Свържи се с нас

Новини

Стартират текущите пътни ремонти в областта

Published

on

Графикът на ремонтните дейности по републиканската пътна мрежа в частта поддръжка чрез текущ ремонт и предстоящи дейности обсъди областният управител Ралица Манолова с директора на Областно пътно управление – Габрово инж. Деян Георгиев. На срещата присъства и заместник – областният управител и председател на Областната комисия по Безопасност на движението по пътищата Ивелин Стоянов и експертът Марияна Ризова.

Поводът за срещата е началото на текущите ремонти, които ще се изпълняват по цялата републиканска пътна мрежа на територията на областта в срок до 20 август, за да се създадат условия за безопасност на движението по пътищата.

През следващата седмица предстои да приключи ремонтът на път I-4 Богатово – Севлиево, както и аварийния ремонт на моста в Кръвеник.

Инж. Георгиев информира по време на срещата, че от петък се отстраняват дефектите по пътя за Дебел дял, тъй като е констатирано след изпълнение на асфалтирането, че равността на пътя не отговаря в определени участъци на нормативните изисквания.

По направлението Вонеща вода – Трявна се работи интензивно към този момент и се очаква дейностите да приключат преди 20 септември.

Предвидено е да се извърши ремонт на пътя Габрово – Узана, подобряване на отводняването, нова вертикална сигнализация, нови ограничителни системи.

Още тази седмица ще започнат ремонтни дейности и по пътя Габрово – Кози рог. Кормянско – Малък Вършец – Крамолин също е включен в предстоящите дейности по текущ ремонт.

„Мащабна е програмата, която е заложена за изпълнение от ОПУ – Габрово, с изпълнението на която се надяваме значително да се подобри състоянието на пътната мрежа, за да е безопасно движението за пътуващите“, коментира Ралица Манолова.

По време на срещата участниците отново повдигнаха въпроса с необходимостта от промяна на кръстовището в района на с. Враниловци и с. Донино. В рамките на две седмици ще бъде възложено проектирането на техните преустройства. По отношение на кръстовището до Враниловци – очаква се решението на АПИ, за да започне проектиране и изграждане на трета лента за ляво завиване на главен път II – 44 в района на с. Враниловци.

„Усилията на всички институции са насочени към адекватно и устойчиво решаване на проблемите и вярвам, че поетите ангажименти, ще бъдат изпълнени!“, заяви още Ралица Манолова.

Представеният план за реализация на дейностите по ремонт на пътищата е мащабен, обхваща изцяло частта от републиканската пътна мрежа на територията на област Габрово и според инж. Деян Георгиев е направена адекватна организация, за да се случат нещата по най-добрия възможен начин.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Малките полицаи се запознаха с основни техники за лична защита

Урок по полицейска лична защита с децата от Детско полицейско управление.

Published

on

Днес се проведе поредното занятие в рамките на превантивната инициатива „Детско полицейско управление“.

Инспектор Катерина Иванова обясни на четвъртокласниците от ОУ Христо Ботев“ гр. Севлиево, че всички полицаи преминават през курс за полицейска лична защита.

Целта ѝ е да бъде използвана от служителите при задържане на правонарушители или при самозащита.

Инспектор Иванова започна урока с лека загрявка, след което запозна децата с основни техники за самозащита и водещи ударни техники с крака и ръце. На малчуганите им предстои урок по пътна безопасност и посещение на Академията на МВР.

Припомняме, че в средата на месец май 2016 година бе даден старт на дългосрочна национална превантивна програма „Детско полицейско управление“ в цялата страна. Тя е инициатива на Министерството на вътрешните работи , а идеите и темите, включени в нея, са дългосрочни и са предназначени за извънкласно обучение на деца от началните и прогимназиалните класове. С оглед реализирането на програмата бе сключено споразумение между МВР, МОН, Министерство на младежта и спорта, Министерство на правосъдието, БЧК, Български туристически съюз, Българска православна църква и Национално сдружение на общините в Република България. Целта на програмата е децата да получат знания, които да им помогнат да пазят своя живот и този на приятелите си, да придобият умения за справяне в трудни ситуации, да работят в екип, в който да изградят ценности, отговорност и дисциплина, чувство на справедливост и толерантност.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

ХГ „Христо Цокев“ посрещна своя сто хиляден посетител

Published

on

Днес, 24 март, Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово посрещна своя сто хиляден посетител.

За изненада на екипа това бяха две сестри – Маргарита Каракостова и Добрина Георгиева. Така, съвсем по габровски галерията вместо един има двама сто хилядни посетители.

Двете дами получиха абонаментни карти за безплатен вход на всички събития от културния календар до края на годината и печатни издания на ХГ „Христо Цокев“ и Съюза на българските художници.

Системата за преброяване на посещенията е въведена през 2012 г., преди това такава липсва. Запазени са статистики относно конкретни събития, но систематизирането и съответно анализът на публиките започва през 2012 г.

Тази седмица екипът на галерията има и друг повод за радост, тъй като институцията стана част от глобалната международна общност на ICOM.

Така габровската галерия получава възможност да се включи в редица международни мисии, както и достъп до огромните ресурси на организацията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Кирил Петков: Време е да спрем да викаме „неволята“

Published

on

Кои са петте приоритета в програмата на „ПП-ДБ“?

„Случва се нещо почти възрожденско. Хората вече осъзнават, че няма месия, няма спасител. Спасението си зависи от всички нас. Вече сме в последната част на приказката за неволята. 30 години сме викали „неволята“, сега трябва да запретнем ръкави и да си свършим работата“.

С тези думи се обърна към жителите на Севлиево лидерът на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер на България Кирил Петков.

Той очерта петте приоритета в програмата на коалиция „ПП-ДБ“:

“Първият е, че няма как да имаме по-ниски цени на храните, ако не си ги произвеждаме в България. В момента внасяме 70 % от месото, 50 % от доматите, 45 % от яйцата, защото местното ни земеделие се фокусира върху едрите земеделци. Нямаме плодове и зеленчуци, няма месопроизводство и малки и средни ферми, които да осигуряват храна за българската трапеза.

Вторият приоритет е регионите в страната да догонят доходите в столицата. За целта се планира да бъдат инвестирани 50 милиарда лева за период от 4 години в Северна и Южна България.

Третият приоритет е свързан с влизането в Еврозоната и Шенген, което е от значение за малките и средни фирми, за да могат да се конкурират по-добре в Европа.

Приоритет остават също образованието и здравеопазването. Основен приоритет е и правосъдието – от смяната на главния прокурор Иван Гешев до цялостна реформа в прокуратурата, която трябва да бъде направена в следващите 4 г.“

Кирил Петков коментира и решението на коалиция „ПП-ДБ“ Явор Божанков да води листата в Габровска област:
„Ние привличаме хора, които знаят кое е правилно и кое не е. Явор се изправи пред целия парламент и заяви ясно и без страх гражданската си позиция. Ако трябва да се прави промяна, тя се случва с такива хора“, категоричен беше Кирил Петков. От своя страна Явор Божанков подчерта, че именно корупцията е виновна за ниските доходи на българите и затова най-важната задача продължава да е правосъдната реформа в страната.

*Публикуваният материал е предоставен от пресцентъра на ПП „Продължаваме промяната“, във връзка с изборите за 49 Народно събрание, съгласно сключен договор за рекламно – информационно обслужване. ПП „Продължаваме промяната“ е под номер 12 в интегралната бюлетина. Купуването и продаването на гласове е престъпление.*

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица