Свържи се с нас

Любопитно

Кой е най-добрият строителен материал?

Published

on

Историята за трите малки прасенца е добре позната. Едното строи дом от слама, другото – от пръчки, а третото – от тухли. Големият лош вълк лесно разрушава първите две къщи, но къщата от тухли стои здраво, показвайки стойността на упоритата работа и избора на правилния строителен материал за Вашата постройка.

Макар че никой голям лош вълк не идва, за да събори къщата или бизнеса Ви, някои строителни материали са по-подходящи за Вашия проект от други. По-голямата част от конструкциите днес са изработени от дърво, стомана, бетон или зидария. Всеки материал има своите предимства и недостатъци, които трябва да се вземат предвид.

За да се постигне баланс между разходите, естетиката, структурната цялост и дълготрайността, повечето инженери и архитекти използват комбинация от тези материали в своите проекти. Ще разгледаме подробно тези силни и слаби страни, за да можете да вземете активно участие в оценката на проекта на Вашата конструкция.

Бетон

Бетонът се състои от цимент, инертни материали, като пясък или камък, и вода. След това тази смес с помощта на OSB и кофражни платна се излива във форми, които изсъхват и се втвърдяват, за да се образува всичко – от стени до носещи греди и тротоари.

Бетонът е едновременно издръжлив и здрав, което го прави отличен избор за основите на Вашата сграда. Той може да издържи тежестта на конструкцията над него, както и на влажната почва, която го заобикаля.

Бетонът може да се използва и за изграждане на цели конструкции. Той е с ниска степен на поддръжка, издържа дълго време и може да издържа на различни условия на околната среда. Бетонът може да бъде подсилен със стоманена арматура за допълнителна здравина.

Бетонните конструкции са и енергийно ефективни, тъй като могат пасивно да предават топлината, погълната през деня, и да я отделят през нощта, когато температурата е по-ниска.

От друга страна, бетонът изисква различни умения за монтаж в сравнение с дървото или метала. За да сте сигурни, че конструкцията Ви е изградена правилно и може да издържи на изпитанието на времето, ще искате да работите с реномиран и опитен бетонен екип.

Използването на бетон за Вашата конструкция може да е по-скъпо от използването на дърво или метал. Предимствата му обаче могат да го направят желана опция. Поради своята издръжливост и енергийна ефективност, бетонът може да струва по-малко на собствениците на сгради за експлоатация и поддръжка в дългосрочен план, което прави по-високите първоначални разходи по-поносими.

Стомана

Едва ли съвременното строителство би било такова каквото го познаваме без добре познатата стомана. Тя е част от индустриалната еволюция на човечеството от стотици години и ще продължи да бъде така и за напред. Стоманата в комбинация с бетона и строителни машини като багери, кранове и т.н. са в основната на всяка една съвременна сграда. Така както продължителната експлоатация на строителните машини ги уврежда и са необходими резервни части Case, JCB, CAT, Komatsu и други, така и стоманата има както положителни, така и отрицателни страни, които ще разгледаме по-надолу, включително и амортизация.

Стоманата е популярен строителен материал, тъй като е едновременно здрава и и сравнително лека. Това я прави отличен избор за многоетажни конструкции, както и за производствени и промишлени съоръжения. За разлика от дървото, стоманата може да издържа на влага и е устойчива на термити и пожар. Освен това тя ще издържи много по-дълго от дървото.

За разлика от зидарията, стоманата може да се приспособи към широки, отворени конструкции, като същевременно запазва структурната цялост на сградата. Тя също така е пластична, което позволява на архитектите да експериментират с по-необичайни форми на сградите.

Стоманените материали са последователни и предвидими като производствен материал, което улеснява постигането на повторяема, точна и прецизна изработка.

От друга страна, стоманата е по-скъпа от дървото за рамкиране на сграда. Добрият строителен инженер ще може да спести пари, като използва достатъчно стомана, за да построи сградата Ви безопасно и да издържи на горното натоварване, като същевременно следи и ограничава ненужните разходи.

В резултат на това, въпреки че стоманата е по-издръжлива и дълготрайна алтернатива на дървото, тя ще бъде по-скъпа.

Дърво

В продължение на хиляди години хората са използвали дърво за изграждане на подслони и конструкции. Въпреки вековете на технологичен напредък и разработването на множество синтетични материали, дървото остава популярен строителен материал.

Популярността на дървесината се дължи на факта, че тя е сравнително евтина. Освен това е лесна за обработка и е лека. Действа като изолатор, като позволява навлизането на топъл въздух и същевременно задържа студения навън.

Въпреки че може да изглежда, че изсичането на дървета за изграждането на дадена структура е вредно за околната среда, дървото може да бъде екологичен вариант, ако се закупи от отговорен доставчик на дървен материал, ангажиран с устойчивото горско стопанство. Освен това дървото има по-малък въглероден отпечатък от други материали, тъй като за производството му са необходими по-малко вода и енергия.

От друга страна, дървото има няколко недостатъка. Дървото невинаги е най-добрият избор за поддържане на голяма тежест, така че не е най-добрият избор за многоетажни сгради. Освен това, за разлика от някои синтетични материали, дървото издържа само няколкостотин години, преди да се разпадне. Освен това то е податливо на увреждания от пожар и влага, както и е мишена за разрушителните термити.

Разработени са няколко продукта от конструирана дървесина, за да се преодолеят някои от недостатъците на традиционната дървесина. Това са композитни материали, произведени чрез комбиниране на дървесни частици, влакна, нишки или фурнири, за да се образува композитен материал.

Тези композитни материали, които се проектират и произвеждат по точни спецификации, често могат да издържат на натоварвания, които са достатъчно големи, за да заменят стоманата и бетона в някои конструктивни приложения. Те могат също така да бъдат влаго и пожароустойчиви. Важно е да се отбележи обаче, че тези трайни производствени материали могат да бъдат по-скъпи от традиционната дървесина.

Култура

Фестивалът „Рачо и Дешка“ ще се проведе в салона на кукления театър

Published

on

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ ще се проведе в салона на Държавен куклен театър Габрово, тъй като времето не позволява представленията да са на площад „Възраждане“.

Прогнозата е за дъжд, и въпреки че все още оптимизмът и вярата в слънцето не ни напускат, искаме да сме сигурни, че малките и големите посетители на фестивала ще се чувстват комфортно.

Прекрасният и уютен салон на Кукления театър е готов да посрещне двете представления – „Нарисувай ми човек“ от 17 часа и „Разбойническа история“ от 18.30, в събота, 13 август.

Работилничката „Цветни семена“ също ще се състои във фоайето на кукления театър. Децата ще могат да рисуват и апликират с цветове от природата своята рисунка, като я превърнат в жива и плодотворна. За тази цел ще им предоставим различни по големина и цвят семена – червена и обикновена леща, чия, овес, с които да създадат своите картини.

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се реализира от Фондация „ОТ БГ“, в партньорство с театър „Весел“ и с финансовата подкрепа на Програма Култура на Община Габрово. В четири поредни съботи от месец август куклени театри от България и чужбина представят различни постановки за деца – класически приказки и съвременни истории, а в програмата всеки път е включена и забавна работилница, в която да изработят нещо със собствените си ръце.

Цялата програма на събитието можете да видите оттук.

Медийни партньори: Портал Vcentara.com и Новинарски портал “Габрово Нюз”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Богородичният събор в село Поповци и този път с благородна кауза

Published

on

Едно случайно приятелство на габровеца Димитър Луканов с търновеца Александър Пеев – военнослужещ, музикант и певец с китара, стана причината в радиоефира да се появи нова песен „Продавач на време „. От няколко месеца тя се върти във Велико Търново и клипът ѝ е достъпен онлайн.

Хората от габровското село Поповци, където живее Митко Луканов, ще я чуят за пръв път на живо на 13 август. На голямата поляна до читалището и това лято ще се проведе голям Богородичен събор на жителите на кметството.

Освен изпълнения на Александър Пеев в програмата гвоздей е специалният гост, народният певец Димитър Аргиров. Ще има разнообразна музикална програма, курбан за здраве, томбола с изненади, щандове с интересни предмети и продукти.

Очаква се и този път гостите на събора да бъдат около 500-600 човека. Около 35 деца от селата в кметството и гости се включиха в тазгодишното издание на Детско лято 2022.

След увлекателните и полезни занимания в читалището те ще предложат своите творби, създадени през изминалите три седмици на тема „море”.

Ще има и благотворителен щанд в подкрепа на малкото слънце Велинка от Бургас. Тя има нужда от средства, за да продължи лечението си. За набирането на дарения ще помогне и щандът с вкусни изненади.

НЧ“Дядо Стойно-1927” и кметството в село Поповци са организатори на събитието, чието начало в събота на 13-ти е от 18.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Български безпилотни товарни самолети започват карго полети в ЕС тази година

Published

on

Още до края на 2022 г. ще стартират карго полети с български безпилотни товарни самолети в Средиземноморието, а през 2024 г. и в България. Карго полетите на българските дронове ще започнат първоначално в Малта и Италия, като постепенно ще се разширява обхватът им.

Това стана ясно при посещението на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев в “Дронамикс“ – български технологичен стартъп, който работи по създаването и оперирането на безпилотни самолети за доставки на товари. Компанията е разработила собствен дрон, наречен „Черният лебед“, като крайната ѝ цел е да улесни логистиката и начина на пренасяне на товари, с доставка още на същия ден. Близо 140 души работят в компанията, от които над 100 в България. На срещата беше обсъдена още възможността България да се превърне в карго Хъб, а държавата да играе по-активна роля в подкрепа на високотехнологични компании за осигуряване на нови пазари.

„Радвам се, че имам възможност да посетя успешни компании, технологични стартъпи,  чието развитие е преминало през внедряването на иновации. Ще запазим всички работещи механизми в подкрепа на иновативните и високотехнологични български компании и ще опитаме да надградим останалите“, изтъкна министър Пулев. Той допълни, че предстоят още посещения на компании, за да получи обратна връзка как да се подобри подкрепата към родните производства.

Съоснователят на компанията Свилен Рангелов изтъкна от своя страна, че се планира масово производство на карго дронове в дългосрочен план в България, като тук със сигурност ще бъде запазен центърът за развойна дейност и прототипиране, който компанията развива в последните осем години. Рангелов посочи, че „Дронамикс“ е първата в Европа с лиценз за дрон карго авиолиния.

Министър Пулев подчерта още, че българските високотехнологични компании, които създават добавена стойност в икономиката, ще бъдат подкрепени още по-активно с всички финансови инструменти и програми в ресора на Министерството на иновациите и растежа, в това число и Плана за възстановяване и устойчивост. Той посочи като пример предстоящата Оперативна програма Конкурентоспособност и иновации в предприятията /ПКИП/, която ще осигури подкрепа най-вече на микро, малките и средни компании за близо 3 млрд. лв. „По нея ще бъдат подпомогнати високотехнологични стартиращи компании, както и такива в различни етапи на развитието си. Ще се стимулират партньорства между малките компании и големи дружества за разработване и внедряване на нови технологии и иновации“, допълни Пулев.

Българският стартъп „Дронамикс“ е основан през 2014 г. от братята Свилен и Константин Рангелови и е единствен и стратегически партньор на IATA за безпилотни летателни апарати в целия свят. Компанията е финансирала разрастването си през борсата, като вече има над 1000 акционери. Стартира в рамките на инициативата ДЖЕРЕМИ и Фонда Илевън, като чрез различни финансови инструменти и бизнес ангели през годините е набрала 20 млн. евро инвестиции.

Компанията вече подготвя първите полети на карго дрона си, който е с възможност да транспортира 350 кг. товари на разстояние до 2500 км., в това число в рамките на един работен ден, до няколко часа. Възможното приложение на услугата е в секторите на транспорта, доставките, земеделието, машиностроенето и други. Стартъпът вече притежава сертификат за оператор на лека безпилотна авиационна система (UAS) на ЕС (LUC). Лицензът позволява полети на карго дронове в ЕС.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица