Свържи се с нас

Култура

Кои театрални постановки да очакваме в Габрово през лятото на 2022?

Published

on

Едва ли има по-добро нещо от ходенето на театър в гореща лятна вечер. Разберете какво може да очаквате в Габрово през лятото на 2022.

Театралните постановки в Габрово през месец юни

Ходенето на театър е може би една от най-развличащите дейности. Някои хора ходят на театрални постановки всеки месец, стига да има такива в техния град. Разнообразието е огромно – от комедия до драма. Едно обаче е сигурно – едва ли ще съжалите, ако прекарате час-два в театъра. Разбира се, за много, стоенето вкъщи и разглеждането на най-новите предложения в https://bulgaria-bonusesfinder.com/free-spins/ вероятно звучи доста по-изкушаващо, тъй като напускането на дома не е задължително. Доверете ни се обаче, че със сигурност ще се влюбите в предстоящите представления в Габрово през лятото на 2022.

Дългоочакваните представления в драматичен театър „Рачо Стоянов“

Почитателите на театъра несъмнено ще очакват с трепет няколко определени дати през месец юни. Въпреки че планираните представления не са кой знае колко на брой, всяко едно от тях си заслужава да се види. Всяка една постановка ще се организира в габровския драматичен театър „Рачо Стоянов“, който се намира в центъра на града.

Независимо колко натоварено е ежедневието ви, ние ви съветваме да отделите няколко часа от вечерта прекарана вкъщи. Разнообразието никому не е навредило. Дори е препоръчително да избягаш от рутината и да се отдадеш на различен вид забавления. Дори за собственикът на Casino Bonuses Finder Тони Стормън, понякога е задължително да остави работата на заден план.

Ако искаш да се откъснеш от монотонното ежедневие, обърни внимание на следващите редове. Ще ти споделим малко повече за всички театрални постановки, които ще се организират в столицата на смеха.

„Вечеря с приятели“

„Вечеря с приятели“ е една от най-дългоочакваните постановки, която ще се организира на 25 юни от 20:30ч. в драматичен театър „Рачо Стоянов“. Историята разказва за две приятелски семейства, които са изправени пред немалък проблем, а именно справянето с монотонното ежедневие. Или по-точно и двете семейства са в опит на откриване на отговор на въпроса „Какво да правим, когато ежедневието надделее над чувствата“. В главните роли са четирима популярни български актьори – Асен Блатечки, Ненчо Илчев, Мария Сапунджиева и Кристина Янева. Жанрът е комедия, а забавлението ви е абсолютно гарантирано!

„Под игото – 1894-та“

Пиесата „Под игото – 1894-та“ ще се организира на 29.06 от 19:00ч., а мястото отново е драматичният театър в град Габрово. В нея се разказва за препятствията, свързани с издаването на първото издание на добре познатия на всички ни роман „Под игото“. Времето, в което се развива действието показва една следосвобожденческа България. Гледката съвсем не е приятна – стачки, сблъсъци, скандали. Междувременно пък група амбициозни хора са в търсене на начин да издадат книга в свят, където изкуството е оставено на заден план.

Пиесата е разделена в три отделни плана, обхващащи времето между 1892 и 1894. Това е периодът, когато „Под игото“ бива издаден. Надежда Петкова, Стоян Руменин, Таня Йоргова и Анаталий Ставрев са част от актьорите, които влизат в главна роля.

 „Кафе с претенция“

И за финал, феновете на театъра ще могат да се насладят на великолепната постановка „Кафе с претенция“ с участието на любимите на много хора актьори Юлиан Вергов, Моню Монев и Иван Радоев. Зрителите ще поемат на едно забавно пътешествие няколко години назад във времето, а именно 1966год. Те ще се запознаят с тримата бохеми – Милко, Минко и Милчо и ще проследят техните нелепи и изключително комични приключения с жените. Както и останалите две представления и това ще се организира на същото място. Датата е 30 юни, а времето за започване е 19:00ч.

Култура

Пет млади пианистки от МК „Весела“ ще свирят във Виена

Published

on

„Виена ни очаква” – под това мото премина концертът на децата от Музикален клуб „Весела” преди отпътуването за австрийската столица на лауреатите Невин Халил – 1 клас, Лорен Николова – 4 клас, Ай Хасегава – 8 клас, Полина Флориду – 9 клас и Адриана Кънева-10 клас. Те ще се представят „на живо” със своите музикални програми във финалите на Международния конкурс „Виенска класика”.

Възпитаничките на клавирния педагог Весела Пенева са сред отличените 65 деца, спечелили необходимия брой точки и получили покани за участие в заключителния тур във Виена, който предстои.

„Това е уникално постижение за нашия клуб“, сподели музикалният педагог Весела Пенева и продължи – „То ни прави безкрайно щастливи от постигнатия невероятен успех, а именно да бъдем забелязани и отличени измежду над 200 деца от 50 държави! Каква огромна чест е това за едни деца, които не се занимават с музика професионално, а свирят на пиано, просто защото им харесва! Във всяка възрастова група са поканени само по 10 участници. И моите момичета са между тях! това е изключително висока оценка, дадена ни от международното жури!“

„Скъпи Неви, Лори, Ай, Поли и Ади – в музикалната столица Виена, вие ще се докоснете до европейската музикална история, ще имате незабравими срещи с изкуството, ще свирите в хубави зали и ще се запознаете с деца-музиканти от различни националности! Вашата най-голяма победа е, че сте участници в една музикална олимпиада, която ще бъде прекрасен спомен за цял живот ! Олимпийския принцип гласи „Най-важно е участието..”, а аз бих добавила – и трудът, който влагаме! Вече съм напълно убедена, че всяко усилие рано или късно се възнаграждава ! Пожелавам ви да свирите с любов, мисъл и вдъхновение! Гордея се с вас, обичам ви и ви вярвам!“, добави още Весела Пенева.

Зареди още

Култура

В очакване на третата фестивална събота на Международния куклен фестивал

Published

on

Международният куклен фестивал „Рачо и Дешка“ продължава на 20 юли, събота, от 17.00 часа на площад „Възраждане“. За габровци и гости на града организаторите от Фондация „ОТ БГ“ са поканили Театър „Арт Ленд“, София и Държавен куклен театър Бургас.

„Гон, малката лисица“ е една трогателна приказка, която носи послание за лицето на невидимото добро. Представена е чрез интересна културна ценност на Япония, а именно – уличен театър „камишибай” или „театър в картини”, особено популярен през 30-те години на 20 век.

Актьорите, разказвачи на истории, обикалят с колело, на което има малка сценична кутия с поставена история в картини. Спектакълът представя интересна форма за общуване със съвременната публика.

Постановката и сценографията на „Гон, малката лисица“ са на Мария Банова. Ролите изпълнява Юлия Коларова. Постановката е на Театър „Арт Ленд“, София. Творческата работилничка, която започва в 17.50 часа, този път е за майсторене на изделия от хартия.

В 18.30 часа гостите от Бургас ще представят на публиката „Две пръчки и три съчки“. Не си мислете, че баба Хели е вехтошарка! В своята количка с три колелета тя събира какво ли не и го преобразява в герои, приказки и вълшебства, за да задоволи безкрайните прищевки на своята внучка Лили.

Крои, кове, лепи, сглобява, измисля и твори по пет приказки на ден без почивен ден. Тя е истински феномен! Авторът на текста на „Две пръчки и три съчки“ е Христина Василева. Нейни са и сценографията, и постановката. Музиката е на „Puppetspirit“ – Белгия. В ролята на баба Хели влиза актрисата Румяна Кралева.

Зареди още

Култура

Купа и диплом за Балетната школа при НЧ „Развитие – 1870“ от фестивал в Италия

Published

on

Грациите от Школата по класически и модерен балет при Народно читалище „Развитие-1870” покориха международната сцена на престижния фестивал „Acqua Azzurra“ в Лаго ди Гарда, Италия.

Форумът се проведе от 3 до 5 юли 2024 г. На официалното награждаване след гала-концерта директорът на фестивала Лука Марангони връчи купа и диплом на художествения ръководител Иванка Цанова. Награда – признание за старанието, труда и таланта децата, посветили се на изящното балетно изкуство.

В тридневния фестивал край най-голямото италианско езеро взеха участие 13 групи с изпълнители от Италия, Полша, България, представители на различните изкуства.

По програма балерините на Иванка Цанова се изявиха с 14 танца, солови вариации и групови изпълнения, на откриването на фестивала и в гала-концерта. С дебютното международно участие грациите достойно представиха читалищната школа, Севлиево и България.

Талантите от Балетната школа и художественият ръководител Иванка Цанова изказват благодарност на дарителите от „Хитачи Енерджи България” ЕООД, Сдружение на жените „Надежда 2001” и родителите-благодетели.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица