Свържи се с нас

Новини

Откриха бюст-паметник на легендарния борец Дан Колов в Плачковци

Published

on

Снощи, 19 юли, в Плачковци тържествено беше открит бюст – паметник на легендарния борец Дан Колов. С този жест местните жители отдават почит и признателност към безстрашната, изтъкана от смелост, гордост и величие личност, която днес познаваме като „Балканския лъв“, с корени от плачковския край.

Площадът пред паметника изпълниха жителите на балканското градче и множество гости, сред които бяха областният управител на Габрово Ралица Манолова и нейният заместник Ивелин Стоянов, кметът на община Трявна и председателят на тревненския Общински съвет, началникът на Централно военно окръжие полк. Георги Петков, заедно с началника на Военно окръжие – Габрово, президентът на Българската федерация по борба Христо Маринов, представители на родното село на Дан Колов Сенник – уредникът на къщата – музей „Дан Колов“ и председателят на читалището.

Да уважат празника бяха дошли и световни и национални шампиони по борба, треньори, спортисти, авторът на скулптурата и благодетели за това прекрасно начинание, което по думите на кмета на Плачковци Борислав Борисов е направено, за да напомни на всяко ново поколение за историята на великия българин и да продължи да живее той във времето.

„Днес много хора се наричат патриоти, но малко са тези, като Дан Колов, които имат това право. Историята на неговия живот е една приказка, която трябва да бъде поднесена на децата по подходящ начин. Когато някой им говори с любов за този невероятен българин, когато им разкаже за неговия път – тръгнал от едно село, обиколил целия свят и се върнал отново пеш в същото село, раздал цялото си богатство за хората – това е нещото, което искаме да достигне до широката аудитория и да се превърне в акцент, защото всички знаят за неговите успехи, но малко знаят за човека Дан Колов“, каза в своето обръщение кметът на Плачковци.

„Силата на героите не е само в размера на тяхната смелост и воля, а най – вече в силата на сърцата им. Тогава когато си с чиста душа, когато знаеш къде искаш да отидеш – можеш да постигнеш всичко. Нека помним този завет и да си спомняме и думите на още една велика личност от нашата история – за това, че не само паметникът който издигаме тук, а невидимият паметник, който издигаме в сърцата си трябва да е този, който винаги ще ни напомня за геройствата, които българите правят и могат да правят“, заяви областният управител Ралица Манолова.

В своето приветствие тя сподели още, че за нея е особена чест и гордост, че този паметник е намерил своето място тук и всички са успели заедно да го направят. „Нека всички ние успеем да предадем на децата си тези завети, които героите на България ни завещаха, да продължаваме с тяхната смелост и ентусиазъм, с тяхното желание страната ни да се прославя навсякъде по света, да възпитаваме и ние децата си по този начин и да сме българи във всяко едно свое действие – независимо къде по света се намираме.“ – допълни Манолова, която благодари на всеки, който е допринесъл, за да го има този паметник, за да пребъде България, историята да се помни и да остава за поколенията.

Поздравително слово поднесе кметът на община Трявна Силвия Кръстева, с благодарност към дарителите. „Той е борецът, достигнал световни висини в областта на спорта и прославил България по целия свят. Той е борецът, който си спечелва прозвището „Балканският лъв“, „Българският Кинг-Конг“, „Страшното българско чудо“ и не на последно място той е борецът и човекът Дан Колов, който доказва силата на родното и до сетния си дъх остава верен на България!

Той е примерът, който трябва да следваме днес. Успешният мъж, който никога не променя своя смирен и скромен характер, своята щедрост и своята добра душа. И точно от такива хора имаме нужда днес! Да се чувстват силни, като Дан Колов, защото са българи! Огромна благодарност към всички, които се обединиха около идеята в Плачковци да се изгради бюст-паметник на видния българин и които помогнаха за нейното реализиране. Защото общите ни усилия и щедростта ни показаха, че все пак сме хора и следваме думите на българския борец, че за благотворителността трябва да се даде всичко!”, сподели Силвия Кръстева.

Поздравление и благодарност за приноса на всички дарители отправи още Ангел Ангелов – най-видният сподвижник за реализирането на идеята в Плачковци да има бюст-паметник на Дан Колов. Дейците получиха статуетки с лика на българския борец, които бяха връчени от кметът на Кметство Плачковци г-н Борислав Борисов.

Паметникът беше осветен и отрупан с венци и цветя на признателност. За празничното настроение допринесоха самодейните състави при НЧ „Пробуда – 1924“ и Оркестър Габрово с диригент Николай Венков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

ЦИК назначи служебен състав на РИК – Габрово

Published

on

Централната избирателна комисия назначи служебен състав на Районната избирателна комисия в Габрово за предстоящите парламентарни избори на 2 октомври.

До това решение се стигна след като политическите партии не успяха по постигнат съгласие за ръководството на РИК – Габрово по време на свиканите консултации от областния управител.

За председател бе определена адв. Мария Недева, за заместник – председатели бяха определени Даниела Райкова и Мирослав Кокаларов, а секретар е адв. Детелин Цонев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

ОПТ пуска извънредни курсове до Соколския манастир за Голяма Богородица

Published

on

Във връзка с отбелязването на големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица на 15 август, Общински пътнически транспорт – Габрово организира допълнителни курсове до Соколския манастир, който ще отбележи своя храмов празник.

В понеделник, 15 август, автобусите за светата обител ще тръгват в 08.45 и 12.45 часа от Автогара – Габрово, а от Соколския манастир обратно към града: в 09.30 и 13.30 часа.

Автор: Галина Витанова,
отдел „Протокол и връзки с обществеността“ в Община Габрово
.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Фестивалът „Рачо и Дешка“ ще се проведе в салона на кукления театър

Published

on

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ ще се проведе в салона на Държавен куклен театър Габрово, тъй като времето не позволява представленията да са на площад „Възраждане“.

Прогнозата е за дъжд, и въпреки че все още оптимизмът и вярата в слънцето не ни напускат, искаме да сме сигурни, че малките и големите посетители на фестивала ще се чувстват комфортно.

Прекрасният и уютен салон на Кукления театър е готов да посрещне двете представления – „Нарисувай ми човек“ от 17 часа и „Разбойническа история“ от 18.30, в събота, 13 август.

Работилничката „Цветни семена“ също ще се състои във фоайето на кукления театър. Децата ще могат да рисуват и апликират с цветове от природата своята рисунка, като я превърнат в жива и плодотворна. За тази цел ще им предоставим различни по големина и цвят семена – червена и обикновена леща, чия, овес, с които да създадат своите картини.

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се реализира от Фондация „ОТ БГ“, в партньорство с театър „Весел“ и с финансовата подкрепа на Програма Култура на Община Габрово. В четири поредни съботи от месец август куклени театри от България и чужбина представят различни постановки за деца – класически приказки и съвременни истории, а в програмата всеки път е включена и забавна работилница, в която да изработят нещо със собствените си ръце.

Цялата програма на събитието можете да видите оттук.

Медийни партньори: Портал Vcentara.com и Новинарски портал “Габрово Нюз”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица