Свържи се с нас

Новини

Наградиха победителите от Националния конкурс „История, патрони и дарители на моето училище“

Published

on

Приключи Националният ученически конкурс “История, патрони и дарители на моето училище“. Днес, 15 юни, на тържествена церемония в Актовата зала на Национална Априловска гимназия бяха наградени победителите в отделните категории.

Конкурсът се посвещава на 187 години от създаването на Първото новобългарско взаимно светско училище и 162 години от обявяването на Габрово за град. Той се провежда по идея и с финансовата подкрепа на д-р Елена Сербинова, основател на фондация „Радетел”, правнучка на Иван Рашеев, племенник на Васил Рашеев и един от изпълнителите на завещанието на Васил Априлов.

Тази година бе четвъртото издание на “История, патрони и дарители на моето училище“. Първият конкурс е обявен и осъществен като училищен. В следващите години той прераства в общински, а от учебната 2021/2022 година вече е с национален статут.

В него могат да участват ученици от 8 до 12 клас от училищата в страната, като подготвят историческо есе, историческа научна разработка или продукт с видео съдържание – клип или кратък филм.

Надпреварата предизвика интереса на голям брой училища от страната. В него се включиха представители от габровските учебни заведения, както и училища от Лом, Тетевен, Кърджали, Пловдив , Полски Тръмбеш, Горна Оряховица, Бургас, Русе и Добрич. Представени бяха 13 есета, 5 научни доклада и няколко продукта с видео съдържания.

Отличените разработки получиха и парични награди, а всички участници и техните ръководители грамоти. Наградите бяха връчени лично от д-р Елена Сербинова, която присъства на събитието, в което участие взе и директорът на Национална Априловска гимназия Елвира Христова. Церемонията бе водена от преподавателя по история в гимназията г-жа Силвия Стоянова и учителя по български език и литература г-жа Снежана Рачевиц.

В категория за „Историческо есе“ първо място зае Иванна Иванова от ПГ „Найден Геров“ – Лом, второто място бе за Саша Ангелова от ПГИ „Алеко Константинов“ – Кърджали, а трета стана Кристина Гаджалова от НПГГСД „Сава Младенов“- Тетевен.

Поощрителната награда в тази категория бе присъдена на Десислава Тодорова от НАГ.

В категорията „Историческа разработка“ журито не определи първо място. На второ място бе класирана Десислава Тодорова от НАГ и бяха присъдени 2 трети места, съответно на Наталия Василева от СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ – Бургас и Виктория Апостолова от СУ „Цанко Церковски“ – Полски Тръмбеш, а поощрителната награда отиде при Анжелина Иванова от АЕГ „Гео Милев“ – Русе.

В категория „Продукт с видео съдържание“ на първо място бяха отличени Пресиана Стефанова от ЧПГТП „Райко Цончев“ – Добрич и Беатрис Ватева, Волен Цонев и Доминик Маринов от ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово. Втори останаха Александър Владимиров, Ивайло Тодоров и Любомир Карлов от ПГ „Найден Геров“ – Лом, а трета се класира Полина Димитрова от СУ „Георги Измерлиев“ – Горна Оряховица. Поощрителната награда бе присъдена на Виктория Бурденяшка и Калина Колева от НАГ.

Фондация „Радетел” осигури и годишна стипендия на единадесетокласничката Ивет Иванова.

„Много се радвам, че тази година имам възможността да присъствам на награждаването. Гордея се с това, че Национална Априловска гимназия успя да направи така, че конкурсът да прерасне от регионален в национален и в него да се включат 18 училища и над 40 участници. Всички те показаха много високо качество на работа.

Това съвпада напълно с програмата и целите на Фондация „Радетел“, а именно да се популяризират и развиват делата на първите радетели на образованието у нас, и приобщаването на младите хора към идеите на дарителството и радетелството. Имаме идея дори този конкурс да стане международен, тъй като към него има интерес на българчета от много страни по света. Благодаря на всички, които се включиха в конкурса и помогнаха за неговото организиране“, сподели д-р Елена Сербинова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

50-годишна дама наду дрегера до 2,34 промила по светло в центъра на Габрово

Published

on

Бързо производство е образувано срещу жена, шофирала в нетрезво състояние. Пияната дама била заловена в понеделник, 6 февруари, около 16.00 часа, на ул.“Юрий Венелин“ в центъра на Габрово.

Тогава патрулиращ екип забелязал и веднага спрял за проверка криволичещ по пътното платно лек автомобил “Фиат“, управляван от 50-годишна габровка.

Жената лъхала на алкохол, което наложило нейното незабавно тестване за употреба. Техническото средство, с което била изпробвана, отчело безрасъдните 2.34 промила.

По случая е образувано бързо производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

„Топлофикация“ увери: Няма да има прекъсване в топлоподаването!

Published

on

Това стана ясно след състоялата се среща между ръководството на топлинното дружество, с председателя на Общински съвет – Габрово Климент Кунев и заместник кметовете на Габрово арх. Николай Меразчиев и Мария Йозова.

Поводът за срещата бе системните нарушения на топлоподаването и оплакванията от замърсявания на въздуха в жилищните квартали в района на ТЕЦ – Габрово. Целта на инициираната от Общината среща е габровци да получат категоричен отговор кога „Топлофикация – Габрово“ ЕАД ще предоставя на своите абонати услуга с параметри, адекватни на зимния сезон без да се налага абонатите на дружеството да прибягват до алтернативно отопление и да търпят влошеното качество на въздуха и саждите в района на дружеството.

По думите на заместник – изпълнителния директор на „Топлофикация“ – Габрово Петър Пильонов още от снощи е пуснат в експлоатация и вторият котел, който да работи едновременно с първия, така че в случай на настъпила авария абонатите да не усетят проблема и да няма прекъсване на топлоподаването до отстраняването му.

Обявено беше още, че сметките през февруари, които ще получат габровци – включително физически и юридически лица, ще бъдат с 30% отстъпка поради честите аварии през месец януари.

Община Габрово изрази надежда, че получените уверения ще бъдат изпълнени и жителите на града ще получат адекватна услуга, особено в очаквания най – студен месец на зимата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

ДГ „Радост“ – Габрово празнува половинвековен юбилей

Published

on

Днес, 8 февруари, детска градина „Радост“ в Габрово празнува своя 50 годишен юбилей. Тя отваря врати за своите първи възпитаници през далечната 1973 година. Първият директор, Генка Господинова, и първите учителки посрещат 112 деца, разпределени в четири възрастови групи.

През 1998 година, детското заведение е обединено с детска градина „Знаме на мира“ и приема общото име Радост. И така ден след ден, година след година няколко поколения директори / Ангелина Ганчева, Мариана Иванова, Христина Кокенска/, учители и помощен персонал, живеят и работят с ентусиазъм и вяра, че това, което правят, ще остане за поколенията.

Днес просветителската традиция се продължава от млад и амбициозен екип, който гледа и към бъдещето на професията и на децата. Детската градина работи по няколко национални програми „Хубаво е в детската градина“, „ИКТ в системата на предучилищното и училищното образование“ и различни проекти – „Активно приобщаване в системата на преучилищното образование“, „Подкрепа за приобщаващото образование“, „Дизайн шампиони“.

Материалната база непрекъснато се обогатява и развива. От съвсем скоро децата се радват на открита външа площадка и кабинет по безопасност на движението по пътищата.

Детската градина успешно си партнира с част от спортните клубове и танцови школи в града – ОФК Янтра Габрово, ФК „Орловец-94“, ОБК Чардафон Габрово, танцова школа „Лиана“. И разбира се поводи за гордост не липсват. Всяка година възпитаници на детското заведение печелят призови места в различни музикални и творчески конкурси.

„Трябва не само да знаеш какво е било преди теб – че преди 50 години е поставено началото на едно приказно място за деца, а и това, че трябва да вървиш напред и да оставиш нещо след себе си“, казва директорът на детска градина „Радост“ Вероника Атанасова.

Тя признава, че професията на учителя днес е още по изискваща и отговорна, защото „трябва да сме дигитални, да сме и интерактивни, да намерим своето достойно място в днешното забързано време, но и да не забравяме какво е било преди нас, да пазим корените си, гледайки напред“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица