Свържи се с нас

Новини

Откриха бюст-паметник на легендарния борец Дан Колов в Плачковци

Published

on

Снощи, 19 юли, в Плачковци тържествено беше открит бюст – паметник на легендарния борец Дан Колов. С този жест местните жители отдават почит и признателност към безстрашната, изтъкана от смелост, гордост и величие личност, която днес познаваме като „Балканския лъв“, с корени от плачковския край.

Площадът пред паметника изпълниха жителите на балканското градче и множество гости, сред които бяха областният управител на Габрово Ралица Манолова и нейният заместник Ивелин Стоянов, кметът на община Трявна и председателят на тревненския Общински съвет, началникът на Централно военно окръжие полк. Георги Петков, заедно с началника на Военно окръжие – Габрово, президентът на Българската федерация по борба Христо Маринов, представители на родното село на Дан Колов Сенник – уредникът на къщата – музей „Дан Колов“ и председателят на читалището.

Да уважат празника бяха дошли и световни и национални шампиони по борба, треньори, спортисти, авторът на скулптурата и благодетели за това прекрасно начинание, което по думите на кмета на Плачковци Борислав Борисов е направено, за да напомни на всяко ново поколение за историята на великия българин и да продължи да живее той във времето.

„Днес много хора се наричат патриоти, но малко са тези, като Дан Колов, които имат това право. Историята на неговия живот е една приказка, която трябва да бъде поднесена на децата по подходящ начин. Когато някой им говори с любов за този невероятен българин, когато им разкаже за неговия път – тръгнал от едно село, обиколил целия свят и се върнал отново пеш в същото село, раздал цялото си богатство за хората – това е нещото, което искаме да достигне до широката аудитория и да се превърне в акцент, защото всички знаят за неговите успехи, но малко знаят за човека Дан Колов“, каза в своето обръщение кметът на Плачковци.

„Силата на героите не е само в размера на тяхната смелост и воля, а най – вече в силата на сърцата им. Тогава когато си с чиста душа, когато знаеш къде искаш да отидеш – можеш да постигнеш всичко. Нека помним този завет и да си спомняме и думите на още една велика личност от нашата история – за това, че не само паметникът който издигаме тук, а невидимият паметник, който издигаме в сърцата си трябва да е този, който винаги ще ни напомня за геройствата, които българите правят и могат да правят“, заяви областният управител Ралица Манолова.

В своето приветствие тя сподели още, че за нея е особена чест и гордост, че този паметник е намерил своето място тук и всички са успели заедно да го направят. „Нека всички ние успеем да предадем на децата си тези завети, които героите на България ни завещаха, да продължаваме с тяхната смелост и ентусиазъм, с тяхното желание страната ни да се прославя навсякъде по света, да възпитаваме и ние децата си по този начин и да сме българи във всяко едно свое действие – независимо къде по света се намираме.“ – допълни Манолова, която благодари на всеки, който е допринесъл, за да го има този паметник, за да пребъде България, историята да се помни и да остава за поколенията.

Поздравително слово поднесе кметът на община Трявна Силвия Кръстева, с благодарност към дарителите. „Той е борецът, достигнал световни висини в областта на спорта и прославил България по целия свят. Той е борецът, който си спечелва прозвището „Балканският лъв“, „Българският Кинг-Конг“, „Страшното българско чудо“ и не на последно място той е борецът и човекът Дан Колов, който доказва силата на родното и до сетния си дъх остава верен на България!

Той е примерът, който трябва да следваме днес. Успешният мъж, който никога не променя своя смирен и скромен характер, своята щедрост и своята добра душа. И точно от такива хора имаме нужда днес! Да се чувстват силни, като Дан Колов, защото са българи! Огромна благодарност към всички, които се обединиха около идеята в Плачковци да се изгради бюст-паметник на видния българин и които помогнаха за нейното реализиране. Защото общите ни усилия и щедростта ни показаха, че все пак сме хора и следваме думите на българския борец, че за благотворителността трябва да се даде всичко!”, сподели Силвия Кръстева.

Поздравление и благодарност за приноса на всички дарители отправи още Ангел Ангелов – най-видният сподвижник за реализирането на идеята в Плачковци да има бюст-паметник на Дан Колов. Дейците получиха статуетки с лика на българския борец, които бяха връчени от кметът на Кметство Плачковци г-н Борислав Борисов.

Паметникът беше осветен и отрупан с венци и цветя на признателност. За празничното настроение допринесоха самодейните състави при НЧ „Пробуда – 1924“ и Оркестър Габрово с диригент Николай Венков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Двама млади пострадаха след падане в шахта на Гергьовден

Published

on

23-годишен мъж е с избити зъби и счупен нос, а 22-годишна дама със счупен нос, след като пострадаха при инцидент с електрическа тротинетка, с която паднаха в шахта.

Пътнотранспортното произшествие е настъпило на Гергьовден – 6 май, в Севлиево на ул.“Лозарска“ около 00.30 часа, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Пристигналият на място полицейски екип установил, че 23-годишният мъж, управлявайки индивидуалното електрическо превозно средство, изгубил контрол, излязъл извън пътното платно и паднал в шахта.

Водачът и 22-годишната жена, возила се зад него, били откарани в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

При прегледа медиците установили, че мъжът си счупил три зъба и носа, а жената – нос. И двамата са без опасност за живота.

Зареди още

Новини

Петър Волгин и Даниел Проданов ще гостуват в Габрово

Published

on

По покана на народния представител Даниел Петров в Габрово ще гостуват кандидатите за евродепутати от листата на ПП „Възраждане“ Петър Волгин и Даниел Проданов.

Отворената среща ще се проведе на 9 май, четвъртък, от 18.00 часа в Художествената галерия “Христо Цокев” – Габрово

По време на събитието ще бъдат обсъдени приоритетите на „Възраждане“ и предстоящите избори.

Зареди още

Новини

Девойките на НАГ станаха шампиони по хандбал на страната

Published

on

Девойките от Национална Априловска гимназия (НАГ) триумфираха във финала на Ученическите игри по хандбал за 11-ти и 12-ти клас. Под ръководството на треньора Нено Башев, те се изправиха срещу най-добрите отбори от цялата страна и заслужено завоюваха златото.

Състезанието, което се проведе в Спортна зала „Орловец“ от 2-ри до 4-ти май, беше изпълнено с много заряд и високо ниво на съревнование. Девойките на НАГ демонстрираха не само техническо майсторство, но и висок дух на отборна работа и добър стратегически подход.

В първия си мач от финалите, те постигнаха много важна победа срещу силния отбор на ПГ „Проф. д-р. Асен Златаров“ от Велико Търново. Следващите две срещи също завършиха с успех за девойките на НАГ, които подчиниха ПГССИ „Христо Ботев“ от Свиленград и АЕГ „Гео Милев“ от Русе.

Голмайстор на турнира стана Даяна Петрова от НАГ, която с впечатляващите си умения вкара редица важни голове за отбора.

Поздравления за момичетата, треньора и НАГ за този невероятен успех! Техният труд и ангажимент са били наградени със заслужената им победа във високо конкурентно състезание.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица