Свържи се с нас

Новини

Силвия Кръстева посрещна български и чуждестранни гости за Славейковите празници

Published

on

Неизменна част от провеждането на ежегодните Национални Славейкови празници в Трявна е пристигането на официални чуждестранни делегации от побратимени градове и официални гости от цялата страна, които се наслаждават на богатата културна програма през четирите дни на празниците.

Тази година кметът на община Трявна, заедно с председателя на Общински съвет Трявна и зам.-кмета на община Трявна, проведе четири работни срещи с представители на сдружение “Дузлаж”, Полша, Швейцария и с председателя на Общински съвет Русе. Визитите се осъществиха на 3 юни – вторият ден от най-голямото културно събитие на Трявна, което се провежда под патронажа на президента Румен Радев, с финансовата подкрепа на Министерството на културата и фирма ЕМКО.

“Дузлаж” е сдружение на побратимени градове – по един от всяка държава членка на Европейския съюз, като град Трявна е единствения български град – член на сдружението. Вицепрезидент на младежката група е тревненецът Евелин Коев, който заедно с вицепрезидента на сдружение “Дузлаж” от Шкофя Лока (Словения) Миха Йеше се срещнаха с кмета на община Трявна.

По време на разговора бе обсъдена предстоящата генерална среща на сдружението, която ще се проведе в края на август тази година в Словения и подготвената от тяхна страна богата културна програма. Тъй като и Трявна, и Шкофя Лока, са предпочитани туристически дестинации, двете страни обмениха опит за привличане на туристи и споделиха върху какво може да се наблегне за в бъдеще. Силвия Кръстева благодари на словенския вицепрезидент за визитата му по повод тазгодишните Славейкови празници и сподели радостта си от приятните отзиви за младия тревненски представител, които бяха изтъкнати по време на срещата. За спомен Миха Йеше получи ръчно изработен макет на музей Славейковата къща, изработен от Сдружение “Цветница” в Трявна.

На официалната среща с представителите от Полша и побратимения град на Трявна присъстваха Адам Лемиеш – зам.-кмет на Жижардов, г-жа Анна Крупа – касиер на Жижардов и г-жа Елжбиета Вронска – зам.-председател на градския съвет на Жижардов. Делегацията обсъди с кмета на Община Трявна ситуацията в Жижардов в момента с големия брой украински бежанци, които пристигат при тях, отоплението с въглища и високите цени на твърдото гориво, възможните начини за увеличение на работните заплати, както и дейностите по европроектите, които в момента се осъществяват.

Не на последно място, двете страни обсъдиха и предстоящата годишнина от подписването на споразумението за побратимяване на Трявна и Жижардов. В тази чест полските гости ще посеят коренчета българска роза, едното от които ще бъде предоставено от Трявна. В края на срещата кметът на Трявна подари и на полската делегация макет на музей Славейковата къща и благодари за тазгодишната им визита.

При срещата с местното ръководство, Петер Хуглер – президент на Интернационална асоциация Бриенц, Швейцария сподели, че през последните години наблюдава в Трявна едно изключително добро развитие на града и поздрави Силвия Кръстева за старанието да съхранява и популяризира богатото културно-наследство на региона.

Двете страни разговаряха за предстоящия в Бриенц юлски интернационален симпозиум, който ще събере на едно място майстори дърворезбари от целия свят и нуждата от културен обмен между различни националности. Г-н Хуглер сподели, че има желание в симпозиума да се включат ученици и майстори от Трявна – градът на дърворезбата, а идеята бе приветствана с радост от кмета на Община Трявна. В знак на уважение и благодарност за доброто партньорство,Силвия Кръстева получи знаме с гербовете на двата побратимени града от швейцарския делегат, който също бе удостоен с ръчно изработения макет на Славейковата къща в Трявна.

Кметът на Трявна, председателят на Общински съвет Трявна и зам.-кметът на Община Трявна проведоха официална работна среща и с председателя на Общински съвет Русе Иво Пазарджиев. Двете страни споделиха по какви проекти в момента се работи на местно ниво, какво предстои да бъде извършено в двата града, както и на какви ресурси и сфери разчитат населените места.

Председателят на ОбС Русе не скри притесненията си относно задълбочаващата се демографска криза и коментира с г-жа Силвия Кръстева предизвикателствата, пред които местната власт е изправена. За добрата и ползотворна визита и бъдещо партниране между двете страни кметът на община Трявна, председателят на Общински съвет Трявна и зам.-кметът на Община Трявна получиха красиви пейзажни картини на дунавския град, а председателят на Общински съвет Русе бе удостоен официално с почетен плакет по случай Национални Славейкови празници 2022 от г-жа Силвия Кръстева.

Фотограф: Димитър Сотиров.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Вземете добра оферта за стария ви автомобил и спечелете от него

Published

on

Имате излязло от употреба моторно превозно средство, което е без технически преглед, или притежавате катастрофирал автомобил, който не подлежи на ремонт? И не желаете да бъдете глобени, заради него, тъй като е паркиран на държавен или общински терен?

ВАИКАР“ ЕООД има правилното решение за Вас! Не се колебайте, а позвънете веднага на телефон: +359999009008, фирмата изкупува в Габрово, региона и всички части на страната всякакви коли: нови и по-стари, за скрап и авточасти!

Освен това „ВАИКАР“ изкупува за възстановяване всякакви стари западни и японски автомобили,  произведени преди 1990 година, и микробуси „Форд“, произведени 1987 година, от цялата страна.

Плащането става веднага и на най-добри цени! Телефон за контакти: +359890305005! Желателно е превозните средства да разполагат с документи, може и дерегистрирани!

„ВАИКАР“ ЕООД разполага и със специализирани автомобили за репатриране на аварирали превозни средства до 10 тона.

Фирмата е Вашият коректен партньор, който ще се отзове веднага на всяка точка в България, предлагайки ви качествено обслужване.

Зареди още

Новини

Актуализира се електронната информационна система на градския транспорт

Published

on

Електронната информационна система на градския транспорт в Габрово е в процес софтуерна актуализация.

До приключването ѝ е възможна неточна информация и временни сривове в системата, информираха от местната общинска администрация.

Всички автобусни линии на обществения транспорт се изпълняват съобразно утвърдените маршрутни разписания от Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

МВР отбелязва своя празник

Published

on

Днес, 5 юли, Министерството на вътрешните работи отбелязва 143 години от създаването си. Тържествената церемония за празника ще се проведе в София.

В столицата пред паметника на Незнайния войн ще бъде извършен водосвет на знамената и ще бъдат поднесени венци в чест на празника, както и пред паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг служители на МВР.

По-късно през деня в сградата на МВР ще се проведе церемония по награждаване на служители, постигнали високи професионални резултати, от ръководството на МВР.

Празникът на МВР се отбелязва от 28 февруари 1992 г, когато е взето решение от правителството. Избрана е датата 5 юли, когато има годишнина от издаването (1879 г.) на Указ 1 от княз Александър Първи, с който се създава Министерството на вътрешните работи на основание чл. 161 от Търновската конституция. Със същия указ е назначено първото правителство на Княжество България с министър-председател, министър на вътрешните дела и управляващ Министерството на народното просвещение Тодор Бурмов.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица