Свържи се с нас

Новини

Габрово кандидатства за спортните площадки на ПМГ и „Отец Паисий“

Published

on

Община Габрово внесе за оценка в Министерството на образованието и науката две проектни предложения по програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки в държавните и общинските училища за периода 2022 – 2023 г.

Дейностите обхващат базите на Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ и Средно училище „Отец Паисий“, съобщи Миглена Въгледнова, гл.експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Общата стойност на подадените заявления е 255 869 лв. За гимназията се предлага изграждане на площадка за минифутбол с изкуствена трева, врати и оградни пана.

В училището е планиран ремонт на две спортни игрища и доставка на оборудване за практикуване на баскетбол и волейбол.

Целта е да се осъвремени училищната база, да се повиши качеството на образователния процес и да се насърчат заниманията със спорт и активности на открито. През изминалата учебна година близо 1060 ученици са посещавали двете образователни заведения.

Реализацията на проектите би довела до по-пълноценно използване на базите както за провеждане на редовните часове, така и за дейности извън учебния план. Съгласно насоките одобрените проекти трябва да бъдат изпълнени до средата на 2023 г.

На национално ниво по програмата ще бъдат изградени 58 нови спортни площадки и ще бъде финансиран ремонтът на 50 игрища с общ бюджет от 15 млн. лева. Подборът на кандидатите е конкурентен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

ИОУ „Христо Ботев“ – Габрово чества своята 161-ва годишнина

Published

on

На  2-ри юни Иновативно основно училище (ИОУ) „Христо Ботев“ – Габрово по традиция тържествено отбеляза своята 161-ва годишнина от основаването си с празнична програма „Живеем в земята на Ботев“.

В този ден всички учители, ученици и служители отново отдадоха своята почит пред живота и дейността на великия поет, публицист, революционер и патриот Христо Ботев. Смирено сведоха глави в знак на преклонение и уважение към всички знайни и незнайни герои, отдали живота си за свободата на България. За да я има родината – България – съвременна, древна и млада.

Честването на празника на училището беше достойно отбелязано с богата гама от инициативи в  „Седмица на Ботев“ от 26 май до 2 юни. Учениците от 5-ти до 7- ми клас написаха прекрасни есета на тема „Живеем в земята на Ботев“. Отличените есета бяха представени, в тържествената програма на 2-ри юни, от своите авторки: Виктория Ганева, Ралица Колева, Ростислава Пашова и Светлозара Андреева от 7-ми клас. Изработени бяха и рисунки, на тема “Достойни Ботевци“. Най- красивите от тях бяха подредени в едноименната изложба, организирана в централното фоайе на училището.

Във всички класни стаи, учениците изработиха и поставиха тематични табла за живота и делото на великия революционер Христо Ботев. Част от тях са поставени и във фоайетата на етажите на училището. 

По график, за всички класове, беше организирано и посещение на училищния музей, където учениците се запознаха с историята на училището. 

На 1-ви юни, в чест на патрона на училището Христо Ботев, бяха представени  презентациите „Биография и родословно дърво на Христо Ботев“, „Христо Ботев в борбата за свобода“ и „В памет на Христо Ботев“. Те също бяха изработени от учениците  с много старание и ентусиазъм.  

На 2-ри юни учениците от ИОУ „Христо Ботев“- Габрово отбелязаха патронния празник на училището. Тържествено слово, по случай Деня на Ботев и 161-вата годишнина от основаването на училището, поднесе директорът на училището Марияна Колева.

Честването продължи с прекрасна художествено-музикална програма с песни и стихове на  Христо Ботев. След нея бяха поднесени цветя пред паметните плочи на загиналите във войните през 1912- 1918 година и паметната плоча на патрона на училището Христо Ботев.

В 12.00 часа, едновременно със сирените, всички отдадоха своята почит с едноминутно мълчание в чест на великия поет, публицист, революционер и патриот Христо Ботев и  загиналите за Свободата на България. 

На 2-ри юни от 18.00 часа ИОУ „Христо Ботев“- Габрово ще вземе участие и в програмата  в зала „Възраждане“ и тържественото поклонение „Ден на Ботев и загиналите за свободата“, организирани с любезното съдействие на Община Габрово  и Регионален клон „Цанко Дюстабанов“.

Автор:
Божидара Георгиева – педагогически съветник.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово почете Ботев и загиналите за Свободата и Независимостта

Published

on

Денят на Ботев и загиналите за Свободата и Независимостта – 2 юни, беше почетен и в Габрово. Общоградското поклонение се състоя пред паметника на Никола Войновски, военен командир и знаменосец в Ботевата чета.

Там граждани, организации, представители на политически партии, държавни и общински институции засвидетелстваха своята признателност пред паметта на героите, дали живота си в името на България.

Точно в 12.00 часа сирените, в продължение на три минути, оповестиха отдаването на почит в цялата страна.

Церемонията беше уважена от областния управител на Габрово Кристина Сидорова, председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, кметът на Габрово Таня Христова и заместниците ѝ арх. Николай Меразчиев, Невена Минева, Мария Йозова, общинските съветници от БСП Николай Григоров, Веселин Данчев и Диляна Стефанова от МК ВМРО-БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ (ВМРО-БНД, СДС), представители на Военното окръжие, началника на Държавен архив – Габрово Цветомира Койчева и главния експерт Венета Георгиева, директора на РИМ – Габрово Росен Йосифов, директора на ДТ „Рачо Стоянов“ Петко Койчев и др.

В поклонението участие взеха представители на Младежкия гвардейски отряд към ПТГ „Д-р Никола Василиади“ и Регионалния клон „Цанко Дюстабанов“ – Габрово, които построиха почетен караул.

С цветя и минута мълчание, под музикалния съпровод на оркестър „Габрово“, присъстващите изразиха своето уважение, прекланяйки се пред подвига на участника в Ботевата чета.

Вечерта в зала „Възраждане“ членовете на Национално дружество „Традиция“ клон Габрово организират събитие, посветено на подвига на Христо Ботев и загинали за нашата свобода Априлски мъченици, подкрепено от Община Габрово.

В него участват и ученици от Основно училище „Христо Ботев“ – Габрово, които в този ден отбелязват своя патронен празник. По време на събитието ще звучи поезия, ще се изпълнява патриотична музика, ще бъдат представени есета, на тема „Живеем в земята на Ботев“.

Ще бъде представена още и премиерата на филма за Априлското въстание в Габрово, реализиран през 2022 г. от Регионален клон „Цанко Дюстабанов“ към Национално дружество „Традиция“, по идея на Антон Колев. В екранизацията се отразяват отминали събития от бунтовната пролет на 1876 година в Габрово и нашия край. Началото е 18.00 ч., а входът е свободен.

За 2 юни цветя бяха поднесени и в Иновативно основно училище “Христо Ботев” в Габрово. Училището днес отбелязва своя патронен празник и 161 години от създаването си.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Слово на Силвия Кръстева по случай 2 юни

Published

on

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

Втори юни е паметна дата в българската история! Дата, която остава не само в летописните книги и старите книжа, но и дата, която остава завинаги в съзнанието на нас, българите. Ден на Ботев и на загиналите за Свободата и Независимостта на страната ни. На всички онези знайни и незнайни герои, които паднаха в тежък и кървав бой и пожертваха себе си в името на най-милото и свидното – нашата Родина! Поклон!

147 години по-късно великото Ботево дело и саможертвата на един достоен поет и революционер още разгаря българските сърца и напомня смисълът на дълга пред Родината. Написаните нявга тежки думи „Жив е той, жив е! Там на Балкана, потънал в кърви лежи и пъшка, юнак с дълбока на гърди рана, юнак във младост и в сила мъжка.“ ни докосват със своето значение и ни карат да настръхнем от онази саможертва и безстрашност, които са носели в сърцата си нашите герои. Българските юнаци, които загинаха за България!

И днес, лобното място на Ботев и неговата чета – връх Околчица пази спомена за онези тежки боеве и разказва историята за героичната гибел на всички български синове, напоили с кръвта си стръмните балкански земи. Имената им се превръщат в яркия духовен пример на висш патриотизъм, родолюбие и жертвоготовност, с които бележитата ни българска история се слави.

Наш дълг е завинаги да пазим спомена за техния подвиг и безстрашие, благодарение на които днес може да се наречем горд и свободен народ! Да предаваме и да разказваме на нашите деца за Ботев, за Левски, за Раковски, Каравелов и за всички онези, които продължават да живеят в паметта и сърцата ни! Наш дълг е да съхраним България и да помним историята си, защото без нея нямаме бъдеще!

Да предаваме този славен пример на храброст, непоклатимост и решителност в името на Родината и да не забравяме, че нашите герои са водени от стремежа и волята България да бъде свободна и независима страна! Нека бъдем горди последователи на техния завет! Сега и завинаги!

Дълбок поклон пред Ботев и загиналите за Свободата и Независимостта на България!

С уважение,
Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица