Свържи се с нас

Култура

Славейковите празници започнаха. Откри ги вицепрезидентът Илияна Йотова

Published

on

Славейковите празници в Трявна започнаха. Те бяха открити снощи, 2 юни, от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова. Събитието, което е най-значимото в културния календар на Община Трявна, се провежда от 1968 година насам и е под патронажа на президента Румен Радев.

„Блазе на тия, които могат да покажат раните си за отечеството.“ Това е едно от актуалните и днес послания на Петко Славейков. Днес отново има рани и битки за отстояване на независимост, суверенитет, българска идентичност. Битки, в които не можем с лека ръка да зачеркваме историята заради политическа конюнктура. Историята не е само минало, тя е настояще и бъдеще и няма да прости на своите ругатели“, заяви Йотова в официалното си слово по повод откриването на традиционните Национални Славейкови празници, провеждащи се под патронажа на държавния глава Румен Радев.

По думите на Йотова баща и син Славейкови ще светят вечно като свещени кандила в пантеона на българската литература и на българщината, тъй като те създадоха не само литература, която знае и най-малкият, и най-големият. „С живота и творчеството си на границата на две епохи те създадоха устоите на българската ценностна система“, подчерта вицепрезидентът.

Вицепрезидентът благодари за всички усилия, които кметът Силвия Кръстева и екипът ѝ полагат за развитието на Трявна. „Всяко камъче в Трявна разказва история. Продължавайте да съхранявате богатото културно-историческо наследство“, обърна се Илияна Йотова към жителите на Трявна.

По-рано през деня вицепрезидентът, заедно с кмета Силвия Кръстева, председателя на Общински съвет – Трявна Стефан Петров и областния управител на Габрово Ралица Манолова поднесоха цветя пред паметниците на Петко Славейков и на Пенчо Славейков в града.

По-рано Йотова и Кръстева проведоха кратка среща. Обсъдена беше предстоящата актуализация на бюджета, която ще помогне на Общините да закърпят бюджетите си. Кметът изрази притесненията си от забавянето на работата по оперативните програми за периода 2021-2027 г.

И тъй като Трявна открай време е прочута със своите талантливи майстори, в края на срещата Силвия Кръстева връчи на вицепрезидента красиво изваяна дърворезба и плакет за Националните Славейкови празници 2022, с което ѝ благодари и пожела да бъде здрава.

По традиция празниците започнаха на площад “Капитан Дядо Никола” с отслужване на водосвет от Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий.

Кметът на Община Трявна приветства всички гостите. В своето слово Силвия Кръстева подчерта, че и днес въпреки всички изпитания, които наложи времето пред всички нас, тревненци са горди последователи на баща и син Славейкови и тяхното творчество трябва да бъде все така ревностно съхранявано и предавано във времето.

“Днес е по-специален ден! 2-ри юни –денят, в който прекланяме глави пред подвига на Христо Ботев и на загиналите за Свободата и независимостта на България! Но и денят, в който започват тазгодишните Национални Славейкови празници! За мен е изключителна чест и привилегия да Ви приветствам и да обявява за официално открити дните на най-значимото културно събитие в нашия град, превърнало се в символ на почит и уважение към делото на баща и син Петко и Пенчо Славейкови!

Започнали през далечната 1968 година, повече от половин век, празниците са израз на нашата последователност, съхранение и гордост от богатството, което са ни завещали Славейкови. Щастлива съм, че, ние, техните съвременници, устояхме на тежки и невиждани изпитания във времето, които не пречупиха духа ни и жаждата за духовно, културно и просветно обогатяване и се радвам, че виждам толкова гости от близо и далеч, които са показател, че продължаваме да вървим в правилната посока“, заяви Силвия Кръстева.

Своите поздравления по повод официалното откриване на Национални славейкови празници отправи и областния управител на област Габрово. Празничната програма продължи с изпълнения на камерен хор “Еуфоника” при НЧ “Петко Славейков 1871”, гр. Трявна и фолклорен ансамбъл “Развитие” – Севлиево.

Кметът на Община Трявна благодари на всички за чудесното представяне и им връчи красиви кошници с цветя и подаръци с пожелание за много здраве и бъдещи успехи! Четиридневните Славейкови празници в Трявна ще продължат до неделя, 5 юни, включително.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Промениха правилника за проекти по Програма Култура

Published

on

Общинският съвет на Габрово прие правилник за съфинансиране на проекти по Програма Култура от бюджета на Общината. Такъв документ, освен че трябва да обслужва интереса на местната общност, има за цел да даде възможност на местните културни оператори да се колаборират с такива, регистрирани на територията на Република България.

Решението бе взето по време на последното редовно заседание на местния парламент.

С приемането на Правилника се очаква увеличаване на конкуренцията между творческите общности при кандидатстване за финансови средства от Община Габрово, максимално разширяване на възможностите пред творците да представят своите проекти, увеличаване на броя на кандидатстващите организации, многообразието и високото качество на културните събития, представяни пред публика.

Община Габрово ще възложи и изработването на Електронна система на Програма Култура като чрез нея ще се подават проектните предложения за кандидатстване, съобразно разпоредбите на настоящия правилник.

Стремежът на Община Габрово е да удовлетвори в максимална степен нуждите на културните оператори и артистите на свободна практика, свързани с възможностите за представянето и реализирането на качествен културен продукт.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица