Свържи се с нас

Новини

Мартин Копчев спечели CodeIT, а Михаил Михалев стана първи при юношите

Published

on

Двама възпитаници на Природоматематическа гимназия „Академик Иван Гюзелев“ – Габрово спечелиха първите места на 22-рото издание на международния конкурс по програмиране CodeIT, организиран от Мусала Софт. Дванадесетокласникът Мартин Копчев е големият победителят в надпреварата, а осмокласникът Михаил Михалев стана първи при младежите.

ИТ таланти, официални лица, образователни и бизнес партньори и много приятели събра церемонията по обявяване на класирането на финала в 22-годишната история на състезанието. Домакин на финалния присъствен кръг е Мусала Софт, а на официалното събитие – Софийски университет „Св. Клиемент Охридски“.

ПМГ – Габрово участва в конкурса с общо трима свои представители, като Добрин Башев, възпитаник и текущ ръководител на школа по състезателна информатика, остана 10-ти в крайното класиране.

Обръщение към гостите отправи Президентът на Република България Румен Радев, под чиито патронаж се провежда конкурсът. „Цялото ни общество е съпричастно с успехите на нашите млади програмисти. Развитието на икономиката в днешните предизвикателни времена зависи в много голяма степен именно от високите технологии“, подчерта Румен Радев в речта си по време на церемонията и добави, че за това са необходими експерти с качества, каквито се изграждат в състезания като CodeIT.

„CodeIT стартира със създаването на Мусала Софт и продължава и до днес. Това е индикативно за важността му за нас. Образованието е наша кауза, а елитното образование и състезателното програмиране са сферите, в които се чувстваме най-силни да инвестираме и подкрепяме. Те изграждат амбиция, хъс и състезателен дух, които са безценни в нашия бизнес – създаването на софтуерни продукти и услуги с висока добавена стойност с растящи изисквания за креативност, иновации, работа в непрекъснато променяща се среда и пазарен натиск“, сподели Елена Маринова, президент на Мусала Софт.

„Новостите тази година – имаме 4 момичета на финала, което е радваща индикация за естествено създаден интерес към състезателното програмиране, без да имаме квоти или отделни задачи за тях. Имаме за първи път участие от Кения, с което държавите, до които достигаме, наближават 20.“

Грамоти на финалистите връчиха Мариета Георгиева, заместник-министър на образованието и науката, Добринка Благоева, директор на дирекция „Дигитализация, иновации и инвестиции“ на Столична Община, както и патроните на конкурса. Поздравителен адрес отправи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

От 2012г. Мусала Софт кани и топ гуру в състезателното програмиране, с когото финалистите обменят опит и вдъхновени. Тази година те се срещнаха с Христо Венев, България – един от златните таланти по информатика в света. Христо заема забележителното второ място в ранглистата на Международната олимпиада по информатика (IOI) на всички времена. Носител е на множество отличия, като най-знаковите – четири златни и един сребърен медал от IOI.

Почетен председател на журито от създаването на конкурса е проф. Красимир Манев – президент на „Международната Олимпиада по Информатика“ /IOI/ (2014-2017) и председател на инициативния комитет на Първата европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI) и неин президент.

Финално Класиране CodeIT 2021/2022:
1. Мартин Копчев – 12 клас, ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, гр. Габрово. 
2. Андон Тодоров – 12-ти клас, СМГ „Паисий Хилендарски“.  
3. Деница Янкова   – 11 клас в ППМГ “Нанчо Попович”,  Шумен;  
4. Душко Обрадович – преподавател по информатика в гимназията в Сомбор, Сърбия.  
5. Неманя Майски – 10 клас, гимназия „Велко Петрович“, Сомбор, Сърбия. 
6. Румен Михов -   12 клас, ПМГ „Атанас Радев“, гр. Ямбол, възпитаник на Школа „Шикови“.
7. Веселин Георгиев – състезател и програмист, който се е отдал на собствен бизнес в областта на IoT устройства и data loggers.
8.Ния Димитрова  – 11 клас в ППМГ “Нанчо Попович”,  Шумен. 
9. Ведран Бажич  - 11 клас, гимназия „Велко Петрович“ в гр. Сомбор, Сърбия. 
10. Добрин Башев – възпитаник и текущ ръководител на школа по състезателна информатика в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, гр. Габрово. 
11. Александър Губица - 10-ти клас, гимназия „Велко Петрович“, гр. Сомбор, Сърбия. 
12. Георги Петков -  9-ти клас на МГ „Д-р Петър Берон“, гр. Варна.  

Класиране младежи:

  1. Михаил Михалев – ученик в 8 клас в Природоматематическа гимназия „Академик Иван Гюзелев“ Габрово.
  2. Симона Христова – 8 клас с профил математика и информатика в ППМГ „Нанчо Попович“, гр. Шумен
  3. Нермин Идириз – 8 клас с профил математика и информатика в ППМГ „Нанчо Попович“, гр. Шумен
  4. Виктор Папазов  – 8 клас с профил математика и информатика в ППМГ „Нанчо Попович“, гр. Шумен
  5. Мартин Недев – 8 клас в ПМГ „Акад. Боян Петканчин“, гр. Хасково

Нермин Идириз, Симона Христова и Виктор Папазов са възпитаници на Школа по информатика “АиБ” , Шумен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица