Свържи се с нас

Култура

Призови места за Вокално трио „Звън“ и танцов клуб „Хопни ми, тропни ми“

Published

on

От 8 до 10 юли, за пореден път Попово даде своето гостоприемство на таланти от различни поколения в песенното, танцовото, инструменталното и занаятчийско изкуство от цяла България. Магията от багри на автентичните народни носии допълни тази празничност на събитието.

Севлиевското присъствие в Попово беше много силно: Вокално трио „Звън” и танцов клуб „Хопни ми, тропни ми”, с ръководител Пламен Христов и Сияна Петрова, с ръководител Цветина Маринова. Публика и жури имаше възможност да се наслади на 30 минутната разнообразна програма на севлиевци.

Националната фолклорна среща е с конкурсен характер, а 15-членно жури от изтъкнати изпълнители и капацитети от различни фолклорни области като Янка Рупкина, Калинка Вълчева, Галина Дурмушлийска, Тодор и Донка Кожухарови, Дарина Славчева, Ивелина Димова, Кичка Христова, квартет Славей и други имаха нелеката задача да оценяват изпълненията на участниците.

Председател на журито беше проф. д-р Николай Ников. Повече от 2 500 изпълнители завладяха с български ритми трите сцени, разположени в централната градска част на Попово. Изпълнението на северняшки песни донесе Първа награда на дамите от трио „Звън”, Танцов клуб „Хопни ми, тропни ми”, с ръководител Пламен Христов, извоюва поредният връх в изявите си с танците Копаница и Дайчово и автентичните хора Кулско хоро и Пайдушката.

Ефектните хореографии върху танците поставени от Беньо Пенев и Пламен Христов, чудесните изпълнения на танцьорите впечатлиха журито. С Диплом за Първо и Второ място, златни и сребърни медали се окичиха момичетата и момчетата от „Хопни ми тропни”.

6-годишната Сияна стана любимка на журито. Изпълнението на две песни от репертоара на група „Шарени цветенца”, с ръководител Цветина Маринова отредиха на малката певица Диплом за Второ място, сребърен медал и диск с песните на добруджанския славей Галина Дурмушлийска.

Вокално трио „Звън” и танцов клуб „Хопни ми , тропни ми ” спечелиха и още по една Специална награда, представляваща ваучер за безплатно участие в Национален фестивал на изкуствата „С ритъма на морето”, който ще се проведе от 26 до 29 август в черноморския курорт Албена.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Представят изложба „Възкресение на Свободата“

Published

on

По повод 145-та годишнина от Шипченската епопея, Държавен архив – Габрово представя изложбата „Възкресение на Свободата”. Тя е изготвена през 2018 г. във връзка с отбелязването на 140-годишнината от Освобождението на България от османско владичество. След откриването ѝ в София е гостувала в Българското посолство в Хелзинки, Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена, в държавните архиви в Пловдив, Бургас, Русе, Ловеч, в Историческите музеи в Бургас, Бяла и др.

Изготвянето на фотодокументалните табла е съвместна инициатива на архивите на Република България, Руската федерация и Република Румъния. В тях са включени документи, снимки и гравюри, представящи воюващите страни, ходът на военните действия, животът по време на войната и нейния заключителен етап с подписването на Сан Стефанския и Берлински мирни договори.

Достойно място е отделено и на формирането и бойния път на Българското опълчение, както и героичното отстояване на Шипченския проход. Много от материалите се показват за първи път пред габровската общественост.

Техните оригинали се намират в архивните хранилища на централни и регионални архиви на България и Румъния, на Руския държавен военно-исторически архив, Руския държавен исторически архив, Архив на външната политика на Руската империя, както и в Държавен архив Риека, Хърватия.

Сред ценните експонати е гравюрата на испанския художник Хосе Луис Пелисер. На нея се вижда пристигането на генерал Радецки на 23-и юли 1877 г. на връх Шипка. Друга снимка привличаща вниманието е на бъдещият княз на България – Александър Батенберг сред руски войници. Князът участва във войната от първия до последния ѝ ден.

В експозицията са включени и документи от Държавен архив – Габрово. Изложбата „Възкресение на свободата“, която е включена в програмата за Национално честване на 145-та годишнина от Шипченската епопея, ще бъде официално открита на 23 август в 17.30 ч. в Художествена галерия „Христо Цокев” – Габрово и може да бъде разгледана до 30 август.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Безплатен паркинг и транспорт за рок фестивала на „Хоталич“

Published

on

Община Севлиево осигурява безплатен паркинг и транспорт за всички желаещи да посетят рок фестивала на „Хоталич“, който ще се проведе на 26 и 27 август.

С оглед ограничените места за паркиране край крепостта, организаторите на събитието призовават гостите да се възползват от предлаганите възможности.

За всички посетители на Петия национален рок фест „Хоталич“ – Севлиево‘2022 от Общината припомнят, че има освен осигурени безплатен транспорт, паркинг на разположение ще бъде и зона за къпмингуване, за близо 30 палатки (GPS координати: 43.057431°, 25.061392°).

Своите автомобили посетителите на фестивала могат да паркират на Панаирната площадка (GPS координати: 43.022213°, 25.105848°), от където тръгва и организираният транспорт.

Автобусите ще се движат по график:
– На 26 август от 17:00 часа до 21:00 часа по маршрут Севлиево – Средновековен град и крепост „Хоталич“.
– На 27 август от 13:00 часа до 21:00 часа по маршрут Севлиево – Средновековен град и крепост „Хоталич“.
– След 21:30 часа ще започва превозването на всички желаещи от крепостта обратно към града и през двата фестивални дни.

Възможността за паркиране в близост до крепостта е за приблизително 50 автомобила, затова организаторите призовават гостите да използват осигурения безплатен транспорт.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Международният куклен театър „Рачо и Дешка“ кани на представление

Published

on

Театър „Плюс“, Хихон, Испания и ДКТ – Габрово ще забавляват публиката на Международния куклен фестивал „Рачо и Дешка“ на 20 август, събота.

Едно безкрайно весело улично представление и един нетрадиционен прочит на традиционна приказка очакват публиката на обичания куклен фестивал.

В 17.00 часа фестивалната програма ще открие младият екип на гостите ни от Хихон, Испания, които ще изпълнят представлението „Дядовата ръкавичка“.

Кой не помни историята за онзи разсеян дядо, дето тръгнал за Златица, па си изгубил ръкавицата? Изгубена в гората и намерена от едно мишле, дядовата ръкавичка ще приюти горските животни. Но какво ще се случи с тях по-нататък, ще разберем от красивия и увлекателен спектакъл по познатата приказка на Елин Пелин. Постановката е на Алек Чурчич и Олга Жечева.

В 18.30 програмата ще продължи с Държавен куклен театър – Габрово. Четирима актьори ще кажат „Дай пет“ на всички усмихнати и нетърпеливи деца и родители, удобно настанени на площад „Възраждане“ .

Всичко започва така:
„Четирима клоуна видели кубче без врата! Трима влезли, не излезли. Един останал и историята подхванал… А как завършва тя, узнайте сами!“ Забавляват се: Виктория Василева, Димитър Иванов – Мич, Илияз Иляз и Павел Кинчев, наслаждавате се вие!

По традиция между двете представления ще бъде организирана и творческа работилница, в която всяко дете ще може само да си изработи дом за спомени.

При лошо време постановките ще се играят в салона на Държавен куклен театър – Габрово.

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се реализира от Фондация „ОТ БГ“, в партньорство с театър „Весел“ и с финансовата подкрепа на Програма Култура на Община Габрово. Медийни партньори на събитието са новинарският портал „Габрово Нюз“ и портал Vcentara.com.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица