Свържи се с нас

Култура

Сетивна художествена инсталация „На тъмно“

Published

on

Проектът „На тъмно“ на Художествена галерия „Христо Цокев“ е един от двадесетте проекта спечелили съфинансиране в първата сесия на Програма „Култура“ на Община Габрово.

Зад предизвикателното заглавие стои изградена сетивна художествена инсталация, която представлява интерактивно пространство, даващо възможност на публиката пряко да се ангажира със случваща се в реално време арт ситуация. Произведението бе представено пред публика като реален завършек на дълъг процес на комуникация между институции и извеждане на концепции.

Последният най-важен елемент от инсталацията е, разбира се, публиката. Уникалното преживяване, свързано с директна провокация на сетивата на реципиента е основна точка, която е търсена в проекта „На тъмно“.

Галерия „Христо Цокев“ за пръв път преобразява напълно част от своето пространство, за да обезпечи конкретен арт продукт. Целите на проекта са насърчаване на иновативните практики и експериментални форми в пространството на ХГ „Христо Цокев“.

Споменатите подходи продължават тенденциите на осъвременяване на събитията в музея. Същността на сетивна художествена инсталация е предназначена за възприятие от различни възрастови групи, като при всяка провокира специфична реакция.

Реализацията на проекта превръща художествена галерия „Христо Цокев“ в средище за визуални и сетивни изследвания, а партньорството с изпълнителя на проекта – Център за неформално образование и културна дейност „АЛОС“ изгражда дълготрайни връзки с външни специалисти в областта на съвременното изкуство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Благотворителен концерт за храма „Свети Пророк Илия“ в Боженци

Published

on

Благотворителен класически концерт ще се състои тази събота – 6 август, от 17:00 часа в сградата на Старото школо в село Боженци. Каузата за набиране на средства е посветена на църковния храм „Свети Пророк Илия“, който се нуждае от ремонт, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово.

Участниците са трима млади талантливи артисти – Ивелина Рашкова (сопран), Андрея-Славомир Мирчев (тенор) и Калоян Ботев (баритон). Те ще изпълнят популярни арии, дуети и канцонети от Моцарт, Пучини, Верди и други известни имена.

Специално участие в събитието ще вземе професор Галина Апостолова, която ще акомпанира на пиано.

Ако искате да се насладите на оперното пеене, входът е свободен, а поканата за представлението е към всички ценители и благодетели.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Работилнички – творилнички на Международния куклен фестивал „Рачо и Дешка“

Published

on

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ започва тази събота, 06.08.2022 г. с две постановки. Началото на фестивала ще даде „Полицаят Артър и неговият кон Хари“ на Държавен куклен театър – Бургас, България, а след него гостите от театър „Маозора“ – Лисабон, Португалия ще представят пиесата „Театърът на Дом Роберто“.

Като съпътстващо събитие на всеки ден от фестивалната програма ще бъде организирана творческа работилница, която да ангажира деца и родители с важни теми от различни сфери на живот – култура, образование, екология, изобразително изкуство, творчески индустрии. Досегашният опит на организаторите сочи, че и деца, и родители, очакват творческите работилници като неизменна част от фестивала, с радост и ентусиазъм се включват в тях и винаги чистосърдечно и с усмивка благодарят за предоставената възможност за учене, забавление и творчество в добронамерена и споделяща среда.

Творилниците тази година са с артистични заглавия, в които и сами може откриете ключа за разгадаване на тяхното съдържание, а именно:

„Чичко Тревичко със свежа косичка“, Цветни семена“, Дом за спомени“ и „Картини от стърготини“.

Международен куклен фестивал „Рачо и Дешка“ ще ви очаква на площад „Възраждане“ всяка събота на месец август от 17.00 часа.

Събитието се реализира от Фондация „ОТ БГ“ в партньорство с театър „Весел“ и с финансовата подкрепа на Програма Култура на Община Габрово.

Медийни партньори: Портал Vcentara.com и Новинарски портал “Габрово Нюз”.

Зареди още

Култура

„Багри и слово“ – изложба на Виктория и Касандра Недялкови

Published

on

Виктория и Касандра Недялкови са близначки на по 16 години. Живеят и учат в Дряново. Още в ранна детска възраст са запленени от различни изкуства: театър, рисуване, творческо писане, танци… Сестрите участват ежегодно в различни конкурси и често заемат призови места. Техните нежни души търсят израз на мислите, емоциите и настроенията, които ги спохождат.

В резултат на това понякога се появяват рисунки, друг път стихове или разкази. Създаденото от талантливите сестри ни отвежда в тяхната фантазна реалност, пъстротата във визуалното им творчество усмихва зрителя, а сюжетите разказват осъвременени приказки.

Официалното откриване на изложбата с рисунки на Виктория и Касандра Недялкови ще се състои днес, 3 август, от 17.30 ч. в Икономовата къща, а произведенията със световете, които момичетата този път представят за жителите и гостите на града, ще бъдат експонирани до края на този месец.

Добре дошли сте на това красиво пътешествие сред “Багри и слово”!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица