Свържи се с нас

Новини

Продължава подпомагането на пострадалите от наводнението в Трявна

Published

on

Община Трявна продължава да помага на пострадали граждани, след голямото наводнение, което сполетя населените места в средата на миналия месец. Едни от най-засегнатите тогава жилищни имоти бяха тези по ул.“Украйна” в Трявна, където силният дъжд и приливната вълна на р. Тревненска наводниха приземни етажи, мазета и цели дворове.

Отново бе сформирана бригада от общински служители е на място в част от пострадалите къщи, където от сутринта извършва почистване на все още останали наноси по преминаващото през имотите дере.

С отстраненото количество маса ще се осигури оттичане на дъждовната вода.

Припомняме, че непосредствено след голямото наводнение в Трявна бе назначена комисия, която описа нанесените щети по частни имоти и инфраструктура и бе поискана помощ от държавата от страна на местната власт.

Веднага започна и работа по отстраняване на щетите, почистване на речното корито на р. Тревненска и извозване на образувалите се наноси.

Засегнатите имоти и общинска инфраструктура се дезинфекцират по инициатива на Община Трявна. Процесът по обработка на терените се осъществява от “Дезинфекциозна станция-БГ” ООД,

На дезинфекция подлежат всички повърхности и предмети, които са били в контакт с водите от наводнението. Използват се дезинфектанти, разрешени за употреба от Министерство на здравеопазването при спазване указанията на производителя по отношение работни концентрации и време на въздействие.

С предимство се прилагат хлорни препарати на база натриев хипохлорит или органични хлорни препарати – изоцианурати, които притежават широк спектър на действие и бързо действие. След извършване на дезинфекцията ще се редуцира броят на патогенните микроорганизми върху обекти с епидемиологична значимост като външната среда, от кожа и лигавици и др. до безопасно за здравето на човека ниво.

Процесът унищожава болестотворните микроорганизми (бактерии, фунги и вируси) с цел прекъсване предаването на инфекции и се постига целево обеззаразяване. “При наводнения съществува повишен риск от възникване и предаване на редица инфекциозни заболявания – коремен тиф, холера, дизентерия, лептоспироза, хепатит А, особено когато са засегнати водоизточници, ВиК инсталации.

Опасността от развитие на епидемии е свързана най- вече с настъпили повреди във водопроводната мрежа, разливи на канализационни води, разнасяне от водите на трупове от животни и натрупването на отпадъци.

Основният рисков фактор за възникване на епидемии по време на наводнения, е контаминацията на питейната вода. Водите от наводненията могат да съдържат различни видове патогенни микроорганизми – бактерии, вируси, плесенни спори, протозои.

Почистването и дезинфекцията са от особено значение за елиминиране на патогенните микроорганизми и редуциране риска от инфекции.” коментира инж. Жени Кантарева – ръководител ДДД “Дезинфекциозна станция-БГ” ООД.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Даниел Петров ще води листата на ПП „Възраждане“ в Габрово

Published

on

Даниел Петров ще води листата на ПП „Възраждане“ в Седми многомандатен избирателен район Габрово на предстоящите парламентарни избори, насрочени за 2 октомври. Това стана ясно днес, 19 август, по време на пресконференция, на която ръководството на политическата партия представи водачите на листите си в страната.

Пред медии председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с Цончо Ганев – зам. – председател на „Възраждане“, Александър Арангелов – председател на
„Възраждане“ София, Маргарите Генчева – член на „Възраждане“ и адв. Петър Петров – зам.председател на „Възраждане“ обявиха имената на кандидатите.

Даниел Петров е познат на местния избирател. Той беше народен представител в предходното 47-мо Народно събрание. По образование е икономист, завършва икономика – „Управление и финанси“, а днес е успешен предприемач в сферата на индустрията.

Средна възраст на водачите на листите е 42.3 г. Най-млад е водачът на листата в 21 МИР Сливен –  Климент Шопов, който е на 29 години, а най – възрастен е колегата му във Видин Валери Сираков, който е 66-годишен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Алекс Павлов постави тазгодишния рекорд по изкачване на стълбите към Паметника на Свободата

Published

on

Тазгодишният рекорд за скоростно изкачване на стълбите към Паметника на свободата е 246 секунди!

Той е притежание на Алекс Павлов, възпитаник на ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново, който стана победител при момчетата, във възрастовата група от IX до XII клас.

Другите победители са: Ясемин Занкова от ИСО „Узана“ с резултат 5,25 минути (втора възрастова група), както и двама ученици от Габрово: Борислав Савев (5,37 минути) и Полин Пасева (6,03 минути) – първа възрастова група.

От името на „Сиела Норма“ наградите в традиционното състезание по повод 145-ата годишнина от Шипченската епопея връчи Пламен Иларионов.

Победителите в трите призови места получиха книги на издателство „Сиела“ и грамоти.

Състезанието е една от проявите по повод 145-ата годишнина от Шипченската епопея и се провежда от 2012 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Вицепрезидентът ще участва в честването на Шипченската епопея

Published

on

В събота, 20 август, от 11.30 часа вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова ще участва на връх Шипка в честването на 145 години от Шипченската епопея, съобщиха от прессекретариата на Президентството.

Тържествата се провеждат под патронажа на държавния глава Румен Радев.

По-късно вицепрезидентът ще бъде в местността Петрова нива, община Малко Търново, където ще се включи в поклонението по повод 119-годишнината на Илинденско-Преображенското въстание.

От 20.00 часа ще бъде отслужена заупокойна молитва, от 20.30 часа е възпоменателната церемония.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица