Свържи се с нас

Култура

Архивът отличи своите „Читател“, „Дарител“ и „Приятел“ на годината

Published

on

Държавен архив – Габрово отличи своите „Читател“, „Дарител“ и „Приятел“ за изминалата 2021 година. Наградите бяха връчени на 9 юни – Международният ден на архивите. На този ден в цял свят архивистите обединяват усилия, за да покажат защо е толкова важна дейността на архивите. Това бе поводът да се открие и опознае професия архивиста.

„Като част от Международната архивна общност, българските архивисти, желаем успех на нашите колеги в изпълнение на общата ни благородна мисия! След двегодишна пандемия, отново имаме възможност да проведем своя празник и да наградим отличените в нормална обстановка“, сподели началникът на ДА-Габрово Цветомира Койчева.

Първата категория, в която имаше отличени, бе за „Читател на Държавен архив – Габрово”. Тази година отличените читатели са двама. Марияна Манева – художник, преподавател по изобразително изкуство в Национална Априловска гимназия, получи наградата, като читател с най-голям брой ползвани архивни единици (а.е.) през 2021 г., общо 232 при 18 свои посещения.

Другият отличен в тази категория бе Иван Постомпиров, уредник в РИМ – Габрово, читател с най-голям брой посещения: 88 с използвани 139 а.е.

В категорията „Най-заслужил за популяризиране на Архива” или „Приятел на Държавен архив” – Габрово Грамотата получи главният редактор на Новинарски портал за Габрово и региона „Габрово Нюз” Христо Петров. През изминалата 2021 г. година сътрудничеството между медията и Държавен архив – Габрово продължи все така успешно, след като на страниците на електронното издание бяха публикувани 21 материали, 12 от които от поредицата, посветена на 70-годишнината на българските държавни архиви.

„Г-н Петров споделя всяка наша публикация в оперативен порядък, като я поднася на читателите на сайта в интересен вид, с висок професионализъм. Той пръв сред регионалните електронни медии отразява всички важни новини и събития, свързани с нашата дейност. През настоящата година доброто ни партньорство продължава. Г-н Петров е и преподавател по Журналистика в НАГ“, каза още Цветомира Койчева.

За да споделят отличието с него бяха и учениците от 9 „А“ клас от Национална Априловска гимназия, на които той преподава.

В категория „За дарение на 2021 г. с най-голяма историческа и обществена стойност, екипът на Държавен архив – Габрово определи дарението на Минчо Георгиев Минчев – поет, писател, издател, изследовател и самоук майстор-строител. Документите са предадени лично от Минчо Г. Минчев при негови посещения на място, в Държавен архив – Габрово. Те представляват документи и снимки от дейността му като поет, писател, издател, както и като строител. С Решение № 27 от Заседание № 5 от 29 юни 2021 г. на ЕПК при ОДА-Габрово са регистрирани като нов фонд от личен произход с необработени документи под № 1663 в ИСДА, с обем 3,81 л.м. Минчо Г. Минчев е личност с огромен принос в духовното и културно развитие на Габрово и Габровско, както и за запазването и популяризирането на литературната история на нашия край. Неговата кончина на 22 февр. 2022 г., оставя голяма празнина в литературния живот на града. Със своето дарение, М. Г. Минчев запази много и ценни документи за Габрово и габровци. Те са с важно историческо, обществено и културно значение.

Делото на фонд „Фондация Констатин Берберов (2002 -)” бе връчено на Драгомила Дойкин, която заедно със своята сестра дари интересните и ценни документи от дейността на Фондацията преди 4 години. Днес сте вече са обработени и достъпни за читателите.

Традиционно на празника присъстваха още и бивши колеги – г-жа Лушка Колева и г-жа Цанка Василева, работили в институцията, които и днес продължават да бъдат опора и приятели на Държавен архив – Габрово.

През настоящата година се навършват 30 години от възстановяването на дейността на ЖБД „Майчина грижа” – Габрово. По този повод бе представяне част от юбилейна изложба, посветена на дейността на Дружеството, която е подготвена заедно със Силвия Рангелова – графичен дизайнер, дарител и приятел на Архива.

Експонираната изложба показва най-важните моменти от дейността на ”Майчина грижа” от възстановяването през 1992 г. до 2019 г., когато то навърши 150 г. и е едно от най-старите в страната, с активна дейност и до днес.

Заедно с изложбата бе представен и витрина с техни и съвременни издания, които илюстрират доброто сътрудничество между двете институции през годините.

Празникът в Архив завърши с представянето на дигитализиран филм за АИР „Боженци”. Кинолентата е дигитализиран безвъзмездно от партньорите на ДА – Габрово от фирма Перфект ЕООД – Габрово сем. Десислава и Вълко Пингелови.

„Уважаеми читатели, приятели, колеги, скъпи ученици, благодарим Ви че сте част от нашия празник. На всички габровски архивисти – нека достойно да пазят ключа на Габровската архивна съкровищница, като част от световното документално наследство! По-рано, през празничния ден получихме поздравления от доц. д-р Михаил Груев, председател на ДА „Архиви”, от предишни ръководители на архива Донка Ботева и Стефка Василева, от колеги от сродни институции, от наши читатели и приятели: Галина Иванова – журналист от Трявна, Бояна Пенчева – журналист от в. „100 вести”, Мария Костова – учител и др.“, обърна се още началникът на ДА-Габрово Цветомира Койчева по повод 9 юни.

Датата е определена на Годишно общо събрание на членовете на Международния съвет на архивите, проведено в Квебек, Канада, през ноември 2007 г. Държавна агенция „Архиви“ е член на Международния съвет на архивите при ЮНЕСКО от 1960 г. През настоящата 2022 г., за четиринадесети пореден път, българската архивна колегия отбелязва празника. Той е съпроводен с поредица от разнообразни събития – връчване на награди на читатели, приятели и дарители, срещи с ученици, общественици, представяния на изложби, на особено ценни и уникални документи, Дни на отворените врати и др. Тази година мотото е „„Архивите – това си ти“ (#ArchivesAreYou“).

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Поетична среща с Роси Савова

Published

on

На 23 март от 17.00 часа в залата за срещи и събития на РБ „Априлов-Палаузов“ в Габрово ще гостува Роси Савова – поет, писател, редактор, която ще се срещне с четящите габровци и ще представи своята нова поетична книга, наречена „Плетеница от мигове“.

Литературната среща с Роси Савива и с нейното поетично творчество е посветена на Световния ден на поезията – 21 март, който екипът на библиотеката и нейните верни читатели отбелязват ежегодно. Роси Савова живее дълги години в Севлиево.

Работи като библиотекар, учител и журналист. Била е председател на литературен клуб в града. Пише от юношеските си години. Участва в много литературни конкурси за проза и поезия.

Носител е на общински, областни и национални награди и отличия, сребърен и бронзов медал за поезия от VІ-я и VІІ-я републикански фестивал на художествената самодейност.

През 2015 г. е лауреат на конкурс за новоиздадена книга – „Голямата книга на малкия град” на Съюза на свободните писатели в България. Стихове на Роси Савова са печатани и в чужбина: в превод на украински – във вестник „Заря” – в сайта на българската културна общност в Чикаго; в превод на френски – в списание „Ревю периодик” в Париж.

Савова има публикации в различни литературни алманаси и сборници – в алманах „Бразди” – Севлиево, „Под лъчите на слънцето” – Враца, „Нарисувай ми любов и вино” и др. Пише стихове, разкази, сатира, хайку, сензю, детски пиеси, детски стихове и приказки, текстове за песни. Днес Роси Савова живее и твори в град Козлодуй.

Под нейна режисура детското театрално студио „Приказен свят” към СУ „Христо Ботев” – Козлодуй е изиграло над 15 театрални представления в града и региона. Издадените поетични книги на авторката са: „Вълшебства” – 2008 г.; „Въглени за късна есен” – 2014 и новата й книга – „Плетеница от мигове”, която ще бъде представена в Габровската библиотека.

Съставител и отговорен редактор е на сборника „По следите на козлодуйските думи”, събрал произведения от 26-ма местни автори, който скоро излиза от печат. Занимава се с редакторска дейност и подпомага млади творци. Председател е на Конфедерацията на българските писатели – клон Козлодуй и на Литературен клуб „Нашето слово” към НЧ „Храм-паметник Христо Ботев – 1879” в град Козлодуй.

Заповядайте на 23 март в РБ „Априлов-Палаузов“ – Габрово за среща с поезията на Роси Савова по повод Световния ден на поезията – 21 март.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Осем дни фантастична комедия и сатира в Габровския театър

Published

on

От 2 до 9 април ще се състои най-голямото театрално събитие за годината на територията на Габрово. Дванайсетото издание на Международния театрален фестивал на комедийния и сатиричния спектакъл ще събере едни от най-ярките и впечатляващи спектакли от цялата страна.

Програмата на фестивала предлага 8 от най-новите зашеметяващи комедийни спектакли – всеки с различен и завладяващ сценичен език. Освен това форумът ще предложи на своите зрители 3 безплатни международни прожекции на спектакли.

Веднага след края на спектакъла „Глупаци“ на 9 април два журиращи състава – професионален и алтернативен – ще връчат общо 12 приза: НАГРАДА ЗА МЪЖКА РОЛЯ, НАГРАДА ЗА ЖЕНСКА РОЛЯ, НАГРАДА ЗА РЕЖИСУРА НАГРАДА ЗА СЦЕНОГРАФИЯ, НАГРАДА ЗА АВТОРСКА МУЗИКА, НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБЪР СПЕКТАКЪЛ.

Специално за фестивала от цялата страна в града ще пристигнат членовете на професионалното жури – председател Елица Матеева (театровед), Нина Димитрова (актриса и режисьор), проф. Светослав Кокалов (сценограф и преподавател), Стелиян Николов (актьор и директор на ДКТ – Хасково), а г-жа Невена Минева ще се присъедини към тях, за да представлява Община Габрово.

Алтернативното жури е формирано от представители на габровската общественост – Радослав Първанов, Елвира Стоянова и Невена Екимова.

По време на Фестивала зрителите ще имат възможността да гласуват онлайн за Най-добрия спектакъл. А резултатите от вота ще се оповестят по време на церемонията с Награда на публиката.

Кои са спектаклите и театрите, които ще се съревновават за наградите и
зрителската любов можете да видите оттук. Всички те ще се изиграят на сцената на ДТ „Рачо Стоянов“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Дряново ще бъде домакин на Академия „Муза“

Published

on

В следващата седмица Исторически музей – Дряново ще бъде домакин на най-новата обучителна програма на Фондация „Америка за България” – Академия „Муза”. Лектори по време на форума ще са Пол Орсели, Джейли Лойър, Кристина Феруерда, Мартина Денева, а целта на програмата е подобряване на общуването между музеите и техните посетители.

Темите, които ще се разискват в работната среща на близо 40 участници в Академията, са свързани с функциите на музейната работа и създаването на експозиции, с фокус към посетителя.

Днес глобализацията, огромните възможности за набиране на впечатления и лесният достъп до информация в съвремието поставят пред куратори и дизайнери на музейна среда нови предизвикателства.

Визуализацията в експозиционното пространство цели задоволяване на човешките потребности от познанство с миналото и културните ценности на цивилизацията, но и не само.

В рамките на семинара, с презентации, дискусии, изготвяне на оценки върху реално съществуващи обекти и създаване на нови концепции за тяхното развитие ще се обсъжда и разнообразието от преживявания, които могат да се получат при посещение в музей.

Лекторите ще споделят опита си по оформянето на запомнящи се експозиции и възможностите за лично и значимо надграждане на познанията след посещението им. Те ще дискутират и предоставянето на физически удобства за посетителите на постоянни и временни изложби, които биха ги накарали да се чувстват комфортно, а присъствието им желано, така че да продължат да търсят потребление на крайния продукт от тази дейност.

Обект на дискусия ще са и външните фактори, които могат да провокират силно съпреживяване към показаните лични истории или събития и последвалите вдъхновения от срещата с добре обмислен и вече завършен експозиционен проект.

По време на форума, в ролеви симулативни игри участниците в обучителната програма ще развиват нови концептуални идеи за музейните пространства и въображаемо ще добавят интерактивни елементи в тях, за да ги доближат максимално до посетителя по нов и атрактивен начин.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица