на Волфганг Амадеус Моцарт.

Салонът на НЧ “Пенчо Славейков” 1871 събра десетки жители и гости на града, които в продължение на два часа се наслаждаваха на виртуозния талант на Христо Христов – флейта; Томислав Байнов – пиано; Сирма Величкова – пиано; Димитър Иванов – контрабас; Николай Темнисков – туба; Полина Антонова – пиано и Илия Илиев – кларинет. Музикантът от Ку-Ку бенд изрази радостта си от възможността и тази година да е на тревненската сцена и пожела успех на всички свои колеги, които са и преподаватели в лятната музикална академия на “Tryavna Art Festival”.

Кулминация на концерта бяха великолепните и спиращи дъха изпълнения на световноизвестната оперна певица Стефка Евстатиева – българката, пяла на една сцена с големи имена като Павароти и Карерас.

С умиление оперната прима разказа за началото на своята кариера, започнала от Международен конкурс в Москва, където присъствало и едно малко момче. През цялото време, то не спирало да помага на майка си, докато тя акомпанирала на Евстатиева. Днес, почти в края на своята кариера, певицата сподели, че отново е на една сцена с вече порасналото момче. И така му благодари. Тази година в класическия фестивал гостуват 18 именити музиканти, които пристигат в Трявна от седем различни държави.

В рамките на “Tryavna Art Festival” ще се проведе и Международен музикален конкурс за изпълнители, участие в който са заявили общо 109 млади изпълнители от 30 държави. Тяхната мотивация, въодушевление и талант тревненци и гости на града ще могат да усетят на двата заключителни концерта от 17:00 ч. и 19:00 ч. на 4 август /четвъртък/ в салона на НЧ “Пенчо Славейков 1871” в Трявна.

Тази вечер в галерия Арт-М, от 19:00 ч., ще бъде представена изложбата на Димитър Войнов “Да докоснеш Ван Гог”, след което Анжела Маджарова ще изпълни своя соло концерт на арфа. “Tryavna Art Festival” се организира за шеста поредна година от първата по рода си телевизия за изкуство в България – Live 7 TV и се провежда под патронажа на кмета на Община Трявна Силвия Кръстева с финансовата подкрепа на местната власт.

Сред основните дарители на класическия фестивал са Красимир Каракачанов, Димитър Немски, Красимир Кръстев, фамилия Ризови, бирария Трявна, семеен хотел “Извора” и др.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Румен Стоичков представя книгата „Полъх от дълбините“ в Трявна

Published

on

Дългогодишният и познат на поколения наред глас в националния радиоефир на БНР и предаването “Нощен хоризонт” Румен Стоичков пристига в Трявна, за да представи една от последните си издадени книги “Полъх от дълбините”.

Тревненци и гости на града ще могат да се срещнат и да разговарят с журналиста и писател, който е автор на над 2 000 репортажа и интервюта, представящи позабравения, но интригуващ, живот в малките населени места из цяла България.

Седмата книга от колекцията на Стоичков ще бъде представена пред местната общественост на 24 август от 18.00 ч. в зала “Дръзновение” към НЧ “Пенчо Славейков 1871” в Трявна.

Книгата “Полъх от дълбините” е тясно свързана и с плачковския край, тъй като тук има отделен материал за великия на всички времена борец и кечист Дан Колов. В средата на миналия месец бе открит бюст-паметник в негова чест след инициатива на будни граждани. Причината – бащата на “Балканският лъв” е от близкото село Горни Цоневци, а майка му от село Енчовци.

“Там има отделен материал /репортаж, пътепис/ за село Сенник. И в него съм вместил и доста дългия разказ на племенницата на Дан Колов, която разказва спомените си за него”, споделя журналистът Румен Стоичков.

Освен поместения подробен материал за великия българин, книгата на автора ще разкрие пред местната публика още интересни разкази от различни малки, но все така притеглящи към себе си кътчета, на България, чието съхранение се е превърнало в мисия през годините на журналиста и писател Румен Стоичков.

“Какво да очакват ли? Ще ги разходя из непознатата, но богата и пъстра история на България – скрита там, в малките населени места. На практика си имам нещо като мисия – съхранявам паметта на изчезващите села”, допълва още Стоичков. За автора Румен Стоичков е завършил специалностите „Българска филология“ и „История“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а 30-годишната му професионална кариера като журналист преминава в БНР.

За различните програми и предавания, предимно в „Хоризонт“, е автор на над 2000 интервюта и репортажи, правени предимно в малки населени места, чиято история и съдба винаги го е вълнувала. Защото тя е не само регионална, но е и част от националната памет, както самият той твърди.

В неговия богат текстови и снимков материал ще съзрете творческия гений на българина, умението му да оцелява, мъдростта му, чувството му за хумор, вековната устойчивост и надежди за по-добър живот, колкото и тъжно понякога да звучат. Румен Стоичков е носител на Годишната награда на СБЖ през 2007 г. в раздел „радиожурналистика“ – за репортерско разследване. Печели Наградата на журито от Медийния фестивал в „Албена“ през 2005 година, номинации в челната тройка и грамоти през 2016, 2017 и 2018 година от конкурса „Валя Крушкина – журналистика за хората“ в категория „Радио“, „Пазител на традициите 2015“ в категория „Личност“ на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите, Втора награда за репортаж от Източните Родопи – в конкурс на Проект „Новото тракийско злато“ (2012), Националната награда „Златна кана“ на Фондация „Съкровищата на Панагирик“ – за цялостно журналистическо и литературно творчество (2015), победител Направление „За професионална и гражданска етика“, награда „Самуел Франсес“ в категория „Радио“ за 2018 г. на Журналистическия конкурс на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България.

Румен Стоичков е дългогодишен водещ на предаването „Нощен хоризонт“, за което има към 1300 изяви пред микрофона му. Член е на СБЖ и е автор на книгите „Преди забравата“, „Из стръмнините на България“, „Някъде там“, „Сърце на длан“, „Ожадняла река“, „По билото на миналото“. „Полъх от дълбините“ е неговата седма книга.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят изложба „Възкресение на Свободата“

Published

on

По повод 145-та годишнина от Шипченската епопея, Държавен архив – Габрово представя изложбата „Възкресение на Свободата”. Тя е изготвена през 2018 г. във връзка с отбелязването на 140-годишнината от Освобождението на България от османско владичество. След откриването ѝ в София е гостувала в Българското посолство в Хелзинки, Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена, в държавните архиви в Пловдив, Бургас, Русе, Ловеч, в Историческите музеи в Бургас, Бяла и др.

Изготвянето на фотодокументалните табла е съвместна инициатива на архивите на Република България, Руската федерация и Република Румъния. В тях са включени документи, снимки и гравюри, представящи воюващите страни, ходът на военните действия, животът по време на войната и нейния заключителен етап с подписването на Сан Стефанския и Берлински мирни договори.

Достойно място е отделено и на формирането и бойния път на Българското опълчение, както и героичното отстояване на Шипченския проход. Много от материалите се показват за първи път пред габровската общественост.

Техните оригинали се намират в архивните хранилища на централни и регионални архиви на България и Румъния, на Руския държавен военно-исторически архив, Руския държавен исторически архив, Архив на външната политика на Руската империя, както и в Държавен архив Риека, Хърватия.

Сред ценните експонати е гравюрата на испанския художник Хосе Луис Пелисер. На нея се вижда пристигането на генерал Радецки на 23-и юли 1877 г. на връх Шипка. Друга снимка привличаща вниманието е на бъдещият княз на България – Александър Батенберг сред руски войници. Князът участва във войната от първия до последния ѝ ден.

В експозицията са включени и документи от Държавен архив – Габрово. Изложбата „Възкресение на свободата“, която е включена в програмата за Национално честване на 145-та годишнина от Шипченската епопея, ще бъде официално открита на 23 август в 17.30 ч. в Художествена галерия „Христо Цокев” – Габрово и може да бъде разгледана до 30 август.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Безплатен паркинг и транспорт за рок фестивала на „Хоталич“

Published

on

Община Севлиево осигурява безплатен паркинг и транспорт за всички желаещи да посетят рок фестивала на „Хоталич“, който ще се проведе на 26 и 27 август.

С оглед ограничените места за паркиране край крепостта, организаторите на събитието призовават гостите да се възползват от предлаганите възможности.

За всички посетители на Петия национален рок фест „Хоталич“ – Севлиево‘2022 от Общината припомнят, че има освен осигурени безплатен транспорт, паркинг на разположение ще бъде и зона за къпмингуване, за близо 30 палатки (GPS координати: 43.057431°, 25.061392°).

Своите автомобили посетителите на фестивала могат да паркират на Панаирната площадка (GPS координати: 43.022213°, 25.105848°), от където тръгва и организираният транспорт.

Автобусите ще се движат по график:
– На 26 август от 17:00 часа до 21:00 часа по маршрут Севлиево – Средновековен град и крепост „Хоталич“.
– На 27 август от 13:00 часа до 21:00 часа по маршрут Севлиево – Средновековен град и крепост „Хоталич“.
– След 21:30 часа ще започва превозването на всички желаещи от крепостта обратно към града и през двата фестивални дни.

Възможността за паркиране в близост до крепостта е за приблизително 50 автомобила, затова организаторите призовават гостите да използват осигурения безплатен транспорт.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица