Свържи се с нас

Новини

РЗОК – Габрово ще плаща за помощни средства на хора с увреждания

Published

on

От 1 юли 2022 г. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще администрира заплащането за помощни средства, приспособления, съоръжения, медицински изделия (ПСПСМИ) за хората с увреждания и техните ремонтни дейности. Това ще става по нови правила и улеснен ред.

Започналите и неприключили до 30 юни 2022 г. процедури по предоставяне на ПСПСМИ, включително и плащанията им, се извършват при досегашния ред от Агенцията за социално подпомагане /АСП/.

Районната здравноосигурителна каса в Габрово е създала необходимата организация за работа по новите правила и е подготвила информационни материали. Ето какво трябва да знаят хората, нуждаещи се от помощни средства, приспособления, съоръжения, медицински изделия.

Когато човек с увреждане или упълномощено лице посети ЛКК/ТЕЛК или НЕЛК след 1 юли и му бъде издаден протокол/решение за помощно средство, приспособление, съоръжение или медицинско изделие, на място попълва и заявление до директора на РЗОК. Това заявление се подава служебно, от служител на съответната комисия, по електронен път. Не е необходимо лицето да посещава Здравната каса. Заявлението се разглежда в 7-дневен срок от експертна комисия в Районната здравноосигурителна каса /РЗОК/ при изделия на цена под 1000 лв. или Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, ако става дума за изделие с по-висока цена.

Служител на Здравната каса уведомява лицето с увреждане или неговият пълномощник за одобрението или отказа по телефона и/или на електронна поща, в зависимост от неговото желание, посочено в заявлението. Одобрението ще има регистрационен номер и дата на издаване. В него ще бъдат включени ПСПСМИ с техните кодове, но не и търговски наименования или фирми. Не е необходимо посещение в РЗОК. След като получи информация за одобрението, лицето с увреждане или негов пълномощник може да посети всеки търговец на дребно, който е сключил договор с РЗОК, без териториално ограничение – т. е., навсякъде, където им е удобно, на територията на страната. Само трябва да съобщи – ЕГН, имена, номер и дата на одобрението за отпускане на ПСПСМИ.

Търговецът ще предостави помощното средство според одобрението, което ще вижда в електронната система, а РЗОК/НЗОК ще му заплати. Списъкът със сключените договори и адресите и телефоните за контакт ще бъдат достъпни на сайта на НЗОК и на място в РЗОК и ще се обновяват при промени. Предвидена е възможност за подаване на заявления за отпускане на ПСПСМИ на хартия в РЗОК, в изключителни случаи, само когато заявлението не може да бъде подадено по електронен път от ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК поради технически причини.

Ако човек с увреждане има издадено пожизнено решение на ТЕЛК/НЕЛК и протокол/решение на ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК за отпускане на ПСПСМИ, издадено преди 1 юли 2022 г. и не е подал заявление в АСП, трябва да подаде в избрана от него районна здравноосигурителна каса (РЗОК) заявление на хартия за отпускане на ПСПСМИ.

Заявлението може да бъде подадено лично или чрез упълномощено лице, или чрез лицензиран пощенски оператор, с обратна разписка. Когато се подава по поща, към него се прилага медицинския документ, издаден от ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК, с който са предписани ПСПСМИ. Този медицински документ се представя и когато заявлението се подава на място в РЗОК.

Ако няма специфицирано ПСПСМИ /с посочен конкретен код/ в медицинския документ, издаден от експертна лекарска комисия, човекът с увреждане или неговият пълномощник може да избере и да заяви ПСПСМИ от спецификация на НЗОК, която ще му бъде представена от служител на РЗОК.

Ако помощното средство, приспособление, съоръжение или медицинско изделие се нуждае от ремонт, човекът с увреждане или упълномощено от него лице трябва да подаде заявление за ремонтна дейност (по образец) до директора на РЗОК. Заявлението може да се изпрати и с писмо с обратна разписка, чрез лицензиран пощенски оператор. Експертна комисия в РЗОК разглежда и одобрява заявленията.

Директорът на РЗОК издава одобрение за искания ремонт или мотивиран отказ. Мотивиран отказ се издава при несъответствие с условията, посочени в списъка-спецификация с ПСПСМИ, който е публикуван на страницата на НЗОК.

Търговците на дребно, които имат сключен договор с РЗОК, са задължени да предоставят и ремонтни дейности. За да се осъществи ремонта и НЗОК да го заплати, лицето или неговият пълномощник трябва да се обърнат към търговец, сключил договор за тази дейност, като му съобщят ЕГН, ЛНЧ, имена, номер и дата на одобрение за ремонт на ПСПСМИ.

Търговецът ще може да види одобрението в електронната система и да изпълни нужния ремонт, а НЗОК ще му го заплати, според условията на сключения договор. В случаите, когато заявление е необходимо да се подаде на хартия, това може да стане и в общинските офиси на РЗОК Габрово – в Севлиево, Трявна и Дряново.

Тези промени ще спестят време на хората, имащи нужда от помощни средства – в повечето случаи заявленията за отпускане ще се подават по електронен път още при посещението в ЛКК/ТЕЛК/НЕЛК и известията за издадените одобрения ще идват от РЗОК/НЗОК по електронна поща или телефон.

Промените въвеждат и повече свобода на избор – лицата с увреждания ще могат да избират коя РЗОК да обработи тяхното заявление и при кой търговец да получат или ремонтират своето помощно средство, приспособление, съоръжение или медицинско изделие на територията на цялата страна.

Всеки, който има нужда от повече информация, може да се свърже с Районната здравноосигурителна каса в Габрово по електронна поща – gabrovo@nhif.bg и по телефон – 066 819 507, 066 819 513, 066 819 516.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

ЦИК назначи служебен състав на РИК – Габрово

Published

on

Централната избирателна комисия назначи служебен състав на Районната избирателна комисия в Габрово за предстоящите парламентарни избори на 2 октомври.

До това решение се стигна след като политическите партии не успяха по постигнат съгласие за ръководството на РИК – Габрово по време на свиканите консултации от областния управител.

За председател бе определена адв. Мария Недева, за заместник – председатели бяха определени Даниела Райкова и Мирослав Кокаларов, а секретар е адв. Детелин Цонев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

ОПТ пуска извънредни курсове до Соколския манастир за Голяма Богородица

Published

on

Във връзка с отбелязването на големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица на 15 август, Общински пътнически транспорт – Габрово организира допълнителни курсове до Соколския манастир, който ще отбележи своя храмов празник.

В понеделник, 15 август, автобусите за светата обител ще тръгват в 08.45 и 12.45 часа от Автогара – Габрово, а от Соколския манастир обратно към града: в 09.30 и 13.30 часа.

Автор: Галина Витанова,
отдел „Протокол и връзки с обществеността“ в Община Габрово
.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Фестивалът „Рачо и Дешка“ ще се проведе в салона на кукления театър

Published

on

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ ще се проведе в салона на Държавен куклен театър Габрово, тъй като времето не позволява представленията да са на площад „Възраждане“.

Прогнозата е за дъжд, и въпреки че все още оптимизмът и вярата в слънцето не ни напускат, искаме да сме сигурни, че малките и големите посетители на фестивала ще се чувстват комфортно.

Прекрасният и уютен салон на Кукления театър е готов да посрещне двете представления – „Нарисувай ми човек“ от 17 часа и „Разбойническа история“ от 18.30, в събота, 13 август.

Работилничката „Цветни семена“ също ще се състои във фоайето на кукления театър. Децата ще могат да рисуват и апликират с цветове от природата своята рисунка, като я превърнат в жива и плодотворна. За тази цел ще им предоставим различни по големина и цвят семена – червена и обикновена леща, чия, овес, с които да създадат своите картини.

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се реализира от Фондация „ОТ БГ“, в партньорство с театър „Весел“ и с финансовата подкрепа на Програма Култура на Община Габрово. В четири поредни съботи от месец август куклени театри от България и чужбина представят различни постановки за деца – класически приказки и съвременни истории, а в програмата всеки път е включена и забавна работилница, в която да изработят нещо със собствените си ръце.

Цялата програма на събитието можете да видите оттук.

Медийни партньори: Портал Vcentara.com и Новинарски портал “Габрово Нюз”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица