Свържи се с нас

Любопитно

Узана Поляна Фест – Ин-ян зона водещите на практиките

Published

on

Дишайте! Движете се, присъствайте, танцувайте, забавлявайте се, впечатлявайте се! Събудете се! Усещайте, чувствайте, осъзнавайте! Останете в своя център! Бъдете! И наблюдавайте, съблюдавайте, смейте се, дарявайте, обичайте! Благодарете! Представяме ви водещите на практиките в ИН / ЯН зоната на УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ. Програма на зоната можете да намерите тук.

Ива Кирова е сертифициран преподавател по йога към БФЙ и Yoga Alliance. През последните 12 години тя е част от екипа на YOGAcenter Габрово и един от неговите създатели. Задълбочава знанията си в анатомия за йога и психология. В йога класовете си насърчава умението да се свързваме осъзнато с дъха и усещанията в тялото. За нея йога практиката е един прекрасен начин да почетем връзката със себе си. „Когато заздравим тази връзка, оздравяваме и връзката си с всичко около нас. А това е най-доброто, което можем да направим за себе си и за света.” „Зареждане със сила” е йога практиката, която тази година Ива ще предложи на посетителите на Узана Поляна Фест. Това е практика за всеки, който иска да се свърже със своето място – вътрешния си център, където корените са здрави, ресурсите са активни, а всяко движение –лечебно. „Ще го направим заедно – ще бъде лично и магично!”

Велина Русева преподава хормонална йога терапия за жени по системата на Дина Родригес, хатха йогa, както и хималайска йога по системата на Свами Дев Мурти, винияса йога, ин йога. Има квалификация към Българската федерация по йога за занимания с деца и сертификат за йога инструктори към Yoga Alliance – RYT 200 и Национална спортна академия. Иницииациирана е в Слънчево Рейки и Рейки – II ниво.

„Йога преоткрих през 2005 някак съвсем естествено, стремейки се към здравословен и целесъобразен живот, изпълнен с движение и активност. Постепенно тя се разгърна пред мен като цялостна личностна система за осъзнаване, развитие и светоусещане. Днес съм благодарна, че като биоенергиен коуч мога да споделям с хората различни практики и древна мъдрост, да им помагам да освободят тялото и ума си от ежедневния стрес; да хармонизират всеки аспект от здравето си; да преоткриват себе си, да празнуват живота тук и сега. Ом шанти!”

В Узана Поляна Фест Велина Русева се включва с йога практика за постигане на физически и душевен баланс „Равновесие в зелено”. Практиката е подходяща за всички желаещи да се заредят с енергия от сърцето на планината.

Николай Сираков е преподавател по Хималайска йога, Тибетска йога – Лейди Нигума, Хата йога и Йога на смеха. Той е актьор по образование с интереси в областта на маркетинг комуникациите.

„През последните години трупам опит и в публичния сектор като кмет, областен управител на област Габрово и народен представител. Вървейки по своя земен път търся отговорите за смисъла на човешкото съществуване в различни посоки и учения. Но животът ми се преобрази след срещата ми със Свами Дев Мурти, когато се запознах с неговата система – Хималайска йога. От години съм посветен в тибетския будизъм и следвам линията Палюл Нийнгма чрез своите учители.”

„Древни практики от Хималаите” е практиката съставена от 3 части с различна, но кратка продължителност. Предназначена е за хора, които нямат време и водят заседнал начин на живот. Но имат желание да се освободят от стреса, да се заредят с енергия, да успокоят ума и да преживеят деня в удовлетворение. Позите и упражненията представляват малки „йога витамини” с мощно въздействие върху тялото и ума, които ми бяха преподадени от Махариши Свами Дев Мурти, когато беше на 108 години. Потопете се в древните практики от Хималаите и направете сегашния си ден в радост и доволство.

Анна Оклева е родена в София, но от 5 години живее в Габрово. На Узана Поляна Фест участва за първи път с медитативна практика върху 4-те природни елемента като част от по-обширната тема за сприятеляването със себе си и природата на нашите мисли, емоции и преживявания. „След като станах майка започна моето по-задълбочено изследване над това как да живея по-балансиран и съзнателен живот. Моят интерес е насочен към практики култивиращи състрадание към мен и моите слабости, както и към останалите хора. Подкрепям своята практика с регулярни срещи на българската група/сангха към ученията в традицията на Плъм Вилидж, чийто създател е виетнамския зен учител Тик Нат Хан.”

Радосвета Павлова е психолог, енергиен и Бахов терапевт. Има практика в енергийната психология добре борави с ТЕС-техниката за емоционална среда и Пренареждане на Матрицата. Преминава различни курсове и прилага всички научени методи ежедневно, които водят до видими резултати при хората, които се обръщат към нея. Търси причината за проблема, от къде се е появил и по-какъв начин е необходимо да се освободи енергията от предходна травма. В комбинация с капките на Д-р Бах, които действат на менталното тяло, с помощта на телесно-емоционалното освобождава, с мануалните терапии на Томас Амброуз Боуен и освобождаване на енергията чрез вратите на времето, тя постига доста добри резултати в цялостното лечение. За да подържа своето здравословно състояние, ментално, емоционално и психически, Радосвета медитира, практикува йога, йога на смеха и други духовни практики и с радост споделя всичко, като води йога класове и лекува чрез звуци. В Узана Поляна Фест Радосвета Павлова се включва с йога на смеха (сърдечния групов смях има дълбоки краткотрайни и дългосрочни ефекти върху нашия ум и тяло) и гонг медитация (идеална практика за пречистване, хармонизиране и балансиране на чакрите и работата на двете мозъчни полукълба).

УЗАНА ПОЛЯНА ФЕСТ ще Ви посрещне топло, гостоприемно и омагьосващо! За повече информация следете сайта на фестивала – www.uzanafest.gabrovo.bg.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Фестивалът „Рачо и Дешка“ ще се проведе в салона на кукления театър

Published

on

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ ще се проведе в салона на Държавен куклен театър Габрово, тъй като времето не позволява представленията да са на площад „Възраждане“.

Прогнозата е за дъжд, и въпреки че все още оптимизмът и вярата в слънцето не ни напускат, искаме да сме сигурни, че малките и големите посетители на фестивала ще се чувстват комфортно.

Прекрасният и уютен салон на Кукления театър е готов да посрещне двете представления – „Нарисувай ми човек“ от 17 часа и „Разбойническа история“ от 18.30, в събота, 13 август.

Работилничката „Цветни семена“ също ще се състои във фоайето на кукления театър. Децата ще могат да рисуват и апликират с цветове от природата своята рисунка, като я превърнат в жива и плодотворна. За тази цел ще им предоставим различни по големина и цвят семена – червена и обикновена леща, чия, овес, с които да създадат своите картини.

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се реализира от Фондация „ОТ БГ“, в партньорство с театър „Весел“ и с финансовата подкрепа на Програма Култура на Община Габрово. В четири поредни съботи от месец август куклени театри от България и чужбина представят различни постановки за деца – класически приказки и съвременни истории, а в програмата всеки път е включена и забавна работилница, в която да изработят нещо със собствените си ръце.

Цялата програма на събитието можете да видите оттук.

Медийни партньори: Портал Vcentara.com и Новинарски портал “Габрово Нюз”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Богородичният събор в село Поповци и този път с благородна кауза

Published

on

Едно случайно приятелство на габровеца Димитър Луканов с търновеца Александър Пеев – военнослужещ, музикант и певец с китара, стана причината в радиоефира да се появи нова песен „Продавач на време „. От няколко месеца тя се върти във Велико Търново и клипът ѝ е достъпен онлайн.

Хората от габровското село Поповци, където живее Митко Луканов, ще я чуят за пръв път на живо на 13 август. На голямата поляна до читалището и това лято ще се проведе голям Богородичен събор на жителите на кметството.

Освен изпълнения на Александър Пеев в програмата гвоздей е специалният гост, народният певец Димитър Аргиров. Ще има разнообразна музикална програма, курбан за здраве, томбола с изненади, щандове с интересни предмети и продукти.

Очаква се и този път гостите на събора да бъдат около 500-600 човека. Около 35 деца от селата в кметството и гости се включиха в тазгодишното издание на Детско лято 2022.

След увлекателните и полезни занимания в читалището те ще предложат своите творби, създадени през изминалите три седмици на тема „море”.

Ще има и благотворителен щанд в подкрепа на малкото слънце Велинка от Бургас. Тя има нужда от средства, за да продължи лечението си. За набирането на дарения ще помогне и щандът с вкусни изненади.

НЧ“Дядо Стойно-1927” и кметството в село Поповци са организатори на събитието, чието начало в събота на 13-ти е от 18.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Български безпилотни товарни самолети започват карго полети в ЕС тази година

Published

on

Още до края на 2022 г. ще стартират карго полети с български безпилотни товарни самолети в Средиземноморието, а през 2024 г. и в България. Карго полетите на българските дронове ще започнат първоначално в Малта и Италия, като постепенно ще се разширява обхватът им.

Това стана ясно при посещението на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев в “Дронамикс“ – български технологичен стартъп, който работи по създаването и оперирането на безпилотни самолети за доставки на товари. Компанията е разработила собствен дрон, наречен „Черният лебед“, като крайната ѝ цел е да улесни логистиката и начина на пренасяне на товари, с доставка още на същия ден. Близо 140 души работят в компанията, от които над 100 в България. На срещата беше обсъдена още възможността България да се превърне в карго Хъб, а държавата да играе по-активна роля в подкрепа на високотехнологични компании за осигуряване на нови пазари.

„Радвам се, че имам възможност да посетя успешни компании, технологични стартъпи,  чието развитие е преминало през внедряването на иновации. Ще запазим всички работещи механизми в подкрепа на иновативните и високотехнологични български компании и ще опитаме да надградим останалите“, изтъкна министър Пулев. Той допълни, че предстоят още посещения на компании, за да получи обратна връзка как да се подобри подкрепата към родните производства.

Съоснователят на компанията Свилен Рангелов изтъкна от своя страна, че се планира масово производство на карго дронове в дългосрочен план в България, като тук със сигурност ще бъде запазен центърът за развойна дейност и прототипиране, който компанията развива в последните осем години. Рангелов посочи, че „Дронамикс“ е първата в Европа с лиценз за дрон карго авиолиния.

Министър Пулев подчерта още, че българските високотехнологични компании, които създават добавена стойност в икономиката, ще бъдат подкрепени още по-активно с всички финансови инструменти и програми в ресора на Министерството на иновациите и растежа, в това число и Плана за възстановяване и устойчивост. Той посочи като пример предстоящата Оперативна програма Конкурентоспособност и иновации в предприятията /ПКИП/, която ще осигури подкрепа най-вече на микро, малките и средни компании за близо 3 млрд. лв. „По нея ще бъдат подпомогнати високотехнологични стартиращи компании, както и такива в различни етапи на развитието си. Ще се стимулират партньорства между малките компании и големи дружества за разработване и внедряване на нови технологии и иновации“, допълни Пулев.

Българският стартъп „Дронамикс“ е основан през 2014 г. от братята Свилен и Константин Рангелови и е единствен и стратегически партньор на IATA за безпилотни летателни апарати в целия свят. Компанията е финансирала разрастването си през борсата, като вече има над 1000 акционери. Стартира в рамките на инициативата ДЖЕРЕМИ и Фонда Илевън, като чрез различни финансови инструменти и бизнес ангели през годините е набрала 20 млн. евро инвестиции.

Компанията вече подготвя първите полети на карго дрона си, който е с възможност да транспортира 350 кг. товари на разстояние до 2500 км., в това число в рамките на един работен ден, до няколко часа. Възможното приложение на услугата е в секторите на транспорта, доставките, земеделието, машиностроенето и други. Стартъпът вече притежава сертификат за оператор на лека безпилотна авиационна система (UAS) на ЕС (LUC). Лицензът позволява полети на карго дронове в ЕС.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица