Свържи се с нас

Любопитно

Кметът на Трявна представи младежки и културни дейности пред гости от Финландия

Published

on

Днес при кмета на община Трявна гостуваха младежи от Финландия, които в момента са в България за младежки и културен обмен по програма Еразъм +. Заедно с г-жа Маргарита Симеонова – общински съветник в ОбС Трявна и тревненски младежи, чуждестранната делегация посети Ритуалната зала на общинска администрация и разговаря с кмета г-жа Силвия Кръстева по въпроси, свързани с проекти, култура и дейности за младите хора.

“Ние в момента изпълняваме наистина много проекти по европейски програми и се стремим да използваме всички възможности по програми. Опитваме се да организираме различни мероприятия, доколкото е възможно по-често, за да може нашият град да се развива, тъй като основното нещо, на което разчитаме е туризма. Вярваме в младите хора и считам, че трябва да направим всичко възможно да ги задържим, защото в крайна сметка наистина най-важното е човек да има възможности да се развива там, където е, тъй като всички знаем каква е ситуацията в момента“, сподели г-жа Силвия Кръстева.

Освен изпълняваните в момента проекти, кметът на Община Трявна подчерта и природата на тревненския балкан, като изключителен фактор за привличане на туристи и предпоставка за спокоен и здравословен живот на младите хора.

“Природата е другото основно нещо на което разчитаме и се надяваме да върнем още повече хора в града. Трябва да работим, колкото и по младежки програми, да обменяме опит и да благодарим на г-жа Симеонова, защото е най-активната в нашия град в тази насока. Да не забравяме и чистият въздух, с който също се гордеем”, допълни още кметът на Община Трявна и подчерта колко силно впечатление е оставила у него и природата на Финландия.

“Членуваме и в сдружение “Дузлаж”, което се състои от по един град от държави членки на Европейския съюз, като град Трявна е единственият български град – член на сдружението и при посещението си в побратимения на Трявна град от Финландия наистина останах впечатлена от това, което видях. Частица от мен остава влюбена във Финландия“, сподели Силвия Кръстева.

Младежите поставиха въпроса какво задържа младите хора в Трявна и какви дейности се изпълняват в тази насока, както и въпроса за позицията на кмета в една община. В отговор Силвия Кръстева подчерта, че се работи основно по проекти, свързани с младежки дейности и се партнира със сдружения и неправителствени организации.

“За съжаление, както на повечето места, младите хора бягат в големите градове, защото там са университетите, там се обучават и после е много трудно съответно да се върнат при нас. За последните две години покрай пандемията, смятам, че има малък напредък в тази посока, защото наистина в общини като нашата е много трудно да създадеш условия – нямаме развита голяма икономика, на която да разчитат младите хора и да се издържат”, заяви кметът, след което запозна присъстващите с функциите на поста, който заема и изпълнителната власт и функциите на общински съвет и законодателната власт в негово лице.

“Пожелавам Ви успех, винаги сте добре дошли при нас, а на някой, ако много му харесва може и да остане тук, в Трявна! заяви в края на срещата Силвия Кръстева. В младежкия и културен обмен по програма Еразъм + в момента участват 15 младежи на възраст между 20 и 30 години от Финландия и близо 20 младежи от България. Визитата в Трявна е в рамките на една седмица и приключва тази неделя с пърформанс за гражданите, който ще бъде съчетан с благотворително събитие в помощ на тревненката Галя Илиева, която страда от първично прогресивна множествена склероза.

“Ще се включат и други хора от град – ще има хоротека, вокална група “Алгара” също ми се обадиха, че ще се включат благотворително. Събитието ще бъде от 16:00 ч. до 20:00 ч., ще има занимания за деца, ще рисуваме върху дървени лъжици –песни, танци, хоротека, ще има свободен пазар за дрехи, като човек ще си определя цената, защото в крайна сметка е благотворително“, сподели подробности около събитието Маргарита Симеонова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Как да избегнем туристическите заблуди и грешки при пътуване с помощта Агенция?

Published

on

Екскурзиите в различни държави по света могат да бъдат екзотично преживяване, но е от съществено значение да се избегнат проблеми, които могат да провалят почивката ви. Именно с това помагат и туроператорите, които са отговорни за намирането на най-добрите оферти и запазването на онлайн резервации, споделят от Руал Травел.

Как да избегнем туристическите грешки при пътуване?

Пътуването с туроператор може да бъде чудесен начин да си осигурите гладко и приятно прекарване. Все пак е възможно да допуснете определени заблуди и грешки. Ето няколко съвета от Руал Травел, които ще ви помогнат да ги избегнете:

  • проучете дестинацията – преди да резервирате своето пътуване, проучете дестинацията, която планирате да посетите през съответната агенция. От ключово значение е да сте наясно с местните обичаи, културни норми и социални практики, коментират от Руал Травел. Познаването на историята, културата и обичаите на страната ще ви помогне да избегнете всякакви неудобни културни недоразумения и проблеми с местните закони;
  • изберете реномиран туроператор – когато избирате туристическа агенция, направете проучване, споделят от Руал Травел. Потърсете отзиви и оценки за съответната компания и попитайте приятели или членове на семейството за информация относно съответната препоръчана фирма. Една реномирана фирма вероятно разполага с опитен персонал, предлага отлично обслужване на клиентите и със сигурност има добър опит с доволни клиенти;
  • направете внимателно проучване на маршрута – преди да резервирате вашето пътуване, прочетете внимателно маршрута, който ви е предоставен от съответната  агенция, която сте избрали. Уверете се, че разбирате подробностите за пътуването, включително транспорт, настаняване и странични дейности. Задавайте въпроси, ако не сте сигурни в нещо.

Какво друго трябва да съобразите според екипа на Руал Травел?

Когато посещавате чужда страна е от съществено значение да се облечете подходящо. Това означава да зачитате местните обичаи и традиции и да избягвате облекло, което може да се счита за обидно или неподходящо. Също така е добра идея да се облечете удобно за времето и дейностите, които сте планирали, напомнят от Руал Травел.

Важно е да планирате пътуването си предварително. Направете списък с неща, които искате да направите и видите, и проучете най-доброто време за посещение на конкретни атракции. Това ще ви помогне да избегнете дългите опашки и тълпите и ще ви гарантира по-приятно изживяване.

Зареди още

Любопитно

Тревненският щъркел пристигна

Published

on

Предвестникът на пролетта долетя в Трявна! Дългоочакваният тревненски щъркел пристигна във възрожденския ни град в късния следобед вчера, 19 март, часове преди настъпването на астрономическата пролет.

Прелетната птица веднага се настани в съществуващото от години гнездо, изградено върху триметровия комин на старата баня, днес Музей на азиатското и африканско изкуство.

Моментът на неговото пристигане бе уловен от фотографи и радостни граждани, които свалиха своите мартенички и си пожелаха да бъдат здрави и щастливи през цялата година.

С долитането на тревненския щъркел и настъпването на пролетта, Община Трявна също поздравя всички граждани и им пожелава най-вече да бъдат здрави и благословени!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„Златна котка“ ще е най-големият магичен фестивал в Източна Европа

Published

on

Тази година от 16 до 19 март в Габрово се събират едни от най-титулуваните имена в международната магична общност за десетото юбилейно издание на Магична среща „Златна котка“ 2023. Новината съобщиха от местната общинска администрация.

Габрово ще е домакин на повече от 140 магьосника от България, Канада, Испания, Франция, Холандия, Турция, Хърватия Гърция, Румъния, Сърбия и още, за да подпалят (на моменти съвсем буквално) сцената на фестивала.

Организаторите Дани Белев, Венсан Петров и Евгени Точев, заедно с Община Габрово обещават нещо невиждано на българската илюзионна сцена.

Български и световни звезди, ще ви пренесат в света на цирковото и магично изкуство с едно незабравимо преживяване. Необходимо е само да вярвате в магията!

Гала-спектакълът е на 18 март, от 19:00 ч. в Спортна зала „Орловец“, а водещ на събитието ще бъде Александър Кадиев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица