Свържи се с нас

Новини

Община Трявна представи дейността си пред ученици и преподаватели от 5 държави

Published

on

През изминалите дни ръководството на Община Трявна се срещна с ученици, педагози и ръководители на образователни институции от пет държави – Испания, Португалия, Румъния, Гърция и Хърватска. Повод за посещението на чуждестранните делегати в Трявна бе международния проект “Changing schools, changing lives”, в реализирането на който участва Средно училище “Петко Р. Славейков”.

“Нашето Славейково училище си сътрудничи с още пет институции при реализирането на проект “Changing schools, changing lives”, съфинансиран от програма Еразъм+ на Европейския съюз. Темата на проекта е превенция на ранното отпадане на деца от училище и споделяне на добри практики от страните партньори при реализирането на образователни програми и политики“, сподели Калоян Узунов – преподавател в тревненската гимназия и координатор на проекта.

Така, в Заседателна зала № 403 в сградата на общинска администрация, кметът на община Трявна и заместник-кметът посрещнаха общо 11 ученици и 18 учители, педагози и ръководители от държавите – партньори на проекта, както ученици и педагози от Славейковото училище – домакин на сегашната международна среща по реализирането на “Changing schools, changing lives”.

Силвия Кръстева запозна присъстващите с дейността, която местната власт реализира в момента, както и проектите, които се изпълняват по национални и европейски проекти. “Изпълняваме изключително много проекти в момента, както такива, свързани с инфраструктурата в населените места, така и такива, свързани с културната, просветна и образователна дейност. За нас това е от огромно значение, защото по този начин повишаваме качеството на живот на местното население и осигуряваме условия за развитие в положителна насока. Стремим се да реализираме разнообразни и богати събития, с които да поддържаме високото ниво на туристопоток и да привличаме, разбира се, още и още хора, защото едно от основните неща, на които разчита нашия град е туризма!”, сподели кметът на община Трявна и представи част от спечелените проекти, като този, който ще изгради център за кинезитерапия в СУ “Петко Р. Славейков” и този, който ще допринесе за повишаване на енергийната ефективност с подмяна на старите осветителни тела от уличната мрежа с нови LED осветителни такива.

Младежките дейности, реализирани в община Трявна представи заместник-кметът Марин Маринов, който е и председател на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

“Чрез Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни се стремим да поддържаме непрекъснато активността и ангажираността на подрастващите, към които е насочена и нашата дейност. Организираме и провеждаме различни семинари, литературни и арт конкурси, детски фестивали, различни пленери, както и мероприятия сред природата. По този начин успяваме да развием уменията, качествата и таланта на нашите деца и да им покажем, че активността в образователните прояви може да им донесе само ползи и те могат да бъдат добрият пример и поводът за гордост на всички нас!” подчерта зам.-кметът Маринов.

Добри практики, успешно реализирани европроекти, качествени резултати от всяка една страна – партньор на проекта споделиха и представителите на чуждестранните делегации. Двете страни обмениха опит и потвърдиха общото мнение, че подобни срещи са изключително полезни за развитието на образователната и просветна сфера.

“Радваме се, че ръководството на Община Трявна отдели време и внимание на партньорите по проекта и се надяваме на ползотворно сътрудничество в областта на образованието и културата и за в бъдеще“, каза още Калоян Узунов. В рамките на една седмица, домакините по проекта “Changing schools, changing lives” споделяха опита си в прилагането на Проектно-базираното обучение в училище, запознаваха партньорските институции с възможностите, които учебното заведение осигурява на учениците за активно участие в учебния процес и успяха да реализират провеждането на съвместни занаяти с ученици от Хърватска и Испания.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се класира на финалите по футбол на страната

Published

on

Отборът на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, 11-12 клас, се класира на финалите на Националните ученически игри, след като стана зонален първенец на областите Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Видин и Монтана.

Там ще се изправи в спор за Купата на страната с останалите пет победители областни шампиони. Футболистите от Габрово, водени от треньорския тандем на заместник – директора Христо Минков и преподавателя Надежда Найденова, записаха успех над ПТГЕ „Христо Ботев“ – Монтана.

Двубоят помежду им се изигра днес, 25 април, в Севлиево и приключи при резултат 4:2. На стадион „Раковски“ габровци не оставиха съмнение кой от двата състава заслужава да се бори за Купата на България. Въпреки трудното начало на мача, ПТГ – Габрово навакса изоставане от 0:1 и обърна развоя на срещата до 4:1.

По две попадения за „василиадевци“ във вратата на противника отбелязаха Дориян Николаев и Християн Пенчев, които материализираха отличното представяне на целия отбор. В края на двубоя ПТГЕ „Христо Ботев“ успя да върне едно попадения, но последния съдийски сигнал дойде при този резултат.

Така след победата, зоналният първенец ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се включа в битката за Купата на страната, в съревнование с победителите от останалите области в страната. Финалният турнир ще се проведе в началото на месец май в Разград.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица