Свържи се с нас

Култура

Самодивско хоро се изви във водите на река Тревненска на Еньовден (снимки)

Published

on

Днес, 24 юни, Трявна отпразнува един от най-обичаните и цветни летни празници в българския календар – Еньовден! Празникът на билките, известен още като Ден на слънцето, се проведе на старинния площад “Капитан Дядо Никола” и събра десетки жители и гости на града.

И тъй като нощта срещу Еньовден е най-силна през годината, а билките са най-лековити, според народните поверия лечебните треви се берат от полунощ до първи петли. За да спазят традицията, още преди изгрев слънце, служители на общинска администрация заедно с екипа и потребителите към Социалните услуги в общността тръгнаха към поляните из околностите на тревненския балкан.

Вярва се, че всички болести са седемдесет и седем и половина и затова на Еньовден се берат седемдесет и седем и половина билки – за всяка болка по една, като половинката е за незнайната такава. Еньовче, жълт кантарион, лайка и др. бяха само част сред набраните билки, с които бе направен вкусен ароматен чай за всички гости на празника със съдействието на Дом за стари хора – Трявна.

Топлата напитка бе раздавана на площад “Капитан Дядо Никола” с еньовска погача за здраве и благоденствие на всички хора. Пременени в народни носии със сплетени венчета от лековити билки служители на община Трявна, ученици от СУ “Петко Р. Славейков” и служители на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство свиваха пъстри еньови китки и красиви еньови венчета, с които окичваха малки и големи.

Спазването на българските народни традиции зарадва присъстващите, а особен интерес празникът предизвика у гости от Белгия, които подчертаха, че България наистина има с какво да се гордее и Трявна е едно прекрасно място за пресъздаването им! Магията на Еньовден да дарява само здраве и щастие на всички пожела кметът на община Трявна Силвия Кръстева, която поздрави присъстващите по случай днешния летен празник.

“Днес българската православна църква празнува рождението на Св. Йоан Кръстител и Предтеча Господен! Вярванията са, че в полунощ срещу Еньовден небето се отваря и се случват чудеса, затова аз Ви пожелавам с цялото си сърце да вярваме в чудесата да бъдем добри и искрени хора, да бъдем здрави и щастливи. Днес още е и празникът на фармацевтите, затова пожелавам и на тях да са здрави, отдадени на професията си и благословени. Честит празник и на всички именници, носещи така хубавите имена, които се почитат на днешния ден. Бъдете здрави, вярвайте в чудеса и късметът винаги ще бъде с нас! Благодаря Ви!”, сподели кметът на община Трявна.

Открай време магията на Еньовден е обвързана и с женската красота в лицето на българската жена. Като част от отбелязването на празника на площад “Капитан Дядо Никола”, тази година, е откритата изложба на фотографът Радослав Първанов – “Аз съм българка – на българска земя и под открито небе”, която ще остане в града до 15 юли.

Във фотоекспозицията могат да бъдат разгледани 60 снимки на девойки, снимани в богати народни носии из различни краища на страната, които изобразяват иконичния образ на красивата българска жена. На преден план в изложбата са изведени не кои да са, а образите на тревненките Ралица и Християна Иванови, Вяра Перпериева и Теодора Нинова, които също са част от Националния проект “Аз съм българка” на габровския автор.

“Изложбата ще остане тук до средата на месец юли и ще може да радва очите на Вас местните и туристите, които ще посетят прекрасния град. Вярвам, че тя се вписва отлично с площада, защото това историческо място и това прекрасно начало на старата част на града дава един дух, който е уникален за България и вярвам, че си подхождат по един изключителен начин. Ще разгледате фотосите, ще видите 60 такива, от цяла България – това е първата и втората част на проекта. Ще видите и сюжет, свързан с магическия Еньовден – празникът, който отбелязваме днес. Пожелавам Ви приятен празник, приятно разглеждане на изложбата. Надявам се да бъде необходимото късче красота, което да се срещате в ежедневието си и приятен празник!”, пожела Радослав Първанов по време на отбелязването на празника на билките днес в Трявна.

За още по-празничното настроение на жители и гости допринесоха фолклорните изпълнения на децата от вокална група към СУ “Петко Р. Славейков” с ръководител г-жа Ивета Михайлова и момичетата от класа по народно пеене и инструменти към НЧ “Пенчо Славейков 1871” с ръководител г-жа Николина Кирилова.

Под звънкия съпровод на гъдулка, тъпан, гайда и акордеон малки и големи спазиха традицията на Еньовден и преминаха през големия венец със сплетени в него лековити билки, за да бъдат здрави през цялата година.

Кулминация на празника бе повеждането на самодивско женско хоро от кмета на Община Трявна, което се изви на площада и завърши в студените води на река Тревненска пред погледа и аплодисментите на десетки жители и гости от “Кивгирения мост”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Ново LED осветление и пребоядисване на пространството за творчество в НЧ „Развитие-1870“

Published

on

Новият художествено-творчески сезон за Детската музикална школа при Народно читалище „Развитие-1870” ще започне в по-приятна атмосфера. Ремонтирано е творческото пространство на школите по пиано, народно пеене, синтезатор и акордеон. В помещенията, намиращи се в Дома на културата „Мара Белчева”, бе монтирано ново LED осветление и пребоядисани таваните.

Средствата за ремонтните дейности осигуриха от Читалището с идеята да създадат по-комфортна творческа обстановка за обучаващите се севлиевски таланти в школите, което от години е сред приоритетните цели на културната институция. Паричният подаръчен ваучер за ремонта бе комплимент на читалищното ръководство по повод отминалия художествено-творчески сезон.

На финала на прекрасния традиционен годишен концерт на Детската музикална школа в края на юни председателят Данаил Лалев зарадва художествените преподаватели и техните ученици с новината за осигуряването на по-приятни условия и среда за занимания и интереси.

Преди началото на новия творчески сезон бе инвестирано и в акордиране и ремонт на пианата. Освен в школите на Иглика Грънчарова-Станчева и Светла Щерева, където децата се обучават да свирят на музикалния инструмент, с пиано се работи и в часовете по народно пеене, с преподавател Цветина Маринова, и по балет, с художествен ръководител Иванка Цанова. Акордирани са и пианата, намиращи се в читалище „Развитие” и репетиционните помещения на Фолклорния ансамбъл в Дома на културата „Мара Белчева”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Приключи седмото издание „В света на старопланинската архитектура“

Published

on

Повече от 35 участници се включиха в седмото издание на образователната програма „В света на старопланинската архитектура“, която се реализира от музей „Етър“, Сдружение „Мещра – традиционни знания и занаяти“ и Камарата на архитектите в България. Тази година акцентът бе поставен върху двора и градината.

От 12 до 14 август едни от най-добрите майстори и лектори в България проведоха в музей „Етър“ и в района около него практическите и теоретични модули. Участниците се обучаваха как да изградят подпорна стена със суха каменна зидария от майстор Христо Тоцев. Майстор Павел Кунчев им показа как се прави плочник без да се ползва бетон, а майстор Стефан Парисов ги научи да създават градински мебели от дърво. Майстор Валентин Дамянов бе ангажиран с детския панел към програмата, където обучението бе насочено към плетене на плет, бъркане на кирпич, направа на тухли.

Повече от 250 души са преминали през седемте издания на образователната програма. Над 30 са ангажираните през годините лектори и майстори за обучение.

Всяко от изданията има свой акцент. През 2016-та той е поставен върху традиционните дървени елементи и сглобки. На следващата година се обръща повече внимание на плетовете от леска и стенните пълнежи от глина. Камъкът и приложението му в традиционното строителство е акцент през 2018-та, а начините за третиране и съхранение на дървени конструкции и елементи е в центъра на работния процес през 2019 г.

Темата на изданието на програмата през 2020-та е свързана със стълбата и видовете стълби, а миналата година участниците се запознаха с тънкости в направата на конструкцията и изграждането на каменен покрив. За първи път тогава към програмата бе добавен детски панел с практически работилници.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Фестивалът „Рачо и Дешка“ ще се проведе в салона на кукления театър

Published

on

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ ще се проведе в салона на Държавен куклен театър Габрово, тъй като времето не позволява представленията да са на площад „Възраждане“.

Прогнозата е за дъжд, и въпреки че все още оптимизмът и вярата в слънцето не ни напускат, искаме да сме сигурни, че малките и големите посетители на фестивала ще се чувстват комфортно.

Прекрасният и уютен салон на Кукления театър е готов да посрещне двете представления – „Нарисувай ми човек“ от 17 часа и „Разбойническа история“ от 18.30, в събота, 13 август.

Работилничката „Цветни семена“ също ще се състои във фоайето на кукления театър. Децата ще могат да рисуват и апликират с цветове от природата своята рисунка, като я превърнат в жива и плодотворна. За тази цел ще им предоставим различни по големина и цвят семена – червена и обикновена леща, чия, овес, с които да създадат своите картини.

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се реализира от Фондация „ОТ БГ“, в партньорство с театър „Весел“ и с финансовата подкрепа на Програма Култура на Община Габрово. В четири поредни съботи от месец август куклени театри от България и чужбина представят различни постановки за деца – класически приказки и съвременни истории, а в програмата всеки път е включена и забавна работилница, в която да изработят нещо със собствените си ръце.

Цялата програма на събитието можете да видите оттук.

Медийни партньори: Портал Vcentara.com и Новинарски портал “Габрово Нюз”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица