Свържи се с нас

Икономика

Община Трявна с най-активно гражданско участие в анкетно проучване за зеления преход

Published

on

Населението на Община Трявна е с най-висок процент в анкетното проучване, изготвено от Асоциацията на българските градове и региони /АБГР/ във връзка с готовността на гражданите за участие в Зеления преход и повишаване на енергийната ефективност. Интерес към анонимния въпросник са проявили 108 местни жители – малко повече сравнение с тези на община Дряново, където събраните анкети са общо 102 на брой. Проучването бе проведено на територията на общините, участници по проекта – Трявна, Дряново, Панагюрище и Костинброд за период от четири месеца от началото на тази година, за да провери информираността на населението относно Зелената сделка и Зеления пакт и възможността на хората да преминат към възобновяеми енергийни източници на отопление.

Официалните данни бяха представени на Първата информационна кръгла маса “Декарбонизация”, която се проведе в Заседателна зала № 403 в сградата на общинска администрация по проекта “Активни граждани за енергийно независими общини”, осъществяван с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. На събитието присъстваха Силвия Кръстева – кмет на Община Трявна; Марин Маринов – заместник-кмет на община Трявна; Евтим Евтимов – секретар на УС на АБГР; Ралица Маринова – ръководител на проект “Активни граждани за енергийно независими общини”; Цвета Димитрова – програмен директор на Институт за предприемачество, устойчиво развитие и иновации /ИПУРИ/; ст.н.с.инж. Иван Хиновски – председател на Български енергиен и минен форум /БЕМФ/, служители на общинска администрация, журналисти и заинтересовани граждани.

Приветствие към всички присъстващи и официално откриване на Първата кръгла маса “Декарбонизация” отправи кметът на община Трявна, който отново изрази своята благодарност от възможността Трявна да участва в подобен проект с изключителна важност предвид ситуацията в момента в страната и нарастващата инфлация.

На база представените данни стана ясно, че най-активно в анкетното проучване са се включили жителите на Община Трявна на възраст между 56 год. – 65 год. и тези на възраст между 36 год. и 45 год. Голяма част от гражданите на Трявна и Дряново са запознати със Зелената сделка и Зеления пакт, а като най-посочвани източници на информация са традиционните информационни канали и онлайн медиите.

Като най-разпознаваеми цели на Зеления пакт, 44.4 % от анкетираните посочват “Нискоемисионна, достъпна и сигурна енергия”, както и “Амбиция към нулево замърсяване за постигане на нетоксична околна среда”.

“75.9 % от населението на Община Трявна има положително отношение към използването на възобновяеми енергийни източници, а 80.6 % от домакинствата биха въвели използването на ВЕИ, което е една добра тенденция в тази насока. Желанието за енергийна независимост е водещият фактор, от който зависи въвеждането и използването на ВЕИ в домакинствата на жителите на град Трявна – 51.9%. Наличието на достатъчно лични средства за инвестиране във ВЕИ и желанието за опазване на околната среда също са сред важните условия за съответно 38.9% и за 38% от анкетираните“‘, сподели при представянето на резултатите ръководителят на проекта Ралица Маринова.

Близо 2/3 от анкетираните и в Трявна, и в Дряново, не знаят какво представляват енергийните общности.

Като важно условие за включване в тези общности местното население е посочило на първо място икономическата изгода, а на второ и трето място – сигурността на енергийното потребление и ролята на общината в реализирането на такава общност. По време на кръглата маса стана ясно още, че информираността в тази насока следва да се засили чрез провеждане на подходящи кампании, с които да се достигне до по-голям процент от хора.

Основен източник на отопление, който домакинствата в Трявна, използват в момента са дърва и въглища, както и електроенергия. Под 20% от анкетираните не биха ги сменили, а останалата част биха използвали ВЕИ, газ, климатик или пелети.

“На база събраните и анализирани данни ще се изготви структура на енергийното потребление на домакинствата и ще се оцени капацитета на общините за създаване на енергийни общности; ще бъдат изработени материали за информационната кампания в Д3, която да повиши информираността на гражданите за демократичен достъп до зелена енергия, както ще бъде изготвен и Доклад, който да предложи подходи за преодоляване на ключовите бариери за участието на заинтересованите страни в енергийните политики. Докладът ще съдържа препоръки към общините как да създадат механизъм за мотивиране и повишаване участието на гражданите в новите общински енергийни политики”, подчерта Ралица Маринова.

Присъстващите бяха запознати още с възможностите за развитие на енергийните общности в България, както и с процедурите за подготовка и изграждане на проект на ВЕИ, съгласно българските нормативни документи.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

„Теспом“ АД предлага работа на стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Икономика

„Теспом“ АД търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица