Свържи се с нас

Новини

Летен приключенски лагер за деца на Узана

Published

on

Повече от 20 години Сдружение ИМКА сбъдва мечтите на родители и деца чрез традиционния си приключенски лагер в местността Узана. Поредното издание на лагера очаква новите участници от 14 до 20 август. В него могат да се включат момичета и момчета на възраст от 5 до 14 години.

Лагерът е с капацитет до 70 деца, разделени в групи по възраст, като всяка група е сформирана от 12 до 16 участници. Провежда се в местен хотел, където децата са настанени и се хранят. Обучени аниматори се грижат за младите приключенци.

Осигурено е присъствието на медицинско лице, а екипът на ИМКА – Габрово е разработил специална програма от дейности, която всяка година се обновява и съобразява с интересите на лагерниците.

В програмата са включени творчески, спортни, приключенски и образователни активности, както и тематични вечери. В творческия модул децата се занимават с изкуства и занаяти – рисуване, апликация, изработване на детски бижута и аксесоари, рамки за снимки, къщички за птици. Щафетни игри, походи и разходки из местността Узана очакват всеки приключенец. Включени са посещения до географския център на България, преходи до връх Исполин и до хижи в района на лагера.

В приключенския модул се предлагат дейности като катерене, събиране край лагерния огън, търсене на съкровища, оцеляване в гората – ориентиране в гората по трасе с препятствия от дървено-въжени конструкции, нощни игри и други изненадващи приключения.

Образователните занимания включват обучения, свързани с природата, човешките взаимоотношения, работа в екип, развитието  на социални и познавателни умения. След интензивната дневна програма,  вечерта е посветена на „кино под звездите“, вечери с песни, приказки и скечове или тематични партита, подготвени от лидерите на лагера. Последната вечер се организира официално закриване на лагера с активното участие на децата, които се включват в подготовката на тържествената вечерна церемония.

Цялата програма „Детски и младежки лагери“ на ИМКА е насочена да повишава самостоятелността на децата, да им помогне да изградят устойчив дневен режим на хранене, лична хигиена, грижа за собствените им вещи. Чрез заниманията те преодоляват дългосрочното отделяне от семейството и домашната среда. Участниците развиват и подобряват социалните си и познавателни умения – общуване с другите, знания за планината, умения за себепредставяне, водене на здравословен начин на живот чрез спорт и здравословно хранене.

„Всяка година нашите лагерници с нетърпение се включват във всички приключения и с мотивация и желание очакват лагера през следващата година. Традиционно имаме участници не само от цялата страна, но и от чужбина. Много се радвам, че с над 20-годишната си история детските лагери на ИМКА са една качествена и добре развита услуга, която предлагаме на обществото. Истински вярваме в нашето мото: „Подарете едно незабравимо лято на своето дете с ИМКА“, споделя Иво Тепавски, един от координаторите на програмата в Сдружението.

Записванията за лагера стават в профилите на ИМКА – Габрово в социалните мрежи Фейсбук –  https://fb.me/e/2COWpIXT8, и Инстаграм, както и на телефонен номер 0890 221191 или имейл: office@ymca-gabrovo.org.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Ралица Манолова е кандидатът за кмет на Габрово, издигнат от ПП – ДБ

Published

on

Ралица Манолова е кандидатът за кмет на община Габрово, издигнат от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“, на предстоящите местни избори в края на октомври.

Това стана ясно вчера, 26 септември, след като тя получи регистрация в Общинската избирателна комисия. Манолова е и водач на листата от общо 27 кандидати за общински съветници.

„Някои решения се вземат трудно. Особено, когато има предубеденост за процеса, страх от независещи от нас фактори, обремененост от статуквото. Но всъщност осъзнах, че местните избори би трябвало да са надпартийни по същността си и да се търси личността – визионер, която да създава добро за всички и да води напред. Всеки кмет до момента е постигнал нещо и оставил следа.

И трябва да бъде уважен за това. Но да си кмет не е просто работа, позиция, желан пост… Това е мисия. И много време, посветено на общността. Вяра, че всеки гражданин трябва да има право и възможност да сподели своето виждане без да се страхува. Вяра, че заедно можем да вървим успешно напред. Нека тези предстоящи местни избори дадат на габровци шанса да избират по свое мнение, а не по задължение.

Нека да донесат вяра и надежда, че можем да сме спокойни не само днес, но и за бъдещето на всички!“, сподели на профила си в социалната мрежа фейсбук Ралица Манолова.

Зареди още

Новини

Безплатни тренировки по футбол за момичета по програмата UEFA Playmakers

Published

on

ФК „Чардафон 1919“ – Габрово за поредна година организира под егидата на БФС, UEFA и Disney безплатни тренировки за момичета, от 5 до 8-годишни възраст.

Заниманията ще започнат от 2 октомври и ще продължат до края на месеца.

Футболните тренировки ще се проведат в салона на Национална Априловска гимназия от 18.00 часа. Те ще бъдат водени от бившия капитан на Славия – габровецът Стоян Ацаров, и помощника му Преслава Василева.

Всички желаещи да се включат в тренировъчния процес трябва да се регистрират и заявят своето участие оттук.

Допълнителна информация може да бъде получена и на телефон: 0893 70 40 71.

UEFA Playmakers е забавен и безопасен начин за момичета между 5 и 8 години да започнат да играят футбол. Програмата включва движения, игри и разказване на истории от Дисни, за да се забавляват и да научат да играят във футбола.

Зареди още

Крими

Конфискуваха колата на дрогиран, хванат зад волана

Published

on

Полицията в Трявна установи напушен местен водач, а след като престъплението бе разкрито конфискува и автомобила му.

Нарушителят бил засечен на пътя вчера, 26 септември, около 17.20 часа, в Трявна при проверка лек автомобил “Опел Корса“.

Водачът –30-годишен местен жител, бил тестван за употреба на наркотици, като техническото средство отчело положителен резултат за канабис.

Мъжът отказал кръвна проба, а автомобилът му бил иззет. По случая е образувано бързо производство.

Още едно престъпление, свързано с наркотици бе разкрито вчера, но в Габрово. Около 22.20 часа, била извършена проверка на 25-годишен местен жител.

Установено било, че мъжът придобил и държи в себе си бяло прахообразно вещество, реагирало при полевия наркотест на метамфетамин.

По случая е образувано досъдебно производство.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица