Свържи се с нас

Новини

Нов апарат в инвазивната кардиология на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“

Published

on

Нов апарат за диагностика ще бъде закупен за нуждите на отделението по инвазивна кардиология на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово. Той ще замени използвания сега реновиран апарат, дарен през далечната 2009 г. от болницата в Аалст, Белгия, благодарение на Клуб „Приятели на Белгия“.

Това съобщи на пресконференция директорът на областната болница в Габрово д-р Минко Михов. Нужните средства за придобиване на новия апарат ще дойдат от капиталови средства на Министерството на здравеопазването. Общата сума на новата придобивка на габровската болница е 1 250 000 лева.

„Това ще даде възможност да купим висок клас апарат, който изцяло да покрива нуждите на отделението“, заяви д-р Михов. Той допусна, че в обществената поръчка ще успеят да вземат участие най-реномираните марки производители на подобна апаратура.

Почти няма областна болницата в страната, която да е на такова ниво като екип, възможности, работа и апаратура, каквото е габровското отделение по инвазивна кардиология, изтъкна още пред журналистите д-р Михов.

По думите му новият апарат ще бъде абсолютно адекватен на съвременните изисквания, който ще разшири възможностите на това отделение и да работи следващите 10 години без да има нужда да нещо да се променя по него.

„Това е едно от отделенията, които са структурно-определящо за болницата и са изключително важни за жителите на Габрово и областта. Там времето е от значение! За съжаление тези болести са спешни. Когато се лекуват в първия час, шансът на човек да оцелее е изключително голям. Радвам се, че ще можем да предложим още по-добра грижа на тези пациенти“, коментира д-р Минко Михов, който изрази надежда, че новият апарат ще бъде закупен до края на годината и да започне работа в началото на следващата.

Досега използваният апарат ще продължи да бъде на разположение в областната болница, докато бъде въведена новата апаратура, но неговият капацитет на работа постепенно ще намалее.

Освен възможностите да се работят инвазивни процедури в областта на кардиологията чрез новата апаратура ще могат да се работят и периферни съдове и други изследвания, които досега не можеха да се правят, стана ясно още от думите на директора на болницата.

Според него това ще доведе до въвеждане и на нови дейности в лечебното заведение, които ще са нови и полезни за хората. Към средства за закупуване на новия апарат е осигурено и финансиране за ремонт на помещението, в което ще бъде разположен, става известно още от казаното.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Даниел Петров ще води листата на ПП „Възраждане“ в Габрово

Published

on

Даниел Петров ще води листата на ПП „Възраждане“ в Седми многомандатен избирателен район Габрово на предстоящите парламентарни избори, насрочени за 2 октомври. Това стана ясно днес, 19 август, по време на пресконференция, на която ръководството на политическата партия представи водачите на листите си в страната.

Пред медии председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с Цончо Ганев – зам. – председател на „Възраждане“, Александър Арангелов – председател на
„Възраждане“ София, Маргарите Генчева – член на „Възраждане“ и адв. Петър Петров – зам.председател на „Възраждане“ обявиха имената на кандидатите.

Даниел Петров е познат на местния избирател. Той беше народен представител в предходното 47-мо Народно събрание. По образование е икономист, завършва икономика – „Управление и финанси“, а днес е успешен предприемач в сферата на индустрията.

Средна възраст на водачите на листите е 42.3 г. Най-млад е водачът на листата в 21 МИР Сливен –  Климент Шопов, който е на 29 години, а най – възрастен е колегата му във Видин Валери Сираков, който е 66-годишен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Алекс Павлов постави тазгодишния рекорд по изкачване на стълбите към Паметника на Свободата

Published

on

Тазгодишният рекорд за скоростно изкачване на стълбите към Паметника на свободата е 246 секунди!

Той е притежание на Алекс Павлов, възпитаник на ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново, който стана победител при момчетата, във възрастовата група от IX до XII клас.

Другите победители са: Ясемин Занкова от ИСО „Узана“ с резултат 5,25 минути (втора възрастова група), както и двама ученици от Габрово: Борислав Савев (5,37 минути) и Полин Пасева (6,03 минути) – първа възрастова група.

От името на „Сиела Норма“ наградите в традиционното състезание по повод 145-ата годишнина от Шипченската епопея връчи Пламен Иларионов.

Победителите в трите призови места получиха книги на издателство „Сиела“ и грамоти.

Състезанието е една от проявите по повод 145-ата годишнина от Шипченската епопея и се провежда от 2012 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Вицепрезидентът ще участва в честването на Шипченската епопея

Published

on

В събота, 20 август, от 11.30 часа вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова ще участва на връх Шипка в честването на 145 години от Шипченската епопея, съобщиха от прессекретариата на Президентството.

Тържествата се провеждат под патронажа на държавния глава Румен Радев.

По-късно вицепрезидентът ще бъде в местността Петрова нива, община Малко Търново, където ще се включи в поклонението по повод 119-годишнината на Илинденско-Преображенското въстание.

От 20.00 часа ще бъде отслужена заупокойна молитва, от 20.30 часа е възпоменателната церемония.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица