Свържи се с нас

Новини

Обявиха частично бедствено положение в Трявна

Published

on

Община Трявна обявява бедствено положение на част от своята територия, вследствие на обилните валежи, които се изляха в късния следобед вчера на територията на населените места и нанесоха редица материални щети в частни и общински имоти. Това бе решено днес, 13 юни, на свикания от кмета на Община Трявна общински кризисен щаб, който се проведе в сградата на общинска администрация.

На заседанието присъстваха представители на Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” – Трявна; Районно управление – Трявна; ВиК ООД – Габрово, район Трявна; Агенция “Пътна инфраструктура”, електроразпределително дружество ЕНЕРГО-ПРО; кметски наместници и служители на общинска администрация.

От представената картина стана ясно, че са нанесени щети на жилищни и административни сгради във всички населени места на територията на Община Трявна, но най-засегнати са частни имоти и пътни участъци по улиците “Украйна”, “Индустриална”, “Златьо Ошански”, “Христо Ботев”, “Стара планина” и “Бенковска” в града, както и в кварталите “Божковци”, “Стояновци” и “Раданци”, където има основно наводнени къщи и затлачени дерета и тепърва трябва да бъдат разчиствани със специализирана техника.

Наводнени участъци има и в района на с. Енчевци и в предприятията ЕМКО, РИК и Мави. Вследствие на дъждовете има също така образувани свлачища в района на с. Черновръх.

Назначена е вече комисия, която ще извърши оглед и ще направи оценка на нанесените щети по жилищни и административни сгради, паркове и градини, пътна, електропреносна и водоснабдителна мрежа.

“Предвид създалата се непредвидена ситуация съм провела вече разговори с Министерството на регионалното развитие и благоустройство, областния управител на Област Габрово и в рамките на деня ще бъдат изпратени доклади до МРРБ, Министерски съвет, Междуведомствена комисия по бедствия и аварии и всички необходими институции, за да предприемем възможно най-бързо съответните мерки за възстановяване на щетите и да окажем нужната помощ на хората“, подчерта кметът на община Трявна Силвия Кръстева.

Финансова помощ от държавата ще бъде търсена и за извършване на ремонт на вече съществуващи подпорни стени, както и за изграждане на нови такива в кварталите “Божковци” и “Раданци”, както и по поречието на р. Тревненска в града в участъците, където е най-наложително.

“Освен наводнение в сградата на общинска администрация, десетки частни имоти, пътни участъци и частично разрушение на инфраструктурата, силните проливни дъждове доведоха и до повреда на канализационния колектор за отпадъчни води, който е изграден с финансиране от ПУДООС. Едната част е отнесена от водата и ще търсим финансова подкрепа и по този въпрос, тъй като обектът все още не е въведен в експлоатация. Вече сме уведомили и фирмата-изпълнител за създалата се ситуация“, коментира още Силвия Кръстева.

Работата на екипите продължава. Падналата върба до Кивгирения мост в старата част на Трявна вече е премахната и дерето на реката в този участък е почистено. Продължава разчистването от наноси, кална маса, паднали клони и дървета и в останалите засегнати участъци в населените места на цялата територия на Община Трявна. Тепърва ще се възстановява водоснабдяването в село Дончевци и кв. Раданци.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Областната кампания „ЗАвръщането“ преминава към нов етап

Published

on

Кампанията „ЗАвръщането“ стартира по инициатива на областния управител Кристина Сидорова и заместник – областния управител Андрей Николов. Началото ѝ бе поставено в края на 2022 година с ученически конкурс за рисунка и текст под същото мото.

През 2023 година кампанията продължава със срещи с хора, избрали да съградят своя дом и да сбъдват мечтите си в областта, както и с различните институции, с които гражданите взаимодействат при преместване.

Предвидено е още изготвянето на онлайн наръчник, който ще бъде публикуван на страницата на Областна администрация- Габрово. В него ще бъде поместена полезна информация за желаещите да се установят в населените места на територията на областта.

Кампанията „ЗАвръщането“ е социален проект. Основната ѝ цел е да противодейства на един от най-наболелите проблеми в Габровска област- обезлюдяването в следствие на демографската криза и отрицателния механичен прираст. Това ще се осъществи чрез поредица от дейности, които да ангажират широката общественост и институциите.

В рамките на проекта ще бъдат представени вдъхновяващи истории на жители на областта, които след живот в чужбина или други части на страната са предпочели да заселят в някоя от четирите общини в Габровско.

Първата среща ще е на 8 февруари от 17.30 часа в ресторант „Сопрано“. Предвидени са разкази на различни хора с различни съдби, обединени от съзнателния избор да припознаят област Габрово за свой дом. В срещата ще участват и представители на институциите в областта.

Специални гости на събитието ще бъдат победителите от ученическия конкурс на тема „ЗАвръщането“, които ще получат своите награди и грамоти. За всички класирани на първо място са предвидени едногодишни карти за посещение на два от знаковите музейни обекти в областта- Музея на хумора и сатирата и РЕМО „Етър“.

Общо 14 са отличените с призови места ученици. Четирима ще получат поощрителни награди. Част от многобройните рисунки,които участваха в творческата надпревара, ще бъдат представени в самостоятелна изложба, която показва красотата на област Габрово през детския поглед Организаторите на кампанията се стремят да разширяват обхвата ѝ, като в идните месеци ще бъде изготвен подробен наръчник, който да улесни новите жители на областта, като им предостави изчерпателна информация за различните структури в четирите общини и насоки за необходимите документи, които се изготвят при преместване.

Ще бъде включена и информация за културния живот в различните части на областта.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Продължава „За качествено здраве на село“

Published

on

Продължава изпълнението на инициативата на Женско благотворително дружество „Майчина грижа“ „За качествено здраве на село“, която в края на 2022 г. Община Габрово и Общински съвет подкрепиха с 35 000 лв.

Мобилният доктор, както го наричат жителите на малките населени места, в края на миналата седмица беше в с. Райновци, където обхвана 29 души. Преглед от кардиолог, от невролог, ЕКГ, изследвания на кръвна захар, урина и липиден профил са медико-диагностичните дейности, които включва инициативата. Отзивите са изключително добри, споделя кметският наместник Цветелина Стефанова, която участва активно в организацията. Тя е човекът най – близо до хората по места и допълва, че е благодарна за реализирането на тази идея „Сами виждате някой от хората са трудно подвижни, споделят че от години не са ходили на профилактични прегледи, а така лекарите идват на място и ги преглеждат.“ допълва още г-жа Стефанова.

„Много добра инициатива“, „Страхотни са лекарите“, „Толкова са внимателни“, „Трябва да продължи да я има тази инициатива“ – това са малка част от коментарите на живущите в Райновци, които въпреки своите болежки излизат усмихнати от читалището, в което са били прегледите. Освен това инициативата ражда и нова добра практика и така при всяко посещение на мобилния доктор има и социален работник, който разказва за услугите, които Община Габрово предоставя за възрастните хора.

До момента прегледи от специалисти са извършени на желаещите жители на селата Дебел дял, Стоевци, Новаковци, Поповци, Гиргини, Райновци, като са обхванати над 130 човека.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Около метър е падналият сняг на прохода „Шипка“ 

Published

on

550 снегорина почистват пътните настилки в районите със снеговалеж, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите по републиканските пътища. Обработката на настилките продължава. Около метър е падналият сняг на проходите „Шипка“ и „Петрохан“.

От снегонавяванията извън пътното платно преспите достигат метър и половина – два. Пътноподдържащите дружества не са спирали работа, за да се осигури проходимостта на трасетата. Жълт код за ниски температури има в цялата страна, а за силен вятър има за Източна България, както и за областите Хасково и Кърджали.

Поради снегонавявания е ограничено движението на моторни превозни средства над 12 тона по път III-358 Шипково – Рибарица в област Ловеч. За всички превозни средства е ограничено движението през „Троянски“ проход. Ограничено е преминаването през „Ришки“ проход на автомобили над 12 тона, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета.

Движението по път I-1/E-79 в участъка Мездра – Враца в посока Враца, в района на с. Руска Бела се осъществява в една лента поради аварирал тежкотоварен автомобил. Трафикът в участъка се регулира от екип на „Пътна полиция“. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания.

Блокирането на движението от превозни средства с неподходящи – износени гуми, блокира пътуването на всички останали шофьори и затруднява работата на снегопочистващата техника.

Областните пътни управления и пътноподдържащите дружества следят метеорологичните прогнози и предприемат необходимите действия за обработка на настилките, за да се осигури проходимостта на пътищата. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията или слаба видимост, е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица