Свържи се с нас

Култура

„Песни в полите на Балкана“ на 2 и 3 юли в село Жълтеш

Published

on

На 2 и 3 юли в габровското село Жълтеш ще се проведе единадесетият национален фестивал за автентичен фолклор „Песни в полите на Балкана”.

За поредна година събитието, което започва в 10.00 часа, ще се проведе на откритата сцена в село Жълтеш.

На нея ще излязат индивидуални изпълнители и творчески формации. Организатори са Народно читалище „Светлина – 1927”, с. Жълтеш, кметство Жълтеш, Община Габрово.

Гост изпълнители на 2 юли от 16.00 часа ще бъдат Петър Кирилов и ДФФ „Габровските гласчета“. Фестивалът се провежда под патронажа на Министерство на културата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Благотворителен концерт за храма „Свети Пророк Илия“ в Боженци

Published

on

Благотворителен класически концерт ще се състои тази събота – 6 август, от 17:00 часа в сградата на Старото школо в село Боженци. Каузата за набиране на средства е посветена на църковния храм „Свети Пророк Илия“, който се нуждае от ремонт, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово.

Участниците са трима млади талантливи артисти – Ивелина Рашкова (сопран), Андрея-Славомир Мирчев (тенор) и Калоян Ботев (баритон). Те ще изпълнят популярни арии, дуети и канцонети от Моцарт, Пучини, Верди и други известни имена.

Специално участие в събитието ще вземе професор Галина Апостолова, която ще акомпанира на пиано.

Ако искате да се насладите на оперното пеене, входът е свободен, а поканата за представлението е към всички ценители и благодетели.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Работилнички – творилнички на Международния куклен фестивал „Рачо и Дешка“

Published

on

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ започва тази събота, 06.08.2022 г. с две постановки. Началото на фестивала ще даде „Полицаят Артър и неговият кон Хари“ на Държавен куклен театър – Бургас, България, а след него гостите от театър „Маозора“ – Лисабон, Португалия ще представят пиесата „Театърът на Дом Роберто“.

Като съпътстващо събитие на всеки ден от фестивалната програма ще бъде организирана творческа работилница, която да ангажира деца и родители с важни теми от различни сфери на живот – култура, образование, екология, изобразително изкуство, творчески индустрии. Досегашният опит на организаторите сочи, че и деца, и родители, очакват творческите работилници като неизменна част от фестивала, с радост и ентусиазъм се включват в тях и винаги чистосърдечно и с усмивка благодарят за предоставената възможност за учене, забавление и творчество в добронамерена и споделяща среда.

Творилниците тази година са с артистични заглавия, в които и сами може откриете ключа за разгадаване на тяхното съдържание, а именно:

„Чичко Тревичко със свежа косичка“, Цветни семена“, Дом за спомени“ и „Картини от стърготини“.

Международен куклен фестивал „Рачо и Дешка“ ще ви очаква на площад „Възраждане“ всяка събота на месец август от 17.00 часа.

Събитието се реализира от Фондация „ОТ БГ“ в партньорство с театър „Весел“ и с финансовата подкрепа на Програма Култура на Община Габрово.

Медийни партньори: Портал Vcentara.com и Новинарски портал “Габрово Нюз”.

Зареди още

Култура

„Багри и слово“ – изложба на Виктория и Касандра Недялкови

Published

on

Виктория и Касандра Недялкови са близначки на по 16 години. Живеят и учат в Дряново. Още в ранна детска възраст са запленени от различни изкуства: театър, рисуване, творческо писане, танци… Сестрите участват ежегодно в различни конкурси и често заемат призови места. Техните нежни души търсят израз на мислите, емоциите и настроенията, които ги спохождат.

В резултат на това понякога се появяват рисунки, друг път стихове или разкази. Създаденото от талантливите сестри ни отвежда в тяхната фантазна реалност, пъстротата във визуалното им творчество усмихва зрителя, а сюжетите разказват осъвременени приказки.

Официалното откриване на изложбата с рисунки на Виктория и Касандра Недялкови ще се състои днес, 3 август, от 17.30 ч. в Икономовата къща, а произведенията със световете, които момичетата този път представят за жителите и гостите на града, ще бъдат експонирани до края на този месец.

Добре дошли сте на това красиво пътешествие сред “Багри и слово”!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица