Свържи се с нас

Култура

Световноизвестни виртуози пристигат за „Трявна Арт Фестивал“

Published

on

За шеста поредна година Трявна се превръща в балканската столица на класическата и джаз музиката. И не само. В рамките на една седмица, от 1 до 7 август, на сцената на Народно читалище “Пенчо Славейков 1871” в града ще се изявяват световноизвестни имена като Стефка Евстатиева, Христо Христов, Деворина Гамалова, Димитър Иванов и др. Международна музикална лятна академия ще зарадва любителите на класиката с цели два концерта на майсторските класове, а четвърти международен музикален конкурс ще отличи най-добрите лауреати от близо 100 участници тази година.

Изложба “Да докоснеш Ван Гог” в галерия “Арт-М” ще представи брилянтните картини на художникът Димитър Войнов, последвана от солоконцерта на виртуозният арфист Анжела Маджарова. Номинираната за Оскар Мария Бакалова ще изгрее на тревненската сцена в кинопрожекцията “Като за последно”. И всичко това под шапката на вече утвърдилия се като неизменна част от културния календар на Община Трявна – “Трявна Арт Фестивал” 2022. Под патронажа на кмета Силвия Кръстева и в лицето на главните организатори – цигуларят Димитър Малакчиев и пианистката Сирма Величкова.

От започването на фестивала почти на шега до превръщането му в мащабно музикално събитие с обществено значение за Трявна и региона ни разказва в следващото интервю Димитър Малакчиев.

 • Шест години по-късно – какво се промени и как започна всичко?
 • Д. Малакчиев: “Фестивалът го започнахме почти на шега преди шест години. Тогава беше много кратък – два, три дни с майсторският клас на проф. Томислав Байнов, който и тази година също участва. Той направи майсторски клас в рамките на фестивала, така започна всичко и лека-полека се развиха нещата до бих казал, така един, дълъг фестивал, продължаващ една седмица с различни събития, включени в него. Сирма е най-близкият ми помощник, с който реално започнахме този фестивал.”
 • Какво да очакват многобройните любители на класическата и джаз музика, които “Трявна Арт Фестивал” ще събере тази година?
 • Д. Малакчиев: “Тази година “Трявна Арт Фестивал” е една седмица, като към самият фестивал освен концерти, кино прожекции и т.н. има и лятна музикална академия, в която преподават много известни преподаватели. Реално погледнато, тази година, откриването ще бъде с концерт на тези преподаватели и други колеги. Към фестивалът има Лятна академия с майсторски класове, записват се и буквално от цяла Европа идват даже имахме една година участник от Корея и от страната, разбира се, идват и отделно имаме музикален конкурс, който се провежда в два варианта – има онлайн  конкурс за тези, които си изпращат видеата и професорите ги гледат на място в Трявна. Тази година оценяването ще бъде в зала „Дръзновение“ към НЧ “Пенчо Славейков 1871″ и отделно има и присъствена форма, като вече са регистрирани около 100 участници. Горе-долу половината са онлайн, половината са присъствено.” 
 • Заложили сте на световноизвестни имена тази година. Разкажете ни малко повече за тях? 
 • Д. Малакчиев: Откриваме фестивалът на 1 август, понеделник, от 19:00 ч. в салона на НЧ “Пенчо Славейков 1871” в Трявна. Самото откриване е точно с преподавателите от Лятната музикална академия, като невероятното тук е присъствието на Стефка Евстатиева – оперната певица. Това е жена, чиято кариера основно се е развила в Ню Йорк. Цял живот е пяла с Павароти, Карерас от този ранг оперни изпълнители, като в момента се занимава с преподаване в Ню Йорк. Била е в Метрополитън опера Ню Йорк, Миланския оперен театър Ла Скала, Парижката опера, лауреат е на конкурса „Чайковски“ в Москва. Много се радвам, че тя се съгласи да дойде в Трявна, миналата година не успя, заради пандемията от Covid-19, но тази ще е тук и хем ще преподава, хем ще се включи в откриването. Ще чуем Христофор Маринов на цигулка от Трио Модерато – Габрово, които вече са познати на тревненската публика с изявите им на Национални Славейкови празници; Илия Илиев – кларинетиста също е познат на тревненската публика – той е по-познат от „Шоуто на Слави“ от Ку-Ку бенд, но той реално преподава и в Благоевград. Христо Христов живее в Берлин, той също е страхотен виртуоз, Деворина Гамалова преподава в Лондон и също е уникален шанс, че се включва при нас. Димитър Иванов – той пък беше водач на група в Брюксел в Кралския оркестър. Смея да твърдя, че всички включени имена свирят на високо ниво и им а с какво да зарадват хората, които ще присъстват по време на откриването на фестивала.”
 • През следващите дни какво сте ни подготвили? 
 • Д. Малакчиев: “От няколко години си сътрудничим с галерия Арт-М, там ще има освен откриване на изложба на Димитър Войнов и концерт на Анжела Маджарова. Тя е невероятна солистка, свирил съм много пъти с нея и ще бъде един невероятен концерт, най-малкото арфа не всеки ден идва в Трявна. Следващият концерт на 3 август е на Даниела Ризова, Юрий Ризов и Евгения Симеонова. Даниела и Юрий живеят в Германия, те също помагат дори финансово подкрепят фестивала. Имат много интересна програма и свирят на едно невероятно ниво, не бях свирил отдавна с тях и миналата година бях впечатлен от нивото, което поддържат.”
 • Виждаме, че сте планирали два концерта на майсторските класове от Лятната музикална академия тази година. Мащабът на събитието ли е причината, която налага това?
 • Д. Малакчиев: “Да, точно така. Заключителният концерт на 4 август на майсторските класове от Лятната музикална академия ще представи певци, пианисти, цигулари, кларинетисти, флейтисти, виолисти, тъй като са много хора сме обособили два концерта – първа част от 17:00 ч. и втора част о 19:00 ч. отново в салона на НЧ “Пенчо Славейков 1871” в Трявна. На следващия ден ще може да видим водачите от Софийска филхармония – Ансамбъл КласикАрт. Де факто Калина си е концертмайстор на софийска филхармония, Кристиана е водачката на челита и всички останали също са водачи.”
 • Богата е и програмата в заключителните дни на тазгодишното издание на “Трявна Арт Фестивал” 2022. Споделете ни какво да очакват жителите на Община Трявна и гостите на града за финал на фестивала.
 • Д. Малакчиев: “На 6-ти, в събота, имаме джаз концерт на Теодор Петков. Той вече е познат в Трявна, тъй като миналата година е гостувал на Национални Славейкови празници. Страхотен джаз пианист, той също завърши в Англия и след това идва нещо много интересно – прожекция на филма „Като за последно“. Този филм е на Ивайло Пенчев – режисьора, който ние всъщност миналата година представихме с прожекцията на филма „Летовници“. Беше една страхотна комедия, целият площад беше пълен и публиката го прие много добре, та същият е режисьора, това е следващия му филм, като в главната роля е Мария Бакалова. Заключителният концерт на 7 август е от 11:00 ч. и е на лауреатите от конкурса, на тези, които свирят присъствено, около 50 студенти, деца и т.н., които ще участват в Международния музикален летен конкурс. Ще е изключително приятно, кметът на Община Трявна също ще присъства по време на фестивала, така че заповядайте и  нека заедно се насладим на прекрасните класически изпълнения в лицата на колегите, които сме поканили!” 

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Фестивалът „Рачо и Дешка“ ще се проведе в салона на кукления театър

Published

on

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ ще се проведе в салона на Държавен куклен театър Габрово, тъй като времето не позволява представленията да са на площад „Възраждане“.

Прогнозата е за дъжд, и въпреки че все още оптимизмът и вярата в слънцето не ни напускат, искаме да сме сигурни, че малките и големите посетители на фестивала ще се чувстват комфортно.

Прекрасният и уютен салон на Кукления театър е готов да посрещне двете представления – „Нарисувай ми човек“ от 17 часа и „Разбойническа история“ от 18.30, в събота, 13 август.

Работилничката „Цветни семена“ също ще се състои във фоайето на кукления театър. Децата ще могат да рисуват и апликират с цветове от природата своята рисунка, като я превърнат в жива и плодотворна. За тази цел ще им предоставим различни по големина и цвят семена – червена и обикновена леща, чия, овес, с които да създадат своите картини.

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се реализира от Фондация „ОТ БГ“, в партньорство с театър „Весел“ и с финансовата подкрепа на Програма Култура на Община Габрово. В четири поредни съботи от месец август куклени театри от България и чужбина представят различни постановки за деца – класически приказки и съвременни истории, а в програмата всеки път е включена и забавна работилница, в която да изработят нещо със собствените си ръце.

Цялата програма на събитието можете да видите оттук.

Медийни партньори: Портал Vcentara.com и Новинарски портал “Габрово Нюз”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Световноизвестният художник Николай Панайотов реставрира стенописа в НЧ „Развитие-1870”

Published

on

Световноизвестният български художник Николай Панайотов, който живее и работи от 30 години във Франция, реставрира стенописа в Народно читалище „Развитие-1870”. Произведението – негово дело, е една от първите му големи творби. Сред тях са и мозайките в Дома на културата „Мара Белчева”, както и стенописите на Общинската болница в Севлиево.

Николай Панайотов e роден през 1956 г. в София. Завършва стенопис в Художествената академия в българската столица и от 1983 до 1990 г. преподава същата специалност. След това се установява в Париж, където Френското министерство на културата му предоставя ателие. Прави поредица изложби живопис в галерии в Париж, Белгия и Люксембург, Германия, САЩ, Националната галерия и Галерията за чуждестранно изкуство в София.

През 2008 г. Панайотов създаде Център за модерно изкуство „Бялото училище” в севлиевското село Стоките и превърна изоставеното школо в огромна галерия на съвременното изкуство. Така, вече години наред, той твори и живее между ателието си в Париж и Бялото училище.

По време на тазгодишния престой на Панайотов в България, художникът се отзова на молбата на председателя на читалището Данаил Лалев да реставрира стенописа.

„Огромно благодаря за отзивчивостта на Николай Панайотов. Стенописът, който посреща стотици граждани и гости в читалище „Развитие”, нашия храм на култура и духовност в Севлиево, е признат шедьовър на изкуството. Радваме се, че авторът му отново беше при нас и отлично свърши работата по реставрацията”, изрази задоволство и признателност към художника Данаил Лалев.

В читалищната летописна книга, при визитата си, Николай Панайотов написа: „С вълнение се завръщам в читалище „Развитие”, където има една от първите ми стенописни творби, благодарение на предаността, високия културен дух на прекрасните хора от моя край – Севлиево, село Душево и село Сенник”, пожелавайки читалището да продължи да бъде духовният център на град Севлиево.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Тангра“ закриват Рок фест „Хоталич“

Published

on

На 27 август Севлиево и гостите на града посрещат легендарната група „Тангра“, която ще бъде специален участник в тазгодишното издание на Рок фест Хоталич, организиран с подкрепата на Община Севлиево.

Любимците на няколко поколения ще изпълнят на живо в осъвременен аранжимент и звучене почти всички парчета от култовия албум „ТАНГРА ІІ“, сред които „На 35”, „Бъди какъвто си”, „Оловният войник”, „Делник”, „Неделя”, „Жулиета”, „Циркът”, „Така стоят нещата”, както и хитовете, с които всеки българин свързва групата – „Нашият град“, „Богатство“, „Любовта, без която не можем“, „До последен дъх“.

„Тангра“ продължава да надгражда славната си история и на сцената на Рок фест „Хоталич“ ще свири в състав: Дани Ганчев – кийборди, вокали и оригинален композитор на по-голямата част от емблематичните за групата песни, Боби Косатката – вокали, Иво Чалъков – китари, Стефан Попов – барабани и Валери Григоров – Рио – бас.

Амбициите за съвременно звучене и завръщане към по-авангардната стилистика, с която групата е свързвана през ню уейвския си период, не са отстъпили и в момента „Тангра“ анонсира колаборацията си с небезизвестния художник и визуален артист Станислав Беловски, в чието лице музикантите откриват съмишленик и партньор за креативни експерменти.

Негови са идеята и реализацията на плаката на „Тангра“, както и фотографиите на групата, които скоро ще видят бял свят.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица