Свържи се с нас

Култура

Славейковите празници започнаха. Откри ги вицепрезидентът Илияна Йотова

Published

on

Славейковите празници в Трявна започнаха. Те бяха открити снощи, 2 юни, от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова. Събитието, което е най-значимото в културния календар на Община Трявна, се провежда от 1968 година насам и е под патронажа на президента Румен Радев.

„Блазе на тия, които могат да покажат раните си за отечеството.“ Това е едно от актуалните и днес послания на Петко Славейков. Днес отново има рани и битки за отстояване на независимост, суверенитет, българска идентичност. Битки, в които не можем с лека ръка да зачеркваме историята заради политическа конюнктура. Историята не е само минало, тя е настояще и бъдеще и няма да прости на своите ругатели“, заяви Йотова в официалното си слово по повод откриването на традиционните Национални Славейкови празници, провеждащи се под патронажа на държавния глава Румен Радев.

По думите на Йотова баща и син Славейкови ще светят вечно като свещени кандила в пантеона на българската литература и на българщината, тъй като те създадоха не само литература, която знае и най-малкият, и най-големият. „С живота и творчеството си на границата на две епохи те създадоха устоите на българската ценностна система“, подчерта вицепрезидентът.

Вицепрезидентът благодари за всички усилия, които кметът Силвия Кръстева и екипът ѝ полагат за развитието на Трявна. „Всяко камъче в Трявна разказва история. Продължавайте да съхранявате богатото културно-историческо наследство“, обърна се Илияна Йотова към жителите на Трявна.

По-рано през деня вицепрезидентът, заедно с кмета Силвия Кръстева, председателя на Общински съвет – Трявна Стефан Петров и областния управител на Габрово Ралица Манолова поднесоха цветя пред паметниците на Петко Славейков и на Пенчо Славейков в града.

По-рано Йотова и Кръстева проведоха кратка среща. Обсъдена беше предстоящата актуализация на бюджета, която ще помогне на Общините да закърпят бюджетите си. Кметът изрази притесненията си от забавянето на работата по оперативните програми за периода 2021-2027 г.

И тъй като Трявна открай време е прочута със своите талантливи майстори, в края на срещата Силвия Кръстева връчи на вицепрезидента красиво изваяна дърворезба и плакет за Националните Славейкови празници 2022, с което ѝ благодари и пожела да бъде здрава.

По традиция празниците започнаха на площад “Капитан Дядо Никола” с отслужване на водосвет от Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий.

Кметът на Община Трявна приветства всички гостите. В своето слово Силвия Кръстева подчерта, че и днес въпреки всички изпитания, които наложи времето пред всички нас, тревненци са горди последователи на баща и син Славейкови и тяхното творчество трябва да бъде все така ревностно съхранявано и предавано във времето.

“Днес е по-специален ден! 2-ри юни –денят, в който прекланяме глави пред подвига на Христо Ботев и на загиналите за Свободата и независимостта на България! Но и денят, в който започват тазгодишните Национални Славейкови празници! За мен е изключителна чест и привилегия да Ви приветствам и да обявява за официално открити дните на най-значимото културно събитие в нашия град, превърнало се в символ на почит и уважение към делото на баща и син Петко и Пенчо Славейкови!

Започнали през далечната 1968 година, повече от половин век, празниците са израз на нашата последователност, съхранение и гордост от богатството, което са ни завещали Славейкови. Щастлива съм, че, ние, техните съвременници, устояхме на тежки и невиждани изпитания във времето, които не пречупиха духа ни и жаждата за духовно, културно и просветно обогатяване и се радвам, че виждам толкова гости от близо и далеч, които са показател, че продължаваме да вървим в правилната посока“, заяви Силвия Кръстева.

Своите поздравления по повод официалното откриване на Национални славейкови празници отправи и областния управител на област Габрово. Празничната програма продължи с изпълнения на камерен хор “Еуфоника” при НЧ “Петко Славейков 1871”, гр. Трявна и фолклорен ансамбъл “Развитие” – Севлиево.

Кметът на Община Трявна благодари на всички за чудесното представяне и им връчи красиви кошници с цветя и подаръци с пожелание за много здраве и бъдещи успехи! Четиридневните Славейкови празници в Трявна ще продължат до неделя, 5 юни, включително.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Златни медали за „Габровски гласчета“ от „Евро фолк 2024“

Published

on

Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“ при НЧ „Габрово 2002“ отново представиха Габрово с високи постижения от XIV от шампионат по фолклор „Евро фолк 2024“ във Велико Търново.

Талантливите изпълнители участваха в четири категории. Те бяха отличени със златен медал за дуета Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за малък хор, златен медал за трио, в състав: Виктория Димова, Пресиана Найденова и Виктория Дангова, златен медал за голям хор и номинация за „Златен Орфей“.

Носители са и на златен медал от Световната купа по фолклор. Резултатът от номинацията е бронзов Орфей за цялата формация „ Габровски гласчета“.

Зареди още

Култура

Дни на отворените врати и безплатна регистрация в Библиотеката

Published

on

По повод Деня на Габрово – 17 май, и във връзка с Националната библиотечна седмица (10-17 май) Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” прави подарък на четящите хора – безплатна регистрация за библиотечни услуги за всички габровци, които искат да получат достъп до богатите ѝ фондове, колекции и информационни ресурси във всички области на знанието.

От възможността да се регистрират могат да се възползват всички малки и големи габровци, които нямат читателски карти за библиотеката, както и онези читатели, чиято регистрация е изтекла преди 17 май 2024 година.

На потребители на РБ „Априлов-Палаузов”, имащи задължения към библиотеката, безплатни карти няма да бъдат издавани. При записването трябва да бъдат представени документи за самоличност за пълнолетните граждани, а за децата и учениците – ученическа карта и/или лична карта на родител/настойник и попълнена декларация съгласно Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент от 27 април 2016 г. и Закона за защита на личните данни.

Издаването на картите се извършва на гише „Регистрация и информация“ в централната сграда на библиотеката от 9.00 до 18.30 ч на 17 май 2024 г. Читателски карти на деца и тийнейджъри до 14 години – в Детски отдел, който се намира в сградата на Народно читалище „Априлов – Палаузов” (Театъра) от 9.00 до 18.30 часа на 17 май 2024 г.

Зареди още

Култура

Мария Гетова и Биляна Тодорова представят пред габровци дебютните си поетични книги

Published

on

Габрово е четвъртата спирка от т.нар. „северен тур“ на две млади български авторки, участнички в проекта „Поезия на Севера“ – Биляна Тодорова и Мария Гетова, които ще представят пред габровската публика своите дебютни поетични книги – „Годината на Март“(2022 г.) и „Полуразпад“ (2023 г.)

Домакин на събитието е Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ в Габрово.

Биляна Тодорова е сценарист, поет и преподавател. Участник е в редица литературни събития, като на четенията си редовно изпълнява и авторска музика. Носител е на второ място в международния конкурс Sofia Singer Songwriter за 2019 година, а през 2022 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка „Годината на Март“.

Мария Гетова е културолог и поет. Участва в литературни събития с разнообразни формати. Носител е на втора награда в Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ за 2022 г. През 2023 г. излиза дебютната ѝ стихосбирка „Полуразпад“, за която е номинирана в категория “Дебюти” на Националните литературни награди “Перото”.

Проектът “Поезия за Севера” се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по програма “Разпространение”.

Мария и Биляна споделят, че с нетърпение и радост очакват срещата в Габрово, защото искат да опознаят града и да се запознаят с нови хора, да поговорят със своите публики за детството…за писането…за градовете…за хората…за поезията…

Заповядайте в библиотеката на 14 май, вторник, от 17.00 ч. в читалня „Д-р Петър Цончев”.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица