Свържи се с нас

Новини

Институции от двете страни на Стара планина се срещнаха за тунела под Шипка

Published

on

Заинтересованите институции по изграждането на трасе с тунел под връх Шипка се срещнаха в Ритуалната зала на Община Габрово, с представители на избрания с обществена поръчка ДЗЗД „Консорциум ПСВТ“ .

Срещата беше организирана от областния управител на област Габрово Ралица Манолова, която благодари на присъстващите за участието и проявения интерес и призова за съгласуване на действията преди започване на реалната работа по обект „Обход на град Габрово от км. 20+ 120 км. до км. 30 + 673 км., включително тунел под връх Шипка, част от път III-5004 от Републиканската пътна мрежа“.

В началото на форума представителите на ДЗЗД „Консорциум ПСТВ“ запознаха присъстващите с предстоящите дейности.

По проекта ще бъдат изградени общо пет тунела с обща дължина 10,5 км., като основният, под връх Шипка, ще е най-дългият в страната с дължина 3,2 км. Той ще бъде с две ленти за движение, с участък за трета лента. Предвидени са седем моста.

Срещата с институциите беше важна и от гледна точка на представянето на основните проблеми, които изпълнителите срещат при достъп до трасето. В момента предстои етап проектиране, за което срокът е осем месеца и реално строителството може да започне най-рано през 2023 г. и да бъде завършено след три години.

Изказвания направиха и областният управител на Стара Загора проф. Василев, заместник-кметът на община Казанлък Даниела Коева, заместник-кметът на община Габрово Мария Йозова и Невена Петкова от РИОСВ Велико Търново.

Обърнато беше внимание на необходимостта от обходни пътища. Представителите на Агенция „Пътна инфраструктура“ коментираха възможностите и процедурите да се случи това.

Всички участници в срещата се обединиха около необходимостта от ефективна координация, съдействие и оперативност в работата на администрациите.

„Поставяме началото на комуникацията между всички заинтересовани страни по проекта за тунел под връх Шипка. Вярвам, че всяка страна ще бъде активна!“, обобщи на финала областният управител на Габрово Ралица Манолова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Мъж е с тежки изгаряния след инцидент с газова бутилка в Габрово

Published

on

76-годишен мъж пострада тежко при инцидент с газова бутилка. Той е с изгаряния по тялото, след като изтекъл газ от бутилката за битови нужди се възпламени.

Инцидентът е станал вчера, 17 август, около 10.10 часа на тераса в жилище на ул.“Венера“ в Габрово, съобщиха днес от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Възрастният мъж получил изгаряния на кожата в горната част на тялото, довели до разстройство на здравето, временно опасно за живота му, посочват още от полицията.

Пламъците обхванали терасата, а разрастването им до по-голям пожар било предотвратено от екип габровски огнеборци, отзовали се на мястото на местопроизшествието.

Пострадалият бил приет за лечение в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, като в последствие бил транспортиран до столичната УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“.

На местопроизшествието е извършен оглед, а по случая е образувано досъдебно производство.

През изминалото денонощие местните пожарникари, освен на битовия инцидент с газова бутилка, са реагирали на още три сигнала, свързани със запалени сухи треви и храсти: един на ул. „Найден Геров“ в Габрово, два в землището на севлиевското село Шумата, и един за запален контейнер за битови отпадъци, намиращ се на ул. „Никола Петков” в Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Безплатен паркинг и транспорт за рок фестивала на „Хоталич“

Published

on

Община Севлиево осигурява безплатен паркинг и транспорт за всички желаещи да посетят рок фестивала на „Хоталич“, който ще се проведе на 26 и 27 август.

С оглед ограничените места за паркиране край крепостта, организаторите на събитието призовават гостите да се възползват от предлаганите възможности.

За всички посетители на Петия национален рок фест „Хоталич“ – Севлиево‘2022 от Общината припомнят, че има освен осигурени безплатен транспорт, паркинг на разположение ще бъде и зона за къпмингуване, за близо 30 палатки (GPS координати: 43.057431°, 25.061392°).

Своите автомобили посетителите на фестивала могат да паркират на Панаирната площадка (GPS координати: 43.022213°, 25.105848°), от където тръгва и организираният транспорт.

Автобусите ще се движат по график:
– На 26 август от 17:00 часа до 21:00 часа по маршрут Севлиево – Средновековен град и крепост „Хоталич“.
– На 27 август от 13:00 часа до 21:00 часа по маршрут Севлиево – Средновековен град и крепост „Хоталич“.
– След 21:30 часа ще започва превозването на всички желаещи от крепостта обратно към града и през двата фестивални дни.

Възможността за паркиране в близост до крепостта е за приблизително 50 автомобила, затова организаторите призовават гостите да използват осигурения безплатен транспорт.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Дари книга, вземи трибагреник

Published

on

На 24 август, от 16.00 до 19.00 часа в Градинката с мечето, по идея на рекламна агенция „Елмазови“ и в партньорство с културни институти, представители на БПЦ, неправителствени и образователни организации, ще се реализира едно от съпътстващите събития на честванията, посветени на Шипченската епопея.

На посоченото място ще бъдат разположени 6 шатри и една инсталация от винил, всяка от които обозначена с поредната буква от думата „свобода“ и посветена на различна тема, като обединяващата нишка между тях ще бъде свободата.

145 български знаменца ще раздадат организаторите на събитието – част от празничната програма за честванията на 145 години Шипченска епопея на 24 август в Градинката с мечето.

Шатра с буква „Д“ като „дар“ ще очаква малки и големи да дарят книга, посветена на свободата, а всеки който откликне на поканата, ще получи трибагреник. Със събраните дарения ще бъде обновен фондът на къщичките за книги, поставени в различни райони на града от РБ „Априлов – Палаузов“.

Идеята на организаторите е не само да съберат книги, но и да ни провокират – да разгледаме внимателно библиотечните си рафтове, да си спомним заглавия и автори, да разлистим страниците на позабравени книги, да вдишаме техния въздух, да вникнем в посланията им.

Към всичко това добавят дарителството като жест и подхранването на родолюбиво чувство и чувство за принадлежност, чрез силата, която носи българското знаме.

Събитието се организира с подкрепата на Областна администрация Габрово. Медийни партньори а Новинарски портал Gabrovo News.bg и портал Vcentara.com.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица