Свържи се с нас

Любопитно

Кой е най-добрият строителен материал?

Published

on

Историята за трите малки прасенца е добре позната. Едното строи дом от слама, другото – от пръчки, а третото – от тухли. Големият лош вълк лесно разрушава първите две къщи, но къщата от тухли стои здраво, показвайки стойността на упоритата работа и избора на правилния строителен материал за Вашата постройка.

Макар че никой голям лош вълк не идва, за да събори къщата или бизнеса Ви, някои строителни материали са по-подходящи за Вашия проект от други. По-голямата част от конструкциите днес са изработени от дърво, стомана, бетон или зидария. Всеки материал има своите предимства и недостатъци, които трябва да се вземат предвид.

За да се постигне баланс между разходите, естетиката, структурната цялост и дълготрайността, повечето инженери и архитекти използват комбинация от тези материали в своите проекти. Ще разгледаме подробно тези силни и слаби страни, за да можете да вземете активно участие в оценката на проекта на Вашата конструкция.

Бетон

Бетонът се състои от цимент, инертни материали, като пясък или камък, и вода. След това тази смес с помощта на OSB и кофражни платна се излива във форми, които изсъхват и се втвърдяват, за да се образува всичко – от стени до носещи греди и тротоари.

Бетонът е едновременно издръжлив и здрав, което го прави отличен избор за основите на Вашата сграда. Той може да издържи тежестта на конструкцията над него, както и на влажната почва, която го заобикаля.

Бетонът може да се използва и за изграждане на цели конструкции. Той е с ниска степен на поддръжка, издържа дълго време и може да издържа на различни условия на околната среда. Бетонът може да бъде подсилен със стоманена арматура за допълнителна здравина.

Бетонните конструкции са и енергийно ефективни, тъй като могат пасивно да предават топлината, погълната през деня, и да я отделят през нощта, когато температурата е по-ниска.

От друга страна, бетонът изисква различни умения за монтаж в сравнение с дървото или метала. За да сте сигурни, че конструкцията Ви е изградена правилно и може да издържи на изпитанието на времето, ще искате да работите с реномиран и опитен бетонен екип.

Използването на бетон за Вашата конструкция може да е по-скъпо от използването на дърво или метал. Предимствата му обаче могат да го направят желана опция. Поради своята издръжливост и енергийна ефективност, бетонът може да струва по-малко на собствениците на сгради за експлоатация и поддръжка в дългосрочен план, което прави по-високите първоначални разходи по-поносими.

Стомана

Едва ли съвременното строителство би било такова каквото го познаваме без добре познатата стомана. Тя е част от индустриалната еволюция на човечеството от стотици години и ще продължи да бъде така и за напред. Стоманата в комбинация с бетона и строителни машини като багери, кранове и т.н. са в основната на всяка една съвременна сграда. Така както продължителната експлоатация на строителните машини ги уврежда и са необходими резервни части Case, JCB, CAT, Komatsu и други, така и стоманата има както положителни, така и отрицателни страни, които ще разгледаме по-надолу, включително и амортизация.

Стоманата е популярен строителен материал, тъй като е едновременно здрава и и сравнително лека. Това я прави отличен избор за многоетажни конструкции, както и за производствени и промишлени съоръжения. За разлика от дървото, стоманата може да издържа на влага и е устойчива на термити и пожар. Освен това тя ще издържи много по-дълго от дървото.

За разлика от зидарията, стоманата може да се приспособи към широки, отворени конструкции, като същевременно запазва структурната цялост на сградата. Тя също така е пластична, което позволява на архитектите да експериментират с по-необичайни форми на сградите.

Стоманените материали са последователни и предвидими като производствен материал, което улеснява постигането на повторяема, точна и прецизна изработка.

От друга страна, стоманата е по-скъпа от дървото за рамкиране на сграда. Добрият строителен инженер ще може да спести пари, като използва достатъчно стомана, за да построи сградата Ви безопасно и да издържи на горното натоварване, като същевременно следи и ограничава ненужните разходи.

В резултат на това, въпреки че стоманата е по-издръжлива и дълготрайна алтернатива на дървото, тя ще бъде по-скъпа.

Дърво

В продължение на хиляди години хората са използвали дърво за изграждане на подслони и конструкции. Въпреки вековете на технологичен напредък и разработването на множество синтетични материали, дървото остава популярен строителен материал.

Популярността на дървесината се дължи на факта, че тя е сравнително евтина. Освен това е лесна за обработка и е лека. Действа като изолатор, като позволява навлизането на топъл въздух и същевременно задържа студения навън.

Въпреки че може да изглежда, че изсичането на дървета за изграждането на дадена структура е вредно за околната среда, дървото може да бъде екологичен вариант, ако се закупи от отговорен доставчик на дървен материал, ангажиран с устойчивото горско стопанство. Освен това дървото има по-малък въглероден отпечатък от други материали, тъй като за производството му са необходими по-малко вода и енергия.

От друга страна, дървото има няколко недостатъка. Дървото невинаги е най-добрият избор за поддържане на голяма тежест, така че не е най-добрият избор за многоетажни сгради. Освен това, за разлика от някои синтетични материали, дървото издържа само няколкостотин години, преди да се разпадне. Освен това то е податливо на увреждания от пожар и влага, както и е мишена за разрушителните термити.

Разработени са няколко продукта от конструирана дървесина, за да се преодолеят някои от недостатъците на традиционната дървесина. Това са композитни материали, произведени чрез комбиниране на дървесни частици, влакна, нишки или фурнири, за да се образува композитен материал.

Тези композитни материали, които се проектират и произвеждат по точни спецификации, често могат да издържат на натоварвания, които са достатъчно големи, за да заменят стоманата и бетона в някои конструктивни приложения. Те могат също така да бъдат влаго и пожароустойчиви. Важно е да се отбележи обаче, че тези трайни производствени материали могат да бъдат по-скъпи от традиционната дървесина.

Любопитно

27 български дизайнерски продукта гостуват на Габрово

Published

on

Изложбата „Съвременен български продуктов дизайн“ ще може да се разгледа в зала 7А в Музея на хумора и сатирата в Габрово от днес, 26 март до 8 април. Тя се организира от MD – списанието за дизайн, интериор и архитектура в сътрудничество с Музея на хумора и сатирата и с подкрепата на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово.

В изложбата ще бъдат показани 27 продукта на съвременни български дизайнери, шест от които са отличени с най-престижната международна награда за дизайн Red Dot. Нейни носители са сгъваемата бутилка на DiFOLD Origami Bottle, настолната лампа Infinity, създадена от дизайнера Лъчезар Цветанов, иновативния полувелосипед на Мартин Ангелов – Halfbike и снегоходките Small Foot на Петър Димитров и Иван Колев.

Другите два продукта с Red Dot, включени в изложбата, са дело на успешния български дизайнер Илиан Милинов – детския стол-клатушка LUMI и тестът за бременност Twip, направен от биоразградим материал по поръчка на Unicoms AG, Швейцария.

Изложбата е част от поредица от събития, свързани с популяризирането на българския дизайн и успехите на българските дизайнери. Продуктите са част от книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ на издателство Бисмар, която излезе през юни 2023 г.

Общо 50 български дизайнери и студиа с разработените от тях над 350 продукта участват в книгата – представително двуезично издание, подготвено от екип от утвърдени професионалисти.

На повече от 400 страници са представени мебели, осветителни тела, превозни средства, уреди, инструменти, играчки, предмети за бита, съдове и много други продукти, дело на българските топ дизайнери. Голяма част от тях са носители на престижни международни награди за дизайн.

На 4 април от 13.30 часа в Залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата в Габрово издателят инж. диз. Бистра Шишкова ще представи книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ и ще се проведе дискусия, на тема „Бъдещето на гората и вторият живот на дървесината“.

В дискусията ще участват председателят на Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП) проф. д-р Васил Живков, доц. д-р Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и председател на УС на Северноцентрално държавно предприятие (СЦДП), инж. Иван Недков, директор на СЦДП – Габрово и инж. Петър Дишков, представител на „Кроношпан България“ ЕООД – дружество, което оползотворява отпадъчна дървесина.

Зареди още

Любопитно

Продавате стар немски автомобил? Изкупуваме Мерцедес и БМВ до1993 г!

Published

on

Имате стар, но все пак ценен немски автомобил „Мерцедес“ или „БМВ“, произведен преди 1993 година? Фирма „ВАИКАР“ изкупува всички модели от двете марки.

Ние разбираме стойността на класическите коли и сме готови да предложим конкурентни цени за вашата стара кола. Независимо дали той е в добро или лошо състояние, ние сме заинтересовани да го видим.

📞 Свържете се с нас на телефон: +359 999 009 008.

Не изпускайте възможността да се освободите от стария си автомобил и той да бъде оценен по достойнство за вярната си служба.

Позвънете и ще се погрижим за цялата процедура. „ВАИКАР“ – вашата връзка със света на класическите автомобили!

Зареди още

Любопитно

Обявиха конкурс за детска рисунка „Моят любим сезон“

Published

on

Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Габрово и Художествена галерия „ Христо Цокев“- Габрово организират конкурс за детска рисунка на тема “ Моят любим сезон“.

През настоящата година конкурсът ще бъде проведен с подкрепата на Регионално управление на образованието Габрово и Областен управител на област с административен център Габрово.

Конкурсът, в които могат да участват всички деца и ученици, включително и тези на допълнителна подкрепа, е традиционен и се провежда за пета поредна година.

Желаещите да участват в конкурса трябва да изпратят рисунките си на адрес: гр. Габрово, ул. „Брянска“ № 3 , до 10 май.

Награждаването на победителите ще се състои на 30 май от 17.30 часа, в Художествена галерия- „Христо Цокев“- Габрово. Изложбата на отличените творби ще бъде достъпна от 14 юни в изложбената зала на Галерията.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица