Свържи се с нас

Новини

Силни емоции и впечатляващи резултати по време на „Трявна Ултра“

Published

on

Вълни от приятни емоции. Стотици усмихнати лица. Хора от различни краища на света. Музика, настроение и стотици изминати километри. Томбола, награди и искрени благодарности. Така изглеждаше тазгодишното издание на най-големия Международен ултрамаратон, който се проведе за седма поредна година в сърцето на Стара планина – “Трявна Ултра” 2022 и събра на едно място над 900 участници от близо 30 страни.

Събитието се организира от Спортен клуб “Ай Рън”, с финансовата подкрепа на Община Трявна и редица други спонсори. Официален старт на мащабния любителски ултрамаратон бе поставен точно в 17.00 ч. на 15 юли от кмета на Трявна Силвия Кръстева, която поздрави участниците, пожела им успех и попътен вятър из красивите планински пътеки, които им предстоят за изминаване.

“Изключително се радвам, че Трявна отново е домакин на това голямо спортно събитие, което се утвърди през годините като едно от най-мащабните и значими за нашия град. На всички Вас благодаря, че сте част от него и Ви пожелавам успех, дерзание и воля за победа!”, подчерта Силвия Кръстева, след което даде старт на най-дългата дистанция в историята на ултрамаратона от 150 км.

В нея се включиха общо 66 участници мъже и жени, които освен големия километраж трябваше да преодолеят и сборна денивелация от почти 7000 метра, прехвърляйки билото на Балкана два пъти и минавайки през Шипка и Бузлуджа. Четири часа по-късно бе даден старт и на следващата внушителна дистанция от 100 км. “Трявна Ултра” продължи и през съботния ден, на 16 юли.

Още от ранни зори дебрите на Балкана започнаха да покоряват участниците на 78 км, 42 км и 21 км. Кметът на Трявна отново пожела успех на всички и сили да се справят с топлото време и планинските маршрути. По традиция десетки деца, жители и гости на града се включиха и в символичната градска обиколка из Трявна с дължина от 3 км, която също отличи най-добрите и бързите участници. И въпреки, че ултрамаратонът е любителски и непрофесионален, класиралите се на първите места бяха отличени от организатори и спонсори за постигнатите резултати.

Наградите бяха връчени от кмета Силвия Кръстева, която също получи статуетка в знак на благодарност за оказаното съдействие и подкрепа при реализирането на “Трявна Ултра”.

“Искам да изкажа огромната си благодарност към всички, които допринесоха, и тази година, “Трявна Ултра” да бъде факт и благодаря още веднъж, че нашият град отново е домакин на това голямо спортно събитие. Вие сте примерът за хора със силен дух, голяма борбеност и голяма издръжливост. Спортът наистина е здраве и се радвам, че показвате на нашите деца правилния път за развитие! Дерзайте и догодина Ви очакваме отново тук за следващото издание на “Трявна Ултра” 2023!” заяви по време на награждаването кметът.

Тази година ултрамаратонът бе белязан от внушителни резултати и впечатляваш феърплей, след като в три от дистанциите бегачите решиха да си споделят победите, финиширайки заедно. Първото място при жените на най-дългото трасе от 150 км безапелационно зае Мая Танева, която финишира по време на награждаването с постигнато време от 28 часа и 12 минути.

Втора се нареди представителката на Северна Македония Саня Найдовски, която финишира точно 5 часа по-късно и трета остана Симона Райчева-Демерджиева с време 34 часа и 21 минути. Само трите достигнаха до финал, след като трасето отказа почти всички стартирали жени. Категорична победа при мъжете завоюва Росен Русев, който измина трасето при мъжете за рекордните 20 часа и 6 секунди. Втори се нареди Теодор Георгиев (21 часа и 31 минути), а Николай Николаев финишира трети (24 часа и 15 минути).

Първите места в останалите дистанции, снимки, както и пълният списък на всички участници и техните резултати в отделните трасета в “Трявна Ултра” 2022 може да откриете ТУК .

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Обилният снеговалеж над Габрово затруднява извозването на отпадъците

Published

on

Поради извънредната ситуация с обилния снеговалеж и ангажирането на целия ресурс на ОП „Благоустрояване“ в снегопочистването на града, услугите „Сметосъбиране“ и „Сметоизвозване“ не се извършват по обичайния график. Това съобщиха от Община Габрово.

На територията на града на този етап работят 9 екипа със специализирана техника и сметосъбирачи. Два от екипите обслужват контейнерите площадки в Централна градска част, два – широк център, един събира кафявите контейнери за биоотпадъци на територията на целия град.

Три екипа с малки камиони (до 3,5 т.) извършват оборки около контейнерите на територията на целия град, един малък специализиран камион обслужва контейнерите в труднодостъпните райони на града.

Един екип на „Сметосъбиране“ обслужва селата в посока Севлиево – Поповци, Янковци, Яворец, Драгановци. За останалите села в рамките на днешния ден няма възможност да се осигури сметосъбиране.

За днес – 28 ноември 2023 г., Националният институт по метеорология и хидрология издава предупреждение от първа степен (жълт код) за Източна България и районите, разположени в близост до северните склонове на планините, където ще се усили южният вятър, с очаквани пориви 20-24 m/s. За Габрово се очаква скорост на вятъра от 14-19 m/s (50-69 km/h) и/или пориви до 24 m/s (90 km/h)

Зареди още

Икономика

Европейските перспективи пред местния бизнес в региона на Габрово

Published

on

Бюрото на Европейския парламент в България, ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово при Габровската търговско-промишлена палата (ГТПП) и Община Габрово канят представители на бизнеса, институции и организации от Габровска област да се включат в среща с български евродепутати под наслов: „Европейските перспективи пред местния бизнес в региона на Габрово“.

Срещата ще се проведе на 1 декември от 14.00 часа в Ритуалната зала на Община Габрово. Ще участват Андрей Новаков (ЕНП) и Петър Витанов (С&Д). Модератор на срещата ще бъде Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в България.

Целта е да бъдат запознати присъстващите с приоритетните теми, по които работи Европейският парламент, и евродепутатите да отговорят на въпросите на гражданите и бизнеса.

Темите, около които ще бъде съсредоточена дискусията, ще бъдат свързани най-вече с влизането на България в Еврозоната, Зелената сделка и иновациите.

Поради ограничените места в залата участието в срещата ще става след предварителна заявка. Заявки ще се приемат до изчерпване на местата в залата по реда на постъпването им на следния мейл: europedirect@chamber- gabrovo.com. Може да зададете въпросите си предварително до 28 ноември на същия мейл.

За допълнителни въпроси във връзка със събитието можете да се обръщате към:
Таня Чунтова, Връзки с обществеността на Бюрото на ЕП в България, тел. 359/878 853 547, e-mail: tanya.chuntova@ep.europa.eu.
Галина Михнева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово/ГТПП, тел.: 066 8031 42, 0887 62 18 24, e-mail: europedirect@chamber-gabrovo.com.
Пенчо Койчев, Областен информационен център Габрово, тел.: 066/807-222, e-mail: oic@gabrovo.bg.

Заявка за участие.

Зареди още

Новини

Силен уикенд за състезателите на ШК „Орловец“ – 5 престижни места и 3 медала

Published

on

Злато, два сребърни медала и престижно първо място при сеньорите за състезателите на Шахматен клуб „Орловец“-Габрово от шахматен турнир Павликяни.

С 5 от 7 възможни точки габровецът Христо Христов се класира първи при сеньорите и втори в генералното класиране в Петия открит шахматен турнир „Павликяни“, който се проведе в неделя в Павликени.

В същия турнир Михаил Панайотов спечели сребърен медал при 12-годишните.

В Петия детски шахматен турнир „Павликяни“ за деца до 15 години Кристиян Василев грабна златото при 9-годишните с 4 от 5 точки, а Росен Нанев – сребърен медал при 11-годишните също с 4 от 5 точки.

Достойно беше представянето и на 7-годишния Иван Екимов в 14-тия шахматен турнир „Тракийско конче“, който се проведе в Стара Загора.

Иван постигна 5 от 7 точки и се нареди пети с равен брой точки с третия в класирането.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица