Свържи се с нас

Култура

Световноизвестни виртуози пристигат за „Трявна Арт Фестивал“

Published

on

За шеста поредна година Трявна се превръща в балканската столица на класическата и джаз музиката. И не само. В рамките на една седмица, от 1 до 7 август, на сцената на Народно читалище “Пенчо Славейков 1871” в града ще се изявяват световноизвестни имена като Стефка Евстатиева, Христо Христов, Деворина Гамалова, Димитър Иванов и др. Международна музикална лятна академия ще зарадва любителите на класиката с цели два концерта на майсторските класове, а четвърти международен музикален конкурс ще отличи най-добрите лауреати от близо 100 участници тази година.

Изложба “Да докоснеш Ван Гог” в галерия “Арт-М” ще представи брилянтните картини на художникът Димитър Войнов, последвана от солоконцерта на виртуозният арфист Анжела Маджарова. Номинираната за Оскар Мария Бакалова ще изгрее на тревненската сцена в кинопрожекцията “Като за последно”. И всичко това под шапката на вече утвърдилия се като неизменна част от културния календар на Община Трявна – “Трявна Арт Фестивал” 2022. Под патронажа на кмета Силвия Кръстева и в лицето на главните организатори – цигуларят Димитър Малакчиев и пианистката Сирма Величкова.

От започването на фестивала почти на шега до превръщането му в мащабно музикално събитие с обществено значение за Трявна и региона ни разказва в следващото интервю Димитър Малакчиев.

  • Шест години по-късно – какво се промени и как започна всичко?
  • Д. Малакчиев: “Фестивалът го започнахме почти на шега преди шест години. Тогава беше много кратък – два, три дни с майсторският клас на проф. Томислав Байнов, който и тази година също участва. Той направи майсторски клас в рамките на фестивала, така започна всичко и лека-полека се развиха нещата до бих казал, така един, дълъг фестивал, продължаващ една седмица с различни събития, включени в него. Сирма е най-близкият ми помощник, с който реално започнахме този фестивал.”
  • Какво да очакват многобройните любители на класическата и джаз музика, които “Трявна Арт Фестивал” ще събере тази година?
  • Д. Малакчиев: “Тази година “Трявна Арт Фестивал” е една седмица, като към самият фестивал освен концерти, кино прожекции и т.н. има и лятна музикална академия, в която преподават много известни преподаватели. Реално погледнато, тази година, откриването ще бъде с концерт на тези преподаватели и други колеги. Към фестивалът има Лятна академия с майсторски класове, записват се и буквално от цяла Европа идват даже имахме една година участник от Корея и от страната, разбира се, идват и отделно имаме музикален конкурс, който се провежда в два варианта – има онлайн  конкурс за тези, които си изпращат видеата и професорите ги гледат на място в Трявна. Тази година оценяването ще бъде в зала „Дръзновение“ към НЧ “Пенчо Славейков 1871″ и отделно има и присъствена форма, като вече са регистрирани около 100 участници. Горе-долу половината са онлайн, половината са присъствено.” 
  • Заложили сте на световноизвестни имена тази година. Разкажете ни малко повече за тях? 
  • Д. Малакчиев: Откриваме фестивалът на 1 август, понеделник, от 19:00 ч. в салона на НЧ “Пенчо Славейков 1871” в Трявна. Самото откриване е точно с преподавателите от Лятната музикална академия, като невероятното тук е присъствието на Стефка Евстатиева – оперната певица. Това е жена, чиято кариера основно се е развила в Ню Йорк. Цял живот е пяла с Павароти, Карерас от този ранг оперни изпълнители, като в момента се занимава с преподаване в Ню Йорк. Била е в Метрополитън опера Ню Йорк, Миланския оперен театър Ла Скала, Парижката опера, лауреат е на конкурса „Чайковски“ в Москва. Много се радвам, че тя се съгласи да дойде в Трявна, миналата година не успя, заради пандемията от Covid-19, но тази ще е тук и хем ще преподава, хем ще се включи в откриването. Ще чуем Христофор Маринов на цигулка от Трио Модерато – Габрово, които вече са познати на тревненската публика с изявите им на Национални Славейкови празници; Илия Илиев – кларинетиста също е познат на тревненската публика – той е по-познат от „Шоуто на Слави“ от Ку-Ку бенд, но той реално преподава и в Благоевград. Христо Христов живее в Берлин, той също е страхотен виртуоз, Деворина Гамалова преподава в Лондон и също е уникален шанс, че се включва при нас. Димитър Иванов – той пък беше водач на група в Брюксел в Кралския оркестър. Смея да твърдя, че всички включени имена свирят на високо ниво и им а с какво да зарадват хората, които ще присъстват по време на откриването на фестивала.”
  • През следващите дни какво сте ни подготвили? 
  • Д. Малакчиев: “От няколко години си сътрудничим с галерия Арт-М, там ще има освен откриване на изложба на Димитър Войнов и концерт на Анжела Маджарова. Тя е невероятна солистка, свирил съм много пъти с нея и ще бъде един невероятен концерт, най-малкото арфа не всеки ден идва в Трявна. Следващият концерт на 3 август е на Даниела Ризова, Юрий Ризов и Евгения Симеонова. Даниела и Юрий живеят в Германия, те също помагат дори финансово подкрепят фестивала. Имат много интересна програма и свирят на едно невероятно ниво, не бях свирил отдавна с тях и миналата година бях впечатлен от нивото, което поддържат.”
  • Виждаме, че сте планирали два концерта на майсторските класове от Лятната музикална академия тази година. Мащабът на събитието ли е причината, която налага това?
  • Д. Малакчиев: “Да, точно така. Заключителният концерт на 4 август на майсторските класове от Лятната музикална академия ще представи певци, пианисти, цигулари, кларинетисти, флейтисти, виолисти, тъй като са много хора сме обособили два концерта – първа част от 17:00 ч. и втора част о 19:00 ч. отново в салона на НЧ “Пенчо Славейков 1871” в Трявна. На следващия ден ще може да видим водачите от Софийска филхармония – Ансамбъл КласикАрт. Де факто Калина си е концертмайстор на софийска филхармония, Кристиана е водачката на челита и всички останали също са водачи.”
  • Богата е и програмата в заключителните дни на тазгодишното издание на “Трявна Арт Фестивал” 2022. Споделете ни какво да очакват жителите на Община Трявна и гостите на града за финал на фестивала.
  • Д. Малакчиев: “На 6-ти, в събота, имаме джаз концерт на Теодор Петков. Той вече е познат в Трявна, тъй като миналата година е гостувал на Национални Славейкови празници. Страхотен джаз пианист, той също завърши в Англия и след това идва нещо много интересно – прожекция на филма „Като за последно“. Този филм е на Ивайло Пенчев – режисьора, който ние всъщност миналата година представихме с прожекцията на филма „Летовници“. Беше една страхотна комедия, целият площад беше пълен и публиката го прие много добре, та същият е режисьора, това е следващия му филм, като в главната роля е Мария Бакалова. Заключителният концерт на 7 август е от 11:00 ч. и е на лауреатите от конкурса, на тези, които свирят присъствено, около 50 студенти, деца и т.н., които ще участват в Международния музикален летен конкурс. Ще е изключително приятно, кметът на Община Трявна също ще присъства по време на фестивала, така че заповядайте и  нека заедно се насладим на прекрасните класически изпълнения в лицата на колегите, които сме поканили!” 

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица